Еверест отпада от плановете на Боян Петров

Еверест отпада от плановете на Боян Петров

© Юлия ЛазароваАлпинистът Боян Петров се отказва от плана си да изкачи най-високия връх на планетата - Еверест тази година, въпреки че беше дал заявка за това. Причината е недостатъчното му възстановяване седем месеца след катастрофата в Кресненското дефиле, при която той и екологът Андрей Ковачев бяха пометени от автомобил.


Петров премина тестове тази сутрин, които потвърдиха личната му оценка, че не е готов в началото на април да бъде в Хималаите и да започне подготовка за атака на покрива на планетата, достигащ 8848 м. Той е част от неизкачените все още осемхилядници, част от проекта му "Българин на 14х8000". Дотук изкачени са осем от тях.


Във форма, но травмата пречи


Изследванията, направени тази сутрин в базата на дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" към Министерството на младежта и спорта, показват, че антропометричните му показатели са много добри и са до голяма степен сравними с данни от предишни изследвания. Забелязани са обаче ясни различия в мускулната маса на двата му крака в резултат на нееднакво възстановяване.
Спироергометричното натоварване проведено на бягаща пътека е било прекратено на 8-ата минута поради болки, а не поради изчерпване на силите му.


"Тестът показа, че физически се възстановявам добре, но знаейки, че Еверест е голяма хапка, която аз няма да преглътна с моментната ми недовъзстановеност, ще се наложи да си пренаредя плановете", обясни Петров пред "Дневник".


Така от първоначално обявения план за тази година - изкачване на Еверест (8848 м ), Чо Ойю (8201 м) и Гашербрум-2 (8035 м), засега потвърден е само последният.


Отново към Гашербрум-2


Така вместо към Еверест алпинистът ще тръгне отново към Гашербурм-2, който през 2009 г. не успя да изкачи и се върна на 40 м под върха. "Това ще бъде първата цел за предстоящото лято. Ако там почувствам, че силата е с мен, че не ме боли, през есента вероятно ще атакувам и други върхове", обясни той. "В момента имам вътрешен лек страх дали съм същия, дали нещо не ми се е бъгнало, лека вътрешна неувереност, която се надявам да изчистя на Гашербрум-2".


Чисто технически Еверест е по-труден, а освен това и Гашербурм-2 е познато за него трасе и ще му бъде по-поносимо на фона на последствията от катастрофата. Промяната в плана дава на Петров и още три месеца за възстановяване в комбинация с тренировките. "Технически не е сложен връх, огромно спокойствие имам от факта, че вече съм бил там и знам къде са му трудните пасажи", обясни алпинистът.

Еверест отпада от плановете на Боян Петров

© Георги Кожухаров


Този път с българска компания


За разлика от предишни експедиции алпинистът, който получи наскоро наградата "Мъж на годината" заради постиженията си, той планира да тръгне с още няколко българи. Все още екипът не е подбран, поради което не се съобщават и имената им. Петров признава, че има много високи изисквания към съекипниците си.


Той неведнъж е казвал, че предпочита соловите изкачвания, но сега признава, че му липсва компанията на други българи по време на подготовката преди атаката на върха. И този път обаче всеки член на експедицията сам ще преценява дали има сили да стигне до горе и това няма да зависи от състоянието на другите.


"Тяхното присъствие ще ми даде атмосфера, която рядко изпитвам - да си говорим на български, да имаме наше си българско присъствие", обясни мотива си той, макар че това няма да е първата му експедиция с българи.


След мусоните отново нагоре


Ако на Гашербурм всичко се развие според плана на алпиниста, през септември-октомври в следмусонния сезон в Хималаите ще атакува още върхове. Още не е решил колко ще са те и кои точно. Решението ще зависи и от предложенията на агенциите, които организират изкачванията. "Не мога да тръгна на връх, където няма други желаещи и трябва да платя целия пермит (разрешителното, което издават местните власти на алпинистите, за да имат право на изкачване - бел. ред.)", обясни Петров.


Тогава едва ли ще бъде в българска компания. "Хората имат ограничени отпуски докато аз съм се посветил на това и съм решил, че в следващите три години ще се занимавам с върхове".


През август лекарите във ВМА, където бе лекуван след катастрофата, ще преценят дали да се извади металната пластина от счупения при инцидента крак и дали възстановяването след това ще е достатъчно бързо, за да тръгне към поредния осемхилядник.


"Искам да замина, но не искам да изпреварвам истинското възстановяване. Още изпитвам болки при определени движения. Не се чувствам машина за върхове в момента, а вътрешното усещане е ключово за настроението по време на експедицията. Тогава знаеш, че си бърз и че ще се справиш".

Еверест отпада от плановете на Боян Петров

© Анелия Николова


Междувременно, поради големия интерес бе отпечатан втори тираж на книгата му "Първите седем". "Оказа се, че книгата се харесва далеч не само на планинари", коментира Петров, но все още не смята, че в България има условия с лекции и книги алпинистите да финансират експедициите си по аналог на колегите им в други страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK