Съдийката със затлачените 400 дела е уволнена

Съдийката със затлачените 400 дела е уволнена

© Анелия НиколоваСъдията от търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) Елка Пенчева, която е натрупала нерешени към 400 дела, днес беше уволнена единодушно от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/.


Откакто Калоян Топалов е поел ръководството на СГС е сигнализирал два пъти ВСС за дисциплинарно наказание на Пенчева заради затлачените дела, отделно са излизали с предложение за наказание председателят на ВКС Лозан Панов и Инспекторатът към ВСС (ИВСС) .
Дисциплинарно производство срещу нея е образувано още през 2015 г., но досега решение нямаше, тъй като непрекъснато са пристигали жалби срещу нея, и за всяка е трябвало да започва процедура преди да бъде присъединена към производството.


Заради дисциплинарното дело срещу нея неотдавна по искане на Инспектората тя беше отсранена от длъжност за 3 месеца, докато трае производството. Тя веднага подаде оставка и си отвори възможност за да напусне по собствено желание съдебната система. Дисциплинарният състав обаче излезе с предложение за наказание уволнение и колегията го прие.
Наскоро между Инспектората към ВСС и председателя на СГС прехвърчаха искри по повод на съдията Пенчева, тъй като ИВСС опита да прехвърли на Топалов отговорността за продължилото две години безплодно протакане на дисциплинарното дело срещу нея.


Случаят Елка Пенчева е забележителен с това, че тя е била в първия състав на Инспектората - от 2008 до 2012 г., и е проверявала работата на съдиите в цялата страна. След това се връща в СГС и затлачва над 400 търговски дела и над 100 частни жалби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK