Полицията скри ареста на младежа с руското знаме от протеста в Белене

Марио Дулев, младежът, който на 7 март т.г. призова за смърт на "националните предатели" по време на протест в Белене, ден по-рано е бил арестуван от полицията и отведен с белезници от дома си. Това съобщиха за "Дневник" свидетели на случилото се, пожелали анонимност. По неизвестни причини обаче това не е било отразено в документацията на Районното полицейско управление.


На 17 март високопоставен служител в общинската администрация в Белене също потвърди пред "Дневник", че Марио Дулев е бил арестуван.


Протестът, в който участваха и общински съветници от града, бе срещу настаняването там на семейство сирийски бежанци. За това съдейства местният католически свещеник Паоло Кортези.


В полицейска кола вечерта преди протеста
Късно вечерта на 6 март Дулев е бил отведен от дома си със служебна полицейска кола. Дали младежът е откаран в полицейското управление и колко време евентуално е прекарал там не стана известно. На следващия ден Дулев бе заснет в репортаж на "Нова телевизия" заедно с още двадесетина свои съграждани и общински съветници, събрани пред сградата на кметството в Белене.


Марио Дулев по време на протеста в Белене на 7 март

© Скрийншо от

Марио Дулев по време на протеста в Белене на 7 март


Сред тях беше и Красимир Тодоров (БДЦ и ВМРО), смятан за организатор на кампанията срещу Паоло Кортези. Той поддържа сайта "Белене нюз", който още на 28 февруари разпространи фалшивата новина, озаглавена "Скандално! Католическият свещеник приютява нелегални мигранти без знанието на местните власти". Статията бе свалена от сайта само няколко часа след като беше публикувана.


Седмица преди протеста на 7 март на сесия на Общинския съвет в Белене Тодоров публично заплашил кмета на града Милен Дулев (без роднинска връзка с Марио - бел. ред.), че ако регистрира сирийското семейство в града, жителите му ще излязат на улицата. "Аз сам ще се погрижа за това", казал Тодоров.


Заради настояването на Кортези, че няма причина бежанците да не получат убежище, протестът все пак бе свикан. По време на прякото телевизионно предаване от Белене Марио Дулев прекъсна изказване на Красимир Тодоров и извика:


"Да живее България! Смърт на предателите!"


Той обясни, че "битката" в Белене "не е между отец и общинския съветник", а става дума за "национален проблем". След това Дулев повтори призива си за "смърт на предателите", но видимо театралната му агресивност не предизвика реакция нито у Тодоров, нито у останалите присъстващи общински съветници - Петър Дулев (също без роднинска връзка с Марио), Момчил Спасов и Светослава Христова, всички от "Коалиция за България".


Според приятели на Марио Дулев той отдавна живеел сам и по-рано също имал проблеми с полицията. За определено време за него са се грижили в църквата на Паоло Кортези. Сега се занимавал активно с фитнес, а до деня на протеста срещу свещеника и сирийските бежанци никога не давал израз на някаква гражданска или политическа активност. По тази причина според негови познати оставало впечатлението, че Дулев е "внезапно активиран".


От пресцентъра на МВР предпочетоха да отговорят устно на въпросите, свързани с информацията за "профилактиращия" арест на младежа.


Оттам заявиха, че министерството "не може да потвърди подобна информация", а проверката в документацията на РПУ – Белене, показала, че "там


няма данни за арест или задържане


на Дулев с наложена полицейска мярка за неотклонение за срок от 24 часа".


От пресслужбата на МВР обясниха също, че ако той е бил "поканен да даде сведения", това обикновено ставало доброволно. В този случай не се използвали белезници и не оставали следи в регистъра на задържаните лица. Подобна версия обаче се разминава напълно с информацията, дадена от свидетели на ареста. В края на седмицата тя беше потвърдена и от високопоставен служител в кметската администрация на Белене.


На въпроса дали и по какъв повод полицията се е занимавала с младежа и по-рано, от пресцентъра на вътрешното министерство отговориха, че нямат право да дават подобна информация "освен в контекста на извършено неправомерно деяние, при което има задържано лице за 24 часа".


В петък


потърсихме за разговор и Марио Дулев


След като постави условието, че няма да отговаря на въпроси, които не му харесват, той отказа да обясни дали на 6 март действително е бил отведен от дома си белезници и полицейски автомобил, какво евентуално се е случило след това и дали то има връзка с изненадващо агресивното му поведение по време на протеста. Попитан дали и друг път е имал проблеми с полицията, Дулев на два пъти отговори с уклончивото: "Не съм осъждан!" След това уточни, че дори спирането на улицата за проверка можело да бъде смятано за "проблем".


В телефонния разговор Марио Дулев обясни, че е е участвал в протеста на 7 март, тъй като бил твърд противник на "ислямизацията на Европа", "това, което се подготвя в България - да се носят "пискюли" и "тук да идват ислямски маймуни".


След това каза, че появата му пред кметството в Белене с руското знаме е имала "геополитическо" значение, тъй като до него е стоял и друг младеж, на когото лично дал да се наметне с българското. Дулев повтори няколко пъти тезата на крайните националисти, че всички български политици след 1989 г. са "национални предатели".


Попитан дали не се притеснява, че някой може да приеме сериозно призивите му "Смърт на предателите!", отговори:


"Не! Няма нищо лошо да бъдат убити"


Смятал, че така "ще бъде направено нещо добро". Добави също, че ако някой в Българя убие политик, портретът му трябва да бъде сложен до този на Васил Левски. "Хайде, да не бъдем толкова крайни, все пак живеем в XXI век. Предателите – в затвора", обясни по-късно той, смекчавайки тона си.


За себе си Марио Дулев разказа единствено, че е на 27 години и е безработен. След това веднага уточни, че се занимавал с "личен земеделски проект" - отглеждал "бързорастящи дървета".


Репортаж от Белене - четете утре в "Дневник"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK