Цацаров предлага трима прокурори да бъдат уволнени

Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров предлага срещу трима прокурори да бъдат образувани дисциплинарни производства - Цветанка Гетова, ръководител на Районната прокуратура във Варна, срещу един от заместниците й - Милена Даскалова, и срещу заместник районния прокурор на Кърджали.


Предложенията са внесени в прокурорската колегия, която заседава всяка сряда, но по неизвестни причини тази седмица няма заседание. Повод за искането на Цацаров е резултатът от проверка на инспектората към Върховната касационна прокуратура, образувана по сигнал на прокурори от специализираното звено "Антикорупция" в СГП.


От съобщението на прокуратурата става известно, че Гетова и заместничката й са въздействали върху жена да оттегли жалба срещу мъж, за когото тя твърди, че я е заплашил с убийство. Не се съобщава кой е мъжът. Случката е от 11 декември миналата година, когато около 17 часа жена сигнализирала в Първо районно управление на МВР във Варна, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана с убийство.
Разследващият полицай е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.


Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова, провели среща с началника на полицейското управление, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата, и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент


Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние.


Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка".


Прокуратурата съобщава още, че Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози.


Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него.


Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.


На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.


"Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално-следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения", съобщават от държавното обвинение.


Преди няколко години Гетова стана популярна с това, че прие лидера на "Атака" Волен Сидеров след инцидента на летище Варна, при който той удари полицай. Тогава етичната комисия на прокуратурата прие, че тя не е извършила нарушение и че е приела народният представител, за да му окаже съдействие.


Предложението на главния прокурор за образуване на дисциплинарно производство срещу заместник районния прокурор на Кърджали Чавдар Чавдаров се основава също на проверка от отдел "Инспекторат" при ВКП.


Причината - Чавдаров е бил хванат от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да пренася малко над 40 кг риба без декларация за произход. Веднага му е бил съставен акт, като му се е наложило да дава и писмени обяснения в полицията. Рибата е била превозвана.


"Действията на Чавдаров, както и съставянето на акт за административно нарушение беше отразено в медиите.
Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт", пишат от държавното обвинение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 506 Гневно

  Ей, много агресивен тоя Цацаров! Не може ли да уволнява само по един? Даже за начало ще съм доволен да уволни един-единствен прокурор - себе си, пък после ако ще и цяла година да не уволняват други!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално
 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Измества вниманието от собствената си оставка.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Водевил!Имахме главен прокурор ,боксьор ,имахме и комита но артист като този не сме имали. Да се свети името му амин!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Трябва реформа в тази Прокуратура - кардинална и незабавна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Браво!

  Сега вече без кресльовците градтаджии и олигархични кукли (Ристьо Иванов, бай Радан и с-ие) реформите в съдебната система за пръв път има шанс да са истински.

 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 547 Любопитно

  Цацаров защо не започне със собственото си уволнение?

 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Весело

  Точно така, с лопатата.

 9. 9 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А реформата на Ристо предлага независими прокурори по места. Представете си тези престъпници никой да не може да ги уволни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бракониера е за уволнение и солена глоба. Но двете от Варна са за най-малко за доживотен затвор.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Весело

  Два месеца ако Цацаров продължи в този дух и ще останем почти без прокурори!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Цацаров да беше помислил и за собствената си оставка.

 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Все пак това е добро начало. Обвинение срещу прокурор и мутра - е, дано продължи още по-нагоре. Да видим дали ВСС ще ги уволни. Ако питате мен, тези прокурори са за затвора, а ако свидетелстват срещум утрата - и той.

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това с рибата безпорно е най-голямото нарушение на прокурорите в България.. Такова нарушение просто не бива да се оставя без последствия..
  И не може д асе сравнява с посторени/подарени на безцениац аняколко хотела в Приморско например..

 15. 15 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не вярвам нито йота на българската съдебна система. Гнили, но пребоядисани соц структури, очевидно обслужващи олигархия и местни феодали. Това с рибата е направо смешно. 40 кг риба. А КТБ? А Белене? Разни милиарди се източват и данъкоплатеца се товари да ги изплаща. После нямало пари за пенсии, у-ща, болници. Като се реформират така, че от Брюксел да получат пълно одобрение, като ни приемат в Еуро-зоната и Шенген, тогава ще повярвам, че държавните институции в България са читави. Засега са един мухлясал соц!

 16. 16 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Румънският модел е театър! Корупцията там е ежедневие и всеки който работи с тях го знае.
  Така че това което прави Цацаров е по-здравословно! Стъпка по стъпка човек по човек.

 17. 17 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Как гласеше пословицата "Не хвърляй камък в блатото - рискуваш да се изцапаш".Е Цацаров е поклонник на една друга "пачавра леке не хваща" и не се "страхува от блато" .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "Amot":

  Пак недоволни! Когато не прави нищо - защо не прави нищо! Когато работи - защо работи!
  Прокурорите са се разпищолили и е време някой да им набие обръчите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#15] от "transvaal":

  Ами ако Цацаров не беше прекъснал източването на КТБ, там нямаше да потънат 4 милиарда, а примерно 6 или 8. Нали не си мислите, че Цветан Василев и компания щяха да се покайат и да спрат да бъркат в меда.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Прави впечатление, че прокурорите са уволнени защото някой накъде така е решил, а не защото са разкрити. Щях да повярвам на цацаров за историята с двте прокурорки във Варна ако жертвата беше решила да си търси правата докрай. Ако заплашваната беше отишла в софийска прокуратура и там беше дала показания срещу варненските прокурорки, щях да си помисля - има следствие, има свидетел, има престъпление и уволнение. Обаче заплашваната си е затворила устата (както винаги става) и всичко е било потулено. И сега си мисля - тези двете прокурорки от Варна са станали непотребни по една или друга причина: не са отчитали процент нагоре като са станали много алчни или пък обратното - решили са да осветлят накаква далавера в прокуратурата. Тогава щпиц-командата на цацаров изважда от чекмеджето този случай който ги "държи" и се използва за да ги опраскат. Предполагам същата е схемата с прокурора от Кърджали.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  Може и да са "предозирали" нещо, но и цацата е за рендосване и за оставка.

 22. 22 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И защо сега така извъднъж бе старшинка "Ти си го избра"? Как ги избра тези изкупителни жертви? Шефът се връща на власт и ти почваш да козируваш още от входа? Сигурно това няма нищо общо и не се прави опит за отвличане на вниманието от това:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/28/2943058_zamestnik_glavniiat_prokuror_borislav_sarafov_e/

  Б.Сарафов, който беше директно обвинен от следователи, че се е опитал да въздейства непосредствено в хода на следствието за инцидента в Хитрино, срещу който има дисциплинарни проверки (които нищо няма да установят естествено) сега за награда ще стане член на ВСС? А дребни пешчици, се жертват в покрайнините на дъската, за да има матр'ял за троловете на Баце и Кой-чо?

 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#15] от "transvaal":Ами ако Цацаров не беше прекъснал източването на КТБ, там нямаше да потънат 4 милиарда, а примерно 6 или 8. Нали не си мислите, че Цветан Василев и компания щяха да се покайат и да спрат да бъркат в меда.
  —цитат от коментар 19 на tribiri


  Буахахахахахахахахахахаха... И един мармот завива шоколада!

 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#15] от "transvaal":Ами ако Цацаров не беше прекъснал източването на КТБ, там нямаше да потънат 4 милиарда, а примерно 6 или 8. Нали не си мислите, че Цветан Василев и компания щяха да се покайат и да спрат да бъркат в меда.
  —цитат от коментар 19 на tribiri


  Буахахахахахахахахахахаха... И един мармот завива шоколада!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Чистенето засяга периферия и криминални изяви...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да попитам - а как описаната ситуация е добила известност извън кръга на участвалите в нея лица? Май ченгетата са се активирали, и в частност споменатият началник на районното?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK