Шефът на националното следствие e единственият кандидат на следователите за съдебния съвет

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков

© Георги Кожухаров

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени ДиковДиректорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков е единственият кандидат за следователското място в прокурорската колегия на новия Висш съдебен съвет (ВСС), съобщи пресцентъра на съвета. Тя се състои от 11 членове - 5 прокурори 1 следовател, избрани пряко от професионалната общност, и 5-има избрани от парламента.


До вчера, когато изтече срокът за внасяне на предложения за членове на ВСС от квотата на следователите, не е постъпила друга кандидатура. Общото събрание на следователите за задаване на въпроси към кандидата ще бъде на 13 май 2017 г. Седмица по-късно на 20 май ще се проведе самото гласуване за избора му, в което имат право да участват 444 следователи от цялата страна.


Че Диков е предложен за член на ВСС стана известно в края на февруари.
Той започва работа в съдебната система през 1981 г., и е минал през всичките ѝ нива като е натрупал 25 години опит в прокуратурата и следствието. "Към настоящия момент не се налага промяна на нормативната уредба, уреждаща дейността на ВСС. В приетия през 2007 г. Закон за съдебната власт, са извършени общо 18 промени за по-малко от 10 години. Сляпото и понякога прибързано съобразяване с препоръките на всякакви експерти, съветници и т.н. (понякога взаимоизключващи се през годините), не винаги води до подобряване работата на ВСС и на органите на съдебната власт", пише Диков в концепцията си, цитирана от "Правен свят".


В нея той е отделил специално място за мнението си за мястото на прокуратурата и следствието. И заявява: "Считам еднозначно, че мястото и на прокурорските, и на следствените органи е в съдебната власт. Изводът, че ВСС е защитник и гарант на независимостта на съдебната власт, би представлявал куха фраза, ако една съществена част от наказателното правораздаване (досъдебната фаза на наказателния процес) се осъществява изцяло от органи извън съдебната система".


В концепцията си Диков обръща внимание и на вечната тема за преодоляване на формализма в досъдебната фаза. "След толкова години работа в прокуратурата и следствените органи, все още ми е непонятно защо прокурорът трябва да мотивира всеки свой отказ да образува наказателно производство при очевидна липса на престъпление, а не само в случай на обжалване на отказа. В Гърция например прокурорът поставя щемпел върху преписката (отказвам да образувам) и се подписва", казва Диков.


Ако Диков бъде избран за член на ВСС, мястото му като зам.-главен прокурор и директор на националното следствие ще бъде освободено, но не е ясно как ще отрази напускането му на работата на службата. По непотвърдена информация за този пост ще бъде предложен Ясен Тодоров, който в момента е член на съвета, в който беше и председател на Етичната комисия.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "По непотвърдена информация за този пост ще бъде предложен Ясен Тодоров"

  Ясно. Гади ми се от тея вече!

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дано не го орезилят пред пенсия. А иначе ситуацията е ясна по отношение за Ясен - СтАни да седна. И след това изпълнение на изискването за независим главен прокурор по разследването - Ясен Тодоров. И Вълкът сит и ясното агне в хладилника Му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK