Таксата за дългосрочно пребиваване на чужденци в България беше намалена почти 10 пъти

Кадър от дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци

© Анелия Николова

Кадър от дома за временно настаняване на чужденци в БусманциДосегашната такса от 1000 лв., събирана за разрешаване на дългосрочното пребиваване на чужденец в България, беше намалена почти 10 пъти. На днешното си редовно заседание Министерският съвет прие тя да бъде 110 лв. Таксата от 1000 лв. за постоянно пребиваване на чужденци обаче се запазва. За да влезе в сила решението трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, но все още не е ясно кога ще стане това.


Измененията се правят, след като е постъпило официално уведомително писмо за започване на наказателна процедура срещу България от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията по шест директиви. Те определят правилата при събирането на членове на семейства, условията за прием на граждани на трети страни с цел образование, ученически обмен, научноизследователска или доброволческа дейност, за целите на висококвалифицираната трудова заетост или за пребиваване и работа на територията на държава членка.


Събираните до момента такси от 500 лв. се намаляват за различните изброени категории граждани на трети страни на 100 лв., 110 лв. и 150 лв.


Този тип такси се събират в системата на Министерството на вътрешните работи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK