Реформаторите поискаха от президента затваряне на изборни секции в Турция

Антони Тренчев

© Юлия Лазарова

Антони ТренчевДа се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции извън посолството и дипломатическите представителства в южната ни съседка. Това поиска в отворено писмо до президента Румен Радев и сигнал до ЦИК коалиция "Реформаторски блок – Глас народен".


От коалицията посочват, че в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло на президента, затова го призовават да не абдикира от своите конституционни задължения и да предприеме всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес и ненамесата на чужди държави в него.


Искаме ясен отговор на въпроса "има ли пилот в самолета", защото нещата изглежда, че вървят на пълен самотек, обяви при внасянето на писмото вторият в листата за 23 МИР Антони Тренчев. "От една страна, ДАНС експулсира хора за съмнения за териториалната цялост на държавата, а президентът казва, че турската държава се намесва. От друга, вицепремиерът Янев казва, че ще облекчи режима за преминаване на автобуси с изборни туристи. За нас това е крайно недопустимо", категоричен беше Тренчев.


От РБ настояват още президентът да потърси обща реакция на солидарност на ЕС във връзка с опитите на Турция да се меси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си в разрез с Виенската конвенция от 1961 г., както и да разпореди на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK