ЦЕРН ще предостави технологии за фирмите от инкубатора в "София Тех Парк"

ЦЕРН ще предостави технологии за фирмите от инкубатора в "София Тех Парк"

© Министерският съветВ бъдещия инкубатор за новосъздадени фирми в "София Тех Парк" те ще могат използват нови технологии и открития на ЦЕРН. Това обсъдиха днес на среща в София служебният премиер Огнян Гержиков и генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, Фабиола Джаноти. В рамките на срещата бе обсъдено и създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България, съобщи правителствената пресслужба.


Генералният директор на ЦЕРН запозна премиера Герджиков с най-новите програми на ЦЕРН, насочени към гимназиалните ученици. През тази година 24 ученици от различни страни ще посетят за две седмици Центъра, като има възможност сред тях да бъдат и деца от България.


Джаноти е изтъкнала, че българските учени в ЦЕРН са отлични, а България е една от малкото държави, които, освен че влагат средства в организацията, успяват да получат възможност да използват научните разработки на ЦЕРН под формата на индустриални продукти.


Премиерът подчерта, че участието на българските физици, математици и инженери във водещите научни и технологични проекти на организацията е от съществено значение за България и спомага за развитието на науката у нас. Той изрази очакване, че и в бъдеще страната ни ще продължава да бъде пълноценен и активен партньор на Европейската организация за ядрени изследвания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK