Правосъдното министерство започва спешна проверка в затворите

Кадър от Софийския централен затвор

© Георги Кожухаров

Кадър от Софийския централен затворСлужебният министър на правосъдието Мария Павлова разпореди спешна проверка във всички затвори и затворническите общежития в страната. Тя ще обхване цялостната организация на работа, спазването на режима, реда и дисциплината, както и проверка за наличието на непозволени предмети в килиите, съобщиха от правосъдното министерство.


Проверката идва след излъчването на журналистически материал по Би Ти Ви, в който бяха показани клипове от пазарджишкия затвор, където се вижда как лишени от свобода слушат музика, употребяват наркотици и пият алкохол. По данни на ръководството на затвора клиповете са били направени през август 2016 г.


На участниците във видеото, които и в момента продължават да излежават присъдите си, са наложени дисциплинарни наказания за обидно отношение към ръководството на затвора. Те са наказани още и за притежаване на забранени вещи и предмети, както и за неспазване на реда и дисциплината в килиите.


В момента в България има 12 затвора и 23 затворнически общежития, от които 6 са от закрит тип. Има и два поправителни дома. В специализираните структури по изпълнение на наказанията присъди очакват или излежават общо 7361 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK