Евросъюзът трябва да преразгледа споразумението с Турция, смята Йотова

Евросъюзът трябва да преразгледа споразумението с Турция, смята Йотова

© Надежда Чипева, КапиталВицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за промяна на споразумението между ЕС и Турция, тъй като по думите й то не работи в най-важната му част – за възможността европейските страни да връщат на турска територия мигранти от трети страни.


"При заплахите на г-н Ердоган да суспендира споразумението с ЕС, аз бих отговорила, че е време ЕС да ревизира споразумението си с Турция", заяви Йотова пред БНР, без да отговори по какъв начин да стане това. Според нея Европа е закъсняла да реагира единно на агитацията на Турция в различните държави от ЕС във връзка с предстоящия референдум, който може да даде повече правомощия на Ердоган.


Вицепрезидентът отговори отрицателно на въпрос дали не се правят компромиси пред страха да не бъде ядосана Анкара. Според нея се преувеличава страхът от нарушаване на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна. Йотова определи като "достатъчно категорична" позицията на държавния глава Румен Радев по темата за намеса на Турция в предизборната ситуация в България. "Големият проблем е не сега в предизборната кампания. Големият проблем за Европа, включително за нашата страна, ще дойде след 16 април (референдума в Турция - бел. ред.)", смята Йотова. Тя посочи, че Турция е част от бъдещето на Европа по отношение на разширяването на ЕС.
Тя коментира и представената от Жан-Клод Юнкер Бяла книга с пет варианта за бъдещето на Европа. "България трябва да бъде част от страните, които трябва да заложат на петия вариант - за повече Европа във всички сфери. Разбира се, това не може да стане с магическа пръчка", заяви Йотова, като уточни, че изказва лично мнение. Вицепрезидентът прогнозира промени в Лисабонския договор, независимо от уверенията на Юнкер, че това няма да се прави. По думите й Европа вече е разединена и отдавна е на няколко скорости, включително по темата с миграцията.


"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблин (Дъблинското споразумение - бел. ред.), тъй като и последният вариант, предложен от ЕК, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, от да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни", смята Йотова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK