Прокуратурата обвини министъра на здравеопазването за заплаха на подчинен

Илко Семерджиев

© Георги Кожухаров

Илко СемерджиевСпециализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем служебния вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев за заплашване на негов подчинен, се разбира от съобщение на държавното обвинение. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".


Семерджиев е обвинен в това, че на 24 март тази година е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерството на здравеопазването, ако не назначи посочен от министъра човек за свой заместник. От прокуратурата не посочват за коя изпълнителна агенция става дума. Казва се обаче, че на 20 февруари в Министерството на здравеопазването е имало среща между Семерджиев и директора ѝ, на която министърът е заявил, че желае той да назначи конкретен човек за свой заместник.


Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка и установил, че човекът, който Семерджиев искал да бъде назначен, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, което е в конфликт на интереси с длъжността, се казва в съобщението на прокуратурата.
На 27 февруари човекът, който Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишъл в Агенцията и провел среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията го уведомил, че би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на исканата позиция.


"На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че, ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни", казват от обвинението. Според прокуратурата Семерджиев е заявил "Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща". Казал и че до понеделник директорът на агенцията трябва да му докладва за назначаването на посочения от него човек. "Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече", пише още в съобщението.


Според "Капитал", най-вероятно става дума за Изпълнителната агенция по лекарствата и директора доц. Асена Стоименова, тъй като това е една от трите агенции под шапката на здравното ведомство, където може да възникне конфликт на интереси. В "Медицински одит" директорът вече беше сменен с близък до Семерджиев в началото на март, а в Агенцията по трансплантации няма външни фирми, които да развиват паралелна дейност.


За поста на директора доц. Асена Стоименова се спрягаше Боян Доганов, който е близък до Семерджиев и има участие в шест фирми, които консултират фирми, които се явяват пред Изпълнителната агенция по лекарствата. Много е вероятно именно той да е бил сред кандидатите за заместник-директор на лекарствения регулатор, съобщава още в. "Капитал". Според информационната система "Дакси" Доганов е излязъл от управлението на една от фирмите, но все още е собственик и на шестте.


В последните седмици министърът на здравеопазването направи редица промени на ръководни позиции в системата. На 1 март бе назначен нов директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит", по-рано сменени надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и подуправителя ѝ. Сменени бяха и ръководствата на няколко болници, включително на "Пирогов" и на "Майчин дом".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK