Българският БВП е нараснал с 9.3% за 9 г. заради еврофондовете

Българският БВП е нараснал с 9.3% за 9 г. заради еврофондовете

© ReutersНаличието на европейските фондове е довело до 9.3% по-висок брутен вътрешен продукт, 4.8% по-висока заетост и 4% по-ниска безработица в България, отколкото биха били тези показатели при нулеви трансфери. Тази статистика представи икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии при представяне на доклад за ползите и предизвикатествата от членството на България в Европейския съюз.


Докладът е изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент. С него стартира проектът #BG10xEU, свързан с десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС, съобщават от представителството на Европейската комисия.


Събитието откриха ръководителите на двете представителства – Огнян Златев и Теодор Стойчев. Даниел Смилов и Георги Ганев представиха изводите от основните теми в доклада, сред които политическите и икономически аспекти от членството, политиките на ЕС в полза на гражданите, образование, наука и култура, както и ефектите от външната политика на ЕС.
Положителната роля на съюза за икономическото развитие на страната е значима и ясно видима още в предприсъединителния период, като оттогава България постига и най-силните си икономически резултати след 1989 г. Георги Ганчев заяви, че в периода от стартирането на преговорите за членство през 1999 г. до присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. БВП на глава от населението по покупателна способност


нараства от 27% до 40,8% от средното за ЕС,


като през 2016 г. достига 48,1%. За десетилетието от членството на България в ЕС износът от страната на високотехнологични продукти и на услуги от областта на информационните и комуникационните технологии е нараснал повече от двойно, а делът на този износ в общия износ от страната се е увеличил от под 7 до над 10 процента.


Даниел Смилов представи политическите аспекти на членството и сподели, че ако трябва да избере един идентификатор, който доказва позитивното му въздействие, то това е отношението на политическите партии към Европейския съюз. Основните сред тях приемат Европейския съюз като нещо от ключова важност и не подлагат под въпрос членството на България.


С помощта на ЕС страната преминава по-леко през трите най-големи кризи от последните десет години: икономическата рецесия, фалита на КТБ и миграционната криза от 2015 г. Неслучайно българските граждани


продължават да са сред тези, които дават най-високо доверие на ЕС,


отбеляза Смилов. Съюзът изиграва особена роля и за реформата на съдебната система и борбата с корупцията, не като институция, която налага, а като партньор, който изготвя политики, предлага ги и извършва мониторинг. Това е механизъм от нов тип, който осъществява диалог между европейските институции и правителството с цел да държи пред погледа на обществото необходимите реформи.


В края на експозето си Даниел Смилов завърши с коментар за нуждата България да бъде в групата на държавите, които се стремят към повече интеграция. Според него не трябва да ползваме ЕС единствено като вносител на стабилност, а да се стремим да станем активен член в укрепването на определени политики и неговото заздравяване.


Публиката и интернет зрителите имаха възможност да се включат в дискусията с цел финализиране на доклада, чийто окончателен вариант ще бъде представен на 9 май за Деня на Европа.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Eд
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Чувам плача на евроскептиците в България...

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Разстроено

  Ако имахме читава съдебна система и истински политици ръстът щеше да е 93%

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Този разтеж е печалба.
  Проблема е, че огромната част от тази печалба отива в джобовете на малко хора !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ако Ганев преизчисли кражбите в ползи...Ще стане страшно, но...нейсе

  "We're not gonna take it! Anymore."
 5. 5 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кози Крак":

  9% за 9 години.....? Брао, евалла. Страотно. Брао на гражданите за европейско развитие. Брао. Гордей се.

 6. 6 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ако това е истина растежът не е нещо, с което да се похвалиш.

 7. 7 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 769 Весело

  Цяла България да срутим и 9 години да дяламе камъни, все щяхме да постигнем 9% растеж на БВП и без никакви фондове..

 8. 8 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 773 Неутрално  А бе, " Дневник " ама вие да не сте обърнали резбата и вече вместо Еврофилистичен уебсайта да е станал Евроскептичен ? 9 % за 9 години . Сега трябва ли да се радваме или да скърбим ?

  Ако някой Руски вестник беше публикувал нещо такова цялата форумна агитка с пяна на уста щеше да се прескундря , че това е мръсна Путинска антиевропейска пропаганда, и че искат да насаждат Евроскептицизъм. 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ех таз демокрация и таз Европа колко ни отнеха :(

  Умерен толераст
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK