Белене – градът на всички страхове

Църквата "Рождение на Дева Мария", в която служеше Паоло Кортези

© Спас Спасов

Църквата "Рождение на Дева Мария", в която служеше Паоло КортезиНа изток улицата "Средна гора" в Белене свършва в развалините на бетонния комплекс "Димум". Наречен е на името на римската крепост, която някога се е намирала там. Строежът започнал през 1986г. за работниците във "втора атомна". Три години по-късно – през 1989г. проектът пропада и блоковете останали недовършени.


Сега гледката на изтърбушените, слепи панелки е потискаща. А за хората от Белене "Димум" е само грозен паметник на "светлото минало", което така и не се е състояло.


В другия край на улицата е символът на проваленото им бъдеще – градският стадион "Гигант". Носи името на местния футболен отбор, който някога стигнал до "Б" група. Някога...
Както десетки други из цялата страна, стадионът е ремонтиран с пари по европейската програма за развитие на селските райони. Само че, младите отдавна са избягали от Белене и... "кой ще ти ходи на тоя стадион вече?"


Кметът на града Милен Дулев казва, че в Българя няма друг град с толкова изразена


крива на възходи и падения


за 30 години.


"До 1989г. тук са живели 10 – 13 хил. души, а на площадката на АЕЦ "Белене" са работили около 2500 човека, обяснява той. Повечето от тях до 1980г. са били земеделци, но държавата ги "преквалифицирала" в строители. Когато проектът спря, всички останаха без работа и вече няма какво да правят нито в града, нито в района наоколо".


Някогашният басейн в спортния комплекс на Белене.

© Спас Спасов

Някогашният басейн в спортния комплекс на Белене.


За АЕЦ "Белене" започва да се говори отново през 1997г. , но около 2000г. работата е спряна. Ново, ударно наливане на пари в проекта започва през 2006г. и безработицата в града рязко пада.


"По това време недвижимите имоти в града достигнаха 700 евро за кв. м., казва Дулев - нечувани цени до този момент. По същото време и земеделската земя край Белене се качи до 25 - 35 хил. лв. за декар", казва още Милен Дулев.


И така до 2009г., когато проектът отново е спрян.


Оказва се обаче, че


от мъртвите илюзии на хората в Белене


може да се печели много повече. Руската "Росатом" ще получи парите си за реакторите, които ще бъдат доставени през април. Но най-вероятно след това ще си ги откупи обратно, за част от реалната стойност, за да ги продаде втори път. Консултантът на НЕК по изграждането на централата - консорциумът между WorleyParsons и компанията "Риск инженеринг" – също си получи парите - близо 400 млн. лв.


Цял грозд от свързани фирми и интереси продължават да печелят от АЕЦ "Белене" през цялото време, докато проектът изглежда привидно спрян. Свързаните с "Риск инженеринг" на Богомил Манчев "Ривърсайд резиденшъл парк" и с фалиралата КТБ - "Съни инвест" са построили още два луксозни и скъпи жилищни комплекса за семействата на руските специалисти и работници, които така и не са пристигнали в Белене. Единият, завършен на груб строеж. Вторият – до ключ.


Последният комплекс от луксозни жилища за руските специалисти е завършен до ключ през 2006г. До днес в него не живее никой.

© Спас Спасов

Последният комплекс от луксозни жилища за руските специалисти е завършен до ключ през 2006г. До днес в него не живее никой.


Разрушаването на част от вече изградените конструкции на площадката на централата е възложено също на компании, свързани с Манчев, Людмил Стойков, известен като "спонсора на Георги Първанов", "Минстрой холдинг", от която почетния лидер на ДПС Ахмид Доган получи хонорар от 1.5 млн. лв. за маркетингово проучване... Стойността на договорите, сключени с всички изброени дружества, е над 200 млн. лв.


Докато всичко това се случва, населението на Белене намалява повече от два пъти, а безработицата и бедността в общината достига драматични нива.


Мизерията в Белене е ударила дъното


на което дори достъпът до дърва за огрев е превърнат в политически лост. Целият град се топли на твърдо гориво. А горските в района са предимно кадри на БСП и ДПС, разказват хората. При това положение контролираният достъп до евтини и дори безплатни дърва от острова (Персин) се оказва успешен трик за купуване на гласове.


Още по-отблъскващо е, че местните политически играчи експлоатират дори религиозните общности в града.


Близо 70% от хората в Белене са католици. Останалите около 30% са православни преселници от Румъния. За това и до днес тук ги наричат "власята". Има и около 5% мюсюлмани.


Преди години в града са се водили войни, ако католик и православен решат да се венчаят. Сега хората в Белене твърдят, че двете общности живеят в мир и религиозните им предразсъдъци са изживени. Но не съвсем.


По традиция по-голямата част от православните в Белене гласуват за БСП. Обяснението на местните хора за този "феномен" е, че член на настоятелството в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" е Яна Илиева. За нея твърдят, че е "кадровика" на левицата в града. До местните избори през 2015г,. които БСП губи, тя неизменно заемала някоя от високите позиции в общинската администрация. Сега Илиева продава зеленчуци в малък павилион в центъра на града, защото партията й загуби последните местни избори.


Според Пламен Гендов, който е общински съветник от ДСБ, около 90% от хората в Белене са държавни служители. "Тук не казват, че някой си е "намерил" работа, казва той, или че са го "назначили". Казват:


"Уредил се на работа"


Основните позиции за "уреждане" са в затвора, полицията, военното поделение, болницата, училищата и няколкото детски градини, общинската администрация и, разбира се, АЕЦ "Белене".


В такъв град малко преди Коледа 2010г. пристига свещеникът Паоло Кортези. За разлика от предшествениците си – също италианци, Кортези научил български, при това бързо и доста добре. И активно се заел да изпълнява целите на конгрегацията на пасионистите, към която принадлежи - мисионерска работа и пълноценен живот. Но не отчел факта, че така ще влезе в дълбок конфликт с хората, държали Белене десетилетия наред в плен на ниските стандарти.


Паметникът на папа Йоан Павел II в Белене

© Спас Спасов

Паметникът на папа Йоан Павел II в Белене


"Въпреки 27-те години демокрация, страхът още витае в Белене, казва Йосиф Бонов, един от най-активните членове на католическата общност в града. Кортези очевидно не се подчини на този страх ". Така явно е настроил срещу себе си хората, свикнали да управляват града без контрол.


Дори Пламен Гендов, който е православен, признава, че енергията, с която свещеникът опитвал да мотивира хората в Белене, да вземат живота си в ръце, била впечатляваща. "Работеше много с младите хора, а с това си навлече гнева и на православните свещеници", казва той.


Отец Паоло купил малък местен ресторант и направил пицария. В нея и сега работят част от енориашите му.


"Попът направи кръчма"


гласи интерпретацията на това усилие в коментарите на враговете му.


С 20 хил. лв., събрани от католици в Падуа и Бергамо, свещеникът открил и единствената фурна за хляб в Белене. Тя също дава работа на безработни от енорията му. Имал идея да купи още оборудване, да назначи още хора и през тази пролет да увеличи производството, за да снабдява и съседните села. С това подразнил производителите и дистрибуторите на т.нар. заводски хляб в района.


Не се случи. Защото Паоло Кортези беше принуден да си тръгне.


Свещеникът организирал пътуване до Вигонца, италианският град – побратим на Белене, за да запознае с бизнесмени от Италия сегашния кмет Милен Дулев, двамата му предшественици от БСП и общински съветници.


През 1992г. предшественикът му - отец Филип за първи път се заел с идеята за мемориал на о. Персин в памет на загиналите в концлагера, който се намирал там. Нямал сили и време, но


Кортези стигнал далече


Довел на поклонение 200 италианци и специално за тях превел свидетелствата на оцелели лагерници. Бил прям, когато говорел за комунистическата диктатура в България и го правел открито пред децата в енорията си. Но чашата преляла, когато първо през есента на 2015г., а след това и през май 2016г. за честванията в памет на загиналите в лагера на о. Персин дошъл президентът Росен Плевнелиев.


Католическият свещеник инициирал създаването на фондация, която да работи за изграждането на мемориала, а кметът на Белене Милен Дулев станал нейн председател. Резултатът от всички усилия е документиран в решенията от последното правителствено заседание преди кабинетът на ГЕРБ и Реформаторския блок да подаде оставка. Едно от тях гласи, че държавата предоставя безвъзмездно на община Белене терена на бившия концлагер на остров Персин за изграждане на мемориален парк.


С няколко думи – отец Паоло започнал да привлича симпатии, да трупа одобрение и авторитет, да формира кръг от активни поддръжници. От граждани.


Но в града има друг кръг от "авторитетни приятели", които нямат намерение да делят влиянието си с никого.


Кръстопътят на Блене

© Спас Спасов

Кръстопътят на Блене


Разказват, че цели стада диви прасета плували през Дунав, за да стигнат до царевичните ниви, отглеждани като примамка в гората на о. Персин. До там по тесния понтонен мост се стига само със специално разрешение. Но за хората от


Трета ловна дружинка


входът е свободен. В Белене твърдят, че това е "клубът", който движи живота в града. Членовете му са около 40. Сред по-видните от тях са бившият кмет на Сливен, а сега кандидат – депутат от БСП ген. Кольо Милев, бившият началник на затвора в Белене Петър Винаров и Петър Ръжгев. Последният бе разкрит като щатен служител на ДС при проверката на длъжниците със задължения над 1 млн. неденоминирали лв. към банка "Биохим".


За предстоящите избори Ръжгев е кандидат – депутат от БСП. Според местните хора той е бил след хората, разпределяли "големите порции" в бизнеса след 1989г. Сега в ловната дружинка заедно с него са и двамата му синове – Иван и Радослав Ръжгеви, собственици общо на девет дружества, развиващи широк спектър от дейности.


С всички споменати до тук на о. Персин ловува и Харалампи Хараланов, собственик на дружеството "Енергостроймонтаж инженеринг", изградило всичко на площадката на АЕЦ "Белене" до този момент.


Колко влиятелна е ловната дружинка показва следният факт:


От целия терен на бившия концлагер на о. Персин, предоставен на фондация "Лагер Белене" за мемориал в памет на избитите там, е изключен само малък участък в югозападната му част. Там се намират няколко сгради, ползвани от началниците на лагера. Сега те са преустроени в хижи, където членовете на Трета ловна дружинка празнуват след излети.


Останките на недовършения комплекс "Димум".

© Спас Спасов

Останките на недовършения комплекс "Димум".


"Това, което се случи с Белене, стана възможно, защото


хората нямат памет


за ставалото в миналото им", казва Петър Добрев. Той бил директор на Професионалната гимназия по ядрена енергетика в града. Но напуснал, за да стене заместник - началник на затвора. Заплатата му там била няколко пъти по-висока от учителската.


Твърди, че в живота всичко е свързано в една верига и разказва история от деня, в който завършил техникум в Горна Оряховица: "На сбогуване пишехме по нещо за спомен по белите си ризи - пожелания, мъдрости, стихчета... А на моята риза нарисуваха една верига. Защото бях от Белене".


До 1989г. затворът на о. Персин е бил най-привилегированото място за работа в град. Получаваш заплата, а към нея и бонуси - евтини зеленчуци от стопанството, месо, даже мебели, произведени от затворниците.


"Този манталитет на старите "службаши" е останал в наследство, обяснява Петър Добрев. От него страдат хората, защото продължават да му слугуват. А безработицата ги направи зависими. Държат ги като кучета на синджир!".


После прави дълга пауза и плете с пръстите си сложен възел.


"Белене не е град, казва. Белене е задънена улица! Всичко свършва в реката".

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  Спас направи страшно похвално слово за католическия мисионер, тръгнал да мисионерства при туземците в Белене, обаче избягал - малко преди жив да го изядат !
  Браво, Спасе - във Варна всичко е ОКей - мястото ти е да заместиш попа в Белене!

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  И какво направиха ГЕРБ и бойко за промяна на това положение ? НИЩО !! ЕТО ТОВА Е СТАТУКВОТО НА ГЕРБ !!!
  СТИГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 640 Неутрално

  :-) То сега като са "десен" град гледам, че сЪ цъфнАли..:-) Също като Видин, Враца, Плевен, Ловеч... Местните дерибеи се сменят-положението не..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Тия репортажници що не се разходят по Дунава.. та да видят как са в "прекрасно" състояние другите градчета там дето нито имат общо с атомни, нито с бежанци..:-) Да видят изчезващият Видин, умиращият Лом, заспалият Оряхово, останалият с население като селце Никопол, издишащият Тутракан, изчезващата Силистра...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Разстроено

  Тъжна история... поне зааега лошотията победи доброто в този малък български град. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Затова и казвам пак: Бедните са и бедни духом. Изключенията само потвърждават правилото. Обратното не е вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Разказаната история за Белене е минимодел за цялата ни държава. Едно бедно и плашливо мнозинство от населението, което със страха и носталгията по байтошовото време, крепи една група бивши „величия” и наследниците им. И позволява на тази група нркадърници и лъжци, да краде и дои обществото ...

  Докато сме такива, така ще е.

 8. 8 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1052 Разстроено

  Нищо чудно, че простотията избива в тоя край. Докато има "уреди" се на работа, докато елементарните средства за препитание и преживяване се използват за политически лост и за натиск над хората, докато има феодали и дерибеи, така ще е. После се чудим, че има разни боклуци, като оня дебил с руското знаме...

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Бил прям, когато говорел за комунистическата диктатура в България и го правел открито пред децата в енорията си.
  =============================================================
  А за фашистката диктатура в Италия и колониалните войни които тази велика страна води в Африка и Европа с одобрението на Католичèската църква говорел ли е? Или за борбата на храбрата италианска арния в "битката срещу болшевизма" и за подвизите и в СССР, заради които там още я обичàт. Или за това как демократичния италианския съд държа затворен един българин защото бил "стрелял"срещу папата без никакви реални доказателства?

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":


  До коментар [#7] от "iceman_bg":

  Сега,отидете в библиотеката и вземете книгата "Залезът на Запада" от Освалд Шпенглер. И прочетете главата "Самоунищожението на демокрацията чрез парите". И след това плюйте...

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Констатацията не е плюене.
  Моят гняв е към тези, които държат тези хора на дъното на ямата без право на изплуване за да могат да ги управляват с лекота (примерно срещу дърва или за по-ценените с пост). Ловната дружинка е добър пример

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Тоталното русифициране на туземното население...от българи огромна част от аборигените сега са мързеливи, алкохолизирани и деградирали "мужици"...които не искат а и вече не могат да работят, мислят и мечтаят, а единственото на което държат е да получат нещо малко от "бащицата"!

 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  За тебе очевидно няма значение, че всички негодници в града са от БСП.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Много тъжен и страшен репортаж. И емблематичен до какво води тоталното управление - независимо от партията. Това е общество от скотове.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  "Този манталитет на старите "службаши" е останал в наследство, обяснява Петър Добрев. От него страдат хората, защото продължават да му слугуват. А безработицата ги направи зависими. Държат ги като кучета на синджир!".Това е истината,в малките населени места е така.

 16. 16 Профил на restavratora
  restavratora
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много ми прилича на статия от "Задочни репортажи от България", което е показателно въобще колко са се променили нещата.

 17. 17 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Попът нещо много го хвалите.
  Иначе - ако беше само Белене така, цялата Северозападна България е зле.
  Ама обикновено се пише само за жълтите павета.

 18. 18 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Системен нарушител":

  Tu quoque! Престани, лицемеро! Създаваш фалшива противоположност и не ти е за пръв път. Нямаш един конструктивен коментар в този форум. Само плюеш като агресивен тийнейджър.

 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  " До местните избори през 2015г,. които БСП губи, тя неизменно заемала някоя от високите позиции в общинската администрация. Сега Илиева продава зеленчуци в малък павилион в центъра на града, защото партията й загуби последните местни избори."

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Всичко е точно такова, каквото трябва да бъде в този исторически преходен момент. В идеален баланс и хармония, както е и в цялата Вселена, впрочем.

  А на всички българомразци по-горе - изяжте се от яд, България ще бъде и пребъде за вечни времена, въпреки лошотията, простотията и омразата на сума родни и чужди душмани. :-) И не българите са скотове, а тези, които ползват подобни определения. Когато сочите някого с пръст, обърнете внимание в каква посока са обърнати останалите пръсти на ръката ви.

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  споко, мъдрият български народ пак ще избере такива да го управляват

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#19] от "Xumpomo name":

  Колелото на историята се върти и в момента тя отново е на дъното, но някой ден и то може би скоро отново ще е на върха, особено ако е чаровница, каквато смятам, че е по фамилията й. Тази държава и светът се управляват от жени и никой и за нищо на света не бива да ги подценява. :-)

 23. 23 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 269 Разстроено  До коментар [#20] от "Читател":

  Пълни глупости, българите сме най-оскотялия народ, и оскотяхме заради утайките на обществото, които ни управляват вече 70 години...........

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател":

  http://belene.net/uploads/16102012_211456.jpg

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  ББ завари "локва" в Белене, локва си остана и след неговите два мандата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Кучета на синджир".
  "Три синджира роби:един синджир се млади невести, други синджир се млади девойки, трети синджир се млади момчета".
  "Ой ви вази, синджир роби, синджир роби, все чифчии".
  "Белене е задънена улица" - безработица, обезлюдяване и зависимост! "Всичко свършва в реката".

 27. 27 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  Айде, и тоя му избиха бушоните.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#23] от "WARPANDA":

  Ако ти се чувстваш оскотял, това е твой , а не мой проблем. Аз се чувствам идеално в Родината си, имам покрив над главата, храна, всичко необходимо за един нормален живот, повече или по-малко любящо, но подкрепящо семейство. Което със сигурност важи за всички българи тук и по света. И никой няма право да хленчи и да се оплаква - всеки е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Дори просяците по улиците си имат роднини и близки, които им помагат. Никой не е оставен на произвола.

  Може българите привидно да сме смазани от прехода, но това е само привидно. В дълбочина сме едни от най-свободните и щастливи хора на планетата. Защото имаме прекрасни условия на живот и всичко необходимо да бъдем една от най-елитните държави в света, заедно с Гърция, Италия и Щатите. Това е видно за всеки, който дойде от други точки на Земята тук и остане искрено очарован от видяното и преживяното.

  Така че - горе главата и не падай духом, колега!

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#27] от "Кози Крак":

  Ти, ако имаш бушони, аз нямам, смешко. :-D

 30. 30 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако човек не иска сам да си помогне няма кой друг. Като си беден и озверен мразиш и си подозрителен към всичко. И руснаците са така, страх, предрасъдъци и нежелание да се самозидигнат на по високо ниво. Само забрани, ограничения, сила, омраза. Сам се предаваш и казваш аз съм никой трябва ми някой вожд да ме води, поне е наш и си знаем нашето срещу лошите други които искат нещо ново да вкарат и да ми вземат и малкото което имам.

  Умерен толераст
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  православието явно е новият марксизъм-ленинизъм при другарете

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  "....земеделската земя край Белене се качи до 25 - 35 хил. лв. за декар"...


  Малко по полечка с хилядите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#29] от "Читател":

  Като за изявен читател не се справяш с метафорите много добре. Разкажи ми още малко за вселенския мир и за баланса на силите. Може ли да дойда и за снимка на аурата и измерването на чакрите?

  Фатална човешка грешка е да си мислиш, че вселенета те мисли по някакъв начин и, че финално доброто ще победи. Абсурдна наивност! Ти сам пишеш за условията, които имаме, но забелязал ли си нулевото ниво на реализация? Това, че ти живееш щастлив и подреден живот, не означава, че си представителен за цялото население на държавата. Няма по-тъжно от нереализиран потенциал, а България е сигурно най-явния пример за това. Оптимизмът ти е отбелязан, но безполезен за мажоритета от българи. Ще си позволя да цитирам Хънтър С. Томпсън: "[...]the desperate assumption that somebody... or at least some force - is tending the light at the end of the tunnel."

 34. 34 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Тъжно, защото корупцията и моделът "батко и братко" са се впили толкова дълбоко в Севрозападна България, а дори след подобна статия мога да твърдя, че градът е в много по-добро състояние спрямо инфраструктура и безработица от съседните му в района (Никопол, Гулянци, Левски и т.н.)....

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Консултантът на НЕК по изграждането на централата - консорциумът между WorleyParsons и компанията "Риск инженеринг" – също си получи парите - близо 400 млн. лв. Цял грозд от свързани фирми и интереси продължават да печелят от АЕЦ "Белене" през цялото време, докато проектът изглежда привидно спрян. Свързаните с "Риск инженеринг" на Богомил Манчев "Ривърсайд резиденшъл парк" и с фалиралата КТБ - "Съни инвест" са построили още два луксозни и скъпи жилищни комплекса...
  Разрушаването на част от вече изградените конструкции на площадката на централата е възложено също на компании, свързани с Манчев, Людмил Стойков, известен като "спонсора на Георги Първанов", "Минстрой холдинг", от която почетния лидер на ДПС Ахмид Доган получи хонорар от 1.5 млн. лв. за маркетингово проучване... Стойността на договорите, сключени с всички изброени дружества, е над 200 млн. лв."!?

  Кой проверява какво се извършва!? А колко не е извършено, а платено!? А на колко възлиза % за политици, покриващи сделките за стотици милиони!?
  И каква е тази ловна дружинка с ДС-агенти, кадри на БСП - владеещи и управляващи града!? Краденото горе не може да го качите!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Каква тъга ... И пак руснаци и БСП - ненакрали се!

  4itatel
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":За тебе очевидно няма значение, че всички негодници в града са от БСП.
  —цитат от коментар 13 на nv

  А за теб очеИЗвадно не е от значение, че ГЕРБ са кадри на БКП !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "хората нямат памет", а мафията управлява държавата. Публиката стои , като зомбирана и чака да дойде Годо. Няма да дойде, не го чакайте. Достатъчно чакахме.
  Време е сами да помислим за спасението си.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  православието явно е новият марксизъм-ленинизъм при другарете
  —цитат от коментар 31 на Xumpomo name


  ти мохамеданин ли си или будист ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  хубава статия. написаното в нея обяснява изборните резултати в неделя. за съжаление това представлява България днес, макар че много от читателите на дневник живеят в друга реалност.

  Истината ни прави свободни.
 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  "Уредил се на работа"...
  Каква жалка картинка.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#23] от "WARPANDA":


  До коментар [#20] от "Читател":Пълни глупости, българите сме най-оскотялия народ, и оскотяхме заради утайките на обществото, които ни управляват вече 70 години...........
  —цитат от коментар 23 на WARPANDA


  Да управляват ни от 70 години, но последните 30 ние си ги избираме, та не е зле да си помислим за неделя., какви ще ги свършим.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Любопитно

  Интересно - с колко градове се е побратимил град Белене (почти всички по католическа линия, турския е интересно по каква?):

  Вигонца, Италия
  Белвил-на-Лоара, Франция
  Хаидушамшон, Унгария
  Деврек, Турция
  Лазне Белохрад, Чехия
  Попещ Леордени, Румъния

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  аз не съм религиозен.

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  обаче познавам доста православни християни които са възмутени и от ДС агентите и от употребата за политически цели на религията им

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  70% католици, 5% мюсюлмани, атеистите и други религии не са споменати, но да предположим са 4-5%, за православните остават 20-21% Не ми се вярва всички православни да са срещу падрето, което направило толкова много за града.
  Излиза че една малка част от населението е успяла да изгони католическия деятел въпреки множеството добрини. Не че е невъзможно, но ми се струва, че не е баш така.

  Скептична съм и за мотивите на отеца, струва ми се, че повечето в дейността е било пропагандиране на католицизма, отколкото алтруистична загриженост за хората. Рекрутирането на нови вярващи е съвсем прагматично - дава се да се разбере, че присъединяването към религията води до съвсем практическа резултат - да се уредиш на работа.

  Разбира се безобразията в града са си налице и без да се замесва падрето.

 47. 47 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И защо точно Белене е предмет на статията? Направиха пауза от една седмица и отново почнаха с набиването наканчетата- вижте се , лошите българи, колко сте зле. имам чувството, че даже се радвате, ако трябва да се пише негативно, апокалиптично за българите. А, Дневник? Нова визия, стари ценности... грантаджийски. Не ви ли писна да антибългарските статии, толкова ли няма за какво да пишете?/

 48. 48 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#46] от "luda_krava":

  Само дете не беше изгонен, а Църквата го отзова заради действитяат му- мутренски заплахи и намеса в полти. живот, неща които е забранено да прави. Но разбира се грантаджиите- българомразци обвиняват българите за това, не Църквата и повтарят тази лъжа до посиняване.

 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf1":


  "....земеделската земя край Белене се качи до 25 - 35 хил. лв. за декар"...Малко по полечка с хилядите...
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf1


  Що бе, 25 - 35 лева за квадратен метър земя... то плочки има по-скъпи...

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "Xumpomo name":


  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":обаче познавам доста православни християни които са възмутени и от ДС агентите и от употребата за политически цели на религията им
  —цитат от коментар 45 на Xumpomo name


  Да си оправят висшия клир, не да се възмущават... мрънкачи...

 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#48] от "bee":

  Какви мутренски заплахи, другарко ? Мутренски заплахи имаше от Тодоров от Нова Зора и ония с руския парцал. Не стига че направил толкова за Белене, колкото никой друг от омирисаните местни величия от просташката ловна дружинка, които само са крали, че и обвинения срещу него ! Гледайте си платеният от Москва руски слуга Неофит, -агент Симеонов и кадесарския деградирал синод.

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#46] от "luda_krava":
  Да помогнеш на ближния е най-висшата християнска добродетел. Да създадеш работа на хората влиза точно в тази добродетел. Отец Паоло не е като лицемерния фанатик Николайчо, който громи грешниците че ходили на концерт на Мадона, а приема часовници за хиляди от престъпни мафиоти.

 53. 53 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Много добра публикация, "Дневник", поздравления! Въпросът е да има все по-повече четящи българи, а не зависими от пропагандни клишета на големите партии.

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Разстроено

  Град Белене е един синтезиран образ на България, за съжаление.

 55. 55 Профил на chris3bg
  chris3bg
  Рейтинг: 219 Неутрално

  зА СЪЖАЛЕНИЕ написаното е вярно и не само за Белене, а за всеки малък град. Все пак Паоло Кортези им е разбъркал живота на ловците - жителите трябва да се откажат от ловната дружинка - така или иначе обикновения човек няма ход нито с тях нито без тях.

  Chris3bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK