Копривщица не иска да е "резерват", а ски курорт

Копривщица не иска да е "резерват", а ски курорт

© Надежда Чипева, КапиталМото и ATB писта, места за временни буферни паркинги, нови зони за жилищно и промишлено строителство, като във втората се допусне застрояване до 80% и височина до 15 метра, премахване на "охранителната зона", която ограничава разрастването на града и предвиждане да се съживи някогашната ски писта - това иска общинският съвет на възрожденското градче-музей Копривщица, който на 17 март е отхвърлил новия общ устройствен план, подготвян от 3 години. Копривщенци са и против още едно нещо -


понятието "архитектурно-исторически резерват",


с което се характеризират ограниченията за строителство вътре. Пред "Дневник" и други медии вчера кметът на града Генчо Герданов (ГЕРБ) потвърди, че общинарите са гласували "статутът на града да отпадне", макар самият той да не е бил на заседанието. Герданов се зарече да се бори с всички сили против това, с позиция излезе и президентът Румен Радев.

Новината не е съвсем вярна - не общинският съвет, а единствено Министерството на културата може да даде или махне статута на паметник на културата, и то чрез дълга процедура. Такава за Копривщица не е започвала, увериха вчера от ведомството на Рашко Младенов. Макар защитата да остава, понятието "архитектурно-исторически резерват" вече не фигурира в закона и общинският съвет пише, че иска да го замени с друго. Общинарите обаче все пак искат дерегулация. А тя, по информация на "Капитал", ще


облагодетелства особено местен бизнесмен, чийто план за ски курорт ще се гледа от общинския съвет днес


Процедурата за нов Общ устройствен план (ОУП) на Копривщица започва преди няколко години. Избран е изпълнител - ДЗЗД "Градско планиране на Копривщица", проектът е минал надлежното одобрение през държавните институции, дори получава награда от Камарата на архитектите. С него се предвижда увеличаване на охранителната зона на града, както и отчуждаване на земя за парк. На път е да бъде гласуван финално от съвета на 17 март, когато на заседанието му се явява собственикът на парка Радослав Йовков, местен бизнесмен, изгонен преди 5 години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч.


Фотогалерия: Разходка във времето, под чардаците на Копривщица >


"Някой питал ли ме е?!",


заявява на общинарите Йовков, който допълва, че местността Баркиш, придобита от него преди време, "посмъртно няма да стане" парк. Недоволен е от изискванията за 10 метра височина и 60% плътност на строителството в промишлени зони, защото вече си е купил терен и техника, които по думите му са несъвместими с това. Йовков е и вносител на инвестиционно предложение, непредвидено от ОУП - спортен и СПА комплекс с капацитет 1300 души, ТЕЦ на биомаса с мощност 1500 киловата и ски лифт на територията на пистата, която общинарите ще поискат да съживят. То е в дневния ред на планираното заседание за днес, 30 март. Така на 17-и този месец общинарите възлагат на кмета да върне почти готовия ОУП. Вчера пред "Дневник" Герданов заяви, че няма да изпълни решението им.


"Единственото разширение, което ни предлагат, е гробището"


Това бе отговорът на председателя на общинския съвет на Копривщица Рашко Христов. Той отрече общинарите да са искали да махнат цялостно статута на градчето. Според него новият план е твърде рестриктивен и ще доведе до окончателно обезлюдяване на града. "Понятието "архитектурен резерват" съществува само в документи от 70-те години. Ние не сме резерват, тук живеят живи хора. Искаме Министерството на културата да ни каже какво сме и как да опазваме тези къщи", заяви пред "Дневник" Христов. Концепцията за архитектурни резервати отпреди 1989 г. предвижда държавата да ги подпомага, но днес те трябва да се справят сами. Христов смята, че трябва да се преразгледа и статута на някои индивидуални къщи. "Иначе след 20 години в този град няма да има хора, а само паметници на културата."


Всеки гражданин може да има мнение, в общината сме съгласни с г-н Йовков,


коментира Христов появата на бизнесмена на последното заседание, което връща ОУП. Той отрече общинарите да са сменили внезапно позицията си - въпреки че за 3 години и две обществени обсъждания той е единственият, изразил бегло несъгласие с проектите преди включването на Йовков. На 17 март съветът единодушно се възмущава и заявява, че ограниченията в плана ще са "смърт" за Копривщица.


По сведения на "Капитал" в градчето и в момента може да се строи - в така наречения "Квартал 120". Той е обособен през 1987 г., но за 30 години няма реализирано нито едно инвестиционно намерение. Показателно е и искането на общинския съвет за отпадане на нанесената в плана охранителна зона, която всъщност обхваща природния пояс около града и спира пълзенето му в планината. В Копривщица в момента живеят около 2000 души. Промяната в ОУП означава бавната процедура на одобрение да започне наново. Единствено областният управител може да отмени решение на общинския съвет. Днес кметът Герданов е в София и следобед ще даде пресконференция в централата на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Толкова е красиво в Копривщица!
  Ако толкова искат да си правят бизнес град, да си го направят някъде близо до Копривщица, престъпление е да унищожиш всичко това.
  Искате поредното Банско - О.К., но не там.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ние не сме резерват, тук живеят живи хора.

  Що, в резерватите да не живеят умрели животни? :)

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 464 Неутрално

  "...това иска Общинския съвет на възрожденското градче-музей Копривщица, който на 17 март е отхвърлил новият общ устройствен план, подготвян от 3 години. Копривщенци са и против още едно нещо -
  понятието "архитектурно-исторически резерват",
  с което се характеризират ограниченията за строителство вътре.""

  Безумствот на безумците в действие. Каква архитектура, каква история. Да живее чалгализацията и т.нар. бизнес по български.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  Голям "бизнесмен" ги е налазил:
  "Радослав Йовков, който стои зад плана за ски и конферентен туризъм, беше изключен от ГЕРБ заради уронване на престижа на партията. През 2015 г. стана ясно, че е наемал хиляди декари пасища, без да притежава животни, въпреки че това е изискване по закон. Общината обаче е решила, че земи за паша могат да се отдават и при инвестиционно намерение - така и Йовков се е сдобил с тях. Според разследване на "Бивол" името му се свързва и с незаконна сеч в района през 2015 г., а още през 2010-2011 г. е уличен, че сече в завишени обеми, без разрешение, но делото приключва заради "случайно загубени доказателства". Според "Стандарт" пък през 2006 г. бизнесменът организира кражбата на автоестакада и камион на свой съгражданин за "назидание".

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Понятието "архитектурен резерват" съществува само в документи от 70-те години. Ние не сме резерват, тук живеят живи хора. Искаме Министерството на културата да ни каже какво сме и как да опазваме тези къщи", заяви пред "Дневник" Христов.

  Това от една страна е вярно, там живетя хора, които искат да нямат пречки за инициативите си. Но от друга страна като прочетох, че няма да е вече архитектурен резерват и нещо йме преряза. Там не бива да се застроява безразборно и да изгуби възрожденския си облик. Дано намерят компромис.

 6. 6 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 402 Гневно

  Лакомията... лакомията и малокултурието унищожи Черноморието, унищожи планината, сега е ред и на градовете с някаква архитектурна стойност.

  Ама как не са се сетили във Венеция да насипят няколко хиляди тона чакъл и да си асфалтират улиците? Че там не живеят ли хора? Ще ми се миткас с някакви гондоли по някакви миризливи канали... Пък и тези къщи по на 5-6 вика... Я малко бетонец и 20-30 етажни кубчета!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 7. 7 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  красиво място ужищожено от селски тарикати.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2097 Весело

  Голям "бизнесмен" ги е налазил:"Радослав Йовков, който стои зад плана за ски и конферентен туризъм, беше изключен от ГЕРБ заради уронване на престижа на партията. През 2015 г. стана ясно, че е наемал хиляди декари пасища, без да притежава животни, въпреки че това е изискване по закон. Общината обаче е решила, че земи за паша могат да се отдават и при инвестиционно намерение - така и Йовков се е сдобил с тях. Според разследване на "Бивол" името му се свързва и с незаконна сеч в района през 2015 г., а още през 2010-2011 г. е уличен, че сече в завишени обеми, без разрешение, но делото приключва заради "случайно загубени доказателства". Според "Стандарт" пък през 2006 г. бизнесменът организира кражбата на автоестакада и камион на свой съгражданин за "назидание".
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1


  ааае сега, подробности... мое да въдим секви чешити крими паплач с бодрата подкрепа на ЕНП, ама пък я глей кво става у комшиите :D

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 990 Гневно

  Позор, падение и разпад на държавата България в 21 век!
  Това е резултатът от последователната мафиотско-путинска ексцесия в последните 15 години у нас!
  Разпасан самозабравил се местен феодал и олигарх иска да ликвидира град: архитектурно - исторически резерват!
  Озверели "динковски" наказателни отряди, по поръчение на Цеко Минев, в знак на отмъщение спрямо еколози, ликвидират с отрова едва възстановено поселение от редки птици!
  Случайно ли е, че това се случва в момент в който уж несъществуващата вече БКП, спечели парламентарните избори!

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Трябва да се намери компромисно решение. Представете си ,че живеете там и имате 2 деца и искате да построите на едното къща. И никой не ви позовлява. Да се маха от града ли едното дете ? Може да се позволи да се строи в рамките на нуждите на семейството и то само възрожденски стил и със съответните материали за това строителство . Няма как този град да не расте по някакъв начин. А представете си ако имаме демографски 'бум' , който толкова искаме и няма жизнено пространство....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Копривщенци (както и всички останали) имат правото да решават за собствения си град/село/паланка.
  Който иска да принуди жителите сда живеят какт0 на него му се струва ,че е правилно - да се мести там и/или да плати на местните компенсации.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на pet100
  pet100
  Рейтинг: 237 Гневно

  Хора, да покажем на "лицето" Радослав Йовков, който е в дъното на тази гнусна история с града-музей Копривщица, какво значи обществено мнение. БОЙКОТ! На всичките му стоки и "услуги", или каквото предлага там. Този индивид, който посяга с лека ръка на националната памет, трябва да бъде игнориран. А тези, т. нар. общински "съветници" които са гласували гнусното решение, незабавно да подават оставка и да се измитат...

 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Възрожденските къщи една по една си отиват от "самовъзпламеняване". В старата част "работят" по къщите, включителни и с бетон. Не личи някой да се притеснява от някакви ограничения в резервата. За новата част не искам и да говоря. Явно местните дотолкова ненавиждат архитектурното наследство, че новите си къщи ги строят максимално отдалечено от всякаква естетика.

  Не трябва да разсъждават резерват ли е или не, ми трябва едни здрави глоби да им пернат и да мирясат.

 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Българинът не бил инциативен ??? Моля ??? Я ги вижте тия сладурковци - преливат от бизнес-таланти. Абе направо бутайте тия гредореди ... я колко бетон и гипсофазер има на пазара. ... И с тия АТВ-та направо ще ударите джакпота.

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Хората питат - като бяхме резерват, държавата поне нещо плащаше ... сега не плаща, не сме резерват, но пак нищо не можем да правим !
  Не са ли прави ???
  Дървените философи, които искат на 2-3 години да отидат там за уикенда, какво предлагат на тези хора ???
  Радефф какво им предлага ???
  Доколкото разбирам, те не искат да строят в стария квартал, какъв е проблема ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Доколкото разбирам, те не искат да строят в стария квартал
  —цитат от коментар 15 на роджър


  Купих хлеб и си отрязах филия. Но не, няма да го ям, само ще го мажа с пастет и ще му се любувам.

 17. 17 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Като не им харесва на копривщенци да продават и да се местят. Замислете се защо една стара Прага например е толкова красива ? Там нищо не можеш да променяш по фасадата. Искаш друг цвят? Продвай и се мести! Искаш да смениш дограмата? Продавай и се мести! Нямаш пари да ремонтираш фасадата ? Продавай и се мести. Там дори климатик не могат да сложат на открито, дори да е заден двор.

  До коментар [#15] от "роджър":

  Като не им харесва, сигурен съм ще се намерят хора да им изкупят имотите и да ги подържат в тоя им именно вид. А свят широк и място за ски писти много :)

 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Трябва да се намери разумен компромис. Някой знае ли как са разрешени такива проблеми например в Дубровник или Венеция?

 19. 19 Профил на pet100
  pet100
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "роджър":

  И като налеете бетона, кой очаквате да отде при вас? Сега Копривщица е единствена, а след безумието, което искате да сътворите, ще станете поредния бетонов център и ще ви заобикаляме от 100 км. Това дето "умниците" като теб сте го намислили, просто няма как да стане, защото не сте град-държава. Градове като Копривщица има в Европа и като сте такива "инициативни", отидете и вижте как се справят хората там.

 20. 20 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Лесно се върви по пътя на Банско, връщането е трудно, невъзможно...

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Имам следните въпроси:

  Някой от местното население пука ли му и би ли излязъл на протест срещу евентуално подобно безобразие?

  Сега ако еколози започнат да протестират в защита на града и природата пак ще бъдат платени соросоиди? Ще ги питат ли къде бяха когато еди къде е имало прекоерна сеч?

  ПатРЕотите дали ще протестират или ще подкрепят "икономическото развитие" на града?

  Умерен толераст
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Генерал Врачев се върти в гроба като слуша рушителите на Копривщица.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "koko65bg":

  Това е правилният въпрос, защото винаги има решение. Наистина трябва да се направи комисия от експерти с помоща на правитлеството. Да се разучи добре как са развити подобни исторически градчета в Европа и да вземат практите приложими за нашия случей. После да се направи план и закон и всички да са щастливи. Със сигурнос, да не се прави под натиска на някакъв криминален мутро бизнесмен който иска да строи завод за биомаса или нещо подобно....

 24. 24 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Често ходя до Хамбург по работа. Няма високи сгради там. Не повече от 6, 7 етажа. Колеги Германци ми казаха, че това е така защото има един стар закон който забранява сградите да са по-високи от камбанарията на най-високата църква. А църкви на по 80 етажа явно нямат. Аз мисля че Хамбург е може би най-чаровния голям Германски град (лично мнение).

  Явно не така седят нещата в Копривщица. Аз малкото пъти когато се връщам и водя някой чужденец с мене, обикновено ги водя до Рилският Манастир и до Копривщица.
  Но щом Копривщенският "бизнесмен" е решил нека застроят навсякъде бетонни блокове и модерни сгради тип - София Тех Парк. Това Българските "капиталисти" го могат. Я вижте на морето каква е убавиня. Надявам се да не забравят и няколко Спа Центъра с масажистки от Тайланд, Украйна и Русия и разбира се задължителните казина. Без Казино не може.
  Аз не виждам защо добрите граждани на Копривщица трябва да живеят в резерват. А веднъж като опитат добрия живот в бетонните блокове ... постепенно ще изоставят възрожденските къщи и след някоя и друга година .... я като постройките на Захарна Фабрика, я като тютюневите складове в Пловдив - опит в тези неща имаме.

  .... пък после Турското робство ни било виновно .....

  California Über Alles
 25. 25 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Неутрално
 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  два пъти съм ходил в ковпричица за да я разгледаме и двата пъти сядахме първо за малко в кръчма и откарвахме до никое време и така и двата пъти нищо не разбрах и не мога да имам лично мнение за забилежителностите но като кръчми е на ниво.
  но прицпино не виждаме особенна разлика между туй дали ще е резерват или ски курорт-все в гъс дето се вика. най добре за града и гражданите му ще е да си остане нормален град.

 27. 27 Профил на id
  id
  Рейтинг: 490 Весело

  Ако искат Копривщица могат да са и морска столица!

 28. 28 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Най-после ще видим прословутите възрожденски небостъргачи. Много ми липсват!

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3213 Разстроено

  До коментар [#24] от "Pontif А":
  ".... пък после Турското робство ни било виновно ....."


  Тъжен, но безспорен "+1" ...

 30. 30 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много забавно. Ние, от другите градове, искаме вие от Копривщица сами да намерите начин и пари да поддържате тези красиви стари сгради. И ако не ви харесва това, просто идете да живеете другаде...
  Ако е национално богатство, значи е отговорност на цялата нация, нали така?
  И Радев в този дух с поредното си високопарно и кухо изказване. Точно той може да инициира нещо смислено за решаване на проблема.

  a.
 31. 31 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  "
  Представете си ,че живеете там и имате 2 деца и искате да построите на едното къща. И никой не ви позовлява. Да се маха от града ли едното дете ?
  '
  А не може ли да се построи къща във възрожденски стил с всичките му удобства и гаражи и локално парно и тн.
  Я ела в градчето в което аз живея в Калифорния и им кажи че ще вдигаш къща на три етажа. Няма да ти дадат разрешение за строеж ако не представиш план който да се съобразява с изискванията на градчето. Дори ограда нямаш право да си сложиш. Забранено е! Ако искаш окради и зидове отиваш в Копривщица.
  С какво е известен този град? С архитектурата си. Ако отидеш в Горубляне, в Кондуфрей, в Лясковец, в Павликени ... все същия shit ще видиш. Ако някой, някога въобще си прави труда да отиде в Копривщица това е единствено заради архитектурата. Защо да не са запази този стил? Защо да няма градоустройствен план и правила за строене на къщи там? Дори и жилищен комплекс да искаш да построиш или хотел, защо да не е построен в същия архитектурен стил и не по висок от 2 етажа? Защо трябва да повишаваш гъстотата на застрояване? Това да не е Манхатън или Хонг Конг. Защо града да не се разраства на широко? Няма земя? И ако свърши земята какво лошо има да не се стри повече там?

  California Über Alles
 32. 32 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Е на@каха се вече. Нямам думи

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  За поне до тук не виждам някакъв особен проблем.
  Първо, понятието архитектурен резерват не съществува. Има археологически резерват, където Копривщица не е. Има и паметници на културата, за каквото говорим в случая.

  Не виждам причина да се спре града да се развива. Нека строят. Нека обаче това да бъде в стила и архитектурата на градчето. Това е ангажимент на местния главен архитект. Да, не трябва да се допуска ново Банско, от друга страна, не трябва да се допуска и съдбата на други "архитектурни резервати", които както и да ги гледаме са доста бедни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5850 Неутрално

  гарантирано от герп
  —цитат от коментар 25 на миглен локумев


  Троле, ето, чети: "Пред "Дневник" и други медии вчера кметът на града Генчо Герданов (ГЕРБ) потвърди, че общинарите са гласували "статутът на града да отпадне", макар самият той да не е бил на заседанието. Герданов се зарече да се бори с всички сили против това, с позиция излезе и президентът Румен Радев"

  И още: "Радослав Йовков, местен бизнесмен, изгонен преди 5 години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч"

 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  В момента няма проблем да построиш къща, за която трябва да получиш проект. Възможност за разрастване на града също има. Та в твоя хипотетичен случай, ще можеш да построиш къщи и за двете си деца. В реалния случай децата ти ще се реализират в София, Пловдив или където и да било по света, а от твоята къща ще направят или вила, където да купонясват или къща за гости.
  Това което иска "бизнесмена" и прислугващите му общински съветници е Копривщица да заприлича на Банско. Дано кмета наистина да не иска да се маха статута. Аз засега не му вярвам.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#26] от "betona":

  Не са ти оценили сарказма явно.... :) Ама си прав де :)

 37. 37 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Това е някаква партенка за отвличане на вниманието. Както всеки път, пускат бомбата, после опаа грешка, а през това време, докато обществото се занимава 5 дни с тука има-тука нема, реалната схема си върви.

 38. 38 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Бях останал с впечатлението, че само несебърлии са крайно интелигентни с искането си градът да не е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и да продължат да продават гащи и хавлии в Стария град, но явно и в Копривщица скудоумието взема връх.

  Така нареченият бизнесмен го показаха за кратко по някоя телевизия - рядък селяндур. Всъщност историята поразително напомня на Ветко Арабаджиевата и японските вишни пред бившия Кемпински.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  Не виждам защо да не може да се построи нещо.То няма да бъде за сметка на паметниците на културата.Те са добре защитени,няма да се строи върху тях.Тук,в Созопол,също има сгради и квартали-паметници на културата,но строителството не спира.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#15] от "роджър":

  На хората, които искат да строят се дава безплатно проект, керемиди, и материали за още елементи от къщата. Предполагам, че общината е получавала пари за да опази къщите. Ако са спрели тези пари, то общинарите трябва да направи всичко за да ги получава. А не да иска ново Банско. Тогава само л*йна като "бизнесмена" и Бойко Борисов ще ходят в Копривщица.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pontif А":

  След войната се е наложило Хамбург да го построят наново, защото яко е бил пострадал. Имало е дори огнена буря.

  Ето как е изглеждал през 1945 год.

  http://www.ndr.de/kultur/geschichte/chronologie/truemmerhamburg103_v-contentgross.jpg

  http://www.kassel.de/cms02/stadt/geschichte/zerstoerung/totalansich600.jpg

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Да поддържаме такова село, като Копривщица е скъпо, но то безспорно трябва да бъде запазено. Въпроса е кой ще плаща за това. Не може до безкрай да се ограничава стопанската инициатива на хората. Ние им казваме, че няма да строят хотели, няма да имат писта, няма да имат тец, не можем да ги държим до безкрай бедни. Ако не им позволим сами да изкарват пари и смятаме, че така ще унищожат нашето общо културно наследство, трябва да ги субсидираме.
  Или ще си тръгнат.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#19] от "pet100":


  "Сега Копривщица е единствена, а след безумието, което искате да сътворите, ще станете поредния бетонов център и ще ви заобикаляме от 100 км"


  А Копривщица е съвсем лесно да бъде заобиколена. Тя е в страни от пътя. Сега е пълно с хора, търсещи спокойствие. И въпреки на пръв поглед противоречието, всъщност спокойствие има.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#18] от "koko65bg":

  Има компромис - който не му харесва в Копривщица да ходи в Банско

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хубав град е Копривщица. Красив, възрожденски. Посещавал съм го неколкократно. Но веднъж на няколко години не е като да живееш там. Така че жителите на града имат своето право да поискат промени отвътре. Същевременно би трябвало напълно осъзнават, че ако пипнат историята, ще останат в историята.

 46. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Лесно се върви по пътя на Банско, връщането е трудно, невъзможно...
  —цитат от коментар 20 на Nimart
  Аз не знам банскалии да искат да се връщат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 48 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#30] от "a.":
  Естествено, че може и вероятно ще организира. Засега е по-вероятно нищо да не стане, защото от националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) нямат намерение да се съгласяват.
  Напълно съм съгласен, че държавата трябва да помага финансово на хората за да се опазят къщите и архитектурните паметници (за едната от църквите знам, че е една от стените на странична постройка е пред срутване). И за това трябва да настояват общинари и кмет. Не да искат ски курорт и турско робство.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  Проблема е, че тези "юнаци", гдето са отхвърлили плана искат да правят Банско.
  То и в Банско 2001 година, едни подобни обещаваха, че няма да има повече от 8000 легла.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 49. 50 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  И КАК ЩЕ УМРЕ, КАТО Е ПЪЛНО С ТУРИСТИ?!?!?
  Повече, повече кинти, повече рушвети, по-малко работа, това искате.
  Не стигат парите от стаите дето давате под наем, нито от клиентите в малките ресторанти, трябва да е голямо, трябва да е мащабно, трябва да има летище да кацат немци и англичани с евро, да заливат калдаръмите, да лежат пияни от евтин алкохол!
  Не може просто само със стаичките и ресторантчетата, трябва като в Банско, спа, масажи, писти, шератони и кемпински, река от пари.
  НЕ МОЖЕ ПРОСТО САМО КОПРИВЩИЦА, ТРЯБВА КОПРИВЩИЧИЩЕ!!!
  ...
  Майкоу, от лакомия, далавера и простотия чезнем, не от друго...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 50. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Копривщица би могла да бъде по-добра версия на Банско - ако съхранят архитектурата и строят извън стария град. Условия за ски курорт има планината си е там. Но ще трябва да се инвестира в ски писти и съоръжения.

  Ако се изпипа правилно може да стане малък и бутиков ски курорт.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 51. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#42] от "hope":
  В Копривщица имат страхотен туризъм. Без басейни, без кичозен лукс. Хубави заведения.
  Освен това хората отглеждат картоф и рози. Много малко вероятно е да ти сервират пържени картофи от бланширана заготовка.


  До коментар [#50] от "pariah":
  В същото време не липсва типично българският почерк в туристическия бизнес. Един колега казваше, че цените са "високопланински", келнери често гледат да те ударят, особено ако си с голяма компания и си пил повече от две питиета. Собствениците редовно мрънкат, че чужденците пият само чаша вино на вечеря и не оставят бакшиш.
  Въпреки това в Копривщица е приятно и ако си за 2-3 дни ще презаредиш чудесно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 53 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Копривщица би могла да бъде по-добра версия на Банско - ако съхранят архитектурата и строят извън стария град. Условия за ски курорт има планината си е там. Но ще трябва да се инвестира в ски писти и съоръжения. Ако се изпипа правилно може да стане малък и бутиков ски курорт.
  —цитат от коментар 51 на Николай Николов


  Копривщица, такава, каквто я знаем и харесваме, ще загине, ако до нея се построи курорт.
  Това е, толкова е просто.
  А я знаем и харесваме така - спокойна, тиха, с не много хора, без тълпи, без шумни компании посред нощ по улиците... Компактна, зелена, възрожденска, позволяваща ти да спреш, да поемеш въздух, да помислиш. Да видиш къщата на няколко бележити българи, да си спомниш за тях, да разкажеш за тях на детето си...
  Това е Копривщица.
  Тя е ПРИМЕР.
  Не е пример на туристическа или ски ли спа дестинация.
  ПРИМЕР е на България, на възраждане, на борба, на непримиримост, на самоотверженост, на ученолюбие, на предприемчивост.
  НЕ ТРЯБВА до нея да има курорт, който ходи до там трябва да ходи ЗАРАДИ Копривщица и изброените й качества. След което да си ходи вкъщи и да съзерцава поне малко с удоволствие и радост изпитаното от това, което е В МОМЕНТА и е била Копривщица.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 53. 54 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 525 Гневно

  Трябва да се намери компромисно решение. Представете си ,че живеете там и имате 2 деца и искате да построите на едното къща. И никой не ви позовлява.
  —цитат от коментар 10 на Dr_Doolittle

  Ако беше чел текста, щеше да разбереш, че и в момента е разрешено строителство до 10 метра височина, тоест 3 или 4 етажа. Грам проблем няма някой да си направи фамилна къща. Проблемно е да се правят хотели и бизнес сгради, защото там 10 метра са до 3 етажа и не е финансово изгодно да се правят. Като скочи ограничението на 15 метра и вече етажите са 5, а не 3. Явно е , че се търси поправка не в полза на населението, а на едрия бизнес и то конкретно на този, който има земи и терени за строеж в града! А тоята жална тирада е апологетика за един мафиот!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 54. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Николов":
  Макар да е планина, няма подходящи склонове и сняг. Планината е ниска и почти ще е задължително да се сече. Макар лятото да е два дни (и ако се напиеш много можеш да го изпуснеш) зимата няма много сняг, а и не се задържа много време. Ако се прави изкуствен сняг, няма да има вода за пиене. Река Тополница извира малко над Копривщица.
  Ако е имало ски писта, тя едва ли е голяма и там може да се сложи ски-влек, който да се маха лятото. От лифт би имало смисъл само ако свързва ж.п. гарата с града (10 км) и ако няма да се сече.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 56 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  И пак АЛЧНИ ГЕРБери - в дъното на цялата простотия

 56. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Копривщица би могла да бъде по-добра версия на Банско
  —цитат от коментар 51 на Николай Николов

  "По-добра версия на Банско"????
  А бе ГЕРБерииии

 57. 58 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Генерал Врачев се върти в гроба като слуша рушителите на Копривщица." За тебе това ли е най-значимия и заслужил копривщенец? Партизанин ,член на БКП и депутат. Аз като чуя Копривщица и се сещам за едни по-други имена като Каравелов,Дебелянов,Бенковски,Каблешков... Не си виновен, това е въпрос на ценностна система.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 58. 59 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Не виждам защо да не може да се построи нещо.То няма да бъде за сметка на паметниците на културата.Те са добре защитени,няма да се строи върху тях.Тук,в Созопол,също има сгради и квартали-паметници на културата,но строителството не спира.
  —цитат от коментар 39 на Вячеслав Атанасов


  Созопол на нищо не мяза - върху древни делви гаражи на блок и трева до господа, плюс реставрация.
  Туризмът, който явно е успешен в БГ- хотелски комплекси с 30 етажа и 40 входа, с басейни и заведения, в които се яде и пие на корем и никой не си подава носа навън.

 59. 60 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Tъй като цитирате истории от разрушена Германия - нека споделя, какво ме впечатли в историята на една църква в Дрезден, който е бил почти на нула изравнен със земята. Църквата е шарена - черни и светли камъни, защото черните са оригиналните, събирани от руините на взривената църква. Построена е по оригиналните запазени чертежи на строителя й от 1700 и някоя си година. Портата на църквата е възстановена по сватбени снимки на дрезденчани, които са се снимали някога пред църквата. Германия е много туристическа страна, където всичко изглежда старинно. Даже съм виждала хора, които не са много наясно и се изумяват, като им се каже, че почти всичко в най-туристическите места е строено през 70-80-90-те години. Това може ли у нас да стане?

 60. 61 Профил на ksw28502005
  ksw28502005
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_april":

  Какво аз си представям: 1. Купувам си имот в друг квартал. Възможно част от имот с възможност за строителство. 2. И като как се увеличава населението в България? Мисля , растящата раждаемост да се случи някъде , но не и в тези ширини!

 61. 62 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Май е вярно, че сме "малък, но много прост народ"

 62. 63 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Поредната мутра политик бизнесмен, на който всичко му е бащиния.

 63. 64 Профил на bisera
  bisera
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Само дето ски-курорти има много - и у нас и по света. Но, селища с уникална архитектура и история са рядкост. При един добър мениджмънт и реклама, градът ще печели много и ще просперира. Всички чужденци, които познавам и на които показвам красотите у нас, се впечатляват най-вече от този вид селища. Посещават ги, отсядат там, дори си купуват имоти и с ентусиазъм ги реставрират, защото знаят че направените вложения ще им се върнат стократно.

  bisera
 64. 65 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Я ела в градчето в което аз живея в Калифорния и им кажи че ще вдигаш къща на три етажа. Няма да ти дадат разрешение за строеж
  —цитат от коментар 31 на Pontif А

  Няма да дадат, защото така е решил тамошния общински съвет и хората, които живеят там.
  Ако копривщенци наистина решат сами чрез общинския си съвет - а не изнудени от "бизнесмена" - да разрешат строителство, не виждам какъв е проблема, техен си е града. Ако пък кажем, че не е техен, а наш - на цяла България - то редно ще е да им плащаме да го поддържат в автентичния му вид.
  Иначе аз ходя на 2-3 години веднъж за уикенда и оставям 100-200 лева, ама ако всички са като мен явно това не стига, за да живеят достойно местните хора, та търсят някакво развитие. Ако е устойчиво и съобразно план, който опазва архитектурното наследство, не виждам защо да им се пречи.

 65. 66 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Втори ден Остап не бе хапвал нищо. Затова красноречието му бе необикновено.
  — Да! — крещеше той. — Шахматът обогатява страната! Ако се съгласите с моя проект, ще слизате от града на кея по мраморни стълби! Васюки ще стане център на десетина губернии! Какво сте чували преди за град Семеринг? Нищо! А сега това градче е богато и известно само защото там бе организиран международен турнир. Затова аз казвам: във Васюки трябва да бъде организиран международен шахматен турнир.
  — Как? — викнаха всички.
  — Напълно осъществимо и реално — отвърна гросмайсторът, — моите лични връзки и вашата самодейност — ето всичко необходимо и достатъчно за организиране на международен васюкински турнир. Помислете само колко красиво ще звучи: „Международен васюкински турнир 1927 година“. Идването на Хосе-Раул Капабланка, Емануел Ласкер, Альохин, Нимцович, Рети, Рубинщайн, Мароци, Тараш, Видмар и доктор Григориев е осигурено. Освен това осигурено е и моето участие!
  — Ами пари! — завайкаха се васюкинци. — Нали на всички трябва да им се плаща! Много хиляди! Откъде ще ги вземем?
  — Всичко е пресметнато от мощния ураган — отвърна О. Бендер. — Парите ще дадат сборовете.
  — Та кой в нашия град ще плати толкова много пари? Васюкинци…
  — Какви ти васюкинци! Васюкинци няма да дават никакви пари. Те ще по-лу-ча-ват! Всичко е извънредно просто. На турнира с участието на такива световноизвестни майстори ще се стекат любители на шахмата от целия свят. Стотици хиляди хора, материално осигурени хора, ще тръгнат за Васюки. Първо, речният транспорт не може да превози толкова много пътници. Следователно НКПС ще прокара железопътна магистрала Москва—Васюки. Това — едно. Второ — това са хотелите и небостъргачите за настаняване на гостите. Трето — повдигане на селското стопанство в радиус от хиляда километра: гостите трябва да бъдат продоволствувани със зеленчук, плодове, Хайвер, шоколадени бонбони. Дворецът, в който ще стане турнирът — четвърто. Пето — построяване на гараж за колите на гостите. За да бъдат предавани по целия свят сензационните резултати от турнира, ще се наложи да бъде построена свръхмощна радиостанция. Това — шесто. Сега относно железопътната магистрала Москва—Васюки. Няма съмнение, че тя не ще може да превози до Васюки всички желаещи. Оттука и нуждата от аеропорт „Голямо Васюки“ — редовно излитане на пътнически самолети и дирижабли за всички краища на света, включително Лос Анджелис и Мелбърн.
  Ослепителни перспективи се разгърнаха пред васюкинските любители. Пределите на стаята се разшириха. Порутените стени на конезаводското гнездо рухнаха и вместо тях към синьото небе се извиси стъклен тридесет и три етажен дворец на шахматната мисъл. Във всяка негова зала, във всяка стая и дори в летящите като куршуми асансьори седяха замислени хора и играеха шах върху инкрустирани с малахит дъски…
  Мраморни стълби се спускаха до сините води на Волга. В реката бяха хвърлили котва океански параходи. По зъбчатите железници към града се изкачваха чужденци с охранени мутри, шахматни лейди, австралийски поклонници на индийската защита, индуси с бели чалми, привърженици на испанската партия, германци, французи, новозеландци, жители на басейна на река Амазонка и завиждащи на васюкинци — московчани, ленинградчани, киевчани, сибирци и одесчани.
  Автомобилите се движат като конвейер между мраморните хотели. Но ето че изведнъж всичко спира. От луксозния хотел „Проходна пионка“ излиза световният шампион Хозе-Раул Капабланка-и-Граупера. Заобикалят го дами. Милиционерът, облечен в специална шахматна униформа (кариран голф и офицери на петлиците), вежливо отдава чест. Към шампиона се приближава с достойнство едноокият председател на васюкинския „Клуб на четирите коня“.
  Разговорът между двете светила, който се води на английски език, е прекъснат от долитането на доктор Григопиев и на бъдещия световен шампион Альохин.
  Приветствени викове разтърсват града. Хозе-Раул Капабланка-и-Граупера се намръщва. Едноокият само махва с ръка и към аероплана се прикрепва мраморна стълба. Доктор Григориев изтичва по нея, приветствено размахва новата си шапка и вървешком коментира възможната грешка на Капабланка в предстоящия му мач с Альохин.
  Изведнъж на хоризонта се откроява черна точка. Тя бързо се приближава, расте и се превръща в голям изумруден парашут. Като огромна ряпа виси на парашутната халка човек с куфарче.
  — Той е! — провиква се едноокият. — Ура! Ура! Ура! Познавам великия философ-шахматист доктор Ласкер. Той единствен в света носи такива зелени чорапи.
  Хозе-Раул Капабланка-и-Граупера отново се намръщва.
  На Ласкер бързо подават мраморната стълба и бодрият ексшампион, издухвайки от левия си ръкав прашинката, паднала там при полета му над Силезия, се озовава в обятията на едноокия, който хваща Ласкер през кръста, завежда го до шампиона и казва:
  — Помирете се! Моля ви от името на широките васюкински маси! Помирете се!
  Хозе-Раул шумно въздъхва, разтърсва ръката на стария ветеран и казва:
  — Винаги съм се прекланял пред вашата идея за прехвърляне на офицера в испанската партия от b5 на c4.
  — Ура! — възкликва едноокият. — Просто и убедително, в стила на един шампион!
  И цялата невъобразимо голяма тълпа подхваща:
  — Ура! Виват! Банзай! Просто и убедително, в стила на шампиона!!!
  Експресите пристигат на дванадесетте васюкински гари, като стоварват все нови и нови тълпи любители на шахмата.
  Небето е вече пламнало от светещи реклами, когато по улиците на града прекарват бял кон. Това е единственият кон, оцелял след механизацията на васюкинския транспорт. Със специално постановление това животно е преименувано в кон, макар че цял живот се е смятало за кобила. Почитателите на шахмата поздравяват кобилата, като размахват палмови клонки и шахматни дъски.
  — Не се безпокойте — каза Остап, — моят проект гарантира на вашия град нечуван разцвет на производителните сили. Помислете си само какво ще бъде, когато турнирът завърши и всички гости се разотидат. Жителите на Москва, притеснени от жилищната криза, ще се втурнат към вашия великолепен град. Столицата автоматически ще се прехвърли във Васюки. Тук ще дойде правителството. Град Васюки ще бъде преименуван в Ню Москва, Москва — в Стари Васюки. Ленинградчани и харковчани ще скърцат със зъби, но нищо не ще могат да направят. Ню Москва ще стане най-елегантният център на Европа, а много скоро и в целия свят.
  — В целия свят!!! — възкликнаха слисаните васюкинци.
  — Да! А впоследствие и на вселената. Шахматната мисъл, превърнала провинциалния град в столица на земното кълбо, ще се превърне в приложна наука и ще изобрети начини за междупланетно съобщение. От Васюки ще полетят сигнали към Марс, Юпитер и Нептун. Връзката с Венера ще стане толкова лесна, както пътуването от Рибинск до Ярославъл. А по-нататък, кой знае, може би след около осем години, във Васюки ще се състои първият в историята на вселената междупланетен шахматен конгрес!
  Остап избърса благородното си чело. Беше до такава степен гладен, че с апетит би изял опечен шахматен кон."
  "Дванадесетте стола" - Иля Илф и Евгений Петров.

 66. 67 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#12] от "pet100"

  Лесно е да се пише така от разстояние. Бойкот! Имаш ли представа какво е в такива градчета? Зависиш изцяло от подобен човек като този - или работиш за него, щото друг работодател няма и изпълняваш каквото ти каже, или дори хляб няма да можеш да си купиш там. Да не говорим, че може спокойно да ти влезе в къщата и да те счупи от бой, докато местните милиционери те държат... Страшна гадост е. Да, Копривщица трябва да си остане такава каквато е сега, но трябва да се намери и някакъв вариант и местните да могат да живеят и печелят нормално. Туризъм, туризъм, но колко мислиш от тези 2000 човека там се занимават с това? Десетина фамилии... А млад човек под 30 години, примерно няма шанс за нищо, освен си събере багажа за София или Пловдив... Цяла България извън 5-6 големи града вече прилича на резерват, че и повечето туземци го докарват и на боя като индианците

 67. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#65] от "Камен":

  В САЩ също има места където къщите са архитектурни паметници, спомням си че на Стив Джобс сума години не му даваха да бутне една стара къща от 1925 година.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jackling_House

  Birds of a feather flock together.
 68. 69 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Николов":

  Бутиков курорт? И това в България? Вие сериозно ли? Един курорт отвъд лоу- кост схемата няма. Тая идея е явно продължение на схемата с космодрума в Белене. ;)

 69. 70 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма хора и икономика в Копривщица и затова хората искат строежи и движение. Иначе градът запада. Останали са 600 души.

 70. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Като махнат статута и налеят бетона, Копривщица ще заприлича на всеки малък град в България, от който никой не се интересува.

 71. 72 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Тея къщи са ги направили, щото едно време е имало далавера с джелепство и бегликчийство. Сега такава далавера йок, а къща като такава не храни, освен по морето да я даваш под наем 2 месеца в годината.

  http://www.bgjourney.com/Bit %20t%20Kultura/Djelepi%20i%20beglikchii/Djelepi%20i%20beglikchii%201.html

 72. 73 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Прокуратура няма ли да разследва бизнеса на този? 100% ще се открият интересни неща. При добро желание естествено

  malart.blog.bg
 73. 74 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Николов":

  В България само Историческия и СПА туризмът е целогодишен. Другите типове туризъм са сезонни. Това се нарича: да изтървеш питомното, за да гониш дивото.

 74. 75 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#67] от "elling":

  А вие нямате представа какво е в Копривщица. Няма хора, през нощта тъмница. Хотелите затворени. Това хората го искат. Какво вярвате на всичко което се пише?

 75. 76 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#64] от "bisera":

  Какъв чужденец ще дойде в България? Нали виждате, че който дойде го гонят. Те искат мизерията и дивотията да са средата, в която да живеят всички, защото те само в такава могат да съществуват. Иначе никой няма да им обръща внимание.

 76. 77 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 622 Неутрално

  A не искат ли и те да направят един космодрум, по модела на Белене?

  България, страна на космодрумите! И ски курортите!

  Да питат обаче Банско и за наводненията и свлачищата след изсичането на гората.

 77. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Хората питат - като бяхме резерват, държавата поне нещо плащаше ... сега не плаща, не сме резерват, но пак нищо не можем да правим !Не са ли прави ???Дървените философи, които искат на 2-3 години да отидат там за уикенда, какво предлагат на тези хора ???Радефф какво им предлага ???Доколкото разбирам, те не искат да строят в стария квартал, какъв е проблема ?
  —цитат от коментар 15 на роджър


  Какво им предлагат ли?! Предлагат им поминък. Ако ги няма туристите половината град ще остане без работа. Сега една мутра и десетина съветника, на които е платил решават да осребрят всичко в своя полза.

  Срамота е, че истинският българин, който се е изправил срещу тази мафия се казва Нурхан Реджеб. Срамота не за него, а за нас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#65] от "Камен":

  Тези разсъждения и за пистите на Банско шосе отнасят?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Тези разсъждения и за пистите на Банско ли се отнасят?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 81 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 557 Неутрално

  На мен, семейството ми и приятелите ни е любим град. Такъв, какъвто е. Красив, неповторим! Наистина би било престъпление да изчезне тази красота и част от историята ни- на нас, всички българи!
  Старинното Банско изчезна, макар да не знам защо не можаха да запазят градчето и да строят отстрани...
  Всъщност, за Копривщица би трябвало държавата да се погрижи, това е национално наследство!
  Не съм против строежите, но у нас те са пагубни и се престъпват всякакви граници.

 81. 82 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Държавата трябва да помисли за наистина работещ вариант, по който да компенсира хората, които притежават и по закон са длъжни да поддържат сгради, паметници на културата в бедна страна като нашата, а не да ги принуждава да ги продават или още по-лошо - да ги оставят да се разрушат. Не всички подобни сгради са в центъра на София и не всички са притежание на заможни хора или компании, без добре измислен механизъм до 20-30 години тези сгради ще намалеят наполовина - от старост или умишлено, не ми се дават примери. Кой не би искал да има красива и поддържана възрожденска къща в Копривщица или пък къща от началото на миналия век в Русе, но това изисква сериозни и постоянни инвестиции, наистина повечето хора у нас не могат да си го позволят и законът, вместо да ги стимулира да опазват и поддържат, насила ги прави бандити.
  Трябва правилно да се прочетат местните напъни за ски писти и подобни щуротии - всеки има право да иска да живее по-добре и да се развива, и ако няма законен начин и добри примери, остава вариантът Банско.
  И вместо президентът и Министерството на културата да се пенят по медиите, че всички искаме Копривщица да остане такава, каквато е, да се запитат за толкова години дали държавата поне едно нещо направиха по темата.

 82. 83 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Народът е казал: "На баир - лозе!".
  Вместо да използва красотата на възрожденските къщи, за да развива туризъм, общинският съвет иска да прави ски курорт!
  Колко време се задържа снегът над Копривщица?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 83. 84 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "elling":

  Айде стига. Местната мутра да я наритат и никакви ски писти, никакви бетони. А копривщенци да си налягат парцалите и да развиват местен туризъм с всичките му екстри - атрактивна архитектура, красива природа, еко пътеки, местни хижи (има една съборена хижа горе в гората, да се хванат да я реновират), добра храна, екологични продукти, местни деликатеси, местни занаяти.
  Стига са се вайкали. Както днеска им го каза президентът - Копривщица не е само тяхна, но и на страната. Включена е в списъка на Юнеско, тя е наше наследство. На който не му изнася да живее във възрожденска къща, да се мести в панелка в Люлин. Ще се намери друг, който да отиде там и да прави нещата като хората.

  И са глупави тези хора, защото тенденцията в цял свят е масово храната да става изкуствена, натровена, а нашата страна разполага все още с голям еко ресурс да произвежда храна с високо качество, с високо търсене, в чисти райони, ръчно производство и култивиране. Това става все по-скъпо и ценно, но картофите в Копривщица изглежда се разхождат по улиците, а не в нивите в оковръст..

 84. 85 Профил на pet100
  pet100
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#67] от "elling":

  Приемам това, което казваш и си давам сметка, че не не ви е лесно с местния дерибей. За защита от държавата...
  Според мен шансът е сега да му се опънете на този Йовков, както е влязъл в полезрението на общественото мнение. Със сигурност хората от страната ще ви подкрепят, с което ще принудят и държавните институции да го озаптят...
  Ако сега си натиснете парцалите и се оставите да продължи да ви язди, нищо добро не ви чака.

 85. 86 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  В текста е написано че имат обособен квартал в който могат да строят! Или според теб трябва да са до мама и тати задълже залепени? По тая логика ако 3 съседни къщи искат да осигурят на челядта домове , кво правят - строят един върху друг ли? Имат къде да строят, тезата ти издиша!

 86. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Голям "бизнесмен" ги е налазил:"Радослав Йовков, който стои зад плана за ски и конферентен туризъм, беше изключен от ГЕРБ заради уронване на престижа на партията. През 2015 г. стана ясно, че е наемал хиляди декари пасища, без да притежава животни, въпреки че това е изискване по закон. Общината обаче е решила, че земи за паша могат да се отдават и при инвестиционно намерение - така и Йовков се е сдобил с тях. Според разследване на "Бивол" името му се свързва и с незаконна сеч в района през 2015 г., а още през 2010-2011 г. е уличен, че сече в завишени обеми, без разрешение, но делото приключва заради "случайно загубени доказателства". Според "Стандарт" пък през 2006 г. бизнесменът организира кражбата на автоестакада и камион на свой съгражданин за "назидание".
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1


  Това е Шайката ГЕРБ и ЕНП

 87. 88 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 838 Неутрално

  За Копривщица трябва да се говори. Прекрасно градче...
  Страхувам се, че оставено така, както си е може и скоро да изчезне... и да стане действително музей-резерват.

  Може да се запази духа и архитектурата на Копривщица и в същото време да се развият и други форми. Достатъчно е да се постъпи умно, по примера на ето това:
  https://www.google.bg/search?q=schnoor +pictures&tbm=isch&imgil=XMXF0lugJgjlvM%253A%253BbBvr6At3oZcsEM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.bremen-tourism.de%25252Fschnoor-quarter-bremen&source=iu&pf=m&fir=XMXF0lugJgjlvM%253A%252CbBvr6At3oZcsEM%252C_&usg=__f-13Ptp54413EkENNWnLoneDl4o%3D&biw=1280&bih=629&ved=0ahUKEwjt9dGqvP7SAhXFaRQKHaKcC4UQyjcISg&ei=exrdWK3MFMXTUaK5rqgI#imgrc=nPM12HjzM_PjKM:

  Едно от най-очарователните места. И в същото време Бремен е един много модерен град....
  Само Копривщенлии тряба да са убедени, че запазването на духа на градчето и сторг контрол върху "инициативите" ще ги спаси от съдбата на много други такива места

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 88. 89 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Нека налеят бетон.
  След време, когато им дойде акълът на повече хора, ще почнем да строим "стари копривщенски къщи" с... итонг. Като македонските замъци :)

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 89. 90 Профил на bisera
  bisera
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Миналата есен бях в Трявна за три дни. Страхотно развитие на този град. В старата част - много хотелчета във Възрожденски стил, магазинчета със занаятчийски стоки и много, много хора дошли от петък до неделя, въпреки че времето беше вече хладно. Заведенията пълни с хора, храната вкусна и съобразена с атмосферата на града. Музеите работят с пълна сила, автобуси пристигат и екскурзоводи развеждат групи. Разбира се, има какво да се иска все още, но важното е че посоката е правилна и не виждам какво пречи и Копривщица да се развива по подобен начин.

  bisera
 90. 91 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Разстроено

  как толкова много хора в България (дори повечето) не разбират, че икономическо развитие и опазване на историческите паметници (и между другото на природата) не са противоречия. Напротив! Едното зависи от другото. Ще се опитам да го обясня на икономически: историческата архитектура е дефицитна стока и ще става все по-дефицитна, докато стъклобетон дал господ навсякъде. Градове като Прага, Венеция и Флоренция, или и по-малките хато Саламанка, Хайделберг или Люцерн имат жестоки стандрти за опазване на историческият си вид, не въпреки икономическите нужди, а именно защото живеят от това...
  Бизнесмен, който не може да направи сериозен бизнес с толкова добре запазен град, явно просто не става за бизнесмен, а не че регулациите са виновни...

 91. 92 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2000 Гневно

  къде са патреотите да се възмутят, да направят някоя жива верига, да опазят Калъчевия мост? или това няма никакво значение, кой ли помни първата пушка, Каблешков и кървавото писмо, щото не е като да бият баби по границата

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 92. 93 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6422 Неутрално

  Копривщица е красива в този вид, в този стил, надявам се да има и друг начин да правят бизнес.

 93. 94 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Народът е казал: "На баир - лозе!".Вместо да използва красотата на възрожденските къщи, за да развива туризъм, общинският съвет иска да прави ски курорт!Колко време се задържа снегът над Копривщица?!
  —цитат от коментар 83 на Lady Zeppelin


  И Мол Копривщица

  Гарантирано от ГЕРБ

 94. 95 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#75] от "cherezchur":

  Ти от Стрелча ли си? С квадратна глава ли си?

 95. 96 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 339 Неутрално


  До коментар [#85] от "pet100":

  Не, не съм оттам, но имам разни наблюдения върху това и други подобни места. Обаче всеки един такъв местен разбойник има подкрепата на управляващите. Той им събира нужните гласове по избори, те си затварят очите пред неговите далавери и прибират редовно полагащото им се.... А конкретно Копривщица наистина запада, за съжаление...

 96. 97 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#84] от "osho":

  Трябва да намалиш гледането на сериали като Тексаски рейнджър... Много бих искал да те гледам как отиваш и наритваш подобен на тоя... И като оправят хижата какво? Една, две, двайсет хижи не изхранват един град. Имаш ли някаква представа колко е изкупната цена на картофите в момента и дали е толкова лесно да се издържаш от това? Пък и климатът там не е особено подходящ за земеделие. Но звучи толкова лесно - заменяш си къщата и отиваш в Люлин... Ти би ли отишъл да живееш на село примерно и да почнеш да гледаш кози, ако си живял 35 години на Узунджовска? Примерно...

 97. 98 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#65] от "Камен":

  не дават, щото при земетресение ще падне, а изискането за строителство е да издържи една минута на клатене от 7-а степен - иначе на общината струва пари да те вадят и спасяват изпод руините. Също, комшиите имат право и почти винаги го прилагат, да не искат имотите им да се засенчват - което значи, че трябва да строиш не повече от един етаж височина на 6 метра от съседа и два етажа на 12 метра, и макс три етажа. Има също така законови изисквания залегнали в кварталните договри за архитектурна кохерентност, т.е. не можеш даже да си боядисаш фасадата без разрешение от общината и комшиите.
  А защо работи - ами и общината и комшиите при подобни зулуми, имат право да наложат лиен и да ти продадат имота, за да си покрият разходите по възстановяването му в оригиналния план...нал се сещаш, че всеки се оглежда за възможност да те прекара по тази линия :)
  Те така, има да се учите на капитализъм още. В случая г-на Йовкова има пари - най-логичното е всеки наоколо да се чуди, намери начин и съюзи с цел да му ги вземе, а не да се занимава с глупости кое било съобразно с нещо си...изкарвате го терорист, руски шпионин или нещо модерно незаконно, продавате му имотите на свои хора на аукцион, а парите му ги вземате с такси за обслужване на аукциона, и него доживот в затвор и родата му също. Справка - в САЩ Бернард Мадоф :) :). Така се прави по капиталистически, не с разни архитектурнозащитни лозунги. После, чакате следващия глупак с пари да тръгне да гази архитектурата и пак така. Хем града ще се запази, хем и хората ще са доволни и опаричени :).

 98. 99 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  До коментар [#86] от "ige_koyo":

  Глупости. 'Инвестиционно намерение' не ти ли говори ,че тази зона е за строеж на предприятия или каквито и да е други бизнес проекти. Това не е жилищна зона.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 99. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  А какво пречи на Копривщица да се развива, без да се засяга страта част? Или геният на бг инвеститорите стига само до идеи за строеж на кули точно в старите части на градовете? Нов и стар град, почти долепени, но не и смесени. Толкова ли е трудно да се развие подобна идея?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK