Университетът за национално и световно стопанство ще открие три научни института

УНСС ще открие три института – по икономика и политики, по творчески индустрии и бизнес, както и по предприемачество.

© Анелия Николова

УНСС ще открие три института – по икономика и политики, по творчески индустрии и бизнес, както и по предприемачество.Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще открие три института – по икономика и политики, по творчески индустрии и бизнес, както и по предприемачество. Това реши служебното правителство днес. Предложението е на ръководството на висшето училище.


Институтът по икономика и политики ще допринесе за оптимизиране на научноизследователската дейност в университета. В него ще се извършват както дългосрочни научни изследвания, така и експертна и консултантска работа по проекти и програми с регионално, национално и международно значение.


Основните цели на института ще бъдат да подпомага и провежда научни изследвания, както и да създава научни разработки в областта на теорията и практиката на макроикономическата политика. Така ще се съдейства за повишаване на квалификацията на практикуващи специалисти в областта на икономиката и за трансфера на знания и опит в областта на икономическата наука между висшите училища на национално и международно равнище, съобщиха от Министерския съвет.
Институтът по творчески индустрии и бизнес ще осигурява научното развитие и обслужването на учебния процес в специалностите "Интелектуална собственост и бизнес" и "Творчески индустрии и бизнес" към Бизнес факултета на УНСС. Развитието на т.нар. творчески (креативни) индустрии, базирани изцяло върху създаването и използването на интелектуална собственост и бизнеса с нея, са предпоставка приносът на тези индустрии в икономическия живот да бъде измерим с икономически показатели като БВП, добавена стойност, заетост, внос - износ на обекти на интелектуална собственост, се посочва в съобщението на правителството.


Институтът по предприемачество ще надгради и интегрира действащите научни и академични звена в областта на предприемачеството в УНСС.


"Научните изследвания и обучението по предприемачество са направления за интегриране на науката и преподаването с практиката, за да могат студентите да започнат собствен бизнес. Те ще спомогнат и за изграждане на нова, предприемачески ориентирана култура сред останалите студенти. Чрез създаването на Института по предприемачество ръководството на УНСС възнамерява да развие и реализира по най-добрия начин съвременната форма за изследвания, преподаване и връзка с практиката, въведена с последните промени в Закона за висшето образование", съобщиха още от правителствената информационна служба.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  А догодина институт и за цели проводници :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Това се случва по предложение на ректора - ченгето професор Стати Статев или идва направо от БИБЛИОТЕКАТА ???

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Възникват няколко въпроса, като кой ще плаща, с какви кадри, особено по насоките вкоито ще "работят" институтите и кой ще консумира продуктите от тях, безвъзмездно ли или срещу заплащане.
  Извън принципния въпрос доколко икономиката е наука ( извинявам се на евентуалните обидени), какво се очаква да дадат на нас като общество въпросните институти, след като е очевидно, че ние ще платим за тях, било през бюджета за образование, било чрез таксите на студентите.
  И като капак този ректор, на който не бих поверил и длъжността нощен пазач.

 4. 4 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 823 Весело

  Като се има предвид колко посредствен народ възпроизведоха в професорски звания... тия ли ще ми откриват научни институти?

  Някакви кухи, теоретични конструкции, без много допирни точки с реалността...

  Много от ръководителите там са служители на бившата ДС.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 5. 5 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2796 Разстроено

  Гледам фасадата не т.н. "университет" и си мисля, че там "наука" няма.

  Как беше: "200 марки и едно прасе" и взет испит в унсс?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 6. 6 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ^ точно моите мисли

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK