Главният прокурор ще може да прекратява дейността на вероизповедания до 6 месеца

Главният прокурор ще може да прекратява дейността на вероизповедания до 6 месеца

© Красимир ЮскеселиевПроект на служебното Министерство на правосъдието за промяна на Закона за българското гражданство разкри изменения и в други закони, като този за вероизповеданията, които предвиждат сериозни промени и рестрикции, както и нови правомощия на главния прокурор.


В проекта, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, се предвижда още и ограничения на избирателните права на българите в чужбина чрез въвеждане на принципа на уседналост и за парламентарния вот.


Промените в Закона за вероизповеданията се обосновават с
"актуалните заплахи и предизвикателства пред националната сигурност, правата и свободите на гражданите в условията на международно напрежение и променяща се геополитическа архитектура на съвременния свят"


С промените се целяло създаване на експедитивен механизъм за действие от страна на правораздавателната система в неотложни случаи, когато религията се ползва за политически цели и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други хора. В мотивите се подчертава, че религиозните общности имат право да получават финансиране от граждани и фирми, но то не е абсолютно и подлежи на ограничаване при необходимост.


"През последните години бяха въведени допълнителни изисквания към финансирането на вероизповеданията, особено относно финансирането от чуждестранни източници в Канада, Австрия, Русия, обсъждат се в Холандия и др. Акцентът, който се поставя е върху прозрачността и възможността на държавните органи да получават информация относно дарителите, целите и размера на получавани от вероизповеданията финансови средства и активи от чуждестранни лица", мотивира се още правосъдното министерство.


В закона се въвежда забрана за намесата и участието на религиозни институции в предизборна кампания и предизборна агитация


"Вероизповеданията не могат да осъществяват дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Република България, включително чрез проповеди и разпространение на литература и информационни материали", е записано още в проекта. В тези случаи, когато се неотложни, защото това е работа на съда


Главният прокурор се овластява да ограничава вероизповеданията, като например да преустанови дейността им за срок до 6 месеца,


както и да:


- спира разпространението на дадено печатно произведение;
- да спира издателската им дейност;
- ограничава публичните им изяви.


След като наложи мярката за преустановяване на дейността на някое вероизповедание, той ще трябва да уведоми Софийския градски съд до 72 часа, който ще се произнася незабавно по законосъобразността на наложената от главния прокурор мярка.


Главният прокурор ще има тези правомощия и ако вероизповеданието застрашава националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или правата и свободите на други хора или ако се използва за политически цели.


Със законопроекта се задължават вероизповеданията да поддържат регистър на даренията си над 1000 лв.


получени от български и чуждестранни лица и организации.


Предлага се и изричната забрана на анонимните дарения над 1000 лв., даренията от политически партии, както и на получаването на финансови средства и активи от чуждестранни организации и лица, включени в Списъка на лицата, групите и образуванията, които подлежат на замразяване на финансови активи и засилени мерки в областта на полицейското и съдебното сътрудничество, съгласно Регламент 2580/2001 г. на Съвета на Европейския съюз.


Въвежда се забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави и техни органи и организации. Например - католическата църква, подчинена на Ватикана, която е държавен субект на международното право. Въвежда се обаче възможност при необходимост българската държава да уреди чрез международен договор подобни отношения.


Като допълнителна мярка за прозрачност се предлага вероизповеданията да представят и годишен финансов доклад


което ще спомогне за по-рационално планиране и разпределяне на държавната субсидия за вероизповеданията.


Заради охраната на конституционния ред и защитата на правата и свободите на българските граждани


се въвежда забрана за чужди граждани да представляват български религиозни институции


Освен това се предвижда ограничение на вероизповеданията да назначават чужди граждани за религиозни служители - трябва да представят в дирекция "Вероизповедания" при Министерския съвет доказателства, че тея владеят български език, имат необходимата квалификация и няма български граждани със сходна квалификация, които могат да осъществяват съответното богослужение и ритуали.


Правосъдното министерство предлага и по високи санкции при нарушение на разпоредбите на Закона за вероизповеданията. Досегашните от 100 до 300 лв. глоба стават от 300 до 3000 лв. А ако нарушението е извършено от юридическо лице, санкцията от 500 до 5000 лв. става от 10 000 до 50 000 лв.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Всичко това звучи много разумно, дано да успее да пресече мераците на турците за влияние в България и да го канализира там, където може да се противодейства успешно - в политиката. Там нещата са открити, а всички знаем коя е вредната, протурска партия в България.

 2. 2 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Дайте повече власт на Цаци, той обича

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Въвеждането на рестриктивен режим за финансиране на вероизповедания от чужбина е изключително разумна мярка, която трябваше да бъде предприета отдавна. По-добре късно, отколкото никога. Това е важна част от мерките по обезпечаване на националната сигурност, които трябва да бъдат предприети от следващото правителство.

 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Има ли право едно служебно правителство да прави закони? И дали подобен закон/освен в частта за осветляване на дарителите/, няма още повече да настрои двете основни религиозни общности в България една срещу друга?
  И кога за Бога ще се смени това позорно име на катедралата в София? Не ми се споменава и името на това лице. А.Н

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Под "чужденци да представляват вероизповедание" включени ли са ЕС-чуженците? Българската православна църква Мадрид испанец ли я представлява пред властите?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Всичко това е чудесно, само че няма КОЙ да удари през пръстите руските православни кагебисти, които налазиха БПЦ.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Подобен всеобхватен закон на такива чувствителни теми и възможностти за ограничаване правата на граждани и институции не бива да се приема от служебно правителство.

  Умерен толераст
 8. 8 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Забранете турския ДИАНЕТ в България!!! Не може мюфтията да е турски гражданин както е сега.

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 988 Неутрално

  ...Главният прокурор ще може да прекратява дейността на вероизповедания до 6 месеца...

  Големи неприятности ни очакват ако заглавието на статията отговаря на някаква част от съдържанието на проекта за измения на закона. Не мога да се отърва от чувството, че някой като да изпълнява поръчки с възможно най-неадекватни и грешни решения. Толкова мирише от горното намерение, че чак вони на голяма конфронтация.

 10. 10 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Добре де, ако забраняваме финансирането от чужбина, има ли предвидено държавно?

 11. 11 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 248 Весело

  Ей господ не може така, ама Цацата може :)

  Иначе сериозно, дейността на всякакви религиозни институции трябва да бъде забранена. Не може банда мошенници да се възползват хилядолетия вече от мъките и простотата на хората за да си финансират организациите, като им говорят безумни неща за невидими хора в небето. На тая простотия трябва да бъде сложен край веднъж и завинаги.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мърмор":

  Много правилна забележка! Така липсата на достатъчно редакционно мислене може да докара големи бели на страната ако някой вземе и публикува точен превод на заглавието с коментар, например в САЩ. Вероизповедание не може да се спре, може да се спре финансиране, да се закрие администрация, но не и вероизповедание.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мърмор":

  Много правилна забележка! Така липсата на достатъчно редакционно мислене може да докара големи бели на страната ако някой вземе и публикува точен превод на заглавието с коментар, например в САЩ. Вероизповедание не може да се спре, може да се спре финансиране, да се закрие администрация, но не и вероизповедание.

 14. 14 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  малко е, дайте на ГлавПрок-а повече власт! направо Pontifex Maximus!

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  Закривайте всички. Какво ще се мотаем.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  "когато религията се ползва за политически цели и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други хора".
  Ето и основанието за закриване на всички вероизповедания.

 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Разстроено

  "Вероизповеданията не могат да осъществяват дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Република България, включително чрез проповеди и разпространение на литература и информационни материали"

  Турската държава финансирва имамите в България за разцепване целостта на държавата, и това беше търпяно години наред. Имаме явна намеса на чужда държава в българските работи.

  При мен в Германия скоро ще пощне съдене на имамите, подкрепяни финансово от Турслката държава. България може нещо да научи от чуждият опит, както винаги. Сама не може да предприеме нищо, без чужд опит.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Без прокуратурата става с граждани срещу интелигентни свещенници (отец Кортези). Прокуратурата си трае.
  За ислямисти не се и говори, само когато ги подсетят политиците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Не може прокурорът, който е светско лице, да се меси на вероизповеданията.
  Така се оставя на неговото усмотрение да решава въпроси от духовна същност, за които даже няма квалификация.
  Ако има подозрение, че даденото изповедание е направило нещо срещу държавата, тогава може да му се повдигне обвинение, като към юридическо лице. Санкции (като крайна мярка - забрана за дейността) са възможни само при доказана вина по съдебен път.

  А за българтите в чужбина, държавата явно иска да бъде осъдена в Страсбург. С удоволствие ще се присъединя към такава жалба.

  И трето - служебното правителство няма мандат да въвежда големи законни промени. Тоо не е избирано от никого.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Служебния кабинет за 2-3 месеца да не се напъва да прави съдебна реформа?

 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Прокуратурата не може да е орган, контролиращ и регулиращ дейността на вероизповеданията. Това противоречи на Конституцията. А като какъв служебният кабинет, на когото остават броени дни, се е вживял да законодателства ?

 22. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално  "Вероизповеданията не могат да осъществяват дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Република България, включително чрез проповеди и разпространение на литература и информационни материали"Турската държава финансирва имамите в България за разцепване целостта на държавата, и това беше търпяно години наред. Имаме явна намеса на чужда държава в българските работи.При мен в Германия скоро ще пощне съдене на имамите, подкрепяни финансово от Турслката държава. България може нещо да научи от чуждият опит, както винаги. Сама не може да предприеме нищо, без чужд опит.
  —цитат от коментар 17 на slan777

  Идеологията ( не теологичната доктрина) с която сектите обосновават присъствието си дадена страна (особено в България) е смесица от чужда геополитика, долнопробно политиканство, извращаване на демократичните принципи и злоупотреба с "правата на човека"

  Т.е. и те подлежат на прокурорска намеса и корекция.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  Браво! А сега Цацата да закрие за шест месеца БПЦ защото Николай Светопловдивски прие кандидат-депутатите от АБВ-Движение 21 и ги благослови- което бе излъчено и по СМИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK