Съюзът на съдиите няма да издига кандидати за съдебния съвет, но призовава към активност

Съюзът на съдиите няма да издига кандидати за съдебния съвет, но призовава към активност

© Анелия НиколоваСъюзът на съдиите в България (ССБ) призовава магистратите да излъчат за Висшия съдебен съвет свои колеги с неопетнена репутация и с принос към утвърждаването на независимостта на съдебната власт и нейното добро управление, но организацията няма да издига и подкрепя кандидати.


Управителният съвет на ССБ счита, че не следва да бъдат излъчвани кандидати от името на организацията, нито тя да се ангажира с подкрепа на конкретни кандидатури, "за да не се допуска изкуствено разделение на съдийската общност чрез даване на поводи за противопоставяне в резултат от ангажиране на съсловни организации в предизборна надпревара".


Това става ясно от обръщението на ССБ, разпространено днес до българските съдии, издигащи кандидатите за членове на ВСС, които ще бъдат избрани от Общото събрание на съдиите през юни.
Същевременно най-голямата съсловна организация на съдиите, която заради своята активност и реакции на всички проблеми в съдебната власт е постоянната мишена за атаките на крепителите на актуалното статукво, призовава към активност магистратите. И е формулирала следните


6 въпроса, които да бъдат задавани на всички кандидати


за членове на ВСС, за да може от отговорите професионалната общност да направи своя информиран избор:


Считате ли, че сегашното устройство и структура на Висшия съдебен съвет гарантират осъществяването на възложените на този орган от Конституцията и Закона за съдебната власт функции?


Какво е становището Ви относно дейността на досегашния състав на ВСС в неговия мандат в следните области:


- защита на независимостта на съдебната власт и на нейния авторитет;
- осигуряване на прозрачно и предвидимо кадрово развитие на съдиите;
- избор на председатели на съдилища и техни заместници;
- дисциплинарна отговорност на съдиите;
- превенция на корупцията в органите на съдебната власт;
- обезпечаване на условията на работа на съдиите и на техните осигурителни и трудови права;
- реформа на съдебната карта.


Каква е оценката Ви за начина на вземане на решения в дейността на сега действащия ВСС, бихте ли променили и какво точно в този процес?


Какво е необходимо да се промени и ако бъдете избрани какви действия ще предприемете за това в следните области от дейността на следващия ВСС:


- защита на независимостта на съдебната власт и на нейния авторитет;
- осигуряване на прозрачно и предвидимо кадрово развитие на съдиите;
- избор на председатели на съдилища и техни заместници;
- дисциплинарна отговорност на съдиите;
- превенция на корупцията в органите на съдебната власт;
- обезпечаване на условията на работа на съдиите и на техните осигурителни и трудови права;
- реформа на съдебната карта?


Какви конкретно качества считате, че следва да притежават бъдещите председател на ВКС, председател на ВАС и главният прокурор, така че профилът им да съответства на изискванията на закона за заемането на съответната длъжност?


Как бихте постъпили, ако стане невъзможно в следващия ВСС да осъществите концепцията, която сте защитили пред своите колеги-избиратели?


За първи път членовете от магистратската квота на ВСС ще бъдат избрани пряко от всички магистрати. Съдийската общност трябва да избере 6 представители.


ССБ пак отбелязва принципната си позиция, че сегашната структура на Съдийската колегия във ВСС не съответства на европейския стандарт, препоръчан и от Венецианската комисия, според който мнозинството от членовете на колегията трябва да са съдии, избрани от съдии. ГЕРБ и формираното около него мнозинство през декември 2016 обаче ревизираха проекта за промените на Конституцията и направиха равен броя на избраните от професионалната общност съдии и тези излъчени от парламента.


При продължаващото несъответствие с международните стандарти е още по-важно избраните от съдиите техни представители макар и малцинство, да отговарят в най-голяма степен на установените в закона критерии, а именно - да притежават високи професионални и нравствени качества, акцентира Съюзът на съдиите в обръщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  все едно в Северна Корея да не изберем внука на Ким на власт ,айде сега ......

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Дано съберат кураж да се кандидатират и магистрати с неопетнена репутация и с принос към утвърждаването на независимостта на съдебната власт и нейното добро управление. Практиката досега сочи, че участието във ВСС е като участие в Биг Брадър. Участниците излизат по-богати, но повечето от тях след като са показали и кирливите си ризи.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12081 Неутрално

  Добри бележи, откровени, неполитизирани. Остава да се приложат независимо и безпристрастно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK