Делото за атентата от 2012 г. в Сарафово отново не успя да започне

Делото за атентата от 2012 г. в Сарафово отново не успя да започне

© StrДелото за атентата от преди повече от четири години на летище "Бургас" в Сарафово отново не започна. Това бе пореден опит на спецсъда да даде ход на процеса. Причината, както и предишните пъти, бе, че част от пострадалите и свидетелите не бяха редовно призовани, съобщи БТА. Една част от тях не са намерени на адресите в България. Другите, близо 10, не са открити в Израел. Съдът е изпратил съдебна поръчка за призоваването им, но все още няма отговор.


Обвинителният акт по делото "Сарафово" беше внесен в съда точно четири години след атентата на летището в Бургас от 18 юли 2012 г. При него загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор Мустафа Кьосов, както и самият атентатор, идентифициран като Хасан ел Хадж Хасан. Други 35 души бяха ранени.


Делото се гледа задочно, тъй като е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фарах въпреки множеството опити на прокуратурата двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд в България.
Защитата на пострадалите депозираха над 40 молби за конституиране като граждански ищци и частни обвинители на пострадалите. Съдът обаче изтъкна, че тези искове трябва да бъдат конкретизирани, тъй като в тях не се сочи конкретен размер на гражданската претенция.


На заседанието днес стана известно и че бащата на пострадалия български шофьор Ахмед Кьосов желае да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител.


Следващото заседание бе насрочено за 31 май.


Според прокурор Калина Чапкънова процесът се движи в разумни срокове.


В съда днес се разбра и че детето на двама от пострадалите израелски граждани се е родило сляпо след атентата. Прокурор Чапкънова коментира пред журналистите, че държавното обвинение сега е научило за случая. По думите й е въпрос на доказване дали това се дължи на претърпяното от тях по време на атентата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK