Министерството на финансите е отличник в достъпа до информация, сочи нов доклад

Министерството на финансите е отличник в достъпа до информация, сочи нов доклад

© Георги КожухаровМинистерството на финансите е постигнало най-високия рейтинг по прозрачност, достъпна и удобна информация за гражданите и е едно от ведомствата, които отговарят навреме на запитвания по Закона за достъп до обществена информация.


Това показва тазгодишният анализ на "Програма Достъп до информация", в рамките на който са изследвани сайтовете на 566 държавни и общински администрации, включително на всички министерства и Министерския съвет, държавните агенции и комисии, териториалните звена на изпълнителната власт, общини и институции като здравната каса, осигурителния институт и Академията на МВР.


Юристите, изготвили доклада, отчитат повишаване на прозрачността на българските институции в поддържането на информационните си секции и оповестяването на бюджетите и решенията си, но все още има пропуски по отношение на обявяването на резултатите от обществени поръчки, удобството на начина на поднасяне на информацията за гражданите и коректността, с която се отговаря по закона за достъп до информация.
От 2008 г. публичните структури имат задължението да поддържат на интернет страниците си секции с достъп до информация, но до 2015 г. нямаше нормативно уредени възможности за оплаквания от граждани и санкции срещу тези, които не го спазват, затова имаше и видимо ниско изпълнение на това задължение, коментира един от авторите на доклада Гергана Жулева.


Сега резултатите показват много добър ръст и поддържане на онлайн информацията, макар и непълно. Трябваше да се положат усилия от администрацията да попълнят тези секции и има още работа, защото само една-единствена институция има секция за достъп до информация, отговаряща напълно на законовите изисквания - Министерството на финансите, посочи Жулева. По думите й информацията им е добре подредена, а предоставената по ЗДОИ е направена така, че да е с функционални линкове и е в срок, за разлика от част от другите институции, които отговарят със сканирани документи в pdf формат или пък просто с линк към общата си страница.


Увеличава се делът на общините, които публикуват подробни отчети на бюджетите си, както и на проектите преди да бъдат одобрени. В тъмно зелено на картата са тези с повече бюджетна и финансова прозрачност.<br /><br /><strong>Източник:</strong> Програма "Достъп до информация"

© Програма

Увеличава се делът на общините, които публикуват подробни отчети на бюджетите си, както и на проектите преди да бъдат одобрени. В тъмно зелено на картата са тези с повече бюджетна и финансова прозрачност.


Източник: Програма "Достъп до информация"


От държавните агенции най-висок рейтинг за прозрачност и информативност имат Държавна агенция "Технически операции", "Архиви" и ДАНС. От комисиите на първо място е Комисията за защита на потребителите, от изпълнителните агенции - тази по геодезия, картография и кадастър; от институциите, създадени със закон - Агенция "Митници", и от създадените с постановление на МС - Националният център за информация и документация.


От общините най-пълен е сайтът и отзивчивостта на община Банско, а от областните управи - Бургас.


На последните места в общото класиране са Фонд "Социална закрила", Националният институт за недвижимо културно наследство и Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни с почти нулеви резултати за предоставена информация, която се изисква от тях по закон.


От министерствата най-зле се представя Министерството на културата, което също така е забавило отговора си по ЗДОИ извън законовия срок от 14 дни, също като седем други, включително самият Министерски съвет. Министерствата на туризма и на младежта и спорта не отговорили изобщо.


Министерският съвет се нарежда на 114-о място.


Положителна тенденция е, че вече 96% от административните сайтове имат и поддържат секция "профил на купувача" - ръст от 94% през 2016 г., съобщи Дарина Палова. Там повечето от институциите спазват изискванията да публикуват актуалната информация за обществените поръчки заедно с датата на обявяването им и условията по тях, но най-ниско изпълнение - 46% от изследваните сайтове - публикуват докладите на комисиите, свързани с офертите.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Весело

  Информацията ми прилича на платена реклама...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 303 Весело
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Но до най-важната няма достъп.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Добре е за данъците. Само да бъдат така добри да публикуват и как се харчат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  "... Министерството на финансите е постигнало най-високия рейтинг по прозрачност, достъпна и удобна информация за гражданите и е едно от ведомствата, които отговарят навреме на запитвания по Закона за достъп до обществена информация ..."!

  М-да..., стига само да не питате, за нещо около собствеността на акцизните складове, за горива...! Иначе, всичко друго е точно...! ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Не може да се каже същото за предишния екип, за съжаление той се връща наскоро ........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK