Лаура Кьовеши: Формулата срещу корупцията - независима специализирана прокуратура (допълнена)

Лаура Кьовеши главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния.

© Анелия Николова

Лаура Кьовеши главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния.Независимост на съдебната система, независима специализирана структура за борба с корупцията, закони, които да дадат инструменти на прокурорите, и административна подкрепа. Тези четири условия очерта като абсолютно задължителни за борба с корупцията Лаура Кьовеши - главен прокурор на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (ДНА). Тя е в България по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и днес участва в конференция за румънския антикорупционен опит.


Какво каза Панов в началото на събитието четете тук.


Кьовеши разказа пред български магистрати и медиите как функционира оглавяваната от нея дирекция, каква е успеваемостта й по дела, както и какво е доверието на гражданите към нея. Тя заяви, че като главен прокурор няма право да казва на обвинителите, работещи в дирекцията, да започнат или приключат определено разследване. Единственият критерий, който се проверява, е в изготвените от прокурорите документи дали има достатъчно доказателства.
Отказът на прокуратурата обаче да започне досъдебно производство в Румъния подлежи на съдебен контрол


за разлика от България.


Лаура Кьовеши подчерта, че е много важна независимостта на прокурорите, която обаче е свързана с отговорност. Допълни, че действията на агенцията се проверяват по два начина - веднъж от съда при внасяне на обвинението, отделно действията по разследването се следят от съдебна инспекция, която е под контрола на Висшия съвет на магистратите - аналогичен на българския Висш съдебен съвет. Освен това дирекцията не избира сама делата си, законът е посочил изчерпателно кога и при какви обстоятелства този орган разследва. Кьовеши заяви, че работещите в дирекцията не отиват на работа с мисълта "хайде сега да започна да разследвам някой депутат", а всичко действие почива на закона.


Разказа и как се подбират прокурорите, за да станат част от антикорупционния орган -


с интервю, на което присъства психолог, за да оцени колко проактивни и смели са те и как реагират на стрес


Иначе прокурорите в специализираната прокуратура трябва да имат 6 години прокурорски стаж и след като преминат интервюто, имената на избраните се изпращат на Висшия съвет на магистратите, който окончателно прави избора сред кандидатите. Кьовеши сподели, че от над 160 прокурори в дирекцията, 20 от тях ръководят разследванията, а останалите се явяват по делата в съдебната зала. Там те слушат внимателно аргументите на адвокатите на подсъдимите и ги споделят с тези, които ръководят разследването, обсъждат ги и така заедно усъвършенстват обвинителната теза.


Този метод на работа, ако се приложи у нас, би намалил броя на върнатите дела и оправдателните присъди, коментираха юристи.


Главният прокурор на антикорупционната агенция на няколко пъти подчерта, че


освен достойнството, отдадеността и смелостта за прокурорите е важна професионалната подготовка


Затова в нейната дирекция обвинителите се специализират в разследване и доказване на различни престъпления - по класическа корупция; пране на пари; обществени поръчки; злоупотреба с еврофондове. "Не може да си всеяден", заяви Кьовеши. И допълни, че когато прокурорите се занимават с катастрофи, кражби и корупция, е трудно да бъдат добри във всичко. Ако обвинителят разследват всичко и го попитат колко досъдебни производства има за корупция, той ще се измъква и с тези за катастрофи, кражби и др., обясни тя.


85% от разследванията за корупция в Румъния започват след сигнали на граждани и юридически лица,


отбеляза още тя,


Кьовеши разказа и за сформирана съвместна комисия от прокурорите от дирекцията и представителите на медиите, на която са обсъждали колко, кога и каква информация по разследванията да става достояние на обществото, за да не се пречи на разследванията. Решено било


всички прокурорски постановления и съдебни актове да са публични


По този начин всеки прокурор внимава постановленията му да стриктно да се опират на закона и фактите, защото знае, че те ще бъдат достояние и на гражданите. По този начин от 2016 г. в сравнение с 2015 г. доверието към институцията от 30 % се е покачило на над 55 %, обясни тя.


Румънският обвинител обясни още, че към дирекцията й работят полицаи, които не са пряко подчинени на вътрешния им министър, както и различни специалисти като финансови и ИТ- експерти и др., защото и тези, които разследват, се развиват. Дирекцията работи в сътрудничество и с орган, наблюдаващ за имуществата на магистратите и други държавни служители, защото често като разберат, че биват разследвани, започвали да прехвърлят имуществото си в чужбина. По този начин румънските органи дублират наказателно и финансово разследване.


Кьовеши обяви, че в такива случаи е важно международното сътрудничество. Необходима е и адекватна законодателна рамка, която да дава възможност за разследващи по прикритите например. Тя обясни, че бюджетът на дирекцията е 40 млн. евро, а тя "изкарва" за държавната хазна над 660 млн. ерво за миналата година само. По думите й успехът на оглавяваната от нея институция е успех на цялата общественост.


Главният антикорупционен прокурор на Румъния представи и подробна статистика за работата на дирекцията, която оглавява. Като например осъдените за корупция през 2006 г. били 155 като сред тях нямало хора на отговорни държавни позиции, а през 2016 г. броят им достигнал 870 души. Като сред тях имало министри, сенатори, депутати, евродепутат, магистрати, кметове и хора на висши държавни позиции, коментира Кьошеви. Този брой включва само окончателните присъди, освен тях имало 600 други осъдени, чийто присъди обаче още не са влезли в сила. За миналата година съдът върнал само 6 дела на дирекцията, подчерта още ръководителят й.


По-малка е успеваемостта на дирекцията по исканията за свалянето на имунитет на тези, които се ползват с него - около 50 %


За това обаче имало и причина - в Румъния решението на депутатите дали ще освободят някого от имунитета му не трябва да се мотивира. По този начин политически решения спъвали съдебната система. Кьовеши обясни още, че в Румъния имало два вида имунитет. Единият е на представителите на изпълнителната власт - министрите, които имали доживотен имунитет за вършеното от тях по време на мандата им. Това означава, че ако прокурорът не поиска падане на защитата им по време на мандата им, след това няма право да го направи.


В отговор на въпроси на магистрати и журналисти, Лаура Кьовеши заяви, че организират срещи и дискусии между съдии, прокурори и граждани, за да се обсъждат законите и съдебната практика. Целта е да се препятстват случаи, при които в затвора попадат осъдени за едно и също престъпление, но с различни наказания, което руши престижа и доверието в съдебната власт.


Калин Калпакчиев: Няма вълшебен и универсален модел за борба с корупцията


Въпроси зададе и членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев. Той попита за специализацията на ниво съд. Кьовеши отговори, че в Румъния няма специализиран наказателен съд. Специализирана е само прокуратурата. Тя не вижда проблем в липсата на специализиран съд за корупция и работят добре с общите съдилища. И подчерта, че всяка страна трябва сама да извърви пътя до своя успешен модел за борба с корупцията.


Калин Калпакчиев от своя страна подчерта, че специализацията на разследващите органи и в частност на прокуратурата е гаранция за ефективност и бързина на разследванията. Докато специализацията на наказателния съд е заплаха за независимостта му. Няма вълшебен и универсален модел за борба с корупцията- представата за т.нар. "румънски модел", като такъв, разглежда проблема повърхностно и поради това невярно.

Заедно с въпросите Калпакчиев направи коментар, с който открои специфичните проблеми у нас, поради които прякото пренасяне на модели не върши работа. В България имаме проблем с независимостта на съдебната власт и в частност с независимостта на ВСС и прокуратурата и докато този проблем не се реши, трудно можем да говорим за ефективни модели за борба с корупцията. Това стана ясно от изказването на Калпакчиев.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да, Румъния!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо съм предубеден към "независими" институции. То и сега уж съда е независим, но се сещат за своята независимост само когато някой се опита да ги накара да работят. Или когато се опитат да им пипнат заплатите...

  Институциите трябва така да са организирани, че да са ЗАВИСИМИ ОТ НАРОДА. И да има кой да носи пряка отговорност!!!

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Цаца, Шиши, Цвъцвъ, Боко, Корни ... тая женица кви ги плямпа бе?

 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всъщност, в България, Главният прокурор си е независим от всякъде - никой нищо не може да му каже, а той може да се бъка на всички институции в работата... И така, докато му изтече мандата! Ако иска работи, ако иска се занимава само с интервюта, ако иска прави услуги на съмнителни бизнесмени, ако иска се намесва пряко в избори (Костинброд!) - от това, по-голяма независимост аз не се сещам! Е, и - нещо да сме втасали?

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#4:"cristo_n"]Главният прокурор си е независим от всякъде[/quote]

  Е зависим е от тези, които са го назначили.

 6. 6 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Цацаров слушал ли е или той заздравява поръчковото му предприятие за отбрани клиенти?!!!
  Преди си мислех, че след Татарчев по-зле не може да стане, ама дойде Филчев и се оказа, че има и по-лошо, а сега - при Цацата - си е направо ударна бригада, това учреждение!

 7. 7 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 495 Разстроено

  а у нас имаме агенция за борба с корупцията БорЧвор.мноо са ефективни,нема що...

  харпун
 8. 8 Профил на Емил Минчев
  Емил Минчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И кой точно да назначи едни прокурори, че те да са независими и от този , който ги е назначил ?!

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  “Този метод на работа, ако се приложи у нас, би намалил броя на върнатите дела и оправдателните присъди, коментираха юристи.”

  Защо някой смята, че върнатите дела и оправдателните присъди тук е резултат от недостатъчен опит у съотв. институции, напротив?!

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Уфф хайде румънците да си гледат тяхната държава. Не съм видял успешни държави да прилагат румънските постановки според които всеки е виновен до доказване на противното.

 11. 11 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#8] от "Емил Минчев":

  И аз това се зачудих!Може румънката да назначава..

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Г-жа Кьовеши е права във всичко. Само дето не ни е казала най-важното условие. Желанието. Което наричаме "политическа воля". Сигурно си мисли, че го имаме. Ето - тук вече греши.


 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Весело

  През април 2015 година - господин Бойко Борисов заяви гръмко-„че след няколко месеца България ще изпревари Румъния“ в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Няколко месеца по-късно внушително мнозинство блокира опита за по-радикална промяна във ВСС и принуди правосъдния министър Христо Иванов да подаде оставка. А още няколко месеца по-късно председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви от Китай, че България успешно е извършила съдебна реформа."Това е положението със съдебната реформа.И след като Цецка обяви,че съдебната реформа е приключила-миналата година по това време на въпрос-Кога ще ги стигнем румънците!?Господин Бойко Борисов бодро рапортува:
  -„Ние сме ги изпреварили отдавна", Във всяко едно отношение.
  -В борбата срещу корупцията кога ги изпреварихме? - Във всяко едно отношение сме ги изпреварили".Сега ни идва на крака супер звездата на румънската прокуратура,дано ние дето сме ги изпреварили,малко се запрем,па да послушаме какво ни казват по успешните от нас.

 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#5:"Дундурук"]Е зависим е от тези, които са го назначили.[/quote]Зависим е от когото си поиска - там е работата! И тези, които са го назначили не могат да го бутнат! Сам си е началник, вместо народа да му е началник.

  Отдавна съм си го мислел, какво ли ще стане ако съдебната система е пряко подчинена на Президента.
  Първо - независимостта на съдебната система се запазва понеже Президента по Конституция е независим.
  Второ - Президента носи отговорност и за слабости в тази система хората ще имат кого да винят! Не може да се скрие зад анонимна или колективна отговорност.
  Трето - личния егоистичен интерес на човек да остане в историята с нещо добро ще кара Президента да ръководи системата в интерес на народа.
  Четвърто - народа ще подхожда доста по-отговорно към избора на Президент.
  И още има...

 15. 15 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#2:"cristo_n"]Нещо съм предубеден към "независими" институции.[/quote]

  не бъркай независимостта с недосегаемостта. Проблемът с прокуратурата е, че недосегаема и безотчетна - никой не може да търси метка от глав прока когато когато погава закона.

  Моралът не е порок!
 16. 16 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  И изискването първо да има усшпешна лустрация.

  Моралът не е порок!
 17. 17 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 559 Неутрално

  ПЪЛНОТО МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ НА ТОВА СЪБИТИЕ МЕ ОТЧАЙВА

 18. 18 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  И къде ще ги намерят кадрите за тази специализирана прокуратура?
  Днес на лекцията и е имало само един !!! прокурор.
  Излиза, че и младите и старите прокурори са овче стадо , зависимо от главната Цаца.
  Пък и след днешната демонстрация на могъществото на "тримата шишковци" съботирали събитието и минали в атака персонално на Панов , има дълго ще чакаме "независими" прокурори.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  "...отделно действията по разследването се следят от съдебна инспекция, която е под контрола на Висшия съвет на магистратите..."


  Това е много, много важно, след като в процеса на разследвания много от тях се окепазяват умишлено. Но пък - в последната си част, за контрола от ВСС - и всичко става безмислено...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Без да се пипне СИСТЕМАТА тая работа няма как да стане дори и да копираме на 100 % румънската Агенция.
  Прокуратурата на Територията трябва веднъж завинаги да бъде изхвърлена от съдебната система. Прокуратурата няма как да е част от съдебната система. Мястото на прокуратурата е от другата страна на адвокатурата - долу пред съда!
  На второ място - единоначалието трябва да бъде веднъж завинаги изкоренено от прокуратурата. Този късносъветски модел трябва да бъде унищожен, а апологетите му - уволнени без право на работа в правораздавателни и правоохранителни органи.
  И на трето място - прокуратурата трябва да бъде преоснована. Напълно. Всички, ама абсолютно всички сегашни прокурори да бъдат уволнени. Преназначават се само тези които минат теста по румънския метод.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Утопия. Това в България не може да се случи и след 10 години.

 22. 22 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Права си е госпожата, но каква полза от закони, когато самото им прилагане е извратено. Най-важната зависимост на политическата ни класа е тази от ДС и КГБ! Всичко друго е следствие, а не причина.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 23. 23 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#14] от "cristo_n":

  >Зависим е от когото си поиска - там е работата! И тези, които са го назначили не могат да го бутнат! Сам си е началник, вместо народа да му е началник.


  Тук си в голяма грешка! Давам пример:

  Агенцията за ядрено регулиране е независима. Как си представяш народа да й е началник? Какво разбира средния човек от енергетика било то ядрена? Как си представяш масите да вземат решение за материя която освен всичко друго може да бъде свръх опасна?


  >Второ - Президента носи отговорност и за слабости в тази система хората ще имат кого да винят! Не може да се скрие зад анонимна или колективна отговорност.

  Е й? Президента ще е виновен. Сега Цацаров е виновен. После някой друг. Въпроса не кой е виновен, а това кой определя кой е виновен. Ако системата може сама да обвини висшия си ръководител тогава тя е независима


  >Трето - личния егоистичен интерес на човек да остане в историята с нещо добро ще кара Президента да ръководи системата в интерес на народа.
  Четвърто - народа ще подхожда доста по-отговорно към избора на Президент.

  Това са милиционерски глупости ти силан авторитарна власт. Това не работи - виж Русия виж Турция виж всички слепи дето вярват на лидерите си.

  Трябват работещи институии а не силни лидери. Не слуачйно Европа масово разкра монахрхията или я ограничи до представителни функции защото битието на хората завсеше от качествата на владетеля в съотвения момент

  'progressives' is the politically correct word for communists
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#7] от "bitaka":
  Моля моля! Не е бор чвор а БорК*Р

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#4] от "cristo_n":

  Ако иска атакува и фалира банки и банков надзор, както и БНБ аки се опита да помогне

 26. 26 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 872 Любопитно

  с гласуване за ДАБГ и НР ,става възможно съществуването на такава прокуратура и в България ,останалото е гласуване ЗА "повече от същото" и ЗА още по силна мафия

 27. 27 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#2] от "cristo_n":

  >Институциите трябва така да са организирани, че да са ЗАВИСИМИ ОТ НАРОДА. И да има кой да носи пряка отговорност!!!

  Не може народа да раздава правосъдие. Не може някой който не разбира от нещо да взема решения за него.

  (НЕ)Зависимостта в Бъгария идва освновно от две неща: политиците са масово виновни за икономически злоупетреби а от друга ако се превъвне системата в наистина свободна същите тези полици ще бъдат подведение под отговорност.

  Това със лидерите и народа са химера. Силна институционална власт, с това което САЩ прилага 'check and balances'

  'progressives' is the politically correct word for communists
 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Тази формула е ясна най-много на комуноидо-милиционерите. За това нашенската ''прокуратура'' се екипира с продажни или верни техни ибрици. За това се обгрижва лицето, което по тяхна воля я оглавява. За това с цената на всичко се опазва беззаконието, което ТЯХНАТА институцийка произвежда или нищоправенето и/струващо десетки милиони на гражданите/.

 29. 29 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  "бюджетът на дирекцията е 40 млн. евро, а тя "изкарва" за държавната хазна над 660 млн. ерво за миналата година само"

  Изобщо не се впечетлявам колко е изкарала румънската антикорупционна прокуратура! Тука Бат Бойко ни каза, че са изкарали над 3 милиарда лева от разкрита контрабанда, нищо че няма ни един осъден - ни политик, ни недържавен крупен контрабандист!

  Еее, румънците не могат го стигнат Бай Хой и Цацата в разследванията и разкриванията Те са като Батман и Робин

 30. 30 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ключовите думи са "независимост" и "подкрепа".

 31. 31 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тая държава няма да свърши добре.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 32. 32 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#20] от "BG New":

  А защо само прокуратурата да бъде преоснована? Как ще обясниш на прокурорите със стаж до пет - десет години, че когато са решили да станат прокурори, а не съдии, изведнъж са станали неграмотни, макар и да са завършили един и същи факултет, после са били в НИП като младши прокурори с останалите си колеги младши съдии. С какво, те са по-неграмотни от колегите си. С какво право, едните ще останат в системата, а техните връстници най-общо казано, ще я напуснат уволнени и вън от съдебната система. С какво излизането от съдебната система и поставяне на прокуратурата в зависимост от волята на всяка една политическа сила, която е на власт ще я направи по-добра. Нима МВР работи добре, след като е в изпълнителната власт, кадрите постоянно се сменят, напускат, уволняват ги, за да дойдат нашите хора.
  Имаш ли мисъл в главата или като Катон все повтаряш за Картаген.

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#29] от "iceman_bg":

  Добре бе мама му, ти кога мислиш че се изкарва повече, когато разбиеш каналите или когато ги оставиш да работят?
  То по Тошово време това си беше работа на държавата

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#31] от "kalingeorgiev":

  Тая държава няма да свърши. Закопала е Османската империя, закопа СССР, ще закопа и ЕС. 1300 год са това, нема да свърши толкова лесно

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Никой няма да те разбере пич. А си прав иначе

 36. 36 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 448 Весело

  Евала - тая като я гледам, ако се премести с все специализираната си прокуратура у нас и се захване с Цацьо, така ще му се изпотят очилцата, че ще забрави майчиното си мляко...

  Stef
 37. 37 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#10:"svoboden"]Не съм видял успешни държави да прилагат румънските постановки според които всеки е виновен до доказване на противното.[/quote]

  Румънският "челен" опит бе приложен в Македония. И там има един триуфират от независими прокурори начело с Катица Янева. Видяхме докъде я докара Македония...
  http://www.glasbgmk.eu/специален-прокурор-на-македония/

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 38. 38 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#34] от "uq":
  [quote#34:"uq"]1300 год са това, нема да свърши толкова лесно[/quote]

  Имах предвид Румъния....


  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Двата най - висши поста са в ръцете на ..етническа унгарка и етнически германец. Това ме навежда на мисълта., да не си внесем няколко от Германия или други северни страни? Нали сме европейска страна? Намирам това за много удачно, защото няма роднини деца и тн. Просто си знаем колко много нашата МАФИЯ е отмъстителна. Няма нищо общо с качества или знания ,вероятно в България има "шепа спартанци". Просто чужденецът е по освободен от схематично мислене.

 40. 40 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#32] от "oliverstone":

  Мястото на прокуратурата ДО съда, а не долу ПРЕД съда, както и военния принцип на единоначалието са изначално сбъркани, това се вижда ясно от досегашната липса на резултати.
  Адвокатите не са част от съдебната система, а не съм чул колега да се тръшка и тюхка, че състудентите му съдии са облагодетелствани, защото са в съдебната система, а той - отлъчен в адвокатурата като некадърен, защото не е част от тази система - напротив.
  И да - Картаген трябва да бъде разрушен. Просто се налага, ако искаме да имаме правосъдна система.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 41. 41 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 267 Любопитно

  #КОЙ би позволил нещо подобно да се случи тук? А и при положение, че населението не оказва съпротива, това звучи като научно-фантастичен сюжет.

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  И колко специализирани прокуратури станаха - ние си имаме вече специализиран съд и специализирана прокуратура за борба с организираната престъпност и тн., сега още една .. ми то дай да има специализирана прокуратура за борба с кражбите, спец прокуратура за пресъпления срещу личността, за престъпления срещу финансовата и данъчната системи, за престъпленията по разрвата .. Пак много специализации малко реализации - тоя смешен спец съд в момента е един изроден израстък към и без това изроденото положение в съдебната система ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#32] от "oliverstone":
  "А защо само прокуратурата да бъде преоснована? Как ще обясниш на прокурорите със стаж до пет - десет години, че когато са решили да станат прокурори, а не съдии, изведнъж са станали неграмотни, макар и да са завършили един и същи факултет, после са били в НИП като младши прокурори с останалите си колеги младши съдии. С какво, те са по-неграмотни от колегите си."

  Чакай да ти обясним:

  1. Една голяма част от прокурорите са бивши полицаи, после бивши следователи, които са завършили право в Милиционерската Магнаурска Школа, или в право в Технически университет, или в най-добрия случай ЮЗУ Благоевград- без изпит на МВР кадри.

  2. Друга голяма част от прокурорите - кадърни - ги купуват, избутват и затрупват с дела или просто ги отчайват и подчиняват. Най-устойчивите ги пращат да се борят с дребната престъпност.

  3. И идваме до голямата разлика между съдебна система и прокурорска система. При съдебната - има различни инстанции, всяка с по няколко съдии/заседатели, като една от друга инстанциите са независими. В прокуратурата - всеки прокурор е сам за себе си, а всички прокурори заедно и поотделно са подчинени на Негово Превъзходителство, Достопочтения и Непогрешим Цацаров. Последният има и мнозинство от 17 души във ВСС, разпределено в 2те колегии. А над Цацаров са само Бойко, Делянчо и Бог!

  Ти си прави сметката кое как (не)работи в България!

 44. 44 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Имаме нужда от антипрокуратура. Т.е. някой, който да обвини и преследва Цацаров и компания и да ги вкара в затвора. ЗАВИНАГИ.

 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Гневно

  " Формулата срещу корупцията - независима специализирана прокуратура"

  А Цацаров даже не си е дигнал задните части, за да присъства!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Казваш...при нас е по-добре?
  Перфектно успешен модел няма...има сигурен неуспешен модел- нашия. Или..да не правиш, абсолютно нищо.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#14:"cristo_n"]Отдавна съм си го мислел, какво ли ще стане ако съдебната система е пряко подчинена на Президента. [/quote]
  Не говори глупости!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#18:"attitude"]Днес на лекцията и е имало само един !!! прокурор.
  Излиза, че и младите и старите прокурори са овче стадо , зависимо от главната Цаца. [/quote]
  Страх ги е от накрайника на началника!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "всички прокурорски постановления и съдебни актове да са публични"
  Цацаров не харесва това. Тука са публични само, които той каже. Впрочем, Цацаров бил ли е на конференцията.

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Весело

  [quote#49:"Роси"]Впрочем, Цацаров бил ли е на конференцията. [/quote]
  Цацаров е бил много зает да изслушва оплакванията на уволнени шофьори и секретарки!
  Какво ще се занимава с разни глупости като това как да се постигне справедливост в България!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Формулата срещу корупцията - независима специализирана прокуратура"

  За това трябва промяна в конституцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Добре звучи!Само,че има огромна опасност всичко да се побългари и тогава от тази евентуална независима специализирана прокуратура ще стане едно голямо НИЩО!

 53. 53 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#4] от "cristo_n":

  не е виновен гл прокурор ,а комунистите ,които прокараха тази система ,нещата са ясно структурирани в Румъния и затова съдебната система работи ,а управляващите внимават какво правят ,много ми хареса за имунитета на министрите ,как може да и м се иска от прокурор само докато са на власт ,а след това имат доживотен имунитет ,супер измислено , така се прекършва апетита на някои хора да се разправят политически с падналите от власт

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Лаура Кьовеши: Формулата срещу корупцията - независима специализирана прокуратура"

  Отдааавна си имаме Боркор , госпожо . Люде трябват , люде , С ищах да вършат нещо за ползу роду . Ама не както ние разбираме рода . Като роднини .

 55. 55 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Показни семинари за наивници, резултат от вътрешните противоречия във ВСС ! Тя Румъния, дето все още владее духа на Чаушеско и "Секуритате" цъфнала и вързала, та от 3-4 г. не се спря с повтаряне на глупостите за т.н. наречения "румънски правосъден модел". Сега взеха да канят разни влашки каки, да обясняват що е демокрация и законност и колко били осъдените висши чиновници. Ами там корупцията и политическата репресия е в много по-тежка форма от тази у нас. И правосъдната им система не е много по-различна от тази в Турция и Русия. Не е добре да се насърчава с лека ръка уронване престижа на съдебната система ( не че няма сериозни недъзи). Нищо не става за 20г. с промяна на манталитета на преобладаващата част от населението на една бедна, изостанала институционално, бивша комунистическа балканска държава, в която чалгата стана начин на живот за мнозина, а всеки трети е склонен да открадне от другия или да измами държавата, само и само той да е добре и пъпчивата му глуповата щерка да учи в Англия или да си купи още по-голям джип.Никоя реформа и подобряване на обществените система , не става само с приказки на шепа хора-трябва и една критична маса от избиратели с гражданско съзнание, за да се случи.

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#6:"chinaski"]Преди си мислех, че след Татарчев по-зле не може да стане, ама дойде Филчев и се оказа, че има и по-лошо, а сега - при Цацата - си е направо ударна бригада, това учреждение! [/quote]

  За много къс период мислиш . Прокуратура е имало и през един друг период от време , за който не е позволено и да псе мисли , камо ли да се говори . Иначе щеше поне едно име от тогавашната система да споменеш . На Васил Мръчков да речем - последния преди "промяната " Поканен да оглави съвет от правни корифей в помощ на НС при изготвянето на законите . Многознайковците направиха всичко възможно да елиминират този съвет . И сега каните мамалигарите да ви наливат с фуния елементарни правни знания .


 57. 57 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Госпожите и чудесните и достойни специалисти Моника и Лаура Бяха усърдно скрити от публичности просташки игнорирани от Цацаров и бандата от ВСС. Поимиярите от средствата за масова дезинформация, които две седмици хулеха и черниха за едно кремче Елена Поптодорова мълчат за тези посещения. Ясно е кой им дърпа конците.

 58. 58 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  А нашите се скриха в Сандански и започнаха "тричане" на Лозан Панов,ако можеше,щяха и Лаура да я "тричат"

 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Слагаме начело на тази"независима специализирана прокуратура" Цацаров. Има ли наивници които да не знаят резултата?

  Наистина трогателна е наивността и упоритостта с които се търси "оръжието чудо". Като го намерим ще си легнем на гърба и то ще свърши всичко самичко.

  Борбата с корупцията е БОРБА. "Кръв, пот и сълзи" както е казал Чърчил, ежедневни усилия със стиснати зъби и така години наред докато малко просветне.

  И няма кой друг да го направи освен НИЕ, гражданското общество, свестните хора в тази държава. Да стоим и да се надяваме, че точно те, корумпираните политици, съдии, прокурори ще направят система която да ги измете е толкова наивно...

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проблемът у нас не е формата , не е институцията, а корумпираните , некадърни и зависими магистрати , които само блажат от престъпността и дори не се правят че се борят с корупцията и престъпността по високите етажи. Първо някой трябва да се пребори с магистратската мафия и чак след това да се почне по нови правила и с нови хора които да прилагат закона както го правят на запад или поне в Румъния. Иначе ще изчезнем но няма да стигнем никоя страна. И няма политици с топки които да застанат зад тези които ще се борят с корупцията и и престъпността по високите етажи и тогава няма да остане политик, министър, кмет и бизнесмен който да спи спокойно защото всичките са правили по нещо нередно никой не се съмнява.

 61. 61 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бих я поканил на вечеря, но дълго мислих...

 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  На срещата не е присъствал нито един български прокурор!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Ръмънците отидоха напред в правосъдието. Като комшии дано нещо прехванем от тях.

 64. 64 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 508 Неутрално

  През 12в. преди Хр. финикийците правят първата митница на Херкулесовите стълбове-Гибралтар-и събират такса за преминаване през протока. Първият по-сериозен конвой за атлантика минава, като плаща митото не в полза на хазната, а за джоба на главния митничар. Корупция от латински "развалям, подкупвам" и съществува дори преди измислянето на парите.

 65. 65 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#61] от "mrtosh":

  Тя също би мислила дълго?..

 66. 66 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С ГЕРБ, БСП, ДПС„ ВМРО„ ВОЛЯ, МОЛЯ, ... това няма как да стане.

  Партии, пропити с мръсни пари, корупция, грабежи, контрабанда...партии, наследници на тоталитарни лидери, кооит обслужват интереси. Партии, които доказаха, че ако управляват още 10 = 15 години в България ще има само цигани и те - 4,5 хиляди.

  Е толкова ли сме къспаметни, че да гласуваме пак за тях, толкова сме късопаметни.

 67. 67 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хубаво го е казала жената и не се съмнявам в добрите й намерения,но тук при нас формулите се превръщат в уравнения с много неизвестни,като едно от тях е медиите.
  Добри неща прочетох и не виждам причина следващото НС да не промени в тая посока законодателството.Но има НО,разбира се.Например - на интервютата за прокурори да присъства психолог.Чудесно.Ами психологът чий човек е,ще е попита още на следващия ден мис Пети Владимирова.Ми на Цецо Цветанов разбира се!Средната му щерка почерпила тази на психолога сладолед и втората се похвалила на баща си.Оттам и само негови специални прокурорчета,които няма и да промъцат даже за 6-те апартамента!Ми много ясно,ние да не сме от Левуново!За гл.прокурор в тази прокуратура какво ще се измисли от единия или другия лагер даже ми е бедна фантазията.
  Та така,не може да има нищо читаво без читави медии.Айде поне наполовина да са читави.Не.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  Явно г-жа Кьовеши е уплашила не когото трябва за да напише така името и: Лауряа

 69. 69 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Че ние май си имаме вече специализирана прокуратура? Наскоро не приключиха ли разследването по КТБ? Колко специализирани прокуратури ни трябват на нас, че да заработи правосъдието в България? Има нещо гнило в "румънския модел"... Аз чакам "Непукистка", за да чуя компетентно мнение.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 70. 70 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Как, ще ги стигнем.... румънците...

  Вчера чух за такъв случай - самотна майка на три деца, не успява да си плаща месечните разходи, ток, вода. Вземат и децата и ги дават на приемно семейство на което плащат по 600 лв на дете.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 71. 71 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  [quote#69:"Яна"]Има нещо гнило в "румънския модел"... [/quote]
  Да, защото моделът започна да се развива още по времето на Маковей - типична представителка на комунистическата, сталински тип прокуратура. Знаем как тръгна и свърши моделът "Маковей" - тя бе изритана някъде в чужбина, а сега си докарва хонорари, освен от консултации на македонския премиер (оня със скъпата кола, която нямаше да използва пред журналисти) и с частни посещения, като това по покана на колегата си Светослав Малинов в България... за даване на "рамо" на Кънев и Иванов.
  Нямам какво да възразя от казаното от Кьовеши. Жената е казала, че те спазват законите си и не излизат извън рамките на правомощията си. Тънката разлика е, че тук главният прокурор се избира от ВСС и се назначава с президентски указ, а там Кьовеши е избрана от румънското правителство, чиято основна цел е да се бори с корупцията... ако не може истински, то поне на хартия. Днес слушах европейско проучване за това, че Румъния е на първо място сред десетина европейски държави и още три-четири други на Балканския полуостров с 25 на сто "риск от нищета". България е някъде след бившите Прибалтийски републики. Като се запитаме къде има най-много корупция, ще си отговорим, че тя е най-вероятна в най-бедните държави. Румъния е точно такава и много се опасявам, че прокуратурата им е нещо като случая с "труповете в Тимишоара".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 72. 72 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Към коментар 70, ако не вярвате.
  На мен вчера ми го разказаха, но ето го материала.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/5904827

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 73. 73 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#69] от "Яна":

  Ние не само имаме спецпрокуратура, ние имаме 1500 (шегувам се!) органи за борба с корупцията. Лошото е, че нито съдът, нито прокуратурата искат да се преборят с корупцията. Всеки дърпа чергата към себе си, а органите се боят да не ги закрият и затова много внимават кого преследват. Разликите в нашата и румънската конституции са много, а конкретно относно съдебната власт - съществени. Имунитетът на депутатите и на министрите пречи там, защото отказът не се мотивира от НС или защото е "пожизнен", а тук пречи имунитетът на магистратите, защото не носят никаква отговорност за действията си, ако са в кръга на службата им. Главният прокурор е недосегаем по политически причини, защото КС отмени промяната в КРБ за отзоваването му. КС винаги е бил комунистически и винаги, включително по казуса Пеевски, е имал ретроградна и "про" БКП позиция. Президентът има квота в КС и сега комунистите ще станат пак мнозинство.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 74. 74 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#71:"Непукистка"]Като се запитаме къде има най-много корупция, ще си отговорим, че тя е най-вероятна в най-бедните държави. Румъния е точно такава и много се опасявам, че прокуратурата им е нещо като случая с "труповете в Тимишоара".[/quote]
  [quote#73:"Непукистка"]КС винаги е бил комунистически и винаги, включително по казуса Пеевски, е имал ретроградна и "про" БКП позиция. Президентът има квота в КС и сега комунистите ще станат пак мнозинство. [/quote]
  Точно така, порочният кръг на бедността - комунисти - бедност - корупция - пак комунисти - пак бедност - пак корупция - и... още от същото без край. И сред този пейзаж - симулации на институции. "Трупове в Тимишоара". Страхотно сравнение! Благодаря ти за отговора!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 75. 75 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#69] от "Яна":

  Тъпотията с цялата тази президентско-магистратска пушилка с "румънския модел" е в прикриването на борбата между Панов и Цацаров, а тя си е на лична основа повече, отколкото на политическа. Противно на закона и правомощията, които има Панов спира работата на сума ти съдии, за да слушат лекции за чуждо законодателство на прокурор с "гръб". Ако я четеш внимателно др. Кьовеши, ще стигнеш до извода, че при тях всичко е "тип-топ" и те проблем с вкарване в затвора на корумпирани политици, министри и всякакви нямат. А за какво са тогава протестите в Букурещ? Ами защото правителството може да промени лекичко нормативните си актове и да измести акцента, като облекчи "нашите" хора. От друга страна, осъдените влизат в луксозни вили, наречени "затвори", като имат право да си намалят наказанието с няколко години с... писане на книги, хахах... Кьовеши е млада и нахъсена, но това изобщо не значи, че не е нечие протеже. Тя избирала прокурорите, с които да работи? Ама тя не е Господ все пак и корупция в Румъния има и ще има, както я има и в доста по- и в най-богатите държави. Тъй че Панов и президентът, който му застана зад гърба (хаха!) заради победата си на изборите нищо не могат да променят заедно и поотделно. Нито имат правомощия, нито желание. Панов просто наду предизборна свирка, направи за държавна сметка политическа ПР акция за Радан Кънев или за Христо Иванов. Казвам за държавна сметка, защото НЕ Е в неговите правомощия да кани чуждестранни гости да обучават българския съд в работно време, нито пък е платил разходите за престоя и труда на Кьовеши от собствения си джоб. Скандална постъпка, бих казала. Много се надявам да получи наказание за това.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 76. 76 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#75:"Непукистка"]НЕ Е в неговите правомощия да кани чуждестранни гости да обучават българския съд в работно време, нито пък е платил разходите за престоя и труда на Кьовеши от собствения си джоб. Скандална постъпка, бих казала. Много се надявам да получи наказание за това.[/quote]
  То, кой може да го накаже? И, ако случайно получи наказание, тъкмо ще го използва пак да се самогероизира за пред въодушевената си публика.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 77. 77 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  [quote#76:"Яна"]То, кой може да го накаже? [/quote]
  Формално ВСС го избира, ВСС може да го накаже. Иначе си абсолютно права. Всеки чиновник в тази държава незаслужено се героизира и винаги излиза страдалец за справедливост. Панов е мишка и тази роля му отива като на свинче звънче.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  На тази жена не й вярвам. Ръси мъдрости на ангро. Прилича на отличничка от езикова гимназия, дето прилежно си разказва урока.

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  В целия този разговор липсваща е българската прокуратура и нейното ВСС

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#27:"v2k!!!"]Не може народа да раздава правосъдие. Не може някой който не разбира от нещо да взема решения за него. [/quote]Ей тук грешиш най много - народа много добре разбира от това какво е добро и какво е лошо. Всяка една баба, от което и село да я вземеш, има по-добри норми за добро и зло от магистратите, които поради някаквото си там образование са им дали властта да съдят и отсъждат!!!

 81. 81 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Проблемът в България е калпавия депесаро-герберастки материал. В момента в който на калпавия депесаро-герберастки материал му се покаже мястото, нещата ще се наредят.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Свестната и нормална румънка е дошла да променя комунистическата съдебна система в татковината. Кауза пердута. На нея трябваше да й се обясни от самото начало, че например в България измамите не са престъпление. БТВ от 3-4 седмици показва историите на 4-5 жертви (засега) на една и съща измамническа група, състояща се от адвокат, съдия и частен съдебен изпълнител, която с фалшиви записи на заповед краде спестявания и недвижими имоти за стотици хиляди левове на разни хора. Имало обаждания на още много измамени от същите измамници. По всичко личи, че тези измамници си работят най-спокойно от 90-те години. И нищо. Щели да се събират някакви етични комисии на адвокатура или камара на съдебните изпълнители и да решат имало ли нарушения на етиката. Но не се забелязва засега от случая да са се заинтересували прокуратура, МВР или някоя друга държавна институция, призвана да защитава гражданите от престъпници. Така че дори с някакви дребни телефонни измамници в България няма кой да се занимава. Добре е, че чат-пат ги съдят или хващат в чужбина, та да влязат в затвора за някоя година и така да си починем и ние от тези престъпници. Да не говорим за мега комунистическите престъпници, които ограбват България и българите десетилетия наред и над които архи комунистическият престъпник Цацарович е сложил чадър.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Разстроено

  К'ва корупция, бе Кьовеши, к'ви прокурори, че и "специални"?!
  Тук няма такова нещо! Вожда каза! Просто "благотворителността" е издигната на по-високо ниво, така че по-богатите да раздават на по-бедните! Е, срещу някоя друга, "дребна", услуга разбира се. Да не се учат на безделие, не за друго!
  Някаква мома-недозрейка ще ми учи мъдрия Цацаров! И на "крака" да и ходел! Че тя знае ли от колко "сватби е връщан" тос чиляк?!

 84. 84 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Най-готиното в цялата работа е журналистическата пушилка, как нямало нито един прокурор на ешмедемето на Панов. Анка тая сутрин също се пулеше по Нова, в типичния си стил на скандализирана селска сватя, от тойзи недопустим акт. В същото време от водевила с Бюреков стана ясно, че присъствието на срещата с румънската кощрамба е ставало с ПОКАНИ! Та, колко прокурори е поканил тов. Панов - поименно, моля - и да се попитат дали наистина са били поканени. Щото по същата логика може да се вряка, че на срещата не е имало нито един ядрен физик или цирков артист - макар последният да би бил най на място на поредния раданкъневско-прокопиево-агнешки, селски събор...

 85. 85 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Да, това е формулата. Гл. прокуратура и мнозинството от ВСС са една обикновена организирана престъпна група. И това е единствения начин да бъдат вкарани в затвора. Казусът е - народът против корумпираната съдебна система. Нека народът да победи. С добро или лошо. Мафията трябва да бъде пометена с всички средства и страната да тръгне напред. В противен случай ни очаква безкрайна агония и мизерия.

 86. 86 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Очевидно е, че и г-жа Кьовеши се назначава от румънския ВСС ... следователно ???
  Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт, а независимостта се получава с регламента на субординацията, и с размера на възнагражденията !!!
  Който иска да лови маймуни с трици - остава си с триците !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 87. 87 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Размерът на възнагражденията няма никакво значение. Това е тезата на алчните, корумпирани и продажни магистрати. И 20 х. да взимат пак ще взимат подкупи. Законът е за всички. Мястото на престъпниците е в затвора. Независимост и субординация са противоположни неща. Прокуратурата трябва да е извън съдебната с-ма. Виждаме ясно защо.

 88. 88 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Коментарът ми (приблизително номер 69 беше), че трябва да се започне с ЛУСТРАЦИЯ като в Румъния е ИЗТРИТ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK