Магистратите ще слушат за румънския антикорупционен модел от първо лице

Лаура Кьовеши - директор на румънската DNA

© Associated Press

Лаура Кьовеши - директор на румънската DNAБлизо два месеца след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да покани главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, днес тя ще е водещ лектор на конференция за опита на Румъния, по покана на Върховния касационен съд (ВКС).


Темата е "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки". Кьовеши ще говори за ръководената от нея дирекция и за постиганатите успехи в борбата с корупцията на северната ни съседка.


При обсъждането на идеята на Калин Калпакчиев във ВСС за покана на Кьовеши в началото на годината членове на съвета се изредиха да критикуват румънския модел в борбата с корупцията. Преди време на въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров за положителните резултати на обвинението в Румъния и липсата на техен еквивалент в България, вместо да отговори, той нападна съда и го посочи като основен виновник за това. "Тя (прокуратура по румънски модел - бел. ред.) може да бъде създадена, може да функционира тук, но ще трябва да си внасяме обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори", заяви тогава Цацаров.


Междувременно председателят на ГЕРБ и водач на листата в 25 МИР София Бойко Борисов ще вземе участие в кръгла маса на тема правосъдие. Форумът ще се проведе също днес като на него ще присъстват и зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова и бившият правосъден министър Екатерина Захариева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK