Заявленията за обезщетение за безработица ще се подават и онлайн

Заявленията за обезщетение за безработица ще се подават и онлайн

© Цветелина Белутова, КапиталЗаявленията за отпускане на обезщетение за безработица да може да се подават по електронен път. Това предвиждат одобрените днес от правителството промени в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица.


За подаване на заявлението по интернет ще е необходим квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код, който се издава безплатно от Националния осигурителен институт (НОИ). Запазва се възможността за подаване на заявленията и на хартия на място в териториалните поделения на НОИ.


От правителствената пресслужба напомнят, че за хората, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2016 г., срокът за изплащане на обезщетения ще се определя от броя на годините, през които са се осигурявали за безработица след 2001 г. По този начин отпада необходимостта да представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж. За преценка на правото и определяне размера на обезщетението ще се използват данните от информационната система на НОИ.
Кабинетът прие промени в още седем наредби, които целят да се намали административната тежест за гражданите.


С промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж отпада задължението за деклариране на имотно състояние при подаване на заявление за социална пенсия за старост и персонална пенсия. Промените са свързани и с новия ред за зачитане на осигурителен стаж на самоосигуряващите се. От 1 януари 2017 г. преценката на техните права се извършва въз основа на реално внесените осигурителни вноски – авансови или окончателни.


С измененията в Наредбата за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки срокът за приемане или неприемане на злополука за трудова се удължава от 7 на 14 дни. Произнасянето на длъжностното лице ще става въз основа на наличните в досието за трудова злополука документи и на данните в информационната система на НОИ.


С други промени се регламентира, че се дължат осигуровки върху доходите от обезщетения, изплащани въз основа на Кодекса на труда и други специални закони. Разпоредбата е следствие от влезлите в сила на 1 януари изменения в Кодекса за социално осигуряване.


От 1 юни 2017 г. се разширява кръгът на хората с право на отпуск и обезщетение за бременност, раждане, отглеждане на дете при смърт или тежко заболяване на майката (осиновителката) или при неизползване на отпуска при бременност и раждане. Осигурените хора, които не могат да получат обезщетения за болест и майчинство, тъй като осигурителят е преустановил дейността си, ще могат да представят необходимите за изплащането на обезщетението документи, необходими за изплащане на обезщетенията, на хартиен носител лично или чрез упълномощени от тях в съответните териториални поделения на НОИ.


Върху средствата за социални разходи ще се дължат осигурителни вноски за всички фондове на държавното обществено осигуряване, а не само за фонд "Пенсии". Това се регламентира в Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски. С промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се прецизира редът за осигуряване на самоосигуряващите се пенсионери.


С друга промяна – в Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя, отпада задължението на НОИ да превежда социално- и здравноосигурителни вноски при изплащане на гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя. Разпоредбата е резултат от влезли в сила промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1562 Неутрално

    Вместо да се занимаваме до безкрай с тези мизерни и доста рестриктивни обезщетения за безработица, по-добре е веднага да се въдеде безусловен базов доход и да се приключва с тази вековна драма, уважаеми зрители. Защото този социален механизъм с обезщетенията нищо не решава, само удължава агонията - на индивида, както и на икономиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK