Безброй нарушения със СРС-та в градския съд по времето на Янева са пратени на Цацаров

Докладът констатира, че вероятно като председате на СГС Владимира Янева е антидатирала заповед, свързана с работата по разрешаване на СРС-та

© Юлия Лазарова

Докладът констатира, че вероятно като председате на СГС Владимира Янева е антидатирала заповед, свързана с работата по разрешаване на СРС-таБезброй нарушения при разрешаването на специални разузнавателни средства и организирането на работа в Софийския градски съд (СГС) са пратени на главния прокурор Сотир Цацаров за проверка дали са извършени престъпления. Това се разбира от доклад на заместник-председателите на СГС Даниела Борисова и Мими Мунджиева за дейността на отдел "Защита на класифицираната информация" в съда за 2015 и 2016 година.


Проверката е установила, че в много случаи са


давани разрешения за специални разузнавателни средства (СРС), без исканията за тях да са били мотивирани.
Освен това много често се е случвало един заявител да депозира в един и същи ден две искания по едно и също оперативно дело, засягащи един и същ човек.


Над 60 пъти СГС е разрешил използването на специално разузнавателно средство, въпреки че не той е бил компетентният съд.


Сред установените нарушения е и това, че между 2009 и 2014 година не са записвани имената на съдиите, които са давали разрешенията. Освен това дълго време не се е съхранявал втори екземпляр от искането за СРС. Повечето нарушения, които са открити са за 2015 година.


Докладът е изпратен и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения към Народното събрание и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.


На брифинг председателят на съда Калоян Топалов обяви, че целите на проверката е била да се идентифицират проблемите, така че да се подобри организацията на работа при даване на разрешения за СРС-та. От съда са поискали на няколко пъти проверките в съда на Националното бюро за СРС и на ресорната парламентарна комисия, но те така и не са им били предоставени. По думите му след набелязаните проблеми са били предприети мерки, които са довели до това, че въз основа на разрешените СРС-та са се увеличили с почти 90 % изготвените веществени доказателствени средства.


Едно от 29-те констатирани нарушения е за внесени


52 искания от службите за подслушване и следене на хора с дипломатически имунитет.


В доклада е записано, че това е станало в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Като по всички образувани дела са дадени разрешения, като от СГС отказаха да уточнят какви са хората, засегнати от приложените СРС-та.


Преди време в рамките на изтеклите разговори, станали известни като "Яневагейт" бившият председател на СГС Владимира Янева и нейната колежка Румяна Ченалова си говорят за това, че Янева е издала класифицирана информация, съобщавайки, че посолства са били обект на СРС.


Другите констатирани проблеми са за некомпетентни заявители, липса на мотиви при заявления, подслушване на цели групи хора и телефони без да е посочено точно кое от лицата кой номер използва.


"Констатирани са случаи, при които искането на заявителя е не само немотивирано, предвид обстоятелството, че липсва място на разследвана престъпна дейност, но и че това място е извън територията на Република България, като от мотивите на искането не става ясно, каква е обвързаността на фактическите данни, посочени в искането на заявителя както с територията на Република България, така и с лицата, които са поставени под контрол, чрез разрешените спрямо тях за използване 22 оперативни способи от страна на оправомощения съдия".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK