Европейската комисия: Ще продължим да работим с неправителствените организации за съдебна реформа

Европейската комисия: Ще продължим да работим с неправителствените организации за съдебна реформа

© Анелия НиколоваВъпреки опитите в България за дискредитиране на мониторинга на правосъдието чрез ожесточена пропагандна кампания срещу лица и неправителствени организации, които работят за реална реформа на съдебната власт, Европейската комисия ще продължи да работи с тях и конкретно със Съюза на съдиите в България, за да бъде продължена реформата.


Това става ясно от писмото на зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху до Съюза на съдиите в България (ССБ), което е отговор на изпратено по-рано писмо от ССБ до ЕК.


"Европейската комисия отхвърля всякакви опити за политическа употреба на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и свързване на съдържанието им с личности и лобита", се казва в писмото на ЕК.
В края на февруари Съюзът на съдиите се обърна с писмо до зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, в което съсловната организация, известна с реакциите си по всички значими проблеми на съдебната власт, която е и член на Международната асоциация на съдиите, алармира, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) е "подложен на систематични и последователни атаки от отделни представители на заинтересованите български власти". А едновременно с това тече "процес на дискредитиране на постоянния представител на МСП за България, на отделни членове на Съюза на съдиите в България (ССБ) и на участници в неправителствени организации които имат дейност в областта на съдебната реформа".


От поредици публикации без посочен автор ставаше ясно че незаконно са следени както членове на ССБ, така и постоянния представител на МСП в България Юри Тавание, снимани са тайно срещите му с различни лица, наблюдаващи и анализиращи съдебната власт. А извън синмките публикациите представляват нападки срещу тези лица в сайтовете "Блиц", "ПИК", телевизия "Канал 3", както и в изданията "Монитор", "Телеграф", "Труд".


Паралелно с анонимните публикации мнозинството във Висшия съдебен съвет атакуваше съдии, членове на съвета, които членуват и в ССБ и се срещат с постоянния представител на на ЕК в София Юри Тавание.
Преди седмица в Съдийската колегия дори бе внесено предложение да се обсъди поведението на Калин Калпакчиев, заради срещите му с опасни според мнозинството за съдебната власт лица . Това предложение за вземане на мерки беше откровено обосновано с публикация на "Монитор" от 26 януари. в която са посочени опасните лица, на първо място "проваления министър Христо Иванов" и "доносника Юри Тавание", наред с членове на управителния съвет на ССБ. А в цяла поредица анонимни материали се твърдеше, че мониторинговите доклади се пишат тук в България от споменатите лица, които клеветят и дискрведитират България.


Нормално е представители на ЕК да се срещат с неправителствени организации, работещи по проекти в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, с професионални организации на съдиите и прокурорите и с представители на деловите среди, припомня в писмото си ССБ и заявява:


"Медийната кампания цели да внуши невярното твърдение, че докладите на ЕК по МСП се изготвят на базата на пристрастна и необективна информация,


както и че представителите на ССБ и други НПО чрез постоянния представител на МСП в България имат решаващо влияние върху съдържанието на докладите. Продължаващите атаки в определени медии срещу МСП и представители на ССБ и други НПО с дейност в областта на съдебната реформа показват верността на констатациите в последния доклад: "Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на МСП, те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България."


От ССБ изтъкват също, че в медийните публикации са разпространени снимки, резултат от незаконно следене на срещи на представителя на МСП за България и представители на ССБ и други НПО с дейност в областта на съдебната реформа. "Видно от заглавието, а и от съдържанието на материалите, е отправено недвусмислено и директно послание, че участниците в разговора са ангажирани със създаването на политически проект, като това, твърди се, е и повод за срещата им. Наведени са и твърдения, че съдържанието на докладите на ЕК е обусловено пряко и единствено от тези източници, мотивират се от ССБ. И обръщат специално внимание на ескалиращите медийни и публични негативни кампании срещу мниторинга, защото "така се нанасят непоправими вреди в няколко насоки:


- демотивират се експерти и представители на НПО да продължат да осъществят контакти с представители на ЕК за целите на ефективното провеждане на наблюдението;


- осуетява се възможността за пълноценни и задълбочени дебати за съдебна реформа;


- разрушава се репутацията на служители на ЕК, български магистрати и представители на НПО".


"Особено тревожно е, че, видно от публикуваните снимки, представител на ЕК е бил подложен на нерегламентирано външно наблюдение", алармира конкретно ССБ. И добавя че това не може да е самоволно журналистическо усилие. "От интензитета и естеството на публикациите (в определени медии) е видно, че иде реч за масирана и добре организирана кампания, в която същите медии се ползват от комфорта да разпространяват неверни, клеветнически и незащитими твърдения без да изпитват притеснения, че може да понесат нужните в този случай санкции. Кое им дава подобна сигурност е въпрос, на който няма как да отговорим. Случаите, в които брутално се накърняват основни права и се посяга на човешкото и професионално достойнство, следва, по наше виждане, да се заклеймяват на институционално ниво", се казва в писмото на ССБ.


Затова от съсловната съдийскае организация апелират за официалната позиция на ЕК по поставените въпроси, защото само така ще се защитят целите на мониторинга и общите ценности за върховенство на правото.


В отговора на ЕК манипулациите са отхвърлени категорично с правилата на комисията


"Докладите по МСП се основават на данни, предоставени и проверени от българските власти и се одобряват от Колегията на комисарите. След което се одобряват със заключенията на Съвета на министрите, в който България е представена", заявява Параскеви Миху. И казва, че "Брюксел е запознат с медийните публикации", посочени от ССБ. "Независимо от това, мога да ви уверя, че Комисията няма да бъде отклонена от изпълнението на нейните задължения по Механизма за сътрудничество и проверка да подпомогне България да спази своите ангажименти за реформиране на съдебната система и да се бори с корупцията и организираната престъпност", заявява Параскеви Миху.


"Комисията отхвърля всяко свързване на личности и лобита със съдържанието на докладите"


категорично се казва в писмото, което завършва: "Очакваме да работим с българските власти и с организации, като Съюза на съдиите в България, за да бъде продължен процесът по ускоряване на напредъка. Скоростта на това зависи от това колко бързо българските власти са способни да предприемат идентифицираните оставащи стъпки по необратим начин, който не повдига под въпрос направеното до момента".


Комисията, разбира се, е уверена, че това ще е възможно само след пълно ангажиране и широк консенсус от страна на българските власти и останалите заинтересовани страни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  *Това предложение за вземане на мерки беше откровено обосновано с публикация на "Монитор" от 26 януари. в която са посочени опасните лица, на първо място "проваления министър Христо Иванов" и "доносника Юри Тавание". А в цяла поредица анонимни материали се твдърдеше, че мониторинговите доклади се пишат тук в България от споменатите лица, които дискредитират България.*
  ЕК на свинпрес и освирепяла цаца не вярва, ама хич.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Гневно

  Не искаме ЕС на две скорости, както предлага Меркел, защото я няма нашата задна скорост.

  подпис
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Ще продължим да работим с неправителствените организации за съдебна реформа".
  Непоправими оптимисти.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  КОЙ, не иска съдебна реформа!

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Изразът ускоряване на съдебната реформа предполага обоснован оптимизъм. Корупцията по високите етажи на властта и броят на осъдените лица не показва оптимизъм, камо ли обоснован!

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#4:"4ort"]КОЙ, не иска съдебна реформа![/quote]
  По време на гласуванията около съдебната реформа в предния парламент се видя кой е КОЙ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":


  До коментар [#6] от "Храбър":

  Тримата шишковци са в паника

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Миии, сегаа, кои са наште в тази конспиративна какафония?

 9. 9 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Прасчо сега ще пусне една сълза и ще се насочи към следващия милиард.

 10. 10 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни на обикновен неюридически език в какво точно се състои съдебната реформа на Радан и Христо?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  "Ще продължим да работим с неправителствените организации за съдебна реформа".

  А кои интереси се КРИЯТ зад тези НПО ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darcas":

  Ще опитам да обясня това, което разбирам аз - искат главния прокурор да не е абсолютно независим, защото в момента може да повдига обвинения, замразява такива (с цел изнудване) и направо затваря (т.е. покрива) производства с някакви малоумни мотиви, или да оставя да изтекат сроковете. Като следствие на това, могат да бъдат дискредитирани политически неудобните и да бъдат спасени нашите хора, а всички други страни... изнудвани да кешират.

  За мен също няма логика, главния обвинител да не се отчита - той не е съдебна инстанция, която взима решения според закона, а обвинител и като такъв, е по-близо до изпълнителната власт т.е. МВР т.е. следва да се отчита на министър или поне на парламента, както и да има механизъм за прекратяване на мандата му, ако бъде уличен в злоупотреби.

  Това последното в момента няма как да стане, защото всички обвинители са му подчинени т.е. никой прокурор няма да си рискува бъдещето, в дело с неясен резултат и срещу системата.

  Надявам се да се е изяснило малко? А ако нещо бъркам или пропуска - моля за корекция.

  ПП Дали и как биха повлияли предлаганите от Х. Иванов и Р. Кънев промени, е съвсем отделна тема, но не се наемам да гадая. При всички положения обаче смятам, че трябва да се опита нещо различно от досегашното.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#12] от "The_Curious":

  Хубаво де, ама това е само малка брънка. Какво правим със съдийските назначения? Предполагам знаеш колко малоумна и манипулирана е системата със "жребиите" на съдиите?
  Какво правим със следствието? То е в пълна безтегловност, 3-ма човека там работят с един компютър с Windows 95?
  Полицията е тотално с вързани ръце. Това по отношение на криминалната част. По гражданските дела корупцията в съда е брутална. Отделно че се бавят и влачат с над 10 години дела. А по отношение на корупцията във властта, трябва да има едно напълно независимо антикорупционно звено, чийто състав да се избира от народа и да е на финансиране със субсидия, като партиите. Иначе не виждам как може да бъде "независимо".
  Това антикорупционно звено трябва да има юридически екип, икономически екип, одиторски екип и ИТ екип.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":

  Всяко нещо по реда си, или поне на това се надявам, защото от Гоце, Боце, Корни, Кукунева, Лукавски, патриоти и етнически партии, смислени действия не вярвам да има. Поне по веднъж се изредиха във властта и доказаха, че не може да им се вярва - тъпо ще е да повтаряме тези грешки.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  С неправителствени организации не става, трябва да се включи и държавата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Статуквото се защитава със зъби и нокти и за успешна борба за реформи ще са необходими нови некорумпирани лица с ясно изразена воля за тази цел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Хаха - -сценария на ченгетата отново в долна мъртва точка!

  Въпреки ожесточената пропаганда вече всеки българин разбра че има огромен дефект в следствие, прокуратура и съд от политически и лобистки натиск върху тях

 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хора, събудете се!
  Отворете очите и сърцата си на 4 !!!

  Вижте страничното, обективно мнение:
  "Скоростта на това зависи от това колко бързо българските власти са способни да предприемат идентифицираните оставащи стъпки по необратим начин, който не повдига под въпрос направеното до момента".

  Иначе казано, само когато българските законодателна и изпълнителна власти са формирани по силата на мнозинство, водено от Нова Република и Да, България е единственият начин всеки български гражданин, дори и тиквите вечно лаещи срещу реформите, ще живее по-добре, по-богато и по-справедливо.

  Призовавайте масово да се гласува за НР и ДаБг. Нека пратим в историческата канавка безплодната политическа импотентност на бсп/дпс/герб. Доказани политически некадърници да подобрят живота на ВСЕКИ бг гражданин. Дори и на каменнотъпите червени и крепостните мюсюлмани.


  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":

  Да се избира от народа, викаш - гледай сега кво ще избере народа на идващите избори, и пак си помисли

 20. 20 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#18] от "Schopenberg":

  Добре звучи, ама социологията не е на твоя страна - по-скоро да кажа на наша страна, ма се тая ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK