Просветното министерство ще направи нов опит за въвеждане на единни критерии за професори и доценти

Просветното министерство ще направи нов опит за въвеждане на единни критерии за професори и доценти

© Цветелина Белутова, КапиталПросветното министерство ще направи нов опит за въвеждане на минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност. Става въпрос за критерии по обективни показатели, на които трябва да отговарят кандидатите за професори, доценти и главни асистенти, както и за образователно-научна степен "доктор" и за научна степен "доктор на науките".


Изискванията са предвидени в нов проект за за изменение и допълнение на Закона за развитието на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ), който бе представен днес от служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Текстовете ще бъдат подложени на обществено обсъждане в следващия месец, след което законопроектът трябва да бъде приет от Министерския съвет и внесен за разглеждане от новия парламент.


Целта на поправките е да бъде прекратено ударното хабилитиране на професори и доценти през последните години след закриването Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет през 2010 г. Оттогава досега университетите сами разписват процедурите и критериите за хабилитиране.
Подобен законопроект, обобщаващ предложения от последните години, бе разглеждан от 43-ия парламент. В продължение на девет месеца образователната комисия не успя да одобри на второ четене всички текстове, разписани в 44 параграфа, а заради политическата криза и преждевременното разпускане на депутатите не се стигна до окончателно приемане на законопроекта в пленарната зала. Заради това служебният екип в просветното министерство е обобщил текстовете в нов законопроект, който да бъде внесен в новия парламент.


Проф. Николай Денков е на мнение, че има политическа воля за въвеждане на минималните критерии и само краткият живот на 43-ия парламент е причината те да не бъдат приети. По думите му не става въпрос само за прекратяване на практиката "професори на килограм", но и за поставяне на основа за по-високи научни постижения. На въпрос на "Дневник" той все пак призна, че докато учените в областта на математическите и природните науки нямат проблем с новите изисквания, а тези от хуманитарните и социалните - биха ги приели, макар и с притеснения, има и трета група учени, които отказват въвеждането на минимални изисквания.


Критериите - по научни области и по университети


Минималните изискваният ще бъдат различни за отделните видове научни степени и академични длъжности по научни области и професионални направления и ще са съобразени с тяхната специфика. Те ще отразяват измеримите научни и академични постижения на учените. Кандидат за научна степен или академична длъжност, който не покрива необходимите изисквания, няма да бъде допускан до оценяване, обясниха от Министерството на образованието и науката (МОН).


Изискванията ще представляват съвкупност от обобщени показатели в съответната научна област, които ще носят на кандидатите определен брой точки. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Сред наукометричните показатели могат да бъдат включени брой авторски монографии, брой статии в реферирани или индексирани списания, брой цитати в такива издания, брой подадени заявки за национални или международни патенти. В областите на художественото творчество и спорта се взимат предвид брой авторски изложби, филми, спортни постижения и др. Академични показатели могат да бъдат брой въведени нови лекционни курсове, брой защитени под ръководството на съответния учен дисертации, брой издадени учебници, включително в чужбина, и т.н.


Конкретните изисквания ще бъдат определени след широка дискусия в научните и академичните среди. Ще бъдат взети предвид предложенията, дадени от висшите училища и научните организации. Всяко училище и организация ще има правото да определи допълнителни изисквания за своите кандидати. Според проф. Денков от Българската академия на науките (БАН) и 41 от университетите у нас вече били готови с примерни изисквания.


Минималният брой точки, необходим за допускане до оценка на кандидатурата за съответната научна степен или академична длъжност в дадено професионално направление, ще бъде определен в правилника за прилагане на закона. Този документ ще бъде готов до шест месеца след обнародването на закона.


Започналите и неприключили процедури по придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност ще завършат по реда, определен от сега действащия закон. Според експертите по новите критерии ще се работи най-рано след година.


При системни нарушения ще отнемат акредитацията на университетите


Министърът на образованието и науката ще осъществява административен контрол върху прилагането на минималните национални изисквания. Това няма да нарушава принципа за автономия на висшите училища, тъй като окончателните решения за присъждане на научна степен или назначаване на академична длъжност ще се взимат от факултетните съвети, както досега.


Ако обаче се установи, че висше училище или научна организация системно нарушава тези процедури, министърът на образованието и науката ще има правото да предложи отнемане на институционалната акредитация на съответния университет или на акредитацията на докторските програми на съответната научна организация, обясниха експертите.


За членове на научни журита ще могат да бъдат избирани както български, така и чуждестранни учени. Те трябва да покриват съответните минимални национални изисквания за научна степен или академична длъжност, да имат постижения в дадената научна област, а при възможност и в конкретното направление и специалност.


За пръв път ще има процедура за установяване на плагиатство


В проектозакона за първи път у нас се определят условия и ред за установяване на научно плагиатство. Такава възможност ще има както по време на провеждане на процедурите, така и след получаването на научна степен и заемане на академична длъжност. При сигнал министърът на образованието и науката ще определя научно-експертна комисия, която да изготви анализ за наличие или липса на плагиатство. Цялата процедура ще трае около три месеца.


Ако се установи, че даден учен е откраднал чужд труд, той може да бъде освободен от академична длъжност или докторската му степен да бъде отнета. Това решение обаче ще зависи от факултетния или от научния съвет до ректора на висшето училище. След определен период от време - например 5 години, ученият ще може да се яви на конкурс за съответната титла с друг труд.


Предстои да бъде създадена публична електронна база данни за хората, придобили научна степен, за защитените дисертации и за хабилитираните лица у нас. В нея ще се отразяват индивидуалните наукометрични показатели, както и постиженията в преподавателската дейност на учените.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Прилича ми на опит за комбиниране на принципи от американския подход (например образователно-научната степен доктор - остават много организационни въпроси по утвърждаване на минималните изисквания за нея на ниво катедра, факултет и университет или контрола над процедурите на ниво университет с периодична намеса на лицензиращата инстанция) с "остатъчни" подходи от по-консервативните европейски системи за оценка на научната дейност. В края на краищата май ще победят страхуващите се за позициите си окопали се динозаври, особено в по-слабите вузове.

 2. 2 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 582 Разстроено

  Ми то имаше!
  Ама министър Игнатов (ДОЦЕНТ с ЕДНА научна публикация) с помощта на министър Дянков унищожиха ВАК, за да оцелее НБУ...

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Нещо трябва да се промени. Толкова професори на глава от населението никога не сме имали/не само че сме намаляли на 7 + млн./

 4. 4 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Те първо, вместо да реформират комунистическата ВАК, отмениха всичко и куцо, кьораво и малоумно стана професор. След като най-различни библиотекарско-ченгеджийски хайвани + откровени некадърници да заемат стратегическите височини, сега се опитват да затворят входа за всички останали и те да колят и бесят.
  Типично българска простотия - от пълно олабване до пълно затягане, така че да останат само наши хора.
  Безумна държава, в която колкото си некомпетентен, но по-нагъл си и "по-успял".

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Националните критерии - добре. Ама какво правим с нароилите се 'игнатовски' професори? Ще ги пресяваме ли според националните критерии?

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Весело

  Тук е редно да попитам редакцията на "Дневник" дали Евгений Дайнов е професор?
  —цитат от коментар 5 на 100jan


  По този повод си спомням един реален случай разказван от участник в него. Среща запъхтян свой познат, пита го за къде бърза толкова а той му отговаря "Нямам време, закъснявам за научният съвет. Събираме го за четвърти път за да направим професор Дайнов доцент и той все пропада" :) Сериозно, с доцентурата му е имало големи проблеми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Любопитно

  голям фарс ,българия е абсолютен първенец по брой на професори и доценти в целият свят ,от които поне 90% са абсолютно фалшиви

 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Весело

  Иначе по повод тези критерии народът ни го е казал ясно "След дъжд чадър". Наводниха висшето образование с псевдо професори и пишман доценти, чак тогава се сетиха за тях.

  Ако не направят система за ПРЕАТЕСТИРАНЕ на всички с титли смятайте всичко за пропаднало. Защото боклука промъкнал се в голямата каша ще е окупирал всички научни съвети и командни височини и ще възпроизвежда подобни на себе си. А кадърните ще спира с всички сили, той иска послушни не кадърни. Защото послушните се удобни, знаят че са слаби и се подмазват на началството. А кадърните са свободни и независими понеже разчитат на себе си.

  Така че анулиране на всички титли и преатестиране, отново по стълбицата /защити и т.н./. Желателно периодично преатестиране, не да вземе титлата и после само да лежи на гръб. За такива просто му се отнема титлата.

  И да се имат предвид и обективните трудности. На математика му е лесно, трябва му лист хартия и молив. Но за инженера да прави изследвания му трябва лабораторна база че и промишлено оборудване. Много скъпи понякога.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Това "весело настроение" в #9 не знам как се появи. Никак не е за смях, отчайващо е направо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stewie":

  "голям фарс ,българия е абсолютен първенец по брой на професори и доценти в целият свят ,от които поне 90% са абсолютно фалшиви"

  Някакви данни да имате, проучавания - за броя и за процента на фалшивите професори? Защото аман от всичколози, които хвърлят бомбастични твърдения на базата "така казва тетка Пенка".
  И да ви кажа - отговор от типа: "няма нужда от доказтелства - то се вижда и с просто око" означава, че и сянка от хабер си нямате за това, за което пишете.

 12. 12 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 239 Неутрално

  След като в Румъния - при промяна на закона и отмяната на техния ВАК - за нула време се нароиха над 5,000 нови професори (за броя на доцентите им нямам данни), там въведоха преатестиране на всичките "нови", т.е. на получилите степени и звания след влизането в сила на новия закон. Само така може да се намали броя на новоизпечените хабилитирани лица - като се види кой наистина покрива определени критерии и кой - не.

 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Весело

  За какво говори г-н химико-министъра? За БАН или за Университетите? В Университетите всичко е решено. Студентите не се родиха (преди 19-20 години), а родените си заминаха да следват в Европа и САЩ. Така че е по-актуален въпроса за уволнението на нароилите се учени във факултетите на Университетите без студенти. Е Първият Гражданин ще ми отговори, че научната порнодукция на Физическия Факултет е на световно ниво, незаменим е за Университета, а аз пак ще му отговоря, че никой няма да забележи уволнението 100-200 доценто-професори от СУ без лекции.

  Настроение - стъписване пред нахалството на някои учени особи!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#7:"Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК"][/quote]

  "Събираме го за четвърти път за да направим професор Дайнов доцент и той все пропада"
  Е то кой би искал от професор да го направят доцент :) Затова ще пропада я!

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Нека се помисли и да се направи. Децентрализацията обаче трябва да върви с финансовата рамка и ако не с друг тогава силово намаляване на висшите училища.
  Иначе за търсене на плагиатства се сещам за една отлична руска платформа-сайт: Диссернет. Руските власти искат да го затворят, защото почти всички министри и висши началници се оказаха с фалшиви дисертации :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  Научните звания "професор" и "доцент" отдавна се превърнаха в академични длъжности. Има образователно-научна степен "доктор" и образователно-научна степен "доктор на..."/бившата голям доктор. Професор и доцент са академични длъжности, на които се избират докторите за определен период от време/не са доживотни/.Ако трябва да сравним с казармата, лице с образователно - научна степен лейтенант/доктор/ може да заеме длъжност командир на взвод/асистент/ или командир на рота/доцент. И всичко това за определено време. От публикацията се вижда, че на автора му е каша в главата...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":

  За периодичното атестиране си много прав. Намаляването на научната продуктивност при хабилитирани лица при един нормалехъ годишен оценъчен процес трябва да е съпроводено с примерно тригодишен срок за поправяне на проблема, през който да се ограничи броят на докторантите. Липсата на резултат след срока да води до загубено право на работа с докторанти, а в по-тежки случаи и на магистранти. Именно затова в САЩ има две нива на ауторизиране: работа на бакалавърско ниво (катедра) и работа на магистърско и докторско ниво (градуаейт) за което се прави молба до Факултета по магистерски и доцторски програми и съветът там разглежда пригодността на кандидата, па бил той професор или доцент.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitko11":

  Превръщането на званието в длъжност в академията е свързано с увеличаване на степента на институтионализация (независимост на отделния университет), т.е. трансформацията на държавното начало в регионално. При това положение не може да има признаване на професорско звание на човек от треторазряден университет в "първа дивизионна лига" :-). Тук има и един чисто финансов момент. За сега асистентите, дори с докторати, са третирани като чираци в системата на гилдиите напълно подчинени на калфата (доцент) и майстора (професор). Съответно и заплатата им е като на чираци. В щатите този проблем се избягва като а)всички приети с подобаващи квалификации имат право да водят самостоятелни занятие; б) основната заплата на асистента при преминаване в статут доцент, а на доцента в професор не се променя особено, примерно с 10% на всяко стъпало (казаното от мен тук е много опростенческо, защото в пазарните условия един асистент например по счетоводство може да взима два пъти по-голяма заплата от професор в хуманитарните науки); в) всяка година при разпределение на фондовете отделени за "приност" всяка катедра има разработена точкова система от критерии по която се извършват оценките). И така нататък

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 821 Любопитно

  "При сигнал министърът на образованието и науката ще определя научно-експертна комисия, която да изготви анализ за наличие или липса на плагиатство. Цялата процедура ще трае около три месеца.

  Ако се установи, че даден учен е откраднал чужд труд, той може да бъде освободен от академична длъжност или докторската му степен да бъде отнета. Това решение обаче ще зависи от факултетния или от научния съвет до ректора на висшето училище. След определен период от време - например 5 години, ученият ще може да се яви на конкурс за съответната титла с друг труд."
  Голямо писане на сигнали, ще падне. След което идва голямото проверяване, след което няма да остане един хабилитиран за цвят.

 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Не е работа на министерството да налага единни критерии за заемане на длъжност. Работата на министерството е да изисква от Университетите с държавна поръчка необходимото качество на знания и умения на студентите при дипломиране. При условия, че министерството осигурява необходимите средства за това. За БАН остава изискването не какъв е старши научният сътрудник там (понеже не са никакви професори и доценти в БАН), а какъв е приносът на така наречената научна продукция. А кадровите напъни на министъра са си чиста проба болшевизъм.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Имаме си професири и професорки по на 35 години предостатъчно. Тези хора някак си се хабилитираха след разгрома над ВАК. Сега искат да се защитят от следващата вълна "бързи" професори и най-вероятно ще поставят трудно изпълними изисквания пред кандидатите. Така едно "златно" поколение ще се бетонира за следващите 30 години. Стига да останат мераклии да се обучават при "безценните" и "незаменимите".

  master
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#11] от "grajdanin1":
  Не му трябват. Той пише България с малка буква.

  Еретик
 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#6] от "galapagas": ''Националните критерии - добре. Ама какво правим с нароилите се 'игнатовски' професори? Ще ги пресяваме ли според националните критерии?''

  Точно същия въпрос имам и аз. Би следвало да се направи ревизия на всички професори и доктори, произведени след премахването на ВАК. Иначе, както писа някой по-горе, ще се получи ситурация, когато комисии, съставени от ''игнатовски'' професори и доктори, ще решават дали да хабилитират хора, които може би ще са много по-квалифицирани от тях.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Щели ТЕПЪРВА да включват процедура за установяване на плагиатство!!!!!
  Нужни ли са повече коментари за нивото и качествата на родните ''учени''.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stewie": ''българия е абсолютен първенец по брой на професори и доценти в целият свят ,от които поне 90% са абсолютно фалшиви''

  Но това не е никаква пречка те да бъдат направени и министри. Всичко е една фалшива фасада.

 26. 26 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Ваковски" професор съм и въпреки че минавах но втори заход, там поне имаше някаква система. Вярно, в последните си въздишки ВАК изпусна зловония и направи груби грешки, но това беше зададено от поредицата нейни последни председатели - все "демократи", които бяха решили да дадат "път" на свободомислещите и да спрат комунягите на растояние от науката. Това което стана след разтурването на ВАК го имаше /донякъде/ само в Румъния, но и там се отсрамиха бързо. У нас безобразиет продължава и мнозина биха ви казали как могат да направят от обикновено магаре професор.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#16] от "mitko11": ''Професор и доцент са академични длъжности, на които се избират докторите за определен период от време/не са доживотни''

  Какво разбираш ти - тук не само ги използват до живот, но и с тях се кичат хора, които никога не са преподавали в университет или където и да е. Да можеха, щяха и в наследство да ги предават.

 28. 28 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  "Професор до професор
  в растящи проценти,
  скоро ще станем
  страна от доценти"!

 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Системата се е разклатила не от химика-министър, а от пазарните условия. Няма студенти, затова се набират некачествени. Иначе, когато се поставят рамки и условия, следва и да се дадат условия за заплатите. Какви заплати са 900 лева за доцент и 1100 лева за професор в Софийски Университет? национални критерии за получаване на звание доцент и професор - да! Но и национални критерии за заплатите на тези служители - също да! Идеите на химика-министър са си чиста проба болшевишки мечтания - липсва възнаграждението за носителите на тези научни и преподавателски постижения.
  Иначе изливайте си злобата към доцентите и професорите - гроздето е гнило, нали! Елате да четете моите лекции и да ви видя тогава ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Титлите са измислени с цел да се открои едно елитно малцинство . У нас професорите се размножават като въшки и скоро ще бъдат мнозинство и това ще наложи въвеждането на титлата ''не-професор''. Професор е световно признатият учен Марко Минков , но професор ,че и доктор на филологическите науки е и полуграмотният и нелечимо болен от логорея ( в превод ''словесна диария'') Юлиян Вучков. До кога с тази смехотворна инфлация??

 31. 31 Профил на zlatka1
  zlatka1
  Рейтинг: 404 Гневно

  Хубави намерения , но нали след седмица-две нов министър идва, ново правителство, нови приоритети...може и година две да минат докато дойде ред на въпросния законопроект...А защо от съвета на Ректорите толкова се съпротивляват на този законопроект?...Ами просто=мнозина от тях не са и чували какво значи ИМПАКТ ФАКТОР, СКОПУС, ЕЛЗЕВИЕР, ШПРиНГЕР.....Цитирания на трудове..Тези думички са им непонятни....

 32. 32 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#29] от "vxa15365434":

  "Какви заплати са 900 лева за доцент и 1100 лева за професор в Софийски Университет? национални критерии за получаване на звание доцент и професор - да! Но и национални критерии за заплатите на тези служители - също да! "
  Националните критерии за заплати са приложени и са ви дали толкова - 1100 лева. За България са си много хубави пари за "четене на лекции" както ти казваш " Елате да четете моите лекции". За какво да ви дават повече пари?! Ти си "четеш" лекциите от преди 20 години, пък и пари иска!!! Щом още си в България да си "четеш" лекциите, значи че и тези пари са ти много. Ако беше свестен преподавател (а не четец на лекции), отдавна да си отишъл в бяла страна. Щом си в България, толкова и заслужаваш.

 33. 33 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Скандалният закон 'Игнатов' нанесе непоправими вреди на научната общност с това, че легитимира лумпените в научните среди и тотално обезличи малцината истински учени, зад титлите на които имаше някаква стойност. Усилията на министър Денков трябва да бъдат подкрепени независимо от прибързаността и недоизпипването им.

 34. 34 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#29] от "vxa15365434":

  "Пазарните" условия във висшето образование са резултат от продължила две десетилетия негова деградация. Опитът да се обвържат два относително независими бренда тук /акредитацията на висшите училища и цената на обучението/ доведе до тоталното "производство" на хабилитирани. Философското "там където доцент, там и професор" като оправдателна идея девалвира не само научните звания, но и научните степени. Ето защо критериите и процедурите за хабилитация у нас са свързани с икономиката на обучението, със задължителната акредитация на ВУ, с присвояването на кредити по специалностите, броят на приетите студенти и още и още. За да се направи стабилна и печеливша стратегия в сферата на висшето образование са нужни хора умни, а не безгранично верни на някой политически вожд!

 35. 35 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "princess_x":

  Там е една от разликите между ваковския професор и игнатовския! Сега ппофесорът е "щат" в някой си университет и обявяването на конкурс предполага спечелилият го да стои във ВУ и да е професор. В случай че напусне, губи и "щата", сиреч вече не е професор. Произвежданите във ВАК професори носят-носеха званието пожизнено и това произтичаше от ред особености на законодателстото, на процедурата и на избирателните критерии.

 36. 36 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Преди години имах преподавател ,бивш милиционер , не знаеше предмета полит.икономия, но това не му пречеше....Ние се изхитрихме и в неговия час някой го молеше да ни пусне,заради неотложни ангажименти !! Той го правеше с удоволствие и така тези часове всъщност бяха свободни !

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Националните критерии за заплати са приложени и са ви дали толкова - 1100 лева. За България са си много хубави пари за "четене на лекции" както ти казваш " Елате да четете моите лекции". За какво да ви дават повече пари?! Ти си "четеш" лекциите от преди 20 години, пък и пари иска!!! Щом още си в България да си "четеш" лекциите, значи че и тези пари са ти много. Ако беше свестен преподавател (а не четец на лекции), отдавна да си отишъл в бяла страна. Щом си в България, толкова и заслужаваш. [/quote]

  Глупако, аз се пенсионирах със заплата бруто 71,000 евра. В момента лекциите ги "чета" без възнаграждение и то на английски .....
  До коментар [#32] от "rumen5252":

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#21] от "gigabyte":

  Едва ли ще е точно така. За тази учебна година само няколко ВУ напълниха "кошницата". След 2-3 години демографският спад /кризата отпреди 20-25 год./, многото университети и системата за следване в чужбина ще съкрати висшите учебни заведения и ще се появят безработни професори. Натам вървят нещата.

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#35] от "ИванКар": ''Сега ппофесорът е "щат" в някой си университет и обявяването на конкурс предполага спечелилият го да стои във ВУ и да е професор. В случай че напусне, губи и "щата", сиреч вече не е професор.''

  Да, де, но те продължават да използват ''Проф.'' пред имената си, като някои от министрите в служебното правителство.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK