Двама съдии и двама прокурори са вече известните кандидати за новия Висш съдебен съвет

Мандатът на този Висш съдебен съвет изтича през октомври. дотогава трябва да бъде избран новият ВСС.

© Надежда Чипева

Мандатът на този Висш съдебен съвет изтича през октомври. дотогава трябва да бъде избран новият ВСС.Съдията от Апелативния съд в Бургас Илияна Балтова, номинирана от колегите си, подаде документите за кандидатстване за член на Съдийската колегия на следващия Висшия съдебен съвет (ВСС). Информацията е публикувана на сайта на съвета.


Още един магистрат е събрал кураж - информирани източници съобщиха, че съдията от Върховния административен съд (ВАС) Николай Гунчев ще се кандидатира. Потърсен от "Дневник, той не отрече, но не уточни кога ще подаде документите си.


Съдия Илияна Балтова е с богат опит в европейското право
- през 2013 г- спечелва конкурс, проведен от представители на Европейския съд по правата на човека (ECПЧ), и става командирован национален експерт в Регистратурата на Европейския съд, видно от публикуваните на страницата на ВСС документи..
Преди това е обучавала магистрати седем години в Националния институт по ппавосъдие (НИП) в София. Тя правораздава в съдилищата в Бургас от 1999 г. като започва от Районния съд, след конкурс се изкачва в Окръжния, сега е в Апелативния съд.


"Чувството ми за свобода и доказана независимост ме въоръжават със самочувствие да поема дългосрочен ангажимент за отстояване на приоритети и защитаване на позиции" - цитат от мотивите на съдия Балтова да приеме номинацията.


Съдия Николай Гунчев е сред спечелилите приза "Юрист на годината" на списание "Правен свят" за 2011 г. Той беше отличен заради запитването до Европейския съд в Люксембург по делото "Елчинов", което се превърна в събитие, след като съдът възприе позицията на Гунчев - че всеки здравноосигурен гражданин на ЕС може да се лекува във всяка държава от ЕС за сметка на своята национална здравноосигурителна каса. По-късно това стана регламент на ЕС и сред магистратските среди го наричат "регламента Гунчев".


За Прокурорската колегия: номинирани са обвинителите Гергана Мутафова и Евгени Иванов, и един следовател - Евгени Диков


Ръководителката на Районната прокуратура в Пловдив Гергана Мутафова е официално номинирана за член на Прокурорската колегия, съобщи ВСС. Издигната е както от колегите й от Районната прокуратура, също и от Апелативната и от всички окръжни прокуратури в Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора, и от всички 19 районни прокуратури към изброените в Пловдивския апелативен район. Това означава че друг кандидат от този район най-вероятно няма да има.


Гергана Мутафова ръководи районната прокуратура в Пловдив от 2010 г.
Участвала е в работните групи на ВСС по натовареността и в групата, изготвила Комуникационната стратегия на съдебната власт. Представлявала е институцията в Съвета по реформи към Министерство на правосъдието във връзка с последните изменения на Конституцията и Закона за съдебната власт.


Мутафова е втората номинация от прокурорското съсловие - неотдавна Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) издигна кандидатурата на председателя на съсловната организация Евгени Иванов. Той е редови прокурор от Софийската военна прокуратура. Мутафова пък е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите.


А от следователите бе номиниран един кандидат - директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването Евгени Диков.


За първи път изборът на професионалната квота за ВСС (за Съдийската и Прокурорската колегия) ще се проведе пряко


- всеки съдия в страната има право на глас, а не през делегатски събрания, както досега. Това означава, че над 2200 съдии ще изберат 6 свои колеги, които в следващите пет години ще управляват кадрово и дисциплинарно съда и ще бъдат длъжни да отстояват неговата независимост, а през пленума на ВСС - и на цялата съдебна власт.


Същото се отнася за прокурорите - над 1400 обвинители пряко ще изберат своите представители (4 прокурори), като в тяхната колегия влиза и 1 следовател.


Срокът за номиниране на прокурорите е до 27 март, а общото събрание за прекия избор е насрочено за 27 май и 3 юни.


Срокът за съдиите е 10 април, а общото им събрание е на 10 и 17 юни.


Срокът за следователите изтече - издигнат е само Евгени Диков. Тяхното общо събрание е на 13 и 20 май.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Преките избори е по-трудно да се манипулират. Рано или късно ще има успех.

  подпис
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Има много магистрати, които образно казано, са маниакално привързани към своята професия. Такива хора са нужни. Те няма да направят компромис с професията си.

  подпис
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#1:"Иван К"]Рано или късно ще има успех. [/quote]
  Така е, но аз лично не очаквам бързи промени ... твърде дълго се "натрупваше", за да стигнем до сегашното положение. Но със сигурност ще има промяна, щом няма да решават "делегатите" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Капсулираните и военизирани системи изкарват кандидати преди всичко с "непркъсваеми" ръководни щения. Или пред пенсия, за да седне навреме друг на съответното място.

 5. 5 Профил на sheldonm
  sheldonm
  Рейтинг: 374 Весело

  Не знам защо, но като чуя ВСС и ми изплува сезон 5 на "Под прикритие". Тези, които са го гледали ще се сетят защо.

 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Докато квотата на НС е 50%, няма да има читав ВСС. Партизанлъкът ширещ се в НС е като гангрена - унищожава всяка структура, в която инфилтрира партийни кадри.

 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Бъдете така добри да споменете кой университет са завършили, това засега е най-добрият критерий. Например, пеевите протежета до един са от ЮЗУ и Симеоново. Та да си ги знаем де.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мърмор":

  И аз мисля, че трябва да няма депутатска квота, трябва да се скъса връзката между тези власти - законодателна и съдебна.
  Също така, за да не зависят от НС за бюджета, трябва да се приеме някакво правило, да речем бюджета на съдебната власт да расте с инфлацията, а не всяка година те да искат, а министър и депутати да дават или не.
  Това не пречи прокуратурата да бъде извадена от състава на тази власт и както е в много цивилизовани страни да отговаря за работата си наред с изпълнителната власт и да подлежи на смяна на водещите фигури - примери Германия и САЩ, където съдебната власт е доказала своето място и значение.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Да видим всички кандидати, прокурорите не блестят с биография, като съдиите. Вероятно имат други плюсове - лоялност, послушание?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Съдийските номинации добре звучат.

  Нямало е "Бате к*ре, че ти пратим по СМС едно мъжленце, виж там кфоч' прайш, ъ му се ънглАси раотата! Иъме консенсус сос колеите от друите партии!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Като им четеш биографиите, кой от кой по- убав и по-справелив.
  Накрая получаваш ....... Цацаров. Ако си припомним не много старите времена за скандалното осъждане за кражба от около 400лв. на невинен в Пловдив през 2010 г. : "съществена заслуга за този прокурорско-съдебен скандал, индикиращ тотално незачитане на човешките права и върховенството на закона, имат именити и отличени пловдивски магистрати, сред които председателят на Окръжния съд –Сотир Цацаров и сегашният съдия в Спецсъда Стоян Тонев. "
  Но пък всички Големи крадци са изпрани и оправдани - последно и Батко и братко се уредиха за невинни.
  Нямам надежда за промяна, особенно след скорошното "тричане" на Лозан Панов във ВСС , заради смешния повод на уволнени служители.
  Да се подготвим за ново 5 годишно безвремие в Бг ще е най-добре за психичния ни комфорт.

 12. 12 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Кандидатите от страна на съдиите ми изглеждат читави.
  Прокурорите обаче, особено с ПЛОВДИВСКА жилка (имаме си един такъв, поомирисал се доста вече), няма как да не предизвикват сериозни съмнения.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 13. 13 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 555 Неутрално

  ГЕРБ не осъществиха съдебната реформа но им признавам че все пак направиха няколко малки стъпки в правилната посока:
  "За първи път изборът на професионалната квота за ВСС (за Съдийската и Прокурорската колегия) ще се проведе пряко."
  Дано новият ВСС да има повече свестни съдии. При прокурорите, който и да изберат цацата ще го държи като куче на каишка. Както пеевски си го държи.

 14. 14 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Прави впечатление е CV-тата на съдийските кандидати са блестящи, докато тези на прокурорските са абсолютно изпразнени от каквито и да било конкретни професионални постижения, което намирисва на професионален "парашутизъм"!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Съдиите са с впечатляващи професионални биографии, прокурорите ще са , каквото каже Цацаров.

 16. 16 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз предполагам че от южна България може и Шиши да издигнат от прокурорската квота. Все пак той е доказан юрист с голям опит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK