Според Брендо делото му е скалъпено, прокуратурата поиска увеличение на наказанието му (допълнена)

Евелин Банев - Брендо е подсъдим в България по едно дело. В Италия също има процес срещу него, който не е приключил.

© Анелия Николова

Евелин Банев - Брендо е подсъдим в България по едно дело. В Италия също има процес срещу него, който не е приключил.Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе с решение по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо и още трима души в петък следобед. Това се разбра по време на заседанието, в което и прокуратурата, и адвокатите на четиримата подсъдими произнесоха защитните си речи.


Брендо,


сочен от МВР за кокаинов крал
е подсъдим по две обвинения - за участие в организирана престъпна група заедно с другите трима, която според прокуратурата е изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, а второто му обвинение е за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик. Пред магистратите отговарят още бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) и доведеният му брат Симо Крайчев.


В началото на 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна четиримата за виновни. Наложеното наказание на Банев бе затвор за седем и половина години, а присъдите на другите трима бяха три години условно с пет години изпитателен срок.


След това втората съдебна инстанция ги оправда, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на апелативния съд за ново разглеждане, заради съществени процесуални нарушения.


Днес представителят на прокуратурата поиска от съда увеличаване на наказанието на подсъдимите, която бе наложено от СГС. Евелин Банев пък заяви пред съда, че делото е с тенденциозен характер и че е следствие от създадена порочност от определени политически кръгове.


"Предвид тенденциозния характер на делото, мисля, че се е създала една порочност в прокуратурата и определени политически кръгове. В този ред на мисли, аз нямам какво да кажа. Съгласен съм с всичко, което каза моят адвокат". беше обяснението на Брендо пред съда.


В последната си дума четиримата подсъдими казаха, че


не са извършили престъпление, и поискаха от магистратите да бъдат оправдани.


Разследването по казуса е от 2007 г., а в съда процесът започна 2010 г., въпреки че беше внесено още през 2009 г., но бе забавено. Според обвинението между 17 октомври 2002 г и май 2005 г. Брендо и останалите, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнанс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов, и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 г. - 2005 г.


Банев беше задържан в средата на май 2012 г. на пътя Бургас - Созопол и обявен от МВР за кокаинов крал. Срещу него тече съдебен процес в Италия за трафик на наркотици, който още не е приключил. Европейска заповед за арест за Банев бе издадена и от Румъния, но българският съд отказа да го предаде в северната ни съседка.


Иначе в началото на заседанието днес съдът заличи осем души от списъка със свиделите, тъй като въпреки всички положени от магистратите усилия връзка с тях не е могла да бъде установена. След като Испания и Швейцария не са изпълнили съдебни поръчки от нашите власти, с които е искано да се посочат адресите, на които пребивават в тези страни, за да бъдат призовани. Единият от свидетелите бе защитен, но прокуратурата не можа да осигури и неговото присъствие. По тази причина съдебният състав прие, че за една година и половина, през което време делото е пред апелативния съд, той е положил достатъчно усилия за откриването на тези свидетели и те следва да бъдат заличени.


Прокурорът след това заяви, че обвинението не разчита толкова на показанията на анонимния свидетел и неосигуряването на неговите показания не следва да се оценява негативно от съда за тезата на обвинението. Той посочи, че четиримата са обвинение в тежко престъпление, което представлява особено тежък случай. Те по думите му се отличавали с престъпна упоритост. Представителят на обвинението допълни, че сдружението се отличавало с трайност и било група от затворен тип, тъй като всичките му членове се ползвали с доверие и били семейно обвързани. Прокурорът посочи още, че подсъдимите са ползвали верига от фирми, през които са прокарвали пари, а това не се правило по този начин, ако те са добити по легален начин.


Сред доказателствата в обвинителната теза бяха посочени още бърза поръчка в МВР за издаване на документи за самоличност на името на покойник - Александър Гачев, които били използвани от Банев при пътуванията му в чужбина. Той освен това имал гражданство във Венецуела и право на постоянно пребиваване в Испания. При някои от пътуванията в чужбина Банев е ползвал документи с чужди имена, но своя снимка. Освен това той редовно и за дълги периоди пътувал в чужбина, което било показател, че пътувал с конкретна цел.


Прокуратурата и защитата влязоха в задочен спор


дали трябва несъмнено да е доказано престъплението,


от което са придобити парите, които са били изпрани, както е обвинението. Прокурорът заяви, че това може да стане индикативно, а според защитата трябва да е безспорно доказано, че парите идват от престъпна дейност. И двете страни цитираха съдебна практика, като обвинението се позова и на такава в Испания.


Защитата заяви пред съда, че по делото няма никакви доказателства по така повдигнатите обвинения. Според единия адвокат обвинението спрямо Десислава Дишлиева е прокурорски гаф, като той заяви, че някой по емоционален би определил цялото дело като гаф.


Адвокат Ина Лулчева, която защитава Брендо заяви, че обвинението е построено на принципа на фалшивите новини днес. Прокуратурата хвърляла факти, намирала червена връзка между тях да си свърже и после извеждала определени изводи. Тя допълни, че е несериозно 10 години след повдигане на обвинението, прокуратурата да иска сега от апелативния съд да наложи максималното предвидено по закона наказание за четиримата. Лулчева обясни пред журналисти след заседанието, че практиката показвала, че продължителността на съдебните процеси водела до намаляване на наказанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK