Лаура Кьовеши: Кураж и независимост на съдебната власт - този е ключът

Три часа не стигнаха за въпросите и отговорите на дискусията с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, организирана от инициатива "Правосъдие за всеки".

© Анелия Николова

Три часа не стигнаха за въпросите и отговорите на дискусията с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, организирана от инициатива "Правосъдие за всеки".В продължение на три часа Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния (DNA) отговаряше на въпроси, поясняваше и уточняваше недоразбраното от аудиторията в нейната презентация на т.нар. румънски модел за противодействие на голямата корупция на дискусия, организирана от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Участваха граждани, юристи, представители на неправителствени организации.


Но нито веднъж през трите часа дори с намек Лаура Кьовеши не прояви претенция към съда, нито пък потърси във формализма на румънския процесуален кодекс причина за случаите, в които ръководената от нея прокуратура не е успяла да постигне осъдителни присъди. "Никога нашите прокурори не коментират съдебните решения - не можем да имаме никакви претенции към съда. Нашите пропуски ги установяваме от адвокатските защити и се усъвършенстваме чрез тях", коментира тя.


Оправдателните присъди по делата на агенцията варират на 20 - 25 процента
според нея това е средното ниво на европейските страни, но в някои държави с традиционно ефективна борба с корупцията делът на оправданията е много по-нисък - във Франция е 8 процента.


Румънският модел е всъщност испански


Румънската независима дирекция за борба с корупцията е създадена преди 10 години, когато Румъния влиза в Европейския съюз. Моделът е резултат от сътрудничеството с испанската прокуратура и е създаден с помощта на испански експерти. Румъния си има и обща прокуратура като българската с главен прокурор, но тя преследва всички други престъпления извън високата корупция. Главният прокурор на DNA Лаура Кьовеши е независима от ръководството на общата прокуратура. Тя се назначава по предложение на министъра на правосъдието с указ на президента. Пак министърът на правосъдието може да й поиска оставката с предложение до президента. От друга страна над дирекцията упражнява контрол инспекторатът на ВСС, така че не можело да се говори за безконтролност на DNA.


Дирекцията e с много високо обществено доверие - над 55 процента, и това предпазва ръководителя Кьовеши от посегателства и натиск - така отговори тя на въпросите как осигурява независимостта на дирекцията и своята лична. През 2014 г. е имало опит за орязване на бюджета за дирекцията от финансовия министър, но министърът на правосъдието е успял да отстои размера от 400 млн. Дирекцията успява не само да постигне осъдителни присъди, а да възстанови за хазната незаконно придобито имущество - за м.г. в размер на 607 млн. евро.
Н4то едно обвиняемо лице не може и не бива да се чувства спокойно, че докато вървши делото може да префхвърли в сметки вп чужбина авояри или да припише имущество другиму, каза Кьовеши. Нейната агенцзия е установила контакти с европейски прокуратури и е успяла да блокира благодарение на сътрудничмеството с френски прокурори няколко светки за 3,5 млн. евро във Франзия, а неотдавна и две луксозни вили в Испания на обвиняеми лица.


Антикорупционната прокуратура на Румъния работи със свои полицаи и експерти


В прокуратурата на Кьовеши работят 195 от общо 2600-те прокурори в Румъния и над 290 полицаи, като не всички щатове са заети. Заплатите на прокурорите са около 3000 евро, а на полицаите и експертите са по-високи, но тя не ги назова. От работата на полицаите и експертите финансисти и високотехнологични специалисти зависи ефективността на прокурорите, коментира Кьовеши. Заплатите на прокурорите са като на останалите от общата прокуратура и така не се създавали стимули, а кандидатствали за дирекцзията професионалисти с желание да работят. Агенцията има и свои вещи лица, добре подготвени всеки в своята област, така експертизите се изготвят в по-кратки срокове. Експертизите се представят пред съда, но там обвиняемите могат да поискат нови, изготвени от независими експерти. Често съдът назначава нови - дали ще бъдат оборени експертизите на агенцията е критерий за качеството на нейната работа.


Агенцията не се сезира от анонимни сигнали, но контролните държавни институции са длъжни да подават сигнали под заплаха от наказателна отговорност, ако спестят нещо


Агенцията преследва голямата корупция, осъществявана от държавни и мастни длъжностни лица на средно и високо ниво, като за голям материален размер се смята този над 10 хил. евро. Ако обаче лицето е от висок държавен ранг - например министър или депутат, тогава дори подкуп от 500 евро попада в компетенциите на DNA. Не се сезира от анонимни сигнали, но контролните4 органи на държавата - финансови и всякакви други, са задължени да я сигнализират и носят анаказателан отговорност ако спестят открито от тях нарушение.


Големият парадокс: румънските министри имат имунитет и въпреки това Лаура Кьовеши успява да ги изправи на съд - как?: "Благодарна съм на президента, че стои зад гърба ми", каза Кьовеши


Едва днес се разбраха думите на Кьовеши пред магистратите в четвъртък, че е благодарна на президента, че "стои зад гърба й". Оказа се че министрите в Румъния имат имунитет, който се снема от парламента, ако са били избрани за депутати и след това са назначени министри. А ако са назначени направо министри, имунитетът им се снема от президента по искане на DNA.


Как се гарантират човешките права при толкова обвинени лица? Съдебният контрол над всеки наш акт е най-голямата гаранция, каза Лаура Кьовеши. Всички приложения на специални технически средства, претърсвания, изземвания се извършват само с разрешение на съда. Но


основното ни средство е компетентността и почтеността, куражът и независимостта на прокурорите


допълни тя. И благодари за гражданската инициатива за срещата - като напомни, че в Румъния работата на агенцията със специализираните в наблюдение над правосъдието граждански организации е изключително важна, защото там общественото мнение е важно.


Изявлението и отговорите на Лаура Кьовеши звучаха в доста силен дисонанс с актуалната ситуация у нас, на която се спря в откриващото слово председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков: той напомни за подписката на гражданската инициатива, която въпреки разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в управлението дори не бе допусната в парламента от председателя Цецка Цачева - не за гласуване, дори само за дебат не бе допусната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Заплатите на прокурорите са около 3000 евро, а на полицаите и експертите са по-високи, но тя не ги назова. - ако това е така може да се предположи защо биха били ефективни и мотивирани. Да се направи съпоставка каква е средната заплата в Румъния и каква е заплатата на тези служители, след това да се направи същото и унас - средната заплата в страната и заплатата на прокурорите и съдиите примерно в специализираната прокуратура - ако съпоставката покаже индентични данни значи да се помисли какъв е матр'яла в структурите, в противен случай следва да се помисли ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Каква независимост бре? Той и досега СъдЪ и Прокуратурата са независими - от всичко и от всички.

  Те се САМОИЗБИРАТ, САМОНАЗНАЧАВАТ... Няма никой над тях - нито Президент, нито Парламент, нито НАРОД!!

  И благодарение на това са станали мафия - недосегаема, оядена, самозабравила се.. Те колят и бесеят. И сами си определят заплатите и наказанията..

  И докъде сме с тази "независимост" ?

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Намерил се кой да ни дава акъл - Държава в която действа презумпцията за виновност!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Но нито веднъж дори с намек не посочи съда, нито формализма на румънския процесуален кодекс, като причина за случаите в които ръководената от нея прокуратура не е успяла да постигне осъдителни присъди. Никога нашите прокурори не коментират съдебните решения - не можем да имаме никакви претенции към съда. Нашите пропуски ги установяваме от адвокатските защити и се усъвършенстваме чрез тях, коментира тя."
  и нито някои съдии си позволяват да коментират прокурори . е това да вдянат развяващите лозунги "съдебна реформа "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Предлагам да отдадем на външна концесия бъдещия отдел за борба с корупцията - документи да се приемат само от страни в топ 20 по корупционен индекс. Последната такава класация, която гледах България беше зад Сенегал, Гана, Руанда и Ботсвана...

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Главният прокурор Сотир Цацаров проведе работна среща с Лаура Кьовеши - главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция, която е у нас.
  Срещата се е провела по покана на Цацаров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. В нея са участвали още посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Гъля и прокурор Анка Журма, Румяна Арнаудова - ръководител на звено „Антикорупция“, градският прокурор Емилия Русинова и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

  [email protected]
 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#1] от "bludniq_sin": началната заплата на магистрат е около хиляда евро; на окръжно ниво - около хиляда и петстотин евро, като повишаването на заплатата става постепенно с натрупването на стаж.

 8. 8 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 449 Разстроено

  Мдам, преди години се чудехме как ще настигнем Запада; сега се чудим как ще настигнем Румъния...
  И това единствено заради втъкаването на модела #Кой в съдебната власт посредством ръководената от Цацаров прокуратура и оглавяваното от него мнозинство на статуквото във ВСС...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 9. 9 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Нито кураж, нито независимост има в нашата съдебна система.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Една малка, но съществена разлика между българите и румънците е, че те безцеремонно разстреляха Чаушеску. От там трябва да започват изводите.... та така...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Весело

  "Правосъдие за всеки" - според заСЛУГИТЕ - на, към, за... Хубавите начинания и пътят в България винаги са за всички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нужна е силна обществена подкрепа, която да изкара насила нужната политическа воля, след това бърза но обмислена промяна в законодателството, подбор на магистрати с воля и осигуряване на добре платени помощни органи /най-вече вещи лица/.

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  добре, а оная лъскавата леля - видната антикорупционерка Арнаудова, колко взема и каква и е статистиката?

 14. 14 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Н4то едно обвиняемо лице не може и не бива да се чувства спокойно, че докато вървши делото може да префхвърли в сметки вп чужбина авояри или да припише имущество другиму, каза Кьовеши. [/quote]

  Дневник, не Ви ли е срам... бива, бива неграмотност, но със сигурност дори в Столипиново или Факултета, ще се намерят хора, които да конструират изречения с по-малко правописни грешки от Вас.

  Трагедия...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Ако дискутираният опит е ефективен, то е необходима политическа воля за реформи за усвояване на полезното, която в настоящия момент липсва

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "toffeetwr":

  Статията сама по себе си е много интересна, но както е написана може да те откаже от четене. Това наистина е напляскано от някой за 10 минути, който след това въобще не го е прочел..

 17. 17 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 292 Неутрално

  свободен , дерибеев, карабастун - в рамките на минутки скокнаха на амбразурата да защитят няКОЙ

 18. 18 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 547 Неутрално

  ВТОРИ ДЕН НИКОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ СМЕЕ ДА МЪЦНЕ ЗА ТАЯ ДАМА ЧЕ Е ТУКА,СРАМ МЕ Е ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА,ТАКЪВ ТОТАЛЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ МЕДИИТЕ Е ЧУДОВИЩЕН

 19. 19 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#18] от "reply":

  Що говориш глупости? Естествено, че ако гледаш "Планета" и СКАТ, няма да чуеш нищо, Всички телевизии информираха и за срещите, и за бареков, и днес за срещата с главния прокурор. Срамувай се от това, че си неинформиран. За да не кажа точната дума...

 20. 20 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Нека обобщим накратко абсурда, който Ръдан и Ристю се опитват да ни пробутат.
  1. Зорът е - главният прокурор да бъде поставен в зависимост - последният опит беше с доминираща квота на НС в прокурорската колегия на ВСС;
  2. Вторият зор е, ако не може главният да е в зависимост, да имаме още един, който да бъдел независим от главния, но очевидно зависим от някой друг, който ще го назначава - бил той Президент, НС или Конституционен съд.
  Тук проблемът не е в това, че главният е зависим от някого - проблемът на другарите от малкото БКП е, че не е зависим от тях! Нямам никаква представа как върхушката около лабораторията си представя, че какъвто и "модел" да скроят и каквито и шевици да му нашият, някога някой ще им даде на тях да определят главния, заместника му или заместника на заместника. С отрицателната си обществена подкрепа тези партийки никога няма да са в позиция да назначават и селски пъдар, нежели главен прокурор. Очевидно единствената идея е да се насажда усещане за някаква голяма нередност, за да може Позитано да се възприема като спасител от игото на ГЕРБ. Аз друга идея не намирам в този неистов вой...

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Кураж и независимост?
  Не, почтеност липсва.

 22. 22 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Никога повече господарите на света няма да допуснат България и българина да живеят щастливо и доволно. Никога.

 23. 23 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#22:"avalon2468"]Никога повече господарите на света няма да допуснат България и българина да живеят щастливо и доволно. Никога.[/quote]
  Че аз си живея и щастливо, и доволно. И съм си живял щастливо и доволно дори при Виденов. Защото личното ми щастие си е моя отговорност и мое задължение, и не зависи от това кой е на Дондуков 1. От това кой е на Дондуков 1 зависи да имам пътища, магистрали, ЖП линии, детски градини за децата, стабилност, за да не ми затвори "гнилият капиталист" фирмата, от която си изкарвам заплатата и общо взето съм си щастлив и доволен. Теб кое те прави щастлив? На Ръдан знамето?

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Вече десетилетия пеем с Тодор Колев песента "Как ще ги стигнем.."
  Първо бяха американците, напоследък са румънците
  В бъдеще да се готви Зимбабве

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Че откъде да ги вземем такива, хем куражлии, хем независими.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK