"Лисича опашка", изпусната от завод в Девня, разтревожи жителите на града (видео)

За замърсяване на атмосферния въздух в девненския квартал "Повеляново", край който се намира южната индустриална зона на града, съобщиха от общинската пресслужба. Според разпространената информация изпускането на азотни оксиди е станало от завода на компанията "Агрополихим" около 16 ч. вчера.


В разпространената информация се казва още, че в момента на изпускането на газа в района на Девня е духал вятър от изток-югоизток, което е причина за усетения специфичен мирис, дразнене на лигавицата на очите и носа. От пресслужбата на община Девня обясняват, че поне два пъти годишно хората в "Повеляново" ставали свидетели на


т.нар. "лисича опашка" - оранжево–червеникав дим
изпускан от комин на завода "Агрополихим". Това се случвало при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини, както и при аварийни ситуации.


От общинската администрация в Девня настояват Министерството на околната среда и водите да премести автоматичната измервателна станция за мониторинг на въздуха в кв. "Повеляново". В момента съоръжението се намира в кв. "Река Девня", който е на 12 км от Индустриална зона–юг, а обхватът му е до 2 км, уточнява пресцентърът на общината. Дори вятърът да духа от изток-югоизток, както в неделя, това разстояние било достатъчно голямо и


вредните аерозоли се разсейвали в атмосферния въздух,


преди да стигнат до измервателната станция.


"Прелюбопитна подробност е, че допреди десетина години в "Повеляново" е имало автоматична измервателна станция, която е функционирала паралелно с тази в кв. "Река Девня", но впоследствие е изчезнала мистериозно", пише още в официалното съобщение на местната администрация в Девня.


В отговор на въпросите, изпратени от "Дневник" по повод на разпространеното съобщение, от "Агрополихим" информираха, че в неделя действително работата на цеха за производство на азотна киселина е било спряно. Това е станало след предварително планиране поради необходимостта от механичен ремонт на едно от съоръженията.


За спирането на цеха са уведомени РИОСВ – Варна, "Басейнова дирекция" за Черноморски район, кметът на община Девня, началникът на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", както и областният управител на Варненска област. С това са били спазени всички нормативни изисквания за работата на завода.

"Лисича опашка", изпусната от завод в Девня, разтревожи жителите на града (видео)

© Община Девня


"При спирането на цеха в рамките на около две минути се отделят азотни оксиди – т.нар. лисича опашка", обясни Мая Стефанова, ръководител на отдел "Екология" в дружеството. Газовете се разсейват бързо в атмосферния въздух, предизвиквайки


визуален ефект на жълто-оранжев дим


Височината на изпускащия комин е над 130 м, поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека и не могат да окажат вредно въздействие върху здравето на населението", каза още Стефанова.


Производството на азотна киселина е неделим етап от процеса на производство на азотни минерални торове, пише в отговора на "Агрополихим". "Единствените емисии, отделяни при производството, са азотни оксиди, които са характерни за състава на атмосферния въздух и нямат необратими ефекти върху околната среда или човешкото здраве."


Според Мая Стефанова през последните 10 години там са извършени


инвестиции за стабилизиране и модернизиране на производството,


като само частта от тях, пряко касаеща екологичните параметри на производството на "Агрополихим", надхвърля 110 млн. лв.


"В резултат на това аварийните спирания на цеха за азотна киселина са намалели в годишен аспект от над 20 в годините преди приватизацията на дружеството до максимум 2, обяснява Стефанова. Значителни инвестиции са направени и в намаляване на емисиите от производството, като монтираната техника е най-добрата, налична в Европейския съюз. В резултат на това емисиите са намалени до нива значително под допустимите норми.


От "Агрополихим" съобщават също, че за непрекъснато следене на емисиите от цеха за производство на азотна киселина е монтирана система за постоянен мониторинг.


Резултатите от измерванията се контролират


непрекъснато от Районната инспекция по околната среда и водите.
"Нашите цели през последните 10 години са да развиваме производство в пълно съответствие с нормите на безопасност и околна среда, като ще продължим да инвестираме приоритетно в проекти, подобряващи тези показатели", информираха още от "Агрополихим".

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Неутрално

  Тази новина за "Лисичата опашка" е от вчера след обяд...
  Поне два пъти годишно повеляновци стават свидетели на т. нар. "Лисича опашка". Това се случва при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини, както и при аварийни ситуации.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  " Агрополихим " и " Солвей соди " и " Италочименти " са приватизирани овреме от чужди фирми и Девненските дрОгаре това ги човърка изодвътре много. :-)
  Искат реприватизация и национализация и да ги дадат на ДрОгарят Банев той знае как да ги фалира.
  Защо не пискахте преди 1989 година когато мъглата падаше два пъти в годината и държеше по 6 шест месеца ?
  Производство Амоняк и Азотна при пуск и спиране няма как да не изпусне остатъчното налягане от компресорите такова е самото производство навсякъде по света.
  Другото е че в Повеляново много рядко има пушеци и безспорен факт е, че няма празни къщи и апартаменти и тези дето ръчкат по въпросът са много добре запознати с това понеже няма някой от семейство да не е работил в СХК . Течението е по посока Река Девня дето е кметството. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  А преди 30 години това беше обичайна гледка над Ст. Загора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK