Реакторите за АЕЦ "Белене" пристигат по Дунав при изключителни мерки за сигурност

Площадката на АЕЦ "Белене"

© Капитал

Площадката на АЕЦ "Белене"Всички служители и работници, освободени от пристанището на АЕЦ "Белене" след 2012 г., са били възстановени на работа, за да подготвят съоръжението за пристигането на двата ядрени реактора, поръчани за нереализирания проект на "втора атомна". Това показа проверка на "Дневник". Заради габаритите си, реакторите ще бъдат транспортирани по Дунав вероятно в началото на април.


Охраната на площадката, където трябваше да бъде построена централата, е засилена, а в сряда са били обсъдени и допълнителни мерки за сигурност при пристигането на реакторите. Това е станало на съвещание, свикано в Белене с участие на служители от ДАНС, Областната дирекция на полицията в Плевен и службата за противопожарна охрана. Мястото, на което ще бъдат съхранявани реакторите, вече е класифицирано като обект от стратегическо значение за страната.


В началото на седмицата, за участие в съвещанието в Белене, бяха пристигнали и представители на корпорацията "Росатом". Според публикация на "Капитал" от началото на годината предстои да бъде подписан договор, с който
руската страна да гарантира правилното съхранение


на реакторите, след като бъдат транспортирани до площадката в "Белене". Богомил Манчев, бивш изпълнителен директор на "Риск инженеринг" - компанията, която беше архитект-инженер на проекта "Белене", твърди, че съхранението на реакторите у нас ще струва на държавата няколко милиона лева годишно.


Двата реактора са произведени от "Ижорските заводи", които са част от структурата на Обединени машиностроителни заводи. Те бяха поръчани от правителството на Сергей Станишев през 2008 г. със споразумение между НЕК и руската компания "Атомстройекспорт". С решение на Министерския съвет


през 2012 г. проектът "Белене" беше прекратен


а през юни миналата година "Атомстройекспорт" осъди България да плати за произведените вече реактори 601 млн. евро. Плащането бе извършено от НЕК с държавен заем, предоставен през декември м.г.


В продължение на близо 20 години, до 2008 г., на площадката в Белене се съхраняваше старото оборудване за централата. То беше продадено на "Атомстроекспорт" и по-късно монтирано в "Калининската" АЕЦ в Русия. Въпреки че бе оценено на 205 млн. евро, НЕК получи за него само 87.6 млн. евро.


За голямата част от жителите на Белене пристигането на реакторите е свързано с


надеждата, че проектът ще бъде реанимиран,


а това ще открие работни места и ще реши проблемите с обедняването и обезлюдяването на района.


Според Богомил Манчев, бивш изпълнителен директор на "Риск инженеринг" - компанията, която беше архитект-инженер на проекта "Белене", съхранението на реакторите ще струва на данъкоплатците по няколко милиона лева годишно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK