Съдия от емблематичен скандал за крайморски терени гласен за и.д. шеф на съд в Бургас

Върховните съдии Панайот Генков (вляво) и Андрей Икономов влизат във ВСС, за да бъдат изслушани от етичната комисия във връзка с придобиването на имоти в Приморско, 31 май 2010 г.

© Красимир Юскеселиев

Върховните съдии Панайот Генков (вляво) и Андрей Икономов влизат във ВСС, за да бъдат изслушани от етичната комисия във връзка с придобиването на имоти в Приморско, 31 май 2010 г.За изпълняващ длъжността шеф на Бургаския административен е предложен съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков, който заедно с други трима високопоставени съдии преди години се сдобиха с крайморски терени за строежи в Приморско на името на крайно нуждаещи се техни дъщери и майки. За уронване престижа на съдебната власт Висшият съдебен съвет ги наказа с намаляване на заплатите, но формираните от председателя Колев петчлненни състави на ВАС ги оневиниха напълно, отменяйки санкцията през 2012 г. .


Предложението, за което пръв съобщи бургаският сайт flagman.bg, е направено от председателя на ВАС Георги Колев и се очакваше да бъде разгледано утре на редовното заседание на Съдийската колегия. На въпрос на "Дневник" Колев уточни, че най-вероятно няма да бъде обсъдено утре предложението, тъй като той отсъства.


Запитан за мотивите, Колев каза, че заместниците на председателя, чийто мандат изтече, отказвали да поемат ръководните функции до избора на титуляр и това наложило той да посочи временен ръководител. Запитан защо не се е спрял на някой съдия от същия съд, Колев каза, че нямал данни за работата на другите съдии, затова предлага Генков.
А пред сайта "Съдебни репортажи" Георги Колев обяснява решението си да повери временно управлението на Административния съд в Бургас на съдия Генков с факта, че той "добре познава региона" на Бургас.


Панайот Генков наистина добре познава региона, тъй като бе един от тримата шефове на отделения във ВАС, чиито роднини получиха право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се, без да са такива


Приморско, част от постройката на Панайот Генков,

© Йово Николов

Приморско, част от постройката на Панайот Генков,


Разследване на "Капитал" показа, че през 2004 г. дъщерята на Генков – Ваня Генкова, която по това време е била студентка, се е регистрирала адресно в Приморско малко преди да получи право на строеж. Адресът, на който е декларирала, че живее с още петима, е хотел "Мария", собственост на Димо Парушев, кандидат за кмет на Приморско през 2007 г.


Ваня Генкова получава право на строеж върху 430 кв.м. на Буруната в града, за което заплаща 1677 лева. След което крайно нуждаещата се от жилище студентка построява хотел в морския курорт и продава апартаментите на баща си, а после те са продадени на бизнесмени с дела, решавани именно във ВАС, включително от отделението на баща й.


Другите върховни съдии, които се сдобиха с имоти край морето на безценица по същата схема - чрез нуждаещи се роднини, признати за такива от кмета на Приморско, срещу което той е можел да разчита на благоприятни решения във ВАС по дела на общината, бяха също председатели на отделения във ВАС - Николай Урумов и Андрей Икономов, както и шефът на Софийсикя апелативен съд Веселин Пенгезов, който загуби председателския си пост в резултат на скандала.


По повод замесването на върховни магистрати в имотен скандал най-остро реагира тогава Съюзът на съдиите с писмо, подписано от тогавашния председател Мирослава Тодорова - няколко месеца по-късно тя беше уволнена от ВСС, и до днес е сочена за най-опасния враг на стабилността в съдебната система и в държавата.


Сега за Колев случаят, който възмути навремето общественото мнение, е приключен, без да се е отразил според него на репутацията на магистрата Генков. "Знаете какъв беше крайният резултат, този случай няма отношение, нямаше последствия, така че какво повече от това" - така коментира Георги Колев, цитиран от "Съделбни репортажи", нелицеприятната връзка на съдията Генков с имотната афера на върховните съдии, която преди няколко години заемаше едрите заглавия на вестниците.


Административният съд в Бургас стои без председател без мотиви по волята на мнозинството във ВСС, в което Георги Колев има решаващо влияние


На 28 февруари Съдийската колегия не избра председател въпреки тримата кандидати, сред които най-много гласове получи Христо Йосифов, подкрепен включително от председателя на ВКС Лозан Панов и малцинството в колегията. Но Йосифов, който е от съда и познава добре проблемите му, прояви безразсъдството да изрази различна позиция от Колев по въпроса за командироването на съдии и естествено бе отхвърлен - без посочване на мотиви.


Не бяха подкрепени и другите двама кандидати - пак без мотиви. Тогава Калин Калпакчиев обърна внимание на заседанието, че това е поредният конкурс, в който не се избира председател на съд без никакви мотиви, а всяка година ЕК ни препоръчва да провеждаме честни, прозрачни и предвидими избори на ръководители в съдебната власт - "и ние всяка година казваме, че процедурите ни са идеални".


Досегашният председател на Бургаския административен съд Ваня Евтимова не е пожелала да изпълнява временно ръководните функции, нито заместник-председателката, както препоръчва Законът за съдебната власт в аналогични случаи - до избора на титуляр. А по-предишният председател Атанас Вълков беше осъден на първа инстанция за докуметни и служебни престъпления - още един факт, който показва, че този съд вероятно е имал проблеми. И дори проблемите да са отшумели, назначаването за и.д. шеф съдия, участвал в емблематичен скандал свързан с имоти точно в този регион, буди недоумение.


Ще влязат ли в роля пак двойните мерки на ВСС - според дали им "пасва" човекът, а не какво казва законът?


Когато и да бъде обсъдено предложението на Георги Колев, интересно е дали мнозинството ще се съобрази с него, тъй като само преди три месеца Съдийската колегия отхвърли аналогично предложение на Лозан Панов - съдия от ВКС да поеме временно Специализирания апелативен съд до избора на титуляр.


Тогава мнозинството освен че отхвърли предложената от Панов кандидатура на съдията от ВКС Николай Дърмонски, не пропусна и да го атакува с мотив, че нарушавал съдийското самоуправление, въведено с новите изменения на ЗСВ. Трябвало да бъдат питани за мнение съдиите от самия съд, "защото не е правилно да се назначава човек отвън" - каза тогава Светла Петкова. Когато обаче трябваше да изберат временен председател на Софийския районен съд на мястото на подалия оставка Методи Лалов, мнозинството изобщо не се съобрази със съдиите от СРС и отхвърли и двете кандидатури, издигнати от тях.


Интересно е дали сега аргументът на закона за съдийското самоуправление ще сработи, когато предложението за "човек отвън" е направено от Георги Колев .

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Разстроено

  Браво Колев ! браво ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  Преживели са катарзис?

 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Държавата" на "колкото повече - толкова повече".

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 813 Гневно

  Абсолютно безобразие!!!
  Тия Колев, Тодоров, Узунов и още няколко човека буквално се гаврят с народа!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  изкадрувани от ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  честни, честни.. кяакво да ги правиш - "магистрати"

  ама честни, честни - те за едната правда по цял ден се бъхтат за по няколко хиляди заплатки. е барем едно хотелче трябва д амогат да приберат.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  Браво на Петя, че изкарва отново кирливи ризи на показ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  Браво на Петя, че изкарва отново кирливи ризи на показ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  БРАВОПЕТЯ !

  Само аз Ви останах единствен поклонник,
  но защо се месите в Независимата ??!!

  Ако сте само журналистка .... иди-доди
  ама получавате заплата Си
  от Финансово-икономическа групировка
  с => интереси в Съдебната ..... !!!

  (браво'петящо)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Колев? Панов? Всеки предлага протежето си. Борбата за овладяване на ВСС продължава. Не е ясно кой кадрува в съдебната система - Висш съдебен съвет или НПС - Най-покварен съвет.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#7:"neut"]Браво на Петя, че изкарва отново кирливи ризи на показ [/quote]
  Браво на Петя, че изкарва отново кирливи ризи на показ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "Оръжието на критиката не може да замени критиката на оръжието."

  Карл Маркс

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Герпроститушки, гертравестити и герболшевики в единен дружен строй.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на nixon72
  nixon72
  Рейтинг: 214 Гневно

  Мдам, какво да кажем, вече въображението не ми стига направо. Особено на фона на развинтеното такова на Жоро Фатмака. Тази твар, тази гнида милиционерска, колкото повече седи във ВАС, толкова по-големи ла*** изтропва. И това е единственото, в което го бива – нищо смислено, полезно, човечно или професионално не е свършил Г.К. за 7 години там.

  Верният партиен другар на Партия ГРОБ, раболепното кученце на Цв.Цв. и Генерала-Пожарна. Благодарим ти, Светли Вожде – безмерно! И за Г.К., и за Янева, и за Златанов – и за цялата тази сган и паплач, чието място е в помийната яма – и никъде другаде. Затам сте също и вие, ГРОБ-ари. Anathema estote!

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Отвратително. Отвратените са напуснали, затова са останали само отвратителните...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Вече нямам сили и да се отвратя...то не беше един, не бяха двама. До гуша ми идва от нагли далавераджии. Даже не считат за нужно да го правят по-елегантно...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1005 Гневно

  До коментар [#14] от "nixon72":

  Да не забравим да благодарим и за Вайбъра. И за Ясен Мутрата, и за другите радетели и бригадири от ВСС. Че и Вайбъра го гласят за следващия шеф на ВАС - което вече ще е пълно порно! Щото той ще засенчи дори и Фатмака - колкото и труднопостижимо да е това.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  "Съдия от емблематичен скандал "
  Това е едно от условията , за да получиш повишение.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  "... през 2004 г. дъщерята на Генков – Ваня Генкова, която по това време е била студентка, се е регистрирала адресно в Приморско малко преди да получи право на строеж ..."!

  Е-е-е-е-х-х-х...! 2004-та година! Спомняте ли си я? Тогава, морала беше всичко! Трябваше да се оправим, за 800 дни... Ама ни се размина!
  През ония години, един наперен генерал-лейтенант, беше главен секретар на милицията...!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Бахси мазните муцуни,боже пази България!

 21. 21 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Егати престъпниците,няма ли да дойде едно Правителство да конфискува всичкото имущество на тази мафия

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Гневно

  Няма спасение, висшите ни магистрати всички са ни изпечени корумпета!

  klimentm
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Весело

  До коментар [#21] от "Ivan Jontchev":

  Няма! Кой ще ни го изпрати?!

  klimentm
 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  как може тези да са още съдии, хотелите да са още техни, че и да са толкова нагли, а кметът да не е в затвора завинаги?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Свържете тази новина с вчерашната за 821 престъпници, избягали за две години в чужбина, за да не влязат в затвора и ще откриете... топлата вода, т.е , че българската съдебна система е прогнила от върховете до корените си.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Няма земна сила, поне тук, в тази територия, която да докара малко срам за тези хора.
  На фона на всичко това, като погледне човек прогнозите за изборите, може да му се доповръща.
  Така че, Генков, Менков, Колев, Цацаров, ВСС ще трябва да ги търпим най-малко до следващите избори.
  Е, да ни е честито...

 27. 27 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 243 Весело

  Е, голяма работа. Облажил се с едно имотче.Както каза френския кандидат-президент на десницата - Еми, те всички така правят...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 28. 28 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Георги Колев да се изпрати в Сибир.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 29. 29 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Интересно е дали сега аргументът на закона за съдийското самоуправление ще сработи, когато предложението за "човек отвън" е направено от Георги Колев". - Не, няма да сработи щом Колев каже, той нали за това е сложен там - да пази корупционните мрежи, изградени в системата от горе на долу. За това и назначението на Генков е сигурно, а това буди не толкова недоумение колкото изумление и хвърля в потрес нормалната човешка логика.

 30. 30 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  С една тънкост ! Когато , ако не се лъжа Доктора , беше взривен на Цариградско шосе. СЪЩИЯ Генерал публикува снимки за срещите в Монте Карло и ... СЪЩИЯ си подаде оставка КОЯТО не беше приета ... ШАПИШ!
  Кибик Блаже

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK