Държавна сигурност: Операта е част от огромното партийно дело, а от диското се затъпява

Сборникът "Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944 - 1991 г."

© Анелия Николова

Сборникът "Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944 - 1991 г."Оперите и театрите в България е трябвало да обслужват политическите и естетическите нужди на социалистическото общество, защото са били "боеви пост на идеологически фронт", а музиката - "производствено-творческа дейност", която била част от "огромното партийно дело". Това са оценките в документи и агентурни сведения на "Държавна сигурност", събрани в новия сборник на комисията по досиетата "Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944 - 1991 г.".


Сборникът беше представен вчера в сградата на Софийската опера. Той е 37-ият в поредицата на комисията "Из архивите на ДС" и събира 120 документа, отнасящи се до творците на българска оперна, естрадна и модерна музика в периода на управление на Българската комунистическа партия.


ДС и музиката
Доноси за отношенията между значими оперни певци и диригенти, между които Борис Христов, Николай Гяуров, Константин Илиев, Асен Найденов, Александър Райчев са сред поместените в сборника. Много от документите потвърждават, че при гастроли на оперни и оркестрови състави в чужбина в тях са били внедрявани специални агенти, които да "обезпечат групите" и "своевременно да доловят проявите на артистите". Агентите били "легендирани" като балетисти, служители в операта или други културни ведомства, като "командировките" винаги били за сметка на театрите.


Най-важният критерий за назначенията в консерваторията бил лоялността към партията, като "неблагонадеждните кандидати" били отстранявани. Същата практика била прилагана и към онези, които имали желание да получат научни титли.


Отношенията между членовете на Съюза на музикалните дейци и дейността на организацията също са били под наблюдение от агентурният апарат на ДС, се вижда от документите.


Партията не търпи критика


Музикалната критика била обект на проверка и контрол от агентите на Държавна сигурност. В много от сведенията се виждат нареждания да не се допуска негативна критика.


Един от доносите цитира заглавия в изданието на Съюза на музикалните дейци - "Музикални хоризонти", които според автора му са в "пълно отрицание на марксическата естетика". Той пише до режима, че "Музикални хоризонти" е "единственото издание в България, което влиза в остро противоречие с комунистическата идеология и открито защитава буржоазната естетика на най-крайните явления в съвременната музика". Следващите документи съдържат сведения за това къде и от кого се разпространява изданието.


Луканка, кафе и диско


Много са и агентурните сведения и за поведението на популярни естрадни изпълнители извън България. В едно от тях певицата Богдана Карадочева е "разобличена", че на световното изложение в Монреал през 1978 г. е изпълнявала само по 4 песни на вечер. Доносът обръща специално внимание на поведението на певицата в свободното й време, в което тя посещавала "басейна на терасата на хотела", срещала се с други българи и провеждала разговори с различни хора в ресторанта.


Друг от документите предава думи на композитора Тончо Русев, който в личен разговор казал: "Абе ние нямаме луканка и кафе, а ти искаш да имаме естрада".


Две агентурни сведения от 1979 г. и 1980 г. са посветени на зараждащата се по това време в България култура на диско музиката. В тях се говори за "дискозараза", музиката е описана като "непоносим звук", танцуването можело да доведе до "временни нарушения на мозъчната дейност", като "най-общо ефектът е затъпяващ".

Коментари (209)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бас държа, че има матриал, който сега ще възкликне колко правилно е било всичко тва.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Любопитно

  За чалгата нищо ли не са писали по онова време!?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  явно затова всички червени тапири бяха ценители на операта и ретко ги виждахме по дискотеките.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  А какво е казала ДС за чалгата? Или авторите не си коментират творбите! От чалгата не се затъпява. От чалгата се оглупява завинаги!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Както винаги ДС доказват, че са били пълни с един куп малоумни търтеи, които са харчели парите на обикновените данъкоплатци да пишат доноси и да разбиват човешки съдби.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 6. 6 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Аз, като стар хеви-метъл, мога да потвърдя за диското.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#1] от "stupid_american":

  Сега ще те налазят.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Сега разбирам защо нещата у нас никак не вървят.
  Преди е имало отговорни хора, които да се погрижат за всичко, а днес сме оставени на произвола на съдбата и собствения си, очевидно не много акъл.
  Нищо, сега Корни се готви да ни вкара в правия път, ако и позовлим де - хора помислете си СЕГА добре, има още някой ден до 26, а не ПОСЛЕ да псуваме, докато си пием ракията в кухнята.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Това ми напомни за вчерашната статия, според която Мечо Пух, Карлсон, Алиса, Пинокио и Кърта и Плъха от "Шумът на върбите" били смятани за агенти на вражеско влияние в Китай...

  Между другото, Бийтълс (които са си левичари) били предложили да свирят БЕЗПЛАТНО на международния младежки фестивал в София през 1968 г., но другарите от ДС ни позволили, за да не осквернят идеологическата девственост на българските младежи, девойки и ПОДРОСТКИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2242 Весело

  "Абе ние нямаме луканка и кафе, а ти искаш да имаме естрада".

  Сега Слънчкът ще обясни, каква невиждана и нечувана хранително-вкусова промишленост сме имали.

 11. 11 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Далеч не само за известните.
  НЯМАШЕ група на обикновена екскурзия, в която да няма агент на ДС.
  Какво остава за известните хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Помня. Наистина ДС държеше на класическата музика. Покрай нея и на съветската музика. За по-младите съветската музика беше еднаква и в ГДР и в България и в Москва. Любопитна е, че днес руската естрада си е точно добрата стара съветска естрада.

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Но днес ДС разчита на чалгата и нейните фенове.

  подпис
 14. 14 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]За чалгата нищо ли не са писали по онова време!? [/quote]

  Чалга по онова време нямаше. Чалгата е феномен на "демократичния преход" и е естрада на изпростяването на обществото. Тя дойде за да покаже циганите като весели, проститутките като принцеси, мутрите като преуспели, престъпниците като елит, тарикатите като прогресиращи, а образованите като балъци.

  Евроатлантида
 15. 15 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 279 Неутрално

  След комунистическия режим трябваше да има съдебни процеси, като онези в Нюрнберг през '45 - '49 г., след края на нацизма.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  ""дискозараза", музиката е описана като "непоносим звук", танцуването можело да доведе до "временни нарушения на мозъчната дейност", като "най-общо ефектът е затъпяващ""

  Иначе са обикаляли агентите на ДС света за сметка на театрите
  Направо да ги разконспирират тези хора

 17. 17 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Две агентурни сведения от 1979 г. и 1980 г. са посветени на зараждащата се по това време в България култура на диско музиката. В тях се говори за "дискозараза", музиката е описана като "непоносим звук", танцуването можело да доведе до "временни нарушения на мозъчната дейност", като "най-общо ефектът е затъпяващ".

  Плиткоумните агенти и милиционери на ДС, боже-господи..ЛУСТРАЦИЯ!!!

  www.commcrime.blogspot.com
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3086 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":
  "Между другото, Бийтълс (които са си левичари) били предложили да свирят БЕЗПЛАТНО на международния младежки фестивал в София през 1968 г., но другарите от ДС ни позволили"

  Добре си спомням тази легенда. И аз като другите тогава със затаен дъх преразказвах.

  подпис
 19. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Чалгата тогава се е наричала естрада...

  www.commcrime.blogspot.com
 20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Статията е отлично напомняне-информиране на младите хора какво Е ДСигурност.

  Както и факта, че в през последните 27 години управлява тя, ДСигурност.
  ДСигурност докара Крадливият от Мадрид, иначе губеха властта завинаги. При втори мандат на Костов става въпрос.

  Най-големият успех на дявола е да те убеди, че той не съществува.
  Тук имаше много опити на същите тия от ДСигурност да ме убедят, че ДСигурност била умряла заедно със соца.
  НЕ, не е така.
  ДСигурност "осъществява" прехода.
  ДСигурност чрез бсп разби България.

  За младите. Знайте това.
  ВАЖНО Е.

  Ако и на тези избори представителите на ДСигурност в лицето на бсп/дпс-оод бъдат бити вероятно наистина ще дойде краят на тази проклета мафиотска организация.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1256 Весело

  [quote#14:"sa6"]Чалга по онова време нямаше. Чалгата е феномен на "демократичния преход"[/quote]
  Бастуна може да е млад и да не помни какво е имало по онова време и какво не.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 22. 22 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Да четат младите, които се лъжат, че БСП а социална партия и виждат в тях добро бъдеще, какво е било и какво готвят, ако дойдат на власт!И да не пропуснат, че ГЕРБ са от същото котило, с раните му там реформатори и патриоти!

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#6] от "sow29372525":

  И аз, е не точно хеви-метъл, ама хард-рокаджия.
  Така е.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]За чалгата нищо ли не са писали по онова време!? [/quote]
  Чалгата е част от политиката на (Б)СП след промените, имаща за цел да държи народа прост и беден, за да гласува за комунистите. Без беден и прост народ, (Б)СП губи смисъл.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#15] от "matrix":


  [quote#15:"matrix"]След комунистическия режим трябваше да има съдебни процеси, като онези в Нюрнберг през '45 - '49 г., след края на нацизма. [/quote]
  Такива процеси трябваше да има и след комунистическият погром над България до 1997-ма, но ДСигурност докара Крадливият от Мадрид и стана невъзможно.

  Впрочем и сега не е късно да бъдат съдени виновните за националната катастрофа от 1997-ма.

  Първи е Поразяваща Уста - румен гечев. Врещи по студията на ТВ сякаш няма нищо общо с разсипването на българската икономика.
  Следващият го почнаха, р.овм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]За чалгата нищо ли не са писали по онова време!?[/quote]
  Явно си млад и не си чувал за хисарския поп. Имаше си чалга.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Още 100 нюанса антикомунизъм Другите соц.държави затвориха още на 5-6 година тази страница. Какво идва след това след това ? След комунизъм минахме към феодализъм, това е бъде верният отговор.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#14] от "sa6":

  И аз смятам че нещата с бума на чалгата не са никак случайни. Интересен е фактът че доста деца смятат народната музика за вид чалга.
  Та това е ефекта, търсен и получен. Лошо, но факт.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  [quote#16:"daam"]Направо да ги разконспирират тези хора [/quote]

  Те не са вече тайна и дори се гордеят с това,Е, някой, като Любомир Левчев се изкарват жертви и потиснати, но колкото и да се опитва в издадените си спомени да страни от ДС, явно е, че един от тях!

 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#1] от "stupid_american":

  Включили са минусоцъкачките, а иначе мълчат, като комунист на разпит за откраднат парфюм.

 31. 31 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пък Стефан Данаилов го внедрили между артистите да ги топи.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  [quote#24:"Blood Red Skies"]Чалгата е част от политиката на (Б)СП след промените, имаща за цел да държи народа прост и беден, за да гласува за комунистите.[/quote]

  Никой няма да ти повярва от младите и от не толкова младите вече гласоподаватели, които все избират комунистически поставени лица!На тях им повтарят вече 15 години, че Костов е виновен за дереджето ни, а те го повтарят на наследниците си!

 33. 33 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Иначе като чета какви невъобразими малоумия са се леели от ДС, се чудя да се смея ли да плача ли. Танцуването на диско можело да доведе до " временни нарушения на мозъчната дейност ", очевидно врещенето на съветски песни е водело до трайни увреждания на мозъчната дейност с необратими последствия.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 34. 34 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  До коментар [#6] от "sow29372525":Един наш колега се върнал пиян и помолил жена си,да му пусне диско защото искал,да повърне.

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4553 Весело

  [quote#9:"Norman Granz"]Това ми напомни за вчерашната статия, според която Мечо Пух, Карлсон, Алиса, Пинокио и Кърта и Плъха от "Шумът на върбите" били смятани за агенти на вражеско влияние в Китай...
  [/quote]
  Коментарът на КомУнданте по повод тази статия е култов, цитирам: "Не съм специалист ,но според мен е интересно как зрели вече жени помнят и повтарят цитати от "Мечо Пук" което си е либертофонски отпечатък на съзнанието им!"

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Само съветското диско става. Подскачащи типчета с будьоновки под ритъма на автомата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 37. 37 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Весело

  Пустото му диско, още им е близко

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4146 Весело

  [quote#3:"betona"]Друг от документите предава думи на композитора Тончо Русев, който в личен разговор казал: "Абе ние нямаме луканка и кафе, а ти искаш да имаме естрада".[/quote]

  Това изречение ме напомня лафа за онзи дето като пишел до чужбина само се хвалел че всичко било много евтино.
  Един слонска кълка 4 лева. Като отидел до месарницата гледа, гледа па си рече, че слонската кълка била много за него, па давал още 2 лева па си купувал една пилешка кълка!
  Така и Т. Русев е трябвало да приказва, а не да критикува снабдяването в красивата ни, социалистическа родина.
  Ама ха!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4553 Любопитно

  [quote#27:"dejmos"]Другите соц.държави затвориха още на 5-6 година тази страница.[/quote]
  В другите страни комунистите поискаха прошка за престъпленията си, а не поемат вината с мезета като вас. В другите страни комунистите не се загръщат с руски знамена по митингите. Други разлики искаш ли?

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#20] от "Росен (Путлер капут)":

  Така, така...единствените партии без агенти или които си отзоваха агентите, след декларациите за принадлежност са, да кажем ясно:
  1. Нова Република на Кънев;
  2. Да, България! - на Иванов!

  Това е изборът!! Всичко, останало е ДС!

  www.commcrime.blogspot.com
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  Битник и битълс бяха обидни думи,например: "Подстрижи се ,защо ходиш като битълс" или "Разгащили сте се като битълси!"

  klimentm
 42. 42 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Каракартун, по онова време в Бг нямаше чалга, ако не броим нелегалните записи на Хисарския поп и сръбската музика по кръчмите в София ... (((

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 43. 43 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#23:"Molossian"]И аз, е не точно хеви-метъл, ама хард-рокаджия. [/quote]

  Еее, хеви, хард, прогресив, джаз, ооопера, но Iron Maiden преди всичко!

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#12:"Иван К"] Любопитна е, че днес руската естрада си е точно добрата стара съветска естрада.[/quote]
  Мне, в момента младите руснаци слушат руски рап и други съвременни стилове. В БГ вече имаме няколко радиостанции пускащи само руска музика, реклами на руски език и новини!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 345 Весело

  Сигурно децата на партйиците като са се събирали по вилите охранявани от ДС , са слушали опера и са яли Кучешка радост ?!

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  Ще мие е интересно да прегледам сборника. От резюмето виждам че не включва една съществена част от взаимоотношенията, тези на краля с шутовете. Имаше известни артисти от кръга на ТЖ с пряк достъп до него които бяха в състояние да създадат доста главоболия на останалите, особено в периода след Чешката пролет и до идването на Людмила като министър на културата. След това стана още по-объркано, например ако авторът на награден проект за паметник беше архитект, а не художник, той получаваше три пъти по-малко, защото видите ли архитектите са в групата на инженерно-техническите и научните кадри, а не сред артистите. Забравяме и за задължителния процент на отчисления на предприятията за художествена украса, прозорците на цеха може да са счупени, но ще има огромен стенопис като проект.
  Кадрите по културата в посолствата и културните центрове - колцина от тях не бяха сътрудници на ДС - 3%, 5%?

 47. 47 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Как да не искам комунистическите им кожи да висят по стълбовете!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 48. 48 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#40] от "Торбалан":

  Принципно решение трябва.
  Съдене на престъпниците "Поразяваща уста" и вся остальная.
  Правителството на виденов е удобен повод да се започне.
  Самият Виденов вина почти няма. Той беше бушон на ДСигурност.
  Тоест ще говори.
  Те разбиха икономиката на България и умишлено фалираха банките в периода 95-та, 97-година.
  Съд за престъпления срещу държавата. Те май давност нямат, а и да имат все още има време.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2250 Весело

  В тях се говори за "дискозараза", музиката е описана като "непоносим звук", танцуването можело да доведе до "временни нарушения на мозъчната дейност", като "най-общо ефектът е затъпяващ"
  ===========
  Писалият горното навярно редовно е танцувал за да стигне до този извод...

 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#47] от "klatikurti":

  Смъртна присъда е милост за тия.
  Затвор, в отделението на циганите.
  Това им стига.
  Строг режим, не като на "бай Ставри".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Не. Хираския поп беше партийно удобен

 52. 52 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Така беше: луканката и кафето бяха символ на благополучие Идваше му на човек да рипне зад щанда на Кореком и да поиска политическо убежище.
  Сега има и луканка и кафе, ама сме си същите овци....Явно проблемът не е само в имането..

 53. 53 Профил на Alexadner Boy Adjan
  Alexadner Boy Adjan
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Искаш да кажеш, че певците просперират, а не омръзват и биват забравени ли. Няма нови и само лили е 100 бона. Кой дава 50000 за слави, никой само за орлин павлов. И бг вижън за никъде ше е.

 54. 54 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#12] от "Иван К":

  Самите руснаци си признават,че руската естрада е преведено и порусчено съдържание на чужди шлагери и вариации върху "Блатните песни" от затворниците в Гулаг.
  Попрочети в Комерсант и Ехото на Москва : има цели рубрики по темата..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#45] от "Bojidar Vasilev":

  Ако имаш предвид децата на висшата партийна администрация, да, те първи започнаха с модата на венчавките по манастири, за тях беше създадена английската гимназия в София (за по-тъпичките като Владко Живков руската), специалности като МИО и т.н. Е, през филтъра се промъкваха и по-надарените деца на обикновени родители по изключение, все пак някой трябваше да работи.

 56. 56 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  руската естрада си е точно добрата стара съветска естрада.

  Която се слуша от така наречените " мурзилки " . Сложена на световната сцена е ушна кал , с целия помпозен кич

 57. 57 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#14] от "sa6":

  Хаха, нямало чалга, все едно дует ритон или росица кирилова са носители на върхови музилкани проявления

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 58. 58 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Весело

  До коментар [#42] от "Captain Shakespeare":


  [quote#42:"Captain Shakespeare"]по онова време в Бг нямаше чалга[/quote]
  Заменяше я сръбското.
  Цингарела, цингарела.
  Така кръстиха едно заведение, което пускаше основно тази песен.
  Бираджийница си беше, не точно заведение по смисъла на соца.
  Омразил я бях, но задението беше до нас и там пиехме. Основно бира.

  https://www.youtube.com/watch?v=2nPjTyGVByM

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#45:"Bojidar Vasilev"]Сигурно децата на партйиците като са се събирали по вилите охранявани от ДС , са слушали опера и са яли Кучешка радост [/quote]

  разбира се че не. Слушали са Лепа Брена, макар да са можели да слушат Битълс, както днес челядта на мутрите слушат чалга и ходят в Маринела, а могат да си позволят да отидат до Ла Скала с чартър. Просто са такива.

  Евроатлантида
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#35] от "Blood Red Skies":

  "... зрели вече жени помнят и повтарят цитати от "Мечо Пук" което си е либертофонски отпечатък на съзнанието им!"

  Тоя (Командантиту) си го представям дори твърде живо, но не смея да ви го опиша, защото имам вече 3 изтрити коментара...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "а от диското се затъпява"

  Не е лъжа.

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Същите тия ВИП дечица, сега са посланици , дипломати или деградирали пияници с връзки по министерствата с страшни претенции към тия обикновенните

 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#48] от "Росен (Путлер капут)":

  Росене, разбиването на икономиката на България започна да се планира към 1981 г., като премина в активна фаза през 1985-86 със странните финансови задължения. Постъпленията от продажбите на българско оръжие и цигари в периода на войната на Иран и Ирак бяха около 1.2 милиарда долара годишно. Знаеш ли къде отидоха те и защи масата не беше връщана в България? Основно в Дойче банк и подобни. А въпрос за отличници: кои официално бяха лицата-собственици на тези фондове за пред банката и какво стана с тези средства след ноември 1989 г.?

 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#9:"Norman Granz"]Мечо Пух, Карлсон, Алиса, Пинокио и Кърта и Плъха от "Шумът на върбите" били смятани за агенти на вражеско влияние в Китай... [/quote]
  Ами защо на Запад не се разпространяват никакви китайски приказки? Или индийски?
  Това си е средство за влияние и проникване.
  Както и студентските бригади-да се пропагандира западния начин на живот. Или вие вЕрвате,че в САЩ и Великобритания толкова няма кой да върши работата, дори от близките латиноамерикански страни, та се налага да идват българчета?

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bojidar Vasilev":

  Има един плюс от посланническите години на бащите им, децата на соц. партийните босове на Запад: "революцията на внуците". Те започнаха размяната на политическата власт за икономическа. Странна формула която обаче се оказа ефективна при социализма: "Чрез корупция към демокрация!"

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#52] от "elevation04":

  Така е, проблемът е в нямането.

 67. 67 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Чалгата не е причина да затъпееш, тя се появява в следствия на затъпяване.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Всред нас беше много популярна книгата "Принцът"на Дончо Цончев която според слуха описвала живота на В Живков. Разпространяваше се почти апокрифно,трябваше да я прочета чевръсто че опашката беше голяма!

  klimentm
 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4553 Весело

  [quote#52:"elevation04"]Идваше му на човек да рипне зад щанда на Кореком и да поиска политическо убежище. [/quote]
  ++++++++
  Ахахахахахахахахах!!!!!!!

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#41] от "klimentm":

  А версията "битолци" чувал ли си я? Култура...

 72. 72 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#26] от "bajhuj_2010":

  Е ти пък, не знам колко си стар,но тогава хисарския поп се слушаше нелегално. И други работи също. Не са сравними нещата според мен.

 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Весело

  Бе, вярно, че диското не струва, както и съвременният поп, ама чак пък да се затъпява от такава музика... с какви дивотии са се занимавали службите навремето, не е за вярване просто... кой кога, къде и с кого пиел кафе, къде ходел... малоумна работа...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":

  Тоя грабеж ясно......вероятно и давност има.
  При садам ни умряха 2 милиарда долара, никой не ги е взел.
  Външно търговските дружества ясно.

  Аз говоря за реални неща. За реален удар по ДСигурност и слугите и СЕГА.
  Виденов вероятно може много да каже.
  Престъпниците са живи още. Поразяваща уста румен гечев, р.овч, който пък развали изгодният за нас газов договор с руснаците ПЕТ години по-рано, защото руснаците се сърдели.
  Има за какво да бъдат ударени сега слугите на ДСигурност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Някъде през 60-те у нас беше заловен, а по-късно и застрелян, дипломатът Иван Асен Хр. Георгиев. Обвинението беше шпионаж в полза на Америка или на запада, не помня точно. Та след 1989-та в пресата излезе материал как е хванат. Като дипломат и човек на властта е ползвал правилегии, в т.ч. апартамент в специален блок някъде в София. От там е предавал с радиостанция сведения някому. Съсед на шпионина е бил младият Николай Гяуров, който вече е правел певческа кариера в Италия. Брат на певеца е бил партийният функционер и партизанин Константин Гяуров. С касетофона си на УКВ Н.Гяуров засича радиограмите и одма докладва дето трябва.

 76. 76 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#64] от "Веселин Дечев":

  Конкурент си на КомУндантето, без всякакво съмнение. Българчетата някой насила ли ги праща на студентски бригади в САЩ? Или те самите си счупват краката да ходят там? Най-вече децата на средната провинциална партийна номенклатура.

  Gunter glieben glauchen globen
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#9:"Norman Granz"]Между другото, Бийтълс [/quote]
  Кой слуша сега Бийтълс?

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#68] от "klimentm":

  Трябваше да се напише и "Зетят", Иван Славков беше къде по-интересен, винаги заобиколен от тълпа блюдолизци. Имаше си сериозни проблеми с фразата си на рожденния си ден в тенис шатрата до ВМЕИ спорейки с един от придворните дали една жена била грозна:
  "-Абе ти ли ще ми разправяш за грозна жена като аз съм женен за нея!"
  Услужливци веднага донесли на тъста....

 79. 79 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#67] от "Yadada":

  Чалгата не е причина да затъпееш, тя се появява в следствия на затъпяване.

  Много правилна формулировка , чалгата е белег за липсата на душевност

 80. 80 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 682 Неутрално  До коментар [#29] от "chinaski":

  А нима и Костов не им помогна ? Хората гласуваха за СДС а получиха Костов. Нямаше лустрация, нямаше декомунизация . Имаше приватизация в полза на бившата номенклатура и мракобесниците от ДС. Имаше и РМД-та с които се обраха работниците и служителите а бившите партийни и комсомолски секретари днес са милионери. Пак благодарение на Костовата пенсиона реформа днес най-високите пенсии получават бившите партийни , комсомолски и профсъюзни търтеи и мръсниците от ДС.А два милиона българи са на ръба на мизерията. СДС на Костов се оказа Скритата Държавна Сигурност. Костов е непочтен , доказа го и лъжите си за КТБ а и след последното му изявление , че валутния борд не е нужен се разкри и като недобронамерен. Кой нормален ще предложи това насред политическата безпътица в която се намираме. Жалкото е, че мнозинството от старите седесари свързват Нова България и Радан Кънев с тази персона и не желаят да гласуват.

 81. 81 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Не е нужно някой да се грижи за тебе, а трябва сам да се оправяш!

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#77] от "Веселин Дечев":

  Аз, с удоволствие. Това ми е вторият диск в колата на дълъг път, първият е "Буена Виста Сошъл Клъб", след Бийтълз следва Колтрейн, Лед Зеп, Джони Кеш и т.н.

 83. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#77] от "Веселин Дечев":

  Аз.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#72:"nema_labavo"]нелегално[/quote]
  Да речем, не се издаваше легално. Имаше паралелна икономика (виж "Опасен чар", която задоволяваше търсенето. Всъщност, не съм стар, но помня отлично онова време и поради семейната среда.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 85. 85 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#48] от "Росен (Путлер капут)":

  Да, и още преди 1989 г. - за трите негласни фалита. Последният през 1989 г. - оставил страната с над 10 милиарда долара външен дълг и почти целия златен резерв в Госбанк!! Да се размрази Законът за престъпния комунистически режим в страната, да стане активен закон, да започнат да ги съдат по него и в кафеза..

  www.commcrime.blogspot.com
 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#26:"bajhuj_2010"]Явно си млад и не си чувал за хисарския поп. Имаше си чалга. [/quote]
  Имаше сръбско и гръцко.
  В един момент някой се усети,че има голяма ниша за такава музика.И за хисарския поп е вярно,но тогава не знаех за него.

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  За него действително трябват отделни томове,но той си беше природно надарен бонвиван сигурен съм че щеше да стигне далеко дори и да не беше станал зет!

  klimentm
 88. 88 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#59] от "sa6":

  За времето което се обсъжда, Лепа Брена е ходила под масата...
  Ив Монтан все още беше комунист и му организираха един концерт в зала България, само за избрана публика.
  Лили Иванова пееше преведени на български песни на Рита Павоне, а Том Джонс току що се беше появил с "Зелената трева....".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Любопитно

  До коментар [#75] от "man_un":

  Съмнявам се, и то не само по технически причини. Иван Асен Георгиев е засечен по време на корабното съвещание организирано за страните от Варшавския договор от КГБ.

 90. 90 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Весело

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Синът ми ме мрази на дълъг, заради Бийтълс, Челентано, реге-то от 80-те.
  Преди години като взех колата натиснах случайно нещо по касетофона и о чудо, панела падна напред и се отвори "дупка" точно като за касета.
  Веднага извадих касетите от 80-те и чух прекрасен звук.

  Японските и немските касети отпреди 35 години още си свирят перфектно.
  МР3 нещо му е ограбен звука.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  [quote#90:"Росен (Путлер капут)"] на дълъг[/quote]
  "на дълъг път".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 92. 92 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1161 Весело

  [quote#73:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]кой кога, къде и с кого пиел кафе, къде ходел... малоумна работа...[/quote]

  И баш шефът на тези малоумници Митьо Гестапото получи орден от мултака Рашидов, щото много се бил грижил за кОлтурата, ръйш ли.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 93. 93 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":

  Всъщност, ти описваш доста добре, признавам, преминаването на политическата власт на (Б)СП в икономическа. След като видяха, че губят съревнованието с капитализнма, те взеха решение за негласно преминаване към капитализъм, но те да са капиталистите. За целта започна трескаво създаване на т.нар. "задгранични дружества". Директорите им до един бяха ченгета от ДС, които след промените се оказаха титуляри на банковите сметки.

  Gunter glieben glauchen globen
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#87] от "klimentm":

  Безспорно, ако си спомняш реституираха магазина на дядо му на "Пиротска" и там в началото се настани магазинът на "Бенетон".

 95. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#81] от "Петърчо":


  [quote#81:"Петърчо"]Не е нужно някой да се грижи за тебе, а трябва сам да се оправяш![/quote]
  Споделям напълно, но нашето мнение не е много споделено или поне не личи от това, което се пише.

 96. 96 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#85] от "Торбалан":

  Трябва да се започне от реално време. Да не могат да се хванат за давност пък и повечето от ония са мъртви вече.
  За последната национална катастрофа няма осъдени. От там трябва да се почне.
  А после назад колкото ти душа иска.
  Въпроса е да се удари ДСигурност за спре да вреди на България.

  Виж как само един единствен цацаров успя да опорочи едни избори, а сега пипа към други. Само един слуга на ДСигурност колко вреди нанесе на България, а колко са в действие никой не знае.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#77] от "Веселин Дечев":

  Хората, които разбират от музика, не са спирали да слушат Битълс

  I shave with Occam's razor
 98. 98 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  [quote#92:"меншевик"]И баш шефът на тези малоумници Митьо Гестапото получи орден от мултака Рашидов, щото много се бил грижил за кОлтурата, ръйш ли. [/quote]

  Да де, ама от толкова грижи за кОлтурата, най-пострада кУлтурата, а последствията ще са видими още поне 2-3 поколения.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#90] от "Росен (Путлер капут)":

  Прав си, ако МП3 не е "разгънат" има орязване, поне аз така го чувам. Същото като фотография с цифров и оптичен фотоапарат.
  Като човек на компромиса ми се налагаше да слушам и алтернативен рок или друго по вкуса на децата. Сега съм свободен, е, донякъде (за благоверната имам диск с Калас) .

 100. 100 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#73:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]с какви дивотии са се занимавали службите навремето, не е за вярване просто... кой кога, къде и с кого пиел кафе, къде ходел... малоумна работа...[/quote]

  Да ве. Чавес е много нива над тях!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK