Български ресторанти участват днес в световната гурме инициатива "Вкусът на Франция"

"Да говорим за кулинария – френска кулинария – означава да говорим за радостта от живота, за лекотата, оптимизма и удоволствието ", казва шеф Ален Дюкас.

© ambafrance-bg.org

"Да говорим за кулинария – френска кулинария – означава да говорим за радостта от живота, за лекотата, оптимизма и удоволствието ", казва шеф Ален Дюкас.



Четири български ресторанта - два в София и два във Варна - участват днес в инициативата Goût de France/Good France ("Вкусът на Франция"). На 21 март тя събира над 2000 майстор-готвачи на петте континента в прослава на френската кухня.


Всеки от тях ще предложи на своите клиенти специално изготвено за случая петстепенно меню, вдъхновено от неговия личен прочит на френската гастрономия.


Предложените от българските заведения менюта бяха одобрени от специално жури в Париж. В кулинарното приключение се включват:




София:
Talents
шеф Милен Златев
L’Etranger
шеф Оливие Рош


Варна:
Ernie Hemingway
шеф Владимир Стамов
бистро Европа
шеф Филип Спасов


Днес се организира и специална вечеря в резиденцията на френското посолство, подготвена от шеф Антоан Верест.


Това е третата поредна година, в която се провежда събитието, организирано от Френското министерство на външните работи по идея на световноизвестния шеф Ален Дюкас.


То е организирано за пръв път на 19 март 2015 след вписването на "френската гастрономична кухня" в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Двуезичното наименование Goût de France/Good France идва от това, че произнасянето на френски и английски е напълно идентично.


Така се възражда идеята на Огюст Ескофие, който през 1912 поставя началото на Епикурейските вечери: едно и също меню в един и същ ден в различни градове по света и за колкото се може повече сътрапезници.


Ето менюто, което предлагат днес българските ресторанти от инициативата:


Български ресторанти участват днес в световната гурме инициатива "Вкусът на Франция"


Български ресторанти участват днес в световната гурме инициатива "Вкусът на Франция"

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Alexadner Boy Adjan
    Alexadner Boy Adjan
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Тез финтифлюшки ла*но не правят

  2. 2 Профил на balkantourist
    balkantourist
    Рейтинг: 1019 Неутрално

    Който не яде кебапчета, ще гълта апчета!

  3. 3 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1444 Неутрално

    До коментар [#1] от "Alexadner Boy Adjan":
    Тез финтифлюшки ла*но не правят
    ................
    Не се пъни, Сашко, да схващаш.
    То и от френска любоф деца нестават.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  4. 4 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    Да бяха проверили поне менютата за правописни грешки (за гастрономическите не коментирам)! Ужас.

  5. 5 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    Все пак не се въздържам да кажа, че горните менюта отново доказват моята теория, че българите нямат усет към комбинирането на продукти и подправки, камо ли за ''прочит'' на френската гастрономия.

  6. 6 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1681 Неутрално

    "Успешният изход от операцията е отпразнуван във френски ресторант-бели покривки, порцелан, кристални чаши и келнери в смокинги.
    -Какво ще поръчате, Питър-казва шефа и с царствен жест посочва менюто-избирайте, не се стеснявайте.
    -Безразлично ми е, мистър-вдигам рамене аз.
    -Трябва сериозно да помисля за светското ви възпитание, приятелю-добродушно мърмори шефа-не може да влезете във френски ресторант и да ви е безразлично какво ще ядете.
    В края на краищата избирам банален стек с чер пипер и скромна салад нисоаз. Колкото до виното, след дълга дискусия между Дрейк и метротдела, те се спират на някакво боргундско от същата година, но значително по-приемливо като цена."

  7. 7 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 409 Любопитно

    До коментар [#5] от "princess_x":

    А Вие сте?
    Може би инспектор на Мишлен?

    simple mind
  8. 8 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#7] от "senser":

    Не е необходимо да съм инспектор на Мишлен, за да забележа крещящи правописни грешки и слабости в менютата.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK