Съдът намали присъдата на Брендо за пране на пари

Евелин Банев - Брендо

© Анелия Николова

Евелин Банев - БрендоСофийският апелативен съд (САС) оправда частично Евелин Банев-Брендо. Банев остава с наказание от 6 години затвор, вместо досега наложените 7 и половина години лишаване от свобода. Банев беше оправдан по част от обвиненията срещу него за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, съобщи БТА.


Доведеният му брат Симо Крайчев влиза в затвора за 3 години за същото престъпление. Бившата съпруга на Банев Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева бяха напълно оправдани по обвинението за участие в организирана престъпна група.


В началото на 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна четиримата за виновни. Наложеното наказание на Банев бе затвор за седем и половина години, а присъдите на другите трима бяха три години условно с пет години изпитателен срок.
След това втората съдебна инстанция ги оправда, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на апелативния съд за ново разглеждане, заради съществени процесуални нарушения.


Днес представителят на прокуратурата поиска от съда увеличаване на наказанието на подсъдимите, която бе наложено от СГС. Евелин Банев пък заяви пред съда, че делото е с тенденциозен характер и че е следствие от създадена порочност от определени политически кръгове.


Разследването по казуса е от 2007 г., а в съда процесът започна 2010 г., въпреки че беше внесено още през 2009 г., но бе забавено. Според обвинението между 17 октомври 2002 г и май 2005 г. Брендо и останалите, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнанс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов, и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 г. - 2005 г.


Банев беше задържан в средата на май 2012 г. на пътя Бургас - Созопол и обявен от МВР за кокаинов крал. Срещу него тече съдебен процес в Италия за трафик на наркотици, който още не е приключил. Европейска заповед за арест за Банев бе издадена и от Румъния, но българският съд отказа да го предаде в северната ни съседка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK