Кратки срокове ощетяват лекуващите се в чужбина, установи прокуратурата

Кратки срокове ощетяват лекуващите се в чужбина, установи прокуратурата

© Асен ТоневВърховната административна прокуратура (ВАП) поиска отмяна текст от Правилника за приложение на Закона за социално подпомагане като незаконосъобразен, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Той е оспорен пред Върховен административен съд (ВАС).


Чл.17 ал.2 от правилника регламентира правото на хората, получили разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването за сметка на бюджета му, да получават еднократни помощи за разходите за дневни и квартирни за тях, придружителите и донорите им, когато те не са включени в стойността на отпусната сума за лечение. Според нормативния текст помощта се отпуска след заявление-декларация, подадена преди началната дата за провеждане на лечението или в 14-дневен срок от завръщането на лекуващия се в България.


Частта от разпоредбата: ".. 14-дневен срок от завръщането му в страната" противоречи на Закона за социалното подпомагане и не съответства на целите на закона, аргументира се прокуратурата. Оттам посочват, че без този срок да е въведен като изискване в закона, след изтичането му административните органи отказват социално подпомагане с еднократна помощ. По тази причина 14-дневният срок нарушава правото на нуждаещите се от тази помощ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK