Издателите на "Прас-прес" подадоха жалба в антимонополната комисия срещу разпространителя

Първият брой на хумористичното издание "Прас-прес" Чавдар Георгиев

© Велко Ангелов

Първият брой на хумористичното издание "Прас-прес" Чавдар ГеоргиевИздателите на сатиричния вестник "Прас-прес" днес подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу дистрибуторската компания "Национална дистрибуция". Според жалбоподателите – Чавдар Георгиев, Христо Комарницки и Иван Бакалов, компанията е злоупотребила с положението си на монополист в сферата на дистрибуцията.


Първият брой на "Прас-прес" излезе на 1 март, но според издателите му вестникът не е бил разпространяван по сергиите, а 10-хилядният тираж на вестника е изчезнал. Според тях "Национална дистрибуция" не е доставяла вестника в местата за разпространение. На 8 март екипът на "Прас-прес" раздаде последните 50 броя от тиража, с които разполагаше. Вторият брой излезе на 15 март, като беше разпространяван от други по-малки компании.


Иван Бакалов обясни пред "Дневник", че "Национална дистрибуция" е нарушила Закона за защита на конкуренцията, като е злоупотребила с господстващото си положение на българския пазар, като не е разпространила първото издание на "Прас-прес".


Ако се докаже, че "Национална дистрибуция" не е разпространила първият брой на "Прас-прес", това би означавало, че компанията е нарушила чл. 21 ал. 5 от Закона, според която"необоснования отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност е нарушение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK