Историята за отстъпен бъбрек, която трогна социалните мрежи, се оказа лъжа

Историята за отстъпен бъбрек, която трогна социалните мрежи, се оказа лъжа

© Николай ДойчиновИсторията, която вчера обиколи новинарските емисии и социалните мрежи - че възрастен мъж от Пещера е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и сега набира средства за операция в чужбина - е невярна, съобщи днес Изпълнителната агенция по трансплантации.


Справката на ИАТ по казуса, който трогна обществото и бързо набави необходимите средства за операцията (23 хил. евро в рамките на 24 часа), показала, че Ахмед Моллов от Пещера не е получавал ред за трансплантация на бъбрек, нито в близките месеци е имало трансплантация на дете на 14 години, както се твърди в разказа му.


Според проверката на агенцията Моллов е в регистъра като нуждаещ се от бъбречна трансплантация от януари 2011 г. До момента няма информация, да е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации, посочват от ИАТ.
Няма и как да се отстъпи ред на дете, защото всички деца под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, допълват от агенцията.


Още едно уточнение, на което държат от Изпълнителната агенция по трансплантации, е, че тази информация и изобличаването на неистиността на историята е била предоставена на медиите, още преди излъчването на репортажите и масовото й препечатване, но въпреки това се е появила в общественото пространство в този си вид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK