За 29 собственика на язовири е започнало наказателно производство

снимката е илюстративна

© Цветелина Белутова, Капитал

снимката е илюстративнаДържавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила 205 язовира, при които са били установени нарушения. Проверката е извършена в периода януари - март, съобщават от институцията.


Срещу 29 собственика е започнала процедура по административно-наказателно производство, защото е установено, че не са изпълнени предписания, направени при предишни проверки. Не се посочват нито имената на язовирите, нито на собствениците.


За част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства, след представянето на които, ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове.
Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. За други 3 язовира са изпратени документи и за тях е в ход процедура по извеждане от експлоатация.


При 14 язовира са изпълнени дадените по-рано предписания, а на 129 от проверените язовири са поставени кратки срокове за изпълнение на даваните предписания, след изтичането на които ще бъдат извършени нови проверки, с които да се установи дали същите са изпълнени.


За язовир "Лесура-1", община Криводол, при извършената проверка на 6 март е установено, че състоянието на язовирната стена и съоръженията към нея са в същото състояние, както при проверката, извършена от служители на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" през пролетта и есента на 2016 г.


Дадени са нови предписания с кратки срокове. Изпълнено е предписанието за изграждане на сифон за понижаване на водното ниво в срока от 72 часа. Тъй като са установени други нарушения, допуснати от собственика, е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.


Служителите в Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" на ДАМТН напомнят, че нямат компетенции и правомощия да дават оценка за техническото състояние на язовирните стени.


Обръщаме внимание, че на собствениците на язовири, които единствено носят отговорност за състоянието на хидротехническите съоръжения, се налагат предписания за поддържане на водните нива в степен, гарантираща безопасната експлоатация на водните обекти.


Проверките на тези и всички останали язовири ще продължат през цялата година при спазване Закона за водите и в рамките на правомощията на служителите в Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, посочват от институцията.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Кажете за язовир Бели Искър нещо..

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7584 Неутрално

  Имаше информация за 81 язовира на наша територия, които представляват потенциална опасност за населението и околната среда - няма информация какво се случва с тях

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на mitaka71
  mitaka71
  Рейтинг: 409 Неутрално

  сменете си заглавието, че от ден на ден ставате по-смешни-от наказателно до административно наказателно производство разликата е огромна...и на практика новината Ви с това заглавие се явява фалшива такава, целяща само генериране на трафик!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5425 Неутрално

  Предизборно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Списъкът ще стане ясен при поредното наводнение или как?

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  От 205 язовира с нарушения едва на 14 собствениците са ги отстранили. Това показва приключилата проверка на водните съоръжения, при които имаше проблем, съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  Собственик на язовир? Я пак? Наследил ли го е? Сам ли го е посторил след 10.11.1989г? Демокрацията им даде МНОГО! Че и правото да не изпълняват предписания! Не е права Нинова! Демокрацията не взе, тя само даде!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Историята с язовирите е като къпалнята Мария Луиза. И къмпингите по северното черноморие. Можеш ли да приватизираш нещо и то да не се държи като себе си? Можеш ли да приватизираш къпалня и тя да не работи като такава? Можеш ли да приватизираш къмпинг и да го оставиш да се руши? Можеш ли да приватизираш язовир и да го оставиш да се заблати? Какви съдебни реформи? Какви смени на конституции? Толкова е просто:
  В приватизационния договор има ли клауза, че къмпингит ще е къмпинг, къпалнята - къпалня и язовира - язовир? Ако не, тези, дето са го сключвали, в панделата. Ако да, тези, дето не го изпълняват, в панделата! За какви реформи плачете?

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Проверката е висша форма на доверие, както беше казал един умен човек.Язовирите у нас бяха раздадени на Сулъо и Пулъо и трябва редовен контрол за тяхното стопанисване, защото това засяга живота и здравето на хората, както и опазване на тяхното имущество, ниви и посеви.Трябва да има строги санкции за ползвателите и собственици на язовири, които не спазват изискванията и предписанията. Всички тези съоръжения бяха построени по времето на соца с парите на цял народ, а ги раздадоха на свои хора като за бог да прости. Мислеха, че само ще печелят от тях, ама се оказа, че има и разходи, които са наложителни. И започнаха инциденти с наводняване на цели селища и хиляди декари земя. Това не се плаща с малко, тези тарикати трябва да бъдат глобявани с такива пари, които да стигнат за компенсиране на загубите от золумите им. Ние не сме длъжни да покриваме нито загубите им, нито разходите им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK