Коя е първата жена - професор по физика в България

Коя е първата жена - професор по физика в България

© Български хелзински комитетБългарският хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) провеждат кампания "Паметни жени", чиято цел е да отпразнува постиженията на жените в българската история, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жени, проправили пътя за други в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.


През целия месец март БХК и БАУЖ с подкрепата на партньорите от Уикипедия България, Гьоте-институт - София, Полския институт в София, Fine Acts и Tribal Worldwide - България, ще организират лекции и дискусии, филмови прожекции и артистична акция в градска среда. Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, наука и култура, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята. Това се пренася и в градската среда. В момента в София няма нито един паметник, посветен на жена от историята ни, по официални данни на общинския културен институт "Музей за история на София".


Освен това според същите данни по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени - исторически личности. Kампанията си поставя за цел Столичната община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и ще настоява за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена - историческа личност, през 2018 г. Кампанията и събитията в нея могат да бъдат следени на сайта на инициативата - www.womensmonth.org, както и каналите ни във Facebook и Twitter за новини около предстоящите събития.
"Дневник" е медиен партньор на инициативата. Като част от нея всяка сряда ще бъдат публикувани истории на жени, постигнали успехи в утвърждаването на гражданските и политическите права, както и напредък в сферата на образованието, културата и други области.
Елисавета Карамихайлова е родена във Виена, където баща ѝ, д-р Иван Карамихайлов, следва медицина.


Там прекарва ранното си детство и получава домашно образование от своята майка, музиколожката Мери Слейд. През 1907 г. семейството се завръща в България, където хирургът д-р Карамихайлов започва работа в новосъздадената болница "Червен кръст", чийто приемник е днешният институт "Пирогов".


Елисавета постъпва в Първа софийска девическа гимназия, една от най-елитните гимназии в страната. Именно там тя се запознава с идеите на феминизма благодарение на своите учителки, които са активни представителки на феминисткото движение у нас. След като завършва полукласическия отдел с отличен успех, през есента на 1917 г. Карамихайлова заминава за Виена, където се записва във Виенския университет.


След като завършва физика и математика във Виена, защитава докторската си дисертация на тема атомна физика и започва работа в Института за радиеви изследвания във Виена


— важен момент в професионалното и личностното ѝ развитие. Там заедно с проф. Карл Пршибрам, който е сред учените, подкрепящи женското участие в лабораториите, работят върху радиолуминесценцията и радиофотолуминесценцията. Едновременно с това Елисавета се записва като извънредна слушателка във Виенската политехника, където посещава лекции по електротехника и радиотехника, като е допусната и до практическите упражнения в залите на Електротехническия институт (Карамихайлова е една от малкото жени, които прекрачват прага на Виенската политехника по това време – жените там са допуснати за студентки от академичната 1918/1919 г.).


Желанието ѝ да разширява своята експертиза я подтиква да се насочи към електро- и радиоинженерството, единствените области, достъпни за жените по това време.


Изследванията ѝ върху гама-лъчите и полония и до ден днешен са актуални и смятани за огромна стъпка напред в съвременната физика.


През 1923 г. Елисавета е поканена да се включи в изследване на трансмутацията на атомите на леките елементи при облъчване с алфа-лъчи. Това е едно от най-актуалните направления на ядрената физика за онова време – пионерският етап на съвременната физика в сферата на ядрени реакции.


Институтът за радиеви изследвания често е описван като "Меката за жените", тъй като през първите му 25 години 30% от учените и студентите там са жени. Там Елисавета работи заедно с известните физици Ханс Петерсон, Елизабет Рона, Мариета Блау, Берта Карлик.


Малко известен факт е, че Елисавета Карамихайлова и сътрудничката ѝ Мариета Блау са били само на крачка от откритието на неутроните, но малкото забавяне в публикуването на резултатите им ги лишава от тази заслужена слава.


Атмосферата на подкрепа и приятелство между жените учени ги кара смело да заявяват амбициите си и да търсят подкрепа под форма на стипендии от международни организации. Така през 1935 г. Елисавета, вече член на International Federation of University Women (IFUW), получава тригодишна стипендия за подпомагане на научните изследвания на талантливи жени учени на Колежа за жени "Гъртън" (Girton College) на Университета в Кеймбридж, Англия.


Приета е да участва в научните изследвания в Кавендишката лаборатория, където по онова време работят бъдещите Нобелови лауреати Дж. Чадуик, Дж. Кокфорд, П. Блакет, М. Борн, Е. Епълтън. За разлика от Института за радиеви изследвания във Виена, в Кавендишката лаборатория – най-известната по онова време лаборатория по атомна физика – работят преобладаващо мъже, но тя е от малкото лаборатории в Кеймбридж, които приемат жени учени. Там в продължение на 4 години Елисавета работи върху значителни изследвания в областта на физиката и по-конкретно енергията на гама-лъчи.


Тези успехи затвърждават решението ѝ да се върне в България, за да бъде полезна на българската наука. Силен мотив за това е фактът, че


след единадесет години опити за постоянна позиция най-сетне е назначена за редовен доцент по експериментална атомна физика в Софийския университет (СУ) през 1939 г.


Липсата на подкрепа и материална база, както и проявите на сексизъм от страна на колегите ѝ мъже (отказващи да допускат жени на семинари във Физическия факултет) не успяват да я обезкуражат. Посветена на науката, решава да трансформира собствения си офис в университета в лаборатория, за да даде възможност на студентите ѝ да ползват нейното оборудване с цел да ги обучи в най-съвременните научни методи. Стреми се да създаде новa колективна култура, като организира седмични срещи по чай вкъщи със своите студенти и докторанти, мъже и жени, по подобие на партита на по чаша чай, организирани в Института по радиеви изследвания във Виена.


Така тя става член на Дружеството на българките с висше образование (ДБВО), българския клон на IFUW. Елисавета е член на IFUW в Австрия още от 1922 г., а леля ѝ, Елена Карамихайлова, една от първите художници в България, е била членка на Секцията на жените художнички в ДБВО. Дружеството работи за прекратяване на порочните дискриминационни практики в Софийския университет.


През 40-те години дружеството организира серия от лекции, на които Карамихайлова говори за най-новите постижения в своята област и които биват широко отразявани от популярната по това време феминистка преса: "Женски глас", "Жената" и "Вестник на жената". През 1945 г. в университета се обособява Катедра по атомна физика и Карамихайлова става първият ѝ ръководител.


След 9 септември 1944 г. животът и кариерата на Елисавета претърпяват тежки промени.


Обвинена за враг на режима, тя е освободена от Факултета по физика и поставена в списъка с "ненадеждни" учени с аргумента, че си е позволила да обижда съветската наука и руския народ.


Според запознати обектът на нейното недоволство не представлявала науката на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) като такава, а контролът на партията върху научните изследвания. С течение на времето Карамихайлова губи правото си да публикува своите трудове, както и да комуникира и пътува със служебни цели, a обхватът на работата, с която ѝ е позволено да се заема, става все по-малък и встрани от експертизата ѝ. Работи по малки, практически проекти и проучвания върху радиоактивността на минерални бани, скали, лечебна кал и почва.


Преди смъртта си през 1968 г. Елисавета дарява цялата своя собственост на Българската академия на науките, което обаче не попречва на институцията да продължава със своята възбрана върху труда ѝ до 80-те години.


Единствените статии, в които името ѝ присъства, бегло упоменават нейната дейност като физик, но не и като феминистка и университетски преподавател.


Елисавета остава в историята като първата жена в България, не само занимавала се с атомна физика, а и постигнала значителни успехи и световно признание в областта. Според думите на първия асистент на Елисавета, акад. Христо Христов, нейният живот "бе един живот за науката. Тя живя с нея, за нея и чрез нея". Със своята решителност и откровена любов към науката тя успява да остави сериозна следа в тази сфера и да вдъхнови жените, учили се от нея, да следват своите амбиции с увереността, че академичният свят не е привилегия единствено на учените мъже.


Източник: Francisca de Haan, Krasimira Daskalova, Anna Loutfi, A Biographical Dictionary of Women’s Movements and Feminisms; БАУЖ; Лазарова, Пенка и Балабанов, Никола, Професор д-р Елисавета Карамихайлова - първият български ядрен физик.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 530 Разстроено

  Професор Карамихайлова е била на крачка от Нобелова награда, когато при един от експериментите забелязала странно излъчване. Малко по-късно Чадуик получава Нобел точно за това лъчение, което се оказва от дотогава непознатите неутрони. За съжаление този блестящ ум на професор Карамихайлова е пропилян от каскетите, като се стремят да й създадат купища проблеми и да затруднят максимално експериментите й.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "След 9 септември 1944 г. животът и кариерата на Елисавета претърпяват тежки промени. Обвинена за враг на режима, тя е освободена от Факултета по физика и поставена в списъка с "ненадеждни" учени"
  "През 1945 г. в университета се обособява Катедра по атомна физика и Карамихайлова става първият ѝ ръководител"

  Има някакво недоглеждане при оформяне на материала. Тя е обвинена за враг на режима и ненадежден учен и същевременно е издигната за ръководител на катедра

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  След 45-та всички които не са слезли от планината или не са колаборационисти отиват образно под ножа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#1] от "zero_day":

  "За съжаление този блестящ ум на професор Карамихайлова е пропилян от каскетите, като се стремят да й създадат купища проблеми и да затруднят максимално експериментите й."

  Да, със сигурност е имало особено отношение към нея поради произхода й. От друга страна при властта на същите тези каскети е създадена катедра Атомна физика към Физическия факултет на СУ (1945 или 46 г.) и тя е неин пръв ръководител. В последствие именно възпитаниците на тази катедра са сред първите кадри на АЕЦ Козлодуй, което показва все пак някакво стратегическо мислене. Същото важи и за други катедри - Квантова електроника, Твърдо тяло и микроелектроника. За близо 30 г. демокрация, благодарение на отношението на всички властимащи, без изключение, не само, че не е разкрита нито една нова катедра, а се закриват както лаборатории, така и цели катедри.

 5. 5 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 550 Неутрално
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1256 Разстроено

  И като повечето читави хора, след 09.09.1944 - репресии

 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#4] от "grajdanin1":

  До коментар [#1] от "zero_day":" За близо 30 г. демокрация, благодарение на отношението на всички властимащи, без изключение, не само, че не е разкрита нито една нова катедра, а се закриват както лаборатории, така и цели катедри.
  —цитат от коментар 4 на grajdanin1


  катедри се закриват и преподаватели се уволняват кагато няма записани студенти! Това е Университет, а не БАН!
  Какъвто е случаят със студентите по физика, математика и доста други специалности.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#7] от "vxa15365434":

  "катедри се закриват и преподаватели се уволняват кагато няма записани студенти!"

  Принципът "Парите следват студента" докарва висшето образование до прединфарктно състояние, по същия начин както и "парите следват ученика" - средното. Нивото падна драстично, защото всички се равняват не по най-добрия, а по този, който най-лесно дава диплома. Със сигурност през 1945 г. не е имало много кандидати за специалност "атомна физика", защото учениците не са знаели какво е това. Но катедрата е открита. Сега, 70 години след това може да се прецени правилно ли е било такова откриване. Думата ми е точно за това - предвиждане, гледане в бъдещето, държавническо мислене. И въпреки, че социализмът не е добър пример за такова мислене, примерите, които давам показват, че демокрацията в България има някои особености, свързани с нивото на образованост на управляващите ни и те са далеч от каквото и да е мислене, камо ли стратегическо.

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#7] от "vxa15365434":" демокрацията в България има някои особености, свързани с нивото на образованост на управляващите ни и те са далеч от каквото и да е мислене, камо ли стратегическо.
  —цитат от коментар 8 на grajdanin1


  Демокрация в България не е имало. Имало е посткомунизъм и огромна беднотия! В реалността на тази беднотия резултатите са такива, каквито ги виждате. Има Институт по ядрени изследвания при БАН и моят приятел Димитър от Мелник е благополучно директор там. Е, не са ли малко много атомните физици? А това, е проф. Иван Лалов (Ректор 1993 -1990) ви понаучи да имате щат без да имате студенти и сега вие трудно да се откажете - то целия свят ви е крив. И най-вече - "демокрацията". Вземете пример от най-добрите си физици - акад. Тодоров и другите, които се разкараха. И не канибализирайте Университета!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#4] от "grajdanin1": Не само какети, но и фуражки имат принос в развитието на българската ядрена физика, която търпи огромен възход под грижите на г-н Цветанов и г-н Борисов!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 11. 11 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Разстроено

  научих за тзи професорка от Дневник. Благодаря!

  Малко в страни един въпрос:
  -Шилето ли направи новото оформление?
  Много неподходящо, особено при комиксите.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 12. 12 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "За съжаление този блестящ ум на професор Карамихайлова е пропилян от каскетите, които се стремят да й създадат купища проблеми и да затруднят максимално експериментите й."Да, със сигурност е имало особено отношение към нея поради произхода й. От друга страна създадена е катедра Атомна физика към Физическия факултет на СУ (1945 или 46 г.) и тя е неин пръв ръководител. В последствие именно възпитаниците на тази катедра са сред първите кадри на АЕЦ Козлодуй, което показва все пак някакво стратегическо мислене. За близо 30 г. демокрация, благодарение на отношението на всички властимащи, без изключение, не само, че не е разкрита нито една нова катедра, а се закриват както лаборатории, така и цели катедри."

  Факт и на новите каскети хич не им пука за наука и са я натикали в трета глуха и то е ясно защо!!!! С оправданието че няма пари и че е необходима предприемчивост в усвояване на съответните европейски фондове - а истинските учени отдавна са "избягали" от България, така че е обяснимо закриването на катедри и лаборатории, а и липсата на студенти които проявяват интерес към тези области е почти нулев поради липса на реализация в последствие!!!!!

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#12] от "Emil Dimov":

  "а и липсата на студенти които проявяват интерес към тези области е почти нулев поради липса на реализация в последствие!!!!! "

  Последното откъде го разбрахте? От жълтата преса? Според данни на НАП реализацията на физици, които работят по специалността е над 90%. Аз не познавам безработен физик.

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Последното откъде го разбрахте? От жълтата преса? Според данни на НАП реализацията на физици, които работят по специалността е над 90%. Аз не познавам безработен физик?!

  Наивници винаги има! Не е нужно да ползваш данни на НАП! Просто иди виж и сам се увери колко студенти са приети във факултета по физика миналата година и колко са завършили тази специалност и каква им реализацията?!!!!

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#14] от "Emil Dimov":

  "Наивници винаги има! Не е нужно да ползваш данни на НАП! Просто иди виж и сам се увери колко студенти са приети във факултета по физика миналата година и колко са завършили тази специалност и каква им реализацията?!!!!"

  Защо, данните на НАП, потвърдени от МОН, не са ли валидни? Освен няма нужда да ходя - аз там работя. Всеки месец от Кариерния център излизат средно 20 обяви за места за физици. Реализацията е близо до 100%. И какво значи наивници - хора, които си обичат работата, не се влияят от конюктюрата и не искат да записват социология, гражданска администрация и други лаладжийски науки? За приема сте прав, но не малката бройка, а недобрата подготовка е основният проблем. Освен това инженерните и естествените науки са недофинансирани за сметка на медицинските и други. За един артист държавата плаща повече от два пъти, отколкото за бъдещ физик или инженер. Като прибавим, че следването е тежко, а немалка част от струдентите са принудени да работят, за да живеят е ясно, че липсата на държавна политика, за която говоря вече няколко пъти, също е отговорна за очевидния дисбаланс на приема на студенти в полза на лаладжйиски науки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK