Холандският посланик: България да мисли за изпълнение на препоръките на ЕК, а не за отпадане на мониторинга

Холандският посланик Том ван Оорсхот

© Велко Ангелов, Днвеник

Холандският посланик Том ван ОорсхотБългария не трябва да се фокусира върху това кога да приключи Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), а върху изпълнението на препоръките в докладите на Европейската комисия (ЕК). Този съвет към страната ни отправи холандският посланик Том ван Оорсхот по време на конференция на тема "Съдебната независимост" вчера, посветена на 20-годишната от учредяването на Съюза на съдиите, съобщава "Правен свят".


"Ние имаме пълно доверие в Механизма за сътрудничество и проверка и в експертите", подчерта дипломатът. Допълни, че мониторингът може да не е най-добрият инструмент, но чрез него се очертава пътят, по който България трябва да върви, каза още той.


Напомни, че тази година се навършват 10 години от МСП, но едва ли това е повод за празнуване. Посланик Оорсхот очерта и важните стъпки, които предстоят пред България като предстоящия избор на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) например. Необходимо е подобряване на дейността на Инспектората към ВСС и да се следи и как се изпълняват препоръките на ЕК в докладите през годините, коментира дипломатът. От България се очакват и успешни стъпки - окончателни присъди по дела за корупция и организирана престъпност, допълни той. По думите му фокусът трябва да бъде и върху сътрудничеството. Най-важно е какво да се направи и това изцяло зависи от България.
Междувременно говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас заяви, че тя е решена и изцяло отдадена да приключи процеса на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) в България успешно, но това ще бъде възможно само с пълното ангажиране и широк консенсус на българските власти и останалите заинтересовани страни. Комисията ще продължи да се среща с широк кръг от събеседници за целта. Коментатър му идва след получени въпроси от различни журналисти за процедурата, по която се изготвя мониторинговия доклад за напредъка на страната,


През последните седмици в редица медии се появиха публикации, в които се отправят упреци към евроекспертите, които събират данни за изготвянето на докладите на ЕК. Чрез редица анонимни материали от медийната империя на кандидат депутата от ДПС Делян Пеевски и позоваване на българския евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) мониторинговите доклади върху правосъдието и вътрешните работи на България бяха обявени за необективни и некомпетентни, че се пишели от няколко еврочиновници и служат за дискриминиране на страната ни в ЕС и за оправдаване на външно финансиране за неправителствени организации, наблюдаващи правосъдието. Повече четете тук.


"Комисията отхвърля всички атаки срещу отделни нейни служители или срещу МСП. Ние имаме пълно доверие в нашите служители и в методологията, използвана за МСП. Докладите по МСП се приемат от Колежа на Комисарите. Методологията на Комисията, докладите и техните заключения се одобряват от Съвета на министрите всяка година. Миналата седмица, на 7 март, Съветът на ЕС (формат Общи въпроси), съставен от министрите на всички 28 държави-членки, прие заключенията, като каза: "Съветът поздравява Комисията за извършената работа, включително общата оценка на постигнатия напредък след присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г., и подкрепя балансирания и обективен анализ", се казва в становището на Схинас.


Той добавя, че комисията винаги е била напълно прозрачна по отношение на факта, че контактите й с неправителствени и професионални организации са нормална част от нейната работа, по принцип и в частност по МСП. Всички доклади по механизма са изготвени по данни предоставени и проверени от българските власти, казва още Схинас. Пояснява и, че Министерството на правосъдието е основна точка за контакт за ЕК в България, заедно с различни институции в съдебната система и публичната администрация, които са ангажирани със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.


"Последният доклад на комисията, приет на 25 януари 2017 г., посочва ясно стъпките, които е необходимо да се предприемат, за да се изпълнят показателите по МСП. Ще се радваме да работим с българските власти, за да продължим да ускоряваме напредъка", заключва Маргаритис Схинас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK