Коя е първата жена адвокат в България

Коя е първата жена адвокат в България

© БХКБългарският хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) провеждат кампания "Паметни жени", чиято цел е да отпразнува постиженията на жените в българската история, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жени, проправили пътя за други в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.


През целия месец март БХК и БАУЖ с подкрепата на партньорите от Уикипедия България, Гьоте-институт - София, Полския институт в София, Fine Acts и Tribal Worldwide - България, ще организират лекции и дискусии, филмови прожекции и артистична акция в градска среда.


Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, наука и култура, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята. Това се пренася и в градската среда. В момента в София няма нито един паметник, посветен на жена от историята ни, по официални данни на общинския културен институт "Музей за история на София".
Освен това според същите данни по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени - исторически личности. Kампанията си поставя за цел Столичната община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и ще настоява за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена - историческа личност, през 2018 г. Кампанията и събитията в нея могат да бъдат следени на сайта на инициативата - www.womensmonth.org, както и каналите ни във Facebook и Twitter за новини около предстоящите събития.
"Дневник" е медиен партньор на инициативата. Като част от нея всяка сряда ще бъдат публикувани истории на жени, постигнали успехи в утвърждаването на гражданските и политическите права, както и напредък в сферата на образованието, културата и други области.


Вера Златарева (1905 – 1977) е родена на 3 декември 1905 г. в Голямо Белово в семейството на двама учители.


След като завършва местното училище, отива да учи в Пловдив. През 1929 г. става първата дипломирана жена в правния факултет на Софийския университет, а година по-късно защитава и докторантура отново там. Жени са допуснати като слушателки до Юридическия факултет на Софийския университет през учебната година 1902/1903 г. (до 1946 г. 507 жени го завършват), но до 1944 г. те не получават възможност да работят в адвокатурата и съда. Също както с избирателното право, не конституцията или Законът за съдилищата са тези, които забраняват на юристките да упражняват своята професия, а патриархалната традиция и мъжките материални интереси (дефинирани и защитавани от упражняващите политическа власт).


След дипломирането жените не могат да упражняват професията си с обяснението, че нямат политически права и не могат да участват в избори. Затова повечето правистки се депрофесионализират, а други работят като секретари в съдилищата, служителки в адвокатски бюра, чиновнички в министерствата и учителки.


Ръководството на Секцията на правничките на Българския женски съюз, съставено от изключително добре подготвени юристки, включително Вера Златарева, водят борба, за да бъдат признати професионалните права на юристките в България.


В навечерието на Втората световна война България и Албания са единствените страни на Балканите, в които жените юристки не са имали право да бъдат съдийки и адвокати (в Гърция това става факт през 1926 г., в Югославия –1927 г., в Турция -– 1928 г., а в Румъния – 1929 г.).


Вера Златарева работи като помощник юрисконсулт в Министерството на земеделието и държавните имоти, а по-късно става помощник-завеждащa Службата за борба със социалните злини при Дирекция на полицията. През 1936 г. се омъжва за проф. Михаил Геновски (1903 – 1996), който е адвокат, журналист и политик от Българския земеделски народен съюз (БЗНС), от когото има две деца. Вера Златарева никога не приема фамилното име на съпруга си.


В публикация от 1945 г. тя пише, че смяната на името е сигурен знак за "собственическото отношение, което мъжа има над жената". През 1938 г. печели стипендия по криминална социология на Международната федерация на университетските жени.


След 1944 г. Златарева остава дейна в обществения живот на страната. Тя става ръководителка на Българския народен женски съюз и членува в Българския земеделски народен съюз "Врабча 1", който се основава през 1926 г., като се отцепва от БЗНС. През 1945 г. е избрана за народен представител в 26-ото Обикновено народно събрание.


Тя е една от първите 16 жени, избрани за народни представителки, и е първата жена, изказала се от парламентарната трибуна:


"Никога народовластието в страната ни не е било така пълно изразено, както сега.


С изравняването на жените в правно-социално и политическо отношение с мъжете в участие в управлението на страната ни се привлича онази част от народа ни - 49% - която винаги е била пренебрегвана в правата и спомняна само в задълженията Израз на това изравняване е и участието на жените в настоящото Народно събрание. И макар ние, жените, да сме недоволни, че все още сме много малко тук, ние не можем да не признаем, че в съотношение с много други страни ние сме процентно повече. Културата на една страна се мери по общественото отношение към жената."


Вера участва в инициативи за възстановяване на конституционните права и свободи, които след преврата от май 1934 г. биват ограничени.


Тя настоява, че равенството между мъжете и жените трябва да бъде изрично упоменато в закона с цел да бъдат избегнати дискриминационни прояви. Вера Златарева има богат изследователки опит в различни социални теми.


Тя е сред първите, които разглеждат въпроса за проституцията, публикува редица текстове по темите за изнасилването, правната защита на жената, извънбрачните деца и факторите, влияещи върху състоянието на българските жени, включително правото на труд и собственост, и семейните отношения.


Вера Златарева умира на 19 август 1977 г. Остава в историята не само като първата българска жена адвокат, но и като един от най-активните борци за премахване на дискриминацията по полов признак на страната.


Източник: Francisca de Haan, Krasimira Daskalova, Anna Loutfi, A Biographical Dictionary of Women’s Movements and Feminisms; БАУЖ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  От статията на мен не ми стана ясно кога Вера Златарева е станала адвокат? Разбрах, че е първата жена, завършила юридическия факултет в Университета, но била ли е въобще адвокат и от кога?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#1] от "меншевик":

  пише го в статията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде го пише, може ли цитат?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#3] от "меншевик":

  извинявам се . пишеше 1945 год. но явно са редактирали инфото като полит некоректно. въпреки всичко между редовете тази информация може да се извлече. ето Уикито
  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B0_%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0#cite_note-bauw-2

  Златарева е член на Управителния съвет на юридическия клон на „Дружеството на българките с висше образование“. Тя е и първата жена с придобита адвокатска правоспособност в България през 1945 г.[2]

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Вера Златарева никога не приема фамилното име на съпруга си. В публикация от 1945 г. тя пише, че смяната на името е сигурен знак за "собственическото отношение, което мъжа има над жената"."

  И аз отдавна го повтарям това и считам смяната на името за обидна и омаловажаваща личността традиция, но дори в нашия уж модерен свят още е широкоразпространена.

  SAVE EUROPE!!!
 6. 6 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 313 Любопитно

  Исторически факт е,че комунистите са тези, които дават избирателни права на жените в България. Явно в някой отношения са били по напредничави от царския авторитарен режим преди това. Разбира се това има единствено символично значение предвид "изборите",които комунистите провеждат.

 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  След справка с книгата на Петър Добчев "Българската адвокатура 1878 - 2000", издадетелство Сиби, 2003 г., на стр.167 четем, че през 1906 г. е първата завършила жена, а през 1928 г. са били вече 70. Също така откриваме една статия на Вера Златарева, написана едва през 1968 г. по въпроса, докато петиции за даване на достъп до адвокатската професия на жени има още през 1909 г., както и статии на активистки по този въпрос още през 1924 г., така че доста неточности има в статията. Например невярно е, че законът не е забранявал упражняването на адвокатска професия от жените - в посочената по-горе книга има посочено определение на ВКС, в което ясно се казва, че не избирателните права са пречка, а текстовете на Закона за адвокатурата. Първо с изменение на ЗА от 1940 се дава право на жените да практикуват и окончателно с Указ на регентите от 1944 г.

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#6] от "draxter":

  Не е много точно това. През 1937 г. жените получават правото да избират народни представители ако са омъжени, разведени или вдовици. Не получават обаче правото да бъдат избирани. Също така през 1944 г. е подписан Указ от регентите за изравняване на всички права на мъжете и жените във всички сфери на обществения живот.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#5] от "Johannes Cabal":

  Промяната на фамилното име е свободен избор на жената и е обратим процес.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Къде го пише, може ли цитат?
  —цитат от коментар 3 на меншевик


  "Юристка, публицистка, общественичка. Член на дружеството на българските жени с висше образование. Първата българска жена с придобита адвокатска правоспособност (1945) и една от първите 16 български жени, избрани за народни представителки."

 11. 11 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#10] от "batgosho":

  Че е юрист разбрах. Но, че е адвокат и откога не разбрах. Или за Бат Гошо е все тая?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 12. 12 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А кампанията изисква ли жените да са се изявявали в София?
  Защото липсват баба Тонка, Анастасия Димитрова и ред други от по-старо време....
  Не че нещо, но да станеш адвокат и депутат след 1944 г. едва ли е голямо постижение, щом си от Партията.

 13. 13 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "batgosho":Че е юрист разбрах. Но, че е адвокат и откога не разбрах. Или за Бат Гошо е все тая?
  —цитат от коментар 11 на меншевик


  "Първата българска жена с придобита адвокатска правоспособност (1945)"

 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#13] от "batgosho":

  Стига ми цитира това уики малоумник. Питах къде в статията пише това.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Весело

  Заглавието е част от статията бе, тъпанар .

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Да видим и следващата история на БХК.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Това със женските права си живо прецакване,защото върви и комплект със задълженията.Май на Рокфелер беше лафа ,че те измислили движението за равноправие на жените,защото по тожи начин и другата половина от населението започнала да плаща данъци и децата още от предучилищна възраст поаднали в лапите на разни институции за промиване на мозъци.Колкото до въпросната особа видно е ,че е сътрудничила усърдно на комунистите,а съпругът и е един от най-плазмотичните типове продали се на другарите.И не приела фамилията на мъжа си-брей голяма работа,де неокастрена де.

 18. 18 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, така е. И по закон мъжът също може да приеме фамилията на съпругата си, ама защо ли не съм виждала това да се случва?

  SAVE EUROPE!!!
 19. 19 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#18] от "Johannes Cabal": В днешно време въпросното приемане на фамилията е личен избор. Моята жена взе името ми, но си беше нейно решение. На мен ми беше все тая и разбрах няколко дни преди сватбата. Даже, честно казано съжалявам, защото ако си беше останала с нейната, щеше да се отличава от масовката.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK