Общинският съвет в Трън ще избира нова дата за референдума за златодобив

Общинският съвет в Трън ще избира нова дата за референдума за златодобив

© Associated PressOбщинският съвет в град Трън ще трябва да избере нова дата за провеждане на местен референдум за златодобив. Това се очаква да се случи на 22 март, когато има насрочено заседание на съвета, заяви пред "Дневник" общинският съветник Олег Тодоров.


На предстоящите избори на 26 март гражданите на Трън трябваше да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства". Това бе решение на местната власт от 8 февруари. Въпросът беше формулиран по този начин, тъй като подземните богатства са изключителна собственост на държавата и управлението им не е в правомощията на общинските власти. Две седмици по-късно – на 23 февруари, общинският съвет одобри и изборните книжа за допитването.


Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов обаче спря провеждането на референдума заедно с изборите. Причината за това е, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление книжата за провеждане на местен референдум трябва да се утвърдят от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му. Приемането им на по-късна дата на практика не позволява да се спазят законовите срокове. Затова със заповед от 7 март Михайлов върна решението за ново обсъждане. Той пое поста на областен управител в средата на февруари, след като предишният - Александър Александров бе включен в партийна листа.
След заповедта на Михайлов на извънредно заседание този понеделник общинските съветници в Трън решиха да отложат датата на референдума след изборите, за да спазят законовата процедура. В понеделник те не са избрали нова дата, защото са решили да дадат достатъчно време на юристите към общината да подготвят документите така, че после никой да не може да ги оспорва или спира, коментира Тодоров. След като бъдат приготвени, книжата ще бъдат внесени на заседание на общинския съвет, който ще реши за кога да насрочи референдума. Тодоров заяви още, че не са обсъждани предварително вероятни дати за бъдещето му провеждане като този въпрос ще бъдат дискутиран по комисии в общината.


Предложението за допитване до гражданите беше направено от кмета на Трън Станислав Николов, след като местно сдружение се обяви против инвестиционното намерение на "Евромакс рисорсиз" (от групата на "Асарел – Медет") за разработване на златно находище в региона. Създадени бяха два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък са ĸaтeгopични, че тя ще увреди природата и водата на трънчани. Последваха и три жалби срещу общинското решение. Първата жалба бе от тогавашния областен управител Александър Александров, другата бе от фирмата с инвестиционно намерение и третата от Българската минно-геоложка камара, която подкрепя фирмата. Административният съд в Перник ги остави без разглеждане и прекрати производствата по тях. Определенията му обаче подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). Повече четете тук.


На въпрос на "Дневник" дали след като общинският съвет поправи процедурните пропуски при приемане на решението за референдума, сегашният областен управител би го обжалвал на основанието, на което предишният го направи, Михайлов отказа да отговори. Един от аргументите в жалбата на Александров бе, че предоставянето на концесия на подземни богатства не е от компетентността на органа на местно самоуправление. Михайлов коментира, че административният съд в Перник е отхвърлил жалбата на предшественика му, защото не било в компетентността му да обжалва решение на общинския съвет. Затова Михайлов заяви, че трябва да се изчака решението на върховната инстанция, което още не е излязло, според него или поне той не бил информиран.


Освен това заяви, че иска да изчака новото решение на местния парламент, да провери дали са спазени всички правила по приемането му и тогава да реши дали ще го обжалва по съдържание.


От сдружение "Трън", което организира протестите срещу проекта, коментираха пред "Капитал", че отлагането не ги притеснява. "Става дума за документални нередности, които трябва да се оправят", каза председателят на сдружението Румяна Боянова.


От "Евромакс сървисиз" пък заявиха, че провеждането на референдума е спряно още с жалбата на областния управител Александров. "Въпреки това общинският съвет в Трън продължи да готви вота в разрез със законовите правила. Днешното решение би трябвало да сложи край на този неправомерен процес. Нашият призив е да се спазват законите, за да има ясни и еднакви правила за всички", казаха от компанията.


Организирането на допитването на по-късна дата няма да увеличи разходите, смята кметът на града Станислав Николов. "За разлика от националните референдуми за местните се изисква да има отделни помещения и комисии, бюлетините също се извозват отделно, така че няма да е по-скъпо", допълни той.


Проектът на "Евромакс сървисиз" предвижда разработване на златното находище край Трън. Основната част от дейностите ще бъдат на площадката на бившата мина "Злата", която е работила до средата на 70-те години на миналия век. Инвестицията се оценява на над 100 млн. лв. и се очаква да създаде 400 работни места.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  В това Трън няма ли братчеди които да берат злато.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Държавата (ако държавата е това, което стои зад инвеститорите, а не зад гражданите) ще използва всички мръсни номера в арсенала си.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Трябва да има и още една точка в референдума.Населението каква икономика иска да се развива в Трънския край.

 4. 4 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#1] от "mentra65":

  Отиди виж, какви са трънчани .. Шопи та си иб*ло мамата..

  Пожелавам им успех, парите не са всичко..
  Златните мини причиняват доста замърсявания поради методологията на работа.
  Както и шистов газ ни притеснява, като бъдеща възможност, така за тях тази възможност е притеснителна..

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Любопитно

  Дали жителите на Трън ще платят стотиците милиони неустоики? И дали ще продължава да се оплакват, че са бедни и нямат работа?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#3] от "chicago514":


  [quote#3:"chicago514"]Населението каква икономика иска да се развива в Трънския край. [/quote]
  Населението не иска икономика. Иска да лежи и да му се дават пари, колкото на работещ в Германия или Холандаия в наи-лошия случай...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  Каква икономика бълнуваш ?

  1 мина подсигуряваща 400 работни места, къртовски труд под земята, обикновенно заплащане и вероятни замърсявания..

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Имаме злато, а държавицата потъва в дългове и единственото на което се разчита са пари по програми финансирани от НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#3:"chicago514"]
  Трябва да има и още една точка в референдума.Населението каква икономика иска да се развива в Трънския край.[/quote]
  Сакън!! Ще се изокат че искат да са силициевата долина на Европа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#7] от "sv3tli0":

  Каква икономика? Същтата каквато канадската фирма прави в Канада. Там добивът на злато е голям процент от БВП и от благосъстоянието на хората. И доста други държави добиват злато и са си добре...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Браво на трънчани! Нова мина означава хвостохранилище, което ще съдържа отпадъчни води от добива и остатъчни метали и химикали. Всичко това отива в почвата и замърсява води, почви и цялата природа! Увреждане на здравето и повишаване на смъртност на местни и миньорите!

  И за какво - 400 работни места с под средната заплата, 1-2% от златодобива за държавата, 98% за фирмата и разбира се - рушвети на чиновници в София ... Местните помнят какво е златодобива и мината, как влияе!

 12. 12 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Държавата сме всички ние, а това което стои зад проекти увреждащи хората и природата, са корумпирани държавни/общински чиновници! Ние ги поставяме там и им даваме власт и заплати, за да си оправят личното положение и пари!

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Любопитно

  [quote#11:"iceman_bg"]1-2% от златодобива за държавата, [/quote]
  И защо не скачате срещу другите 99%? Само сламката в братовото око ви пречи, а не виждате гредата в своето.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Нали точно това казвам! Малка концесионна такса за държавата, не за местните срещу огромна печалба за фирмата, и то за сметка на здравето и природата на един регион!

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Напълно подкрепям местните, във България
  златото е малко като рандеман, а сме гъсто
  населени. Не сме като Канада !!!

 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#14] от "iceman_bg":

  То за това канадците са най-бедни, най-болни и с най-замърсена природа - заради фирми като тази. Има много хляб да изядат докато ни настигнат...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":
  "Там добивът на злато е голям процент от БВП и от благосъстоянието на хората"

  Нещо в цифри ако може?

  BohrMottelson
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  БХ лично е подписал за няколко концесии във вреда на обществото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#17] от "Scharnhorst Effect":

  Страната е с най-големия добив на цинк и уран, и също така е със съществени добиви на злато, никел, алуминий и олово. В северната част на Канада повечето малки градчета са се развили като миньорски и дърводобивни центрове.
  От най-популярното място за справки - Уикипедия. За цифри си търси сам специализизана литература. Има!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  Ясно, големи приказки с никакво покритие. Като твърдиш нещо следва да го подкрепиш с конкретни факти.
  Пак да попитам, какъв процент е добивът на злато ор БВП на Канада?

  BohrMottelson
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  какви неустойки като няма концесия ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Гневно

  До коментар [#20] от "Scharnhorst Effect":

  то и тук канадци добиват НАШЕ злато за без пари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  „Асарел-Медет” АД е акционерно дружество с двустепенна система на управление.

  Управителен съвет:

  Димитър Цоцорков - председател на Управителния съвет

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#20] от "Scharnhorst Effect":

  ОК, досаднико. ПРочети "География. Том 107" издание на Софийския университет... Малко е дълго, но четенето "сляпото окато прави"

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 25. 25 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Сърбите също трябва да знаят - тяхното защитено езеро Власина е само на 40 км и имат малък курорт с вили за отдих ! Да се обединят с трънчани И браво на местните- въпреки манипулациите и заплахите, разбират, че вредите от тази мина са много по-големи от т.нар. ползи от мижавите работни места Веднъж изгубени, здравето и чистатата природа не могат да се върнат, а Асарел медет ще отиде след 10 г. да съсипе следващото място. Хората искат работа, районът е екологично чист, а безработните цигани там да отглеждат всякакви био продукти( гъби, картофи, орехи, ябълки..); да се инвестира в цехове за преработка на храни..

 26. 26 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Провеждането на референдуми стана практика за прокарването на популистки заигравания. Престъпно и непочтено е да се впряга населението, да дава становище по тези, които не са в сферата на обичайната компетентност на гражданите. Това става с подвеждащи елементарни въпроси, благовидни и добронамерени на пръв поглед, зад които обикновено се крият други интереси. Справка: истерията раздухана срещу ПРОУЧВАНЕТО!!!на шистов газ от руските формирования в България на разни Шаренковици и БСП, които са представители на руските олигархически интереси . Сакън да не се открие газ , за да върви руската далавера. Както и за Белене, когато бабичките по селата бяха мобилизирани да се произнесат "компетентно" по въпросите на ядрената енергетика. И двата референдума ни струват 3 милиарда Белене ,потънали в касите на БСП и джобовете на руските и олигарси и други милиарди за купуване на руски газ на цени двойно по-високи от европейските, договорени от Р. Овч.

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":

  И кво, викаш - и ние да добиваме и да сме си добре, а? Режеш баницата, па ядеш...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Държавата и инвеститорите срещу референдума
  Иначе българинът управлява...
  Добре, че един холандец (говорещ перфектно български) освети непрекъснатия натиск срещу хората в Трън.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Впрочем концесионната такса осигурява по едно кафе месечно на всеки българин

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#29] от "penetrating":

  Впрочем, какво трябва да осигурява концесионната такса?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Защо ли при социализма не добивахме трънско злато. Едва ли е било, за да пазим природата, защото уранът, който добивахме, едва ли е бил по-безвреден.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  Нямам база за сравнение , но всяка страна която продава ресурсите си вместо да произвежда е готованец.
  Единственото смислено сравнение, което ми идва наум е суверенния фонд на Норвегия, където отиват приходите основно от продажбите на нефт с идеята, че и бъдещите поколения норвежците имат право да спечелят от тези ресурси, понеже са ограничени и свършват.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#11] от "iceman_bg":

  Точно това означава, който иска да добива злато ще трябва да си направи хвостохранилище. Хвостохранилище- Утайник съоръжение за утаяване на промишлени води. Не е атомна площадка!

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":

  Аз пък си мисля, че всичко е въпрос на по-изгодна сметка според конкретния случай. Например, ако за нас е по-скъпо и неизгодно да създадем златодобивна компания, логично е да отстъпим процеса на друг. Ти имаш ли сметка колко би ни струвала такава компания, тя с каква ефективност ще работи и какъв приход ще носи в хазната? За да можем да сравним с това, което получаваме като концесия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#31:"Роси"]Защо ли при социализма не добивахме трънско злато. Едва ли е било, за да пазим природата, защото уранът, който добивахме, едва ли е бил по-безвреден.[/quote]
  Тогава, такива либерстични глезотии, като 'местен референдум' и т.н. нямаше. Яко бой и 'народна милиция'.
  Все едно тези около Кремиковци, Пирдоп, Златица, Бухово, Симитли, Елешница и т.н. са ги питали?!
  Уви, не

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Разбира се, едно членство в еврозоната ще доведе до значителни предмства за бг икономиката, но България и българите не са узрели нито политически, нито икономически.

  Там, където лесно и без последствия изчезват милиарди, където масовия тъпак е убеден, че България внася повече в ЕС-бюджета, отколкото получава, където Курнелия може да твърди без последствия куп лъжи за санкции, кисели краставици и 'патоци', а (п)резидента е посочван от Решетниковчета, където на населението са му 'проблем' някакви имагенерни бюрократи в Брюксел, но не са му проблем присъдата на Брендо и бюрокрацията в собствената община, съд и държава..
  Ами, така погледнато е по добре без евро

 37. 37 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#7] от "sv3tli0":
  [quote#7:"sv3tli0"]подсигуряваща 400 работни места[/quote]
  Гербер, населението на община Трън е всичко на всичко 4000 човека. От току що роденото бебе до последния побелял бастун./Повечето са от последните , разбира се./ А ако попиташ НОИ Перник , колко човека се осигуряват /работят по правилата демек/ в общината едва ли ще са много повече от 40. От тях 90 процента на държавна издръжка.Нарочно пиша държавна, щото съм сигурен , че там общината няма собствени приходи дори за чистачката в кметството. Всичко идва от софийските данъкоплатци. Заплатата на кмета дори. Апропо, същия дето прегази дете преди известно време. И даже Боко му се скара и прокоратурата го разследвА. Е, още е кмет и върши обичайните гербави золуми. Като този референдум например.

 38. 38 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#15] от "valtoro":
  [quote#15:"valtoro"]България
  златото е малко като рандеман, а сме гъсто
  населени. [/quote]
  Населението на община Трън е 4069 човечета на 573 и половина кв. километра. Гъстота - седем калпака на квадратен километър. С тенденция след пет години да е двойно по-ниска.
 39. 39 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#37] от "zegi":

  Браво, бастун говори за бастуни ..

 40. 40 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#39] от "sv3tli0":
  Милиционерин, нещо по същество кажи. Кмета ще влиза ли в кауша , че сгази детето или Цацаров и него ще спаси. Както много други гербави , БСП и ДПС престъпници. Е , нали знаем кой го назначи.

 41. 41 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Аз живея в най-хубавaтa и най-разнообразната страна на Европа."
  "Europe's poorest people are living on the richest land in the world."
  Думи на Патрик Смитьойс - един объркал посоката имигрант. И направил сайт с името "Моя нов роден край". Изгледайте филмчето му относно добива на злато. Засягат нашия стар роден край!

  http://www.mynewhomeland.org/

 42. 42 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#40] от "zegi":

  "Въздух под налягане" кипи, реве, плюе ама нищо реално не променя.. Така и ти.

 43. 43 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nil satis nisi optimum":

  Нямам достъп до том 65143 на "География". И нямам никакво желание да го търся.
  За трети път питам: Какъв процент е златодобива от БВП на Канада?
  Понеже нямам никакъв конкретен отговор, те слагам в категория "Плямпало" и преставам да се занимавам с теб

  BohrMottelson
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Не, но имам идея за разрухата, която остава след приключване на ресурсите и тя досега никога не е била отговорност на фирмата-концесионер и рекултивирането и струва многократно повече от концесионните такси. Така, че ако искаме да живеем в екологична среда трябва да се бръкнем още
  Затова икономическия смисъл ми убягва.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK