Едно наум: Ахмед Доган с послание за националното самосъзнание

Едно наум: Ахмед Доган с послание за националното самосъзнание

© Анелия НиколоваВ рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум.


Следва политическо послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, публикувано на сайта на партията. На 14 март фоторепортер на "Дневник" засне Доган редом до кандидат-депутата Делян Пеевски... на предизборните плакати в Родопите.


Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.
Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.


Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.


Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в "нароченото гърне" на етнонацията и на монолитната национална държава.


И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:


Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.


Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена снисък стандарт, бедност и шантав популизъм.


Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.


Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.


В ежедневна консумация понятийното словосъчетание " Национално Самосъзнание" е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.


В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е "работещо"Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.


Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.


Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.


През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за "събуждане" , "въздействие" и " насочване" на обединителната национална енергия във формулата "Национално Самосъзнание"?!


Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от " умерен и интелигентен български национализъм", който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран... А сега Съдбата чука на вратата...


Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение.
И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.


Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.


В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е " бивша" на близки или на по- далечни съседи. За Балканите да не говорим...


Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния?


Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на "бившите владения", със сигурност световният ред отива към пълен разпад.


Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава- като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето.


Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!


Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината...


В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и " демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт...
И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.


Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието " разкрачен стоеж" се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред...


В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!


Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!
Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.


Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!


С обич и загриженост:
Ахмед Доган


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Велик си Амете ама ще ни обесниш ли що
  се криеше до сега.

 2. 2 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 436 Неутрално
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4722 Неутрално

  Хитро !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Този библиотекарски шедьовър трябваше да бъде подписан "С любов и омерзение".

 5. 5 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Този обикновен комунистически доносник вече се мисли за Францис Фукуяма.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4936 Неутрално

  "Българската държавност започва от хан Аспарух...."

  Непросветен - нормално за хидролог...
  https://news.bg/education/165-godina-e-nachaloto-na-balgarskata-darzhavnost-obyaviha-nashi-top-istoritsi.html

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Гневно

  Повръща ми се. Но има будали, които ще се вържат на думите му.

 8. 8 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Вече съм се обзаложил с двама форумци (но те ест, ще се покрият след изборите) и бих се обзаложил с всеки, че след тези избори, дела на турските партии в ментата, ще е повече от когато и да е било.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Този морфичен резонанс на Ахмед Доган може да ни бъде разяснен само от екзактния наратив на Лютви Местан!


 10. 10 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това творение не е негово.

 11. 11 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Интересно, Слави Бинев какво
  ще" доложи" по това послание?

 12. 12 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#8] от "qwerty":

  Вие, ДПС за турска партия ли я имате?
  Не ви смятах, за толкова глупав.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6729 Неутрално

  "Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!"

  Е, излишно е да перифразираш Апостола

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#12] от "destino":

  Еми това е една пиеса, от която следствието е, че турците, ще имат по-голям процент в ментата.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В страната на оскотелите бантустанци и агент Сава е велик писател и философ ... и цар.

 16. 16 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#12] от "destino":

  И Доган и Местан, ако ги погледнеш антропологично, това са автентични турци с леки примеси.
  Турците за разлика от нас, имат кошерно съзнание и винаги ще се подкрепят един друг.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Доживях да съм на едно мнение с Ахмед Доган..

  Какво ли не става на този свят..

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис."

  Слави Бинев, Евгений Михайлов и Георги Боздуганов наскоро преживяха своя. А Делян Пеевски, Христо Бисеров и Йордан Цонев - отколе. Блажени са просветлените!


 19. 19 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 225 Весело

  Атлантисти ясно е , че Доган ще го плюете, ама да ви обърна внимание на един друг аспект - ни един от вашто вожд не е даже близо до нивото на хидоинжинера От получаващите грантчета се иска само папагалстване по убедителен начин.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3103 Любопитно

  Обединителен патриотизъм...
  Доган да не е минал към Обединените патриоти?

 21. 21 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Гордостта е страшно нещо, този човек се има за (планетарен) баща на нацията... По същество казва - оставете корупцията, Пеевски и БСП, понеже всички крадем от държавата, пък ако я няма - няма от какво да крадем - та налягайте си парцалите със сигналите от Ердоган.

 22. 22 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwerty":

  Изобщо не е така, читавите турци също като българите се изнесоха. Останаха само глупаците и далавераджиите. За тях, ДПС или ДОСТ са само възможност за келепир, но не и идеология.

 23. 23 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Предполагам, че ще се наложи обществено обсъждане по села и паланки, т. е. разясняване на написаното на електората на ДПС.
  Не, че той /електоратът/ има потребност от това.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3103 Неутрално
 25. 25 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да, Сопола е нагледен пример за човек със странно пиянство! Ту хидролог, ту философ, най-вече мафиот, но още от затвора през 80-те, че до днес на народна охрана и издръжка!

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Затворил се в дупката си,държавата плаща милиони да го варди,ще обединява народа.Сус бре.Забрави ли-Аз раздавам порциите,това не го е казал Васил Иванов Кунчев-Левски,ти го каза,с такива като теб ле ще се обединяваме!?

 27. 27 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#22] от "destino":

  и къде отидоха читавите турци?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 28. 28 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1268 Любопитно

  [quote#23:"Bramasole"]Предполагам, че ще се наложи обществено обсъждане по села и паланки, т. е. разясняване на написаното на електората на ДПС.[/quote]
  Ти изчете ли това словоблудство? Аз стигнах донякъде, но не открих повече нерви и спокойствие на духа в себе си, за да го довърша.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 29. 29 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хипнотизатор,добър е,ако го четеш разбира се😉

 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  За сега Ахмед Доган върши полезна работа. Ясно се противопоставя на Ердоган. Не го плюйте! Той е единствената алтернатива на Местан.

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав.
  Да, подхлъзна и изпързаля избирателите си със завъртените думи, но май някои се обърнаха към Местан, щом се изплаши и реши да използваш даже и Левски, само и само да запазиш монополното си влияние над пленената ни държава. Речите ти може да са много "визионерски", но делата ти са мафиотско-предателски спрямо България.

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Отговорен редактор: Мариана Георгиева

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#8:"qwerty"]след тези избори, дела на турските партии в ментата, ще е повече от когато и да е било.[/quote]
  Няма как да стане, освен ако избирателната активност не е рекордно ниска. Местан ще отцепи част от гласовете, които иначе отиват за ДПС, а самия Местан няма да влезе в ментата, така че дадените за него гласове ще се разпределят пропорционално, т.е. основно за ГЕРБ и БСП.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Самото споменаване на Левски и използване на неговите думи от Доган е кощунство и перверзия с българите и българския национален герой...

 35. 35 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "qwerty":

  Разбира се, по цяла Европа, Турция, САЩ, Канада.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  и кое едно наум ? или наистина е едно наум .... провалите за разлика от пилците се броят на пролет . ранна . 27.03 . докато спонсора наема .. зависими всички "нови проекти" ще се провалят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#33] от "today":
  Бас?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 38. 38 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#30:"evtimvz"]За сега Ахмед Доган върши полезна работа. Ясно се противопоставя на Ердоган. Не го плюйте! Той е единствената алтернатива на Местан. [/quote]
  Можеше да се съглася с теб,ако не му гледах делата.
  А Руския анклав до Бургас,който незаконно откъсна и загради,убива всичко детско в мене.
  На който и господар да се кланя,не е на ползу роду.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#34] от "BGman1":
  абсолютно , затова си има ... емил ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fiji":

  Днес ДПС правеха събрания в Момчилград, акцента беше не ни трябва второ Косово!
  Викам си WTF???

 41. 41 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Господин Доган, за да има заедност, трябва да споделяме общи неща. Как аз, българина по произход, да се докосна до Вашият свят. Не виждам никаква допирна точка- ние дори не можем да се срешнем. Вие имате/единствен от гражданите на Републиката/ официално няколко дворци- в с. Дръндар, до Бургас, кв.Бояна- гр.София. Нямате бизнес, нямате патенти или наследствени богатства. Как сте го спечелил. Аз имам апартамент и дребна част от къща с двор. В момента нямам собствена кола, а Вие имате луксозни и то няколко. Имате охрана, която Ви е платена от хора като мен- относително бедни. Как да се обединим. Когато застанем на граничното КПП, Вие ще прелетите с някой джип, а аз ще изчакам опашката и ние дори не можем да си кажем.... приятен ден сънароднико. Не знам как да го изкажа, но се събрали средства, с които могат да живеят хиляди семейства. Мисля, че ако има катаклизъм, аз няма да искам да се бия за да запазя богатството и привилегиите Ви, а би трябвало да се опитам да ги преразпределя. Приятна вечер и още не е късно- можете да започнете да правите добрини с парите, които имате в изобилие. Няма да бъдете запомнен иначе , освен като недобър човек, който се възползва от българите.

 42. 42 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#35] от "destino":

  Казваш, че читавите турци, копнеят за нова османска империя ли?
  Поради работата ми, до преди скоро, имам запознанства и с български турци, които въртят добри бизнеси в Турция. Ердоган не им допада.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 43. 43 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#34:"BGman1"]Самото споменаване на Левски и използване на неговите думи от Доган е кощунство и перверзия с българите и българския национален герой...[/quote]
  Абсолютно, и аз стигайки точно дотам спрях да чета.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  [quote#38:"fresia"]А Руския анклав до Бургас,който незаконно откъсна и загради[/quote]
  еее, и това в членка на НАТО и ЕС ? и могъщите им служби ? обиждате най могъщие съюзи на които сме пълноправен член

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До коментар [#26] от "chicago514":

  Това, за порциите... сещаш ли се, чие предаване го каза...?

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2836 Неутрално


  ДПС постепенно се българизира, ставайки дестинация за търсещи изява юнаци.

 47. 47 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3103 Любопитно

  И как точно смята Доган, че ние, българите, трябва да спрем превръщането на Република Турция в Султанат?

 48. 48 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 697 Неутрално

  За съжаление сравнен с простотията на Боко, нищоговоренето на Корни и сие нашенски "политици" Доган изглежда като професор...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 49. 49 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#37:"qwerty"]Бас?[/quote]
  Айде. Колко им е бил най-добрия резултат?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  [quote#42:"qwerty"] с български турци, които въртят добри бизнеси в Турция. Ердоган не им допада.
  [/quote]
  и пречи ли им да въртят добри бизнеси ? понеже едни демократи забраняват на българи да въртят бизнеси с Крим . примерно . и утре настоявате на същите да им бъде забранено да въртят бизнеси и с Турция ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#28:"bee"]обществено обсъждане по села и паланки, т. е. разясняване на написаното на електората на ДПС.- цитат на коментар #23 от “Bramasole”
  Ти изчете ли това словоблудство? [/quote]

  Уважаеми дами,
  На мен, това словоблудство Доганово ми хареса. Ако се абстрахираме от източника, идеята за "обща" родина на българи, турци, арменци, власи, македонци, евреи и пр., не е никак лоша. Разделителните линии пораждат конфликтите. Обединенията, колкото и временни да са, винаги са за предпочитане. Навремето Османската империя е приобщавала всички завладени народи - затова е изкарала у нас 5 века. Всяка обединителна идея е в интерес на България и всяка разединителна - срещу нас. Обединението наистина прави силата и трябва да го преглътнем, колкото и да е горчиво. Обратното би ни вкарало в една националистическа спирала, в която за съжаление нямаме никакви шансове. Затова повече разум и по-малко емоции - това е рецептата на победителите.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз разбирам какво иска да каже Доган. В случая той е на наша страна, а хората му - българските турци, ще са все повече български и все по малко турци.

  И това е добре, но не може да премахне изведнъж порциите, хидроинженерството и всички гяволуци, които бяха сътворени през годините. За това ще трябва кръв.

  Лично аз мисля, че първата заявка ще е атентат срещу Местан - нещо, което Доган трябваше да направи още преди време.

  В никой случай не ни очакват добри времена, но аз съм оптимист, тъй като усещам, че българските турци са на наша страна, а те, макар и кротки хора, не са за подценяване, когато ножът опре до кокала.

 53. 53 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поклон Г-н Доган, Вие сте най-големият политик на прехода и най-големият български патриот, дано дост да не вземат проценти и да направим отново проруско правителство и да се върнем в орбитата на Русия където ни е мястото! Още веднъж дълбок поклон!

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3103 Весело

  Утре мадам В. ще цъфне по телевизиите да ни разтълкува великата визионерска реч на Доган.

 55. 55 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Поредна вербална дрисня на дофтор Доган.Що не ходи да си лекува движенението ,ами се пъне да се праи на умен с това русифилистично алкохолизирано мозъче?

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Любопитно

  До коментар [#46] от "Ф.Нинов":
  и среща справедлив отпор ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  До коментар [#28] от "bee":

  Изчетох го. Чрез демонстративно високия стил Доган хем напомня за философа в него; хем ни казва, че избирателите му са интелигентни и мислещи, та този пасквил за тях е като судоку за начинаещи; хем ни се надсмя на нас с формулата за национално самосъзнание. Интерпретацията му на думите на Левски са гавра с паметта на Апостола.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9309 Неутрално

  Сокола не излетя ами изпълзя да ни казва как да гласуваме ли и не звучат добре думите му за Левски изречени от неговата уста.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  . Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт...
  ========
  Ето я сърцевината и причината за тая реч !
  Но формулировка му е погрешна на Доган !
  Или се преструва ,че е на грешен път (достатъчно е умен за да го имитира) !
  Референдума който предстои в Република Турция , е за смяна на системата , гн. Доган ,а НЕ за смяна на режима !
  След този референдум , Турция ще си остане във всички случаи Република. Режима който избра турската държава през 1923 та , не подлежи на референдум.

  Bukalemun
 60. 60 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#52] от "tsu":


  [quote#52:"tsu"]Аз разбирам какво иска да каже Доган[/quote]
  Браво...то пък е много сложно какво казва един алкохолизиран дерибей...Местан му издърпа килимчето изпод краката и Доган първосигнално се хваща в патриотичната сламка и страха за да играе на тънката струна на първосигнални хора като теб...интересното е, че му се получава...

 61. 61 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#11] от "sreten":

  Слави Бинев няма да разбере и половината от написаното. Друг е въпросът че по-голямата част от текста е " сциентистка лексика" без особено логическо съдържание.

 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Добре казано Ахмеде.
  До коментар [#59] от "eti":


  [quote#59:"eti"]След този референдум , Турция ще си остане във всички случаи Република.[/quote]
  Но малко по-малко от необходимото.
  А и кому беше нужно да е така? С какво републиката става по-добра?

 63. 63 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Такива многознайници и тарикати, които си позволяват да ни учат що е национално самосъзнание и що е патриотизъм, разпалват крайният национализъм в страната.Не желая да ме поучават селски недоучки с огромно самочуствие, които отдавна трябваше да бъдат в завтора за кражби и измами.Проагитира ме да гласувам в полза на неговите политически опоненти.

 64. 64 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Ако човек чете задълбочено, ще види колко умен човек е този пич.

 65. 65 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Въпреки помпането на ДПС от социолози, нещата изглеждат зле. Вероятно ще има две турски партии в парламента с по 12- 15 депутата. Във всеки случай ДПС се срива ....и не се знае долната граница къде ще спре. В султанска Турция , нашите (турски) кметове , депутати, интелигенция нямат шанс. Там търсят слуги и роби. Проблемът на ДПС и ГЕРБ е идентичен. Колко голяма е скалата на гнева и омразата на хората. Според мен много висока. Искат любов, да не гледаме грабежите и мачкането. Как точно ще се случи ? И двамата са едни от най -богатите и властни хора . Това са двама от така наречените ОЛИГАРСИ. Не става с мачкане , купуване на медии ...., СМС чета. Контрол над прокурори ,съдии ...........и какво ли не!? Ако Ердуган ще става султан скоро, нашите са май са такива доста отдавана...

 66. 66 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Голям!

  Вяра. Надежда. Любов.
 67. 67 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#59:"eti"]Референдума който предстои в Република Турция , е за смяна на системата , гн. Доган ,а НЕ за смяна на режима ! [/quote]

  Братчед, никаква смяна няма да има - и досега беше Ердоган и пак ще бъде. Ще си го носите на рамо во веки, за да ви дойде акъла. И ако някой ден ви писне от него, ще трябва да хващате калъча, като Ататюрк - военен преврат. Защото всички законни мостове към демокрацията ще сте ги изгорили на този референдум. Най-ме е страх от добри и наивни хора, като теб. Защото не знаят какво вършат. Но щом ви е дошло на сърце - карайте. Аллах е добър - може и да ви спести това да видите, каква глупост сте направили. Но децата ви ще видят. Защото Турция ще продължи и след Ердоган, и след вас. Не им завиждам.

  /не се чете/
 68. 68 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Колкото да не ми се ще да го кажа - голям е! Но леко е позагубил форма на изказа си...
  НО - естествено трябва да четем "между редовете"!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 69. 69 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#42] от "qwerty":

  Нищо таково не казвам. Турците имаме същите проблеми и пожелания, както българите. А именно една просперираща и силна България, защитаваща своите граждани, без оглед на пол, религия, етнос и прочее разлики.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  Доган ефенди, избирателите на ДПС едва ли ще разберат сложните ти и объркани словоизлияния. Ако е предназначено за българите, напразно си се хабил. Не се знаем от вчера и не ти вярваме. По-скоро мисля, че се надцаквате с Местан.

 71. 71 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Почти на крачка съм от това да гласувам с номер 13! Това долнопробно ченге Доган е притеснено. Мислех си, че Местан е нещо задкулисно, но явно съм грешал.Битката е на живот и смърт.

 72. 72 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 943 Неутрално

  На този гьонсурат трябва да му отрежат езика
  само за споменаването името на Апостола !!!

 73. 73 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1373 Весело

  [quote#70:"Роси"]По-скоро мисля, че се надцаквате с Местан. [/quote]

  С такъв акъл - такива изводи.

  /не се чете/
 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Неутрално

  Големи глупости. Заради една мисъл, която не му дава покой писал, та не спрял (ако е той).
  Дребнавото човече иска да си го върне на Ердоган заради развода, да се разграничи и от ДОСТ и затова сега е прегърнал Левски - само за да постигне каузата си. Отвратително.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#66:"smehur_co"]Голям![/quote]
  ПЕДАЛ!!!

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  А и кому беше нужно да е така?
  ========
  На самата Турция , разбира се !
  До смъртта на Ататюрк , Републиката в държавата имаше възходяща визия , но след 1938 ма , нещата се промениха ...!
  Умрелия Ататюрк стана по полезен от живия.....появи се ататюрковщината , превратите , екзекуциите на държавни глави (в името на светските устои , разбира се) , мизерия и скъпотията , невярата в утрешния ден , заплахите , репресиите .....
  .....дълга тема !
  До коментар [#62] от "Добрин Велков":

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1825 Весело

  "С обич и загриженост:
  Ахмед Доган"

  От целия пасквил прочетох само това. То ми беше достатъчно, за да се откажа да се мъча с лабиринта от разсъждения на достора по философия.

  Аз, само да попитам, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дали разбира значението на текста или му го обясняват с преводач и учител?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 78. 78 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1373 Весело

  Ако някой ден България я няма, то ще е заради такива тъпаци като вас. Но по стар навик - пак някой друг ще изкарате виновен. Хубава страна - но населена.

  /не се чете/
 79. 79 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Комунягата доган преди водеше турците под комунистически строй турците да гласуват за ДПС, сега това вече ще се прави от ДОСТ....

 80. 80 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Тоя ,ако го накараш да го напише това отново ,нема да се сети въобще кви ги е изсрал.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  И ако някой ден ви писне от него, ще трябва да хващате калъча,
  =========
  Няма нужда братчет.....
  С избори е по изгодно. Дори и той го напомня винаги. ....." с избори дойдох , с избори ще си замина ".....
  До коментар [#67] от "Тони Шнайдера":

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2218 Любопитно

  [quote#48:"ostin22"]Доган изглежда като професор...[/quote]
  Ако някой който изглежда като професор ти открадне всичките пари в банката и жилището ти се окаже негово по-приятно ли ще ти е, ако прост джебчия ти измъкне 10лв от джоба?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#52:"tsu"]Аз разбирам какво иска да каже Доган. В случая той е на наша страна, а хората му - българските турци, ще са все повече български и все по малко турци. [/quote]
  Отдавна не бях чел толкова голяма глупост.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 84. 84 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#69] от "destino":

  Е, в България засега няма да го получим. Ако си честен с мен те приветствам.
  На теб харесва ли ти Турция на Ердоган? Това го казвам при положение, че ни най-малко не ми допадат брюкселските зелки, които са просто едни слуги на бушоклинт.
  Разбирам, че на почти всеки ще му допадне, ако държавата му има шанс да доминира над другите. Но за мен това е остаряло мислене, ако Света ще върви напред трябва да се отърси изцяло от бушокилтън модела и държавите да си сътрудничат а не да се конфронтират.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 85. 85 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4379 Весело

  Доганчоо, гроздето кисело. Напърдя гащите с турците, сетне с московците и ся идваш да са правиш на обединител Български. Ма Българите помним крилата ти фраза ,,аз раздавам порциите,,

 86. 86 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#84] от "qwerty":

  Не ми харесва Турция на Ердоган, както и Русия на Путя, и България на БХ.
  Но какво от това?

 87. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti":

  Имам чувството, че въпросите ми бяха два.

 88. 88 Профил на filip2
  filip2
  Рейтинг: 230 Гневно

  На тоя човек що му викат философ? Философията не беше любов към мъдростта? При него всеки път като си отвори устата излиза поток от сложно звучащи и нищо не значещи словосъчетания. Тук точната дума май е логорея. Д'ейба и впиянчения боклук! Обикновени криминални престъпници, които, ако имаше правосъдие, отдавна трябваше да са изгнили в затвора, тук се водят авторитети. Я, ходи си гледай летящата чиния и не ни занимавай с делириумните си напъни!

 89. 89 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4379 Весело

  [quote#59:"eti"]Референдума който предстои в Република Турция , е за смяна на системата [/quote]

  Въх, от система на република в система на султанска република, нящу кат дървену джилязу

 90. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Весело

  Значи като разделяше беше добре - падна му се да бъде този, който разпределя порциите. Сега натрупаните вече активи може да изгуби нямам идея как, но явно султаната доста го тревожи. И внезапно се досетил, че жизнения стандарт бил нисък заради разделението - ама не на порциите, а на етносите.

 91. 91 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Територия се пази с хора, в България българският етнос намалява точно заради такива крадци като Доган, на който не му стигна да открадне 1 милион, не му стигнаха и 10, не му стигнаха и 100. И сега същият този да реве, че Турция ни заплашвала, еми разбира се, че ще ни заплашва, нали ти и такива като теб вече 30 години работите активно срещу България и българският народ. В преспектива държавата България и българите ще изчезнем и територията ни ще стане част от Турция. Турция имат последователна политика и са търпеливи и мислят 100 години напред. В България политическият елит мисли най-много до края на мандата. Ако не знаете да ви кажа, че големи маси от циганите биват турцизирани с цел да получат турско самосъзнание. Реално погледнато си изпуснахме държавата и според мен отдавна сме минали the point of no return. Разбира се това няма да стане веднага, сигурно дори и в рамките на живота на повечето съформуци тук, но в преспектива държавата България и българите ще изчезнем. От 9 милиона за 30 години сме 5-6, а ако се види по етноси какви са процентите ще се хванем за главата. От поне 5-6 години поред от всички новородени българите сме малцинство, не е необходимо да си с научна степен да предвидиш какъв ще е състава на нацията след 1, 2, 3 поколения. А Турция след 20 години ще е 100 милионна.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  ?
  До коментар [#87] от "Добрин Велков":

  Bukalemun
 93. 93 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  Уважаеми Тони, въпрос на собствен мироглед, който е право на всеки индивид. А дали можем да се абстрахираме от източника, ами не всеки го може. Моят предел беше, когато в излиянието на това зло за България, което е Доган прочетох вплетено името на Левски.
  Жив и здрав.
  Поздрави!

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 94. 94 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Доган ни казва, че българските турци са част от българската нация, а не от турската. Тяхната държава, към която дължат лоялност е България. И това е вярно. Ако успеят опитите на Ердоган и хората му да подчинят нашите турци замествайки сравнително самостоятелнота ДПС с куклата на конци ДОСТ, да направят от тях свои марионетки, то едва ли съдбата и на двата големи етноса тук ще е завидна. Нека си припомним съдбата на около 3 000 000 немци в Чехия или пък на тюрките в Сирия, подлъгани от султана и после изпепелени от руските бомби.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 95. 95 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#86] от "destino":

  А ти харесва Европа на бушоклинт?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 96. 96 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 441 Весело

  "В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав."

 97. 97 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Пък били крали, ами и българите крадат. Ако освен Пенчо от ГЕРБ с народна пара заблажи и Осман от ДПС това е донякъде справедливо, те също внасят по нещо в общата ни каса. Ако Осман има къща в Кърджали, вила в Несебър и цех в Пазарджик на него му трябва мир и спокойствие и в тази посока ще води, напътства стадото си. Ако Осман е притиснат в ъгъла, живее зле, до кацата с меда са се наредили само българи, то на него тази България няма да му харесва, той, те ще са и врагове. Нека блажат, това за нас е по-евтино от алтернативите.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 98. 98 Профил на ingeniero
  ingeniero
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е прав Доган, но защо практиките на функционерите на партията му не водят към резултати в посоката за която говори. Държали службите - защо са разсипани? Кметове по общини - усвояват за партийната каса, а образование и здравеопазване няма никакви. Много от големите фирми гравитират около ДПС - защо не са конкурентни в чужбина, а единственото което правят е да опитват някой друг да не вземе парите от субсидиите (същото което правят и фирмите около БСП и ГЕРБ). В резултат - некачествени продукти във всяка сфера, обезверени, бедни хора, измислени националисти, които сега пак ще подскочат като попарени. Да видим обаче, кое от това което казва Доган не е така. Бил "хидролог", "философ", любител на чашката, обаче всичко написано в това послание е факт и е в наши ръце да си подредим кочината , защото ако не го направим ще живеем в някакво друго обществено формирование, в която елитът (отново) няма да е български. Не че с досегашния "елит" цъфнахме...

 99. 99 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#97] от "gripen":

  Тея дето блажат са малцина - дали се казват Осман или Иван ми е все тая. Проблема си е все същия - едни робуват други блажат. 100 Ахмед-овци взимат за строежа на язовирна стена колкото един Ахмед понеже е Доган макар и философията да не е изцяло приложима при проектирането на язовири.

 100. 100 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 441 Неутрално

  мазния опуртионист изпълзя предизборно, голем патриотар, не че има значение за твърдия електорат какво казва почетния председател на по-немайчиния си език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK