ЦИК забрани разпространението и на втората книга на "Телеграф"

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановЦентралната избирателна комисия забрани разпространението на книга, продавана като притурка на вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието". ЦИК смята, "че в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др."


ЦИК ще състави акт за установеното нарушение на управителя на "Телеграф" ЕООД, което може да се обжалва пред Върховния административен съд.


Решението на ЦИК е по жалба на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ" и от Христо Иванов в качеството му на кандидат за народен представител. В жалбата се казва, че чрез публикациите в книгата издателят "Телеграф" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му кандидат за народен представител Делян Славчев Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания.
ЦИК смята, че притурката не представлява агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет, а и се съдържа "информация за лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори".
От "Да, България" се опитаха да спрат от излизане книгата предварително, но не успяха заради липса на мнозинство в Централната избирателна комисия на заседанието им в неделя.


Миналата седмица заедно с в. "Телеграф" и "Монитор" се предлагаше и друга безплатна книга - "Крадци на демокрация". Това бе санкционирано от ЦИК отново след жалба на "Да, България". Комисията забрани разпространението на "Крадци на демокрация", но едва след като по-голямата част от тиража й вече бе изчерпан. Същото се случи с тази притурка.


Където книгата не е изкупена, трябва да бъде премахната и да не се предоставя със съответния вестник, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред "Дневник". Спорд него е нямало как да бъде предварително да бъде спряно разпростарнението, тъй като все още не е имало нарушение.


"Видно от съдържанието на книгата е, че в отделни нейни части се коментират лица, регистрирани като кандидати за народни представители в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. С коментарите се цели да се направят внушения във вреда на тези кандидати по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания. На стр. 67 под снимката на Трайчо Трайков – кандидат за народен представител, е записано, че същият може да отнесе до 12 г. затвор за аферата с EVN, на стр. 210 под снимката на Антоанета Цонева е описано, че тя е "сивият кардинал" в "Дай България", на стр. 211 под снимката на Тома Белев е записано, че същият е "зеленият октопод", който прави опит за политическа кариера, а Христо Иванов е наречен "грантовият барон". В притурката са коментирани и кандидатите за депутати, като например Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Асен Агов и други, като коментарите са в смисъла и духа на заглавието на предговора на книгата, а именно "Партии на мафията", и целят да се направят внушения в този смисъл. На корицата на книгата са публикувани снимки на някои от кандидатите за народни представители под формата на фотоколажи – изобразени са като маски, чрез които кандидатите са представени в негативна светлина. Именно с тези фотоколажи и коментари във вреда на определени кандидати за народни представители от партии и коалиции се засягат доброто име, честта и достойнството им по начин, несъвместим с моралните норми", пише в днешното решение на ЦИК за "Маските на задкулисието".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK