Активността на 26 март надмина предишните два парламентарни вота (графика)

Активността на 26 март надмина предишните два парламентарни вота (графика)

© Анелия НиколоваТочно 54.07% е била активността на гласуване в края на изборния ден за 44-то Народно събрание на България, обяви днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Над 3.682 млн. българи са отишли до урните за предсрочните парламентарни избори на 26 март - такъв занапред ще е и прагът, след който решенията от евентуални бъдещи референдуми стават задължителни.


Тази избирателна активност надминава последните два вота за народни представители - от 2013 и 2014 г. като процент и като абсолютна стойност на гласувалите по избирателни списъци. Броят на действителните бюлетини спрямо 2013 г. обаче е по-нисък.


Остава ненадмината активността от 2009 г. когато ГЕРБ за пръв път взе властта с над 60% активност на гласоподавателите и близо 40% подкрепа от гласувалите.


Вижте сравнението в графиката:


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Това е положително. Трябва всички да гласуват, за да не се възползат някои партии.

 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-добре е тия 300 хиляди, гласували за РБ, ДаБГ и Н. Реп. въобще да не отиват да гласуват. Първо трябва да прочетат един самар книги и после да си пускат гласа.
  А и кандидат-депутатите на РБ, ДаБГ и Н. Реп, ако влязат в НС, са готови да се „продадат“ на всяка партия.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Весело

  Благодарете на ОмбудСРАМА - за отменените санкции , не че задраскването от списъците беше кой знае каква санкция...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#2] от "Dоауnар":

  Според теб трябва да гласуват само 9/9 , 10/10 , 11/11 ?Много начетени и образовани?

 5. 5 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Първо трябва да прочетат един самар книги и после да си пускат гласа.
  —цитат от коментар 2 на Dоауnар

  Може ли по-конкретно няколко заглавия? Не е ли по-добре човек да е тотално неграмотен и да го осъзнава, отколкото един неграмотник да се самозаблуждава, че прочитането на няколко книги ще му разкрие Абсолютната Истина?

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 6. 6 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Изводът е,че задължителното гласуване е глупост и трябва напълно да се премахне.Защото сега е задължително без санкции,и на практика е незадължително,и има добра избирателна активност.Хората не са овце да ги караш на сила до урните.Електронното,дистанционно гласуване също е глупост,и каскто виждаме там където беше частично въведено в някои държави сега беше премахнато напълно.А мажоритарното гласуване с два тура с абсолютно мнозинство е изключителна глупост,защото сега ДПС щяха да са трета политическа сила,Обединени патроти които са сега трета сила нямаше да имат представители в Парламента.Т.е щеше да бъде изгодно само на основните политически партии,и тези партии които са силни в някои региони на България като ДПС и ДОСТ да речем.За това Парламентът изцяло да отхвърли тези точки от Референдума на Слави.Държавните субсидии да се премахнат напълно,а не както е в Референдума.Кой е казал,че българският данъкоплатец ще плаща точно колкото немския данъкоплатец?????Защото българският данъкоплатец е в пъти по-беден от немския!

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  Благодарения на РОМИТЕ - електората на ГЕРБ

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#5] от "noshtnik":


  До коментар [#2] от "Dоауnар":

  Винету?

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#6] от "protivbspdpsatak":

  Сложих ти плюс, но не си прав за електронното и дистанционно гласуване. Това е бъдещето. И колкото повече упорства политическата класа да веведе тези два елементарни механизма, толкова по-унищожителна ще бъде бурята на общественото недоволство веднага щом това стане факт, а то просто е неизбежно. Къде какво са въвели и отрекли мен лично не ме интересува. Важното е да е максимално удобно на хората.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Реално гласоподавателите в България са не повече от 5 милиона и 800 хиляди.Това се вижда като се сметнат данните от НСИ-живущи в България 7 милиона и 100 хиляди,от тях 1 милион и 200 хиляди до 18 годишна възраст.Така гласувалите са около 65 процента от имащите право на глас,което изобщо не е лошо постижение.

 11. 11 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Точно 54.07% е била активността на гласуване в края на изборния ден за 44-то Народно събрание на България, обяви днес Централната избирателна комисия (ЦИК).

  Тия 46 процента се отвращават от всички и те са истински мислещите.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2862 Весело

  До коментар [#5] от "noshtnik":


  "Може ли по-конкретно няколко заглавия? "

  "Синовете на великата мечка" заема целия самар на Dоауnар.
  Ако нямате за цел магарето, преносителя на самара, да го правите президент, може да четете и други книги.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Полза никаква, нищо не се промени. даже по-лошо стана.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2862 Весело

  "нереформираните учебници по история ще възпроизвеждат сегашното положение и след десетилетия ..."

  Нали има здравна рИформа - след 20 години просто няма да има ученици, които да възпроизвеждат каквото и да е било, дори себе си.

  Апропо, какво искаш да промениш в историята? Да вкараш Гьобекли тепе
  http://www.economic.bg/bg/news/6/naj-drevniyat-hram-v-sveta-shte-bade-vazstanoven-video.html
  и да пратиш на майната си "гръцката цивилизация" (основата на Европа) и "изначалния" юдейския монотеизъм?

 15. 15 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dоауnар":

  няма какво да си играеш само с три партии - давай направо да ги трием всичките партии без една, и да връщаме член първи, а?

  it comes from inside, just listen ...
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#11] от "Zlatko Denev":

  Точно 54.07% е била активността на гласуване в края на изборния ден за 44-то Народно събрание на България, обяви днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Тия 46 процента се отвращават от всички и те са истински мислещите.
  —цитат от коментар 11 на Zlatko Denev


  Това, че да не гласуваш значи, че мислиш естествено е пълна глупост. Но има нещо друго. По избирателните списъци сме 6,8 млн. Доколкото разбирам тук влизат всички пълнолетни български граждани. Твърди се, че около 2,5 млн. от тях са зад граница. Ако това е вярно то излиза, че избирателната активност вътре в страната е над 82%. Греша ли някъде и къде?

 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Показва истинската победа на БСП. БСП удвои броя на депутатските си места. Ако избирателната активност беше с 3% пи-висока, то БСП щяха да са първа политическа сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "Zlatko Denev":
  —цитат от коментар 16 на Един препатил


  Аз също мисля. че избирателната активност вътре в България не никак малка. Според мен много от регистрираните тук по списъци, са извън България, без да се регистрират в чужбина, така че реалните гласоподаватели са вероятно доста над официалните данни.

 19. 19 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#6] от "protivbspdpsatak":Сложих ти плюс, но не си прав за електронното и дистанционно гласуване. Това е бъдещето. И колкото повече упорства политическата класа да веведе тези два елементарни механизма, толкова по-унищожителна ще бъде бурята на общественото недоволство веднага щом това стане факт, а то просто е неизбежно. Къде какво са въвели и отрекли мен лично не ме интересува. Важното е да е максимално удобно на хората.
  —цитат от коментар 9 на Читател


  Ние няма да откриваме топлата вода с електронното дистанционно гласуване.Много държави опитаха,и се оказа меко казано неуспешно.Светът стана много агресивен и опасен,и интернет не е изключение.Кибер атаките са ежедневие,и стават много опасни за националната сигурност на държавите.Аз не искам Русия да речем да се меси в българските избори,и да манипулира резултатите.Ако на теб не ти пука е твой проблем,но много хора вече се осъзнават,и виждат опасността от кибер атаки.За съжаление технологиите все още не са съвършенни за да се избегнат кибер атаките.Но има един много важен въпрос.Кой ще гарантира тайната на вота при електронното гласуване??????Никой,след като на практика вотът се осъществява в неконтролирана среда т.е без надзора на секционните комисии.Тогава олигархията без проблем под нейния надзоз ще кара много хора да гласуват както им нареди.Аз не го искам това,и всеки трезвомислещ човек не го иска,и за това електронното,дистанционно гласуване трябва да се забрани със закон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK