"Подкрепа" заговори за 1000 лв. минимална заплата до края на следващия мандат на Борисов

"Подкрепа" днес представи документ от 36 страници, в който обявява най-важните според нея мерки, които следващото правителство трябва да предприеме в различни области.

© Красимир Юскеселиев

"Подкрепа" днес представи документ от 36 страници, в който обявява най-важните според нея мерки, които следващото правителство трябва да предприеме в различни области.Конфедерацията на труда "Подкрепа" настоява минималната работна заплата да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда. Според изчисленията на синдикалистите това означава, че в края на мандата на следващото редовно правителство, за което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преговаря, минималното възнаграждение трябва да стане 1000 лв.


Производителността на труда в България е 2 пъти по-ниска от средноевропейската, а заплащането е пет пъти по-малко, тоест ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство, коментира вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партенионис, цитиран от БТА.


"Подкрепа" днес представи документ от 36 страници, в който обявява най-важните според нея мерки, които следващото правителство трябва да предприеме в различни области. Сред тях са необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата, намаление на ДДС до 7% за учебниците и научната литература догодина и нулева ставка през 2020 г., по-ниско облагане с ДДС на лекарствата, хляба и храните от първа необходимост.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  То пазара на труда ще си го покаже, като не могат да си намерят работници, заплатите ще се вдигат.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Пак много се изсилват. Те не са в състояние да се преборят и половината на това, ама се пънат като глист на буца. Досега синдикатите да са спомогнали нещо в изгода на работещите?! Не! Всичко е само да не бъдат забравени. Те една стачка не са спретнали дори. Беззъби бюрократи!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Весело
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6130 Неутрално

  До края на мандата - 1000 лева минимална заплата, това е почти двойно за 4 години.... Ами цените какви ще са?!?

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  И по моите сметки така излиза, два пъти по-ниска производителност но 5 пъти по-ниски заплати. Е, чак изравняване не може да има, трябва да се запазят и конкурентните предимства. Но примерно удвояване на сегашните заплати или поне увеличаване с 50-60% е съвсем нормално да се иска. Заработено е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Подкрепа" заговори за 1000 лв. минимална заплата до края на следващия мандат на Борисов
  ==================
  Т.е . , при четвъртия мандат - само дано до тогава има обединена десница , и тогава и 1500 лв ще бъдат възмогни !

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До края на мандата - 1000 лева минимална заплата, това е почти двойно за 4 години.... Ами цените какви ще са?!?
  —цитат от коментар 4 на Peni Nikol


  Цените ще са пазарните. Ако някой прекалено ги вдигне значи ще бъде изместен от вноса. Те и без това в момента на практика са равни на европейските. Изключение услугите, те доста ще пораснат защото при тях преобладава живият труд. Но и на Запад те са скъпички.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  То пазара на труда ще си го покаже, като не могат да си намерят работници, заплатите ще се вдигат.
  —цитат от коментар 1 на Гадьо


  И защо трябва да чакаме да се обърне колата за да търсим начин да я изправим? Веднъж емигрирал човек трудно се връща.

  Затова по-добре е работодателите да разберат, че мина времето когато злоупотребяваха с безработицата и изстискваха хората с мизерни заплати. Да търсят ефективност в организацията на производството, в повишаване на производителността с ново оборудване. А не в робски нископлатен труд все едно сме африканска държава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":

  Определено! Ако някой твърди, че производителноста на труда е ниска, то да си намери по-добри мениджъри - не са му проблем работниците за ниската производителност на труда.
  Но успоредно с ръста на заплатите, трябва и малко справедливост за почтените работодатели, като например премехване на платения отпуск (т.е. за сметка на работодателя) за времето на майчинство и гледане на малко дете - ако има такъв отпуск, то той трябва да е от сметката на НОИ, т.е. за сметка на социалните осигуровки на осигурените!

 10. 10 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това възоснова на какво? Несъществуваща и неработеща икономика? Повсеместна корупция? Необразовано и неграмотно население? Определено, колкото по-малко милионери има една държава, толкова по-пропаднала е тя...

  Give me Liberty Or Give me Death !
 11. 11 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Аз съм на мнение, че не трябва да се пипа поне 2 години минималната заплата. Не може да се мери с един аршин хора коита са учили, имат умения и продължават да се развиват с Кънчо дето реди пасианси по цял ден в държавната администрация или Айше дето върти половин час метлата дневно, ама се води на работа. И сега има глад за кадърни хора (неистов дори), и никой който има желание да работи и да се усъвършенства, не е на по-малко от 1000 лева заплата в частния сектор. За държавните - и на тях като им сметнеш бонусите, не са под 800.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5262 Неутрално

  "Подкрепа" заговори за 1000 лв. минимална заплата до края ...."
  В случая МРЗ ще се увеличи приблизително 2,2 пъти, но никой не говори за цените. Те вероятно ще скочат 4-5 пъти. Тези спестявания в банките трябва нещо да ги "изяде", най-вероятно инфлация

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":Но успоредно с ръста на заплатите, трябва и малко справедливост за почтените работодатели, като например премехване на платения отпуск (т.е. за сметка на работодателя) за времето на майчинство и гледане на малко дете - ако има такъв отпуск, то той трябва да е от сметката на НОИ, т.е. за сметка на социалните осигуровки на осигурените!
  —цитат от коментар 9 на cristo_n


  Съгласен, социалната политика не е задължение на работодателите. Те затова си плащат данъците, за да се грижих държавата за това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Минималната 1000, а средната колко? Да не стане така, че метачките да вземат, колкото учителите.

 15. 15 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Малко се гледа едностранно тоя въпрос.

  Уравнението има 2 страни - високи заплати = добри работници. Предвид, че образователната ни система не струва и 5 стотинки, от къде да дойде тоя добре работещ персонал? И от къде ще дойдат тези пари за тая заплата?

  Че държавата не може да намери работа на няколко хиляди младежи.. :)

  Гладна кокошка просо сънува.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Ако не друго то поне грък ще се пребори за български заплати. Те знаят как да искат така, че да не може да им се откаже.
  Пък фалиралите ще напуснат България, а държавата ще плаща обещетения :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Производителността на труда не е пет пъти по ниска от европейската а 100 пъти по ниска. И един лев да са заплатите в България пак е повече от колкото заслужава българският работник.
  Той е мързелив, нагъл, некомпетентен и безотговорен.

 18. 18 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Пълни глупости:
  "1000 лева минимална заплата" - ако всеки циганин взема 1000 лева, то учителите, полицаите, и всички други които сега вземат 800 лева, колко ще трябва да им се повишат? Това просто ще доведе до огромна инфлация - няма откъде да се вземат толкова пари, ще трябва да се напечатат.
  "необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата" - значи ако вземаш 450 лв. = 0 данък, а ако вземаш 451 = 10% данък или 45.1 лв? Или имат предвид на всички работещи да се приспадат първите 450 като необлагаеми? Това ще доведе до рязко спадане на приходите и ще отвори дефицит в бюджета, който ще трябва да се запълни от друго място.
  "намаление на ДДС до 7% за учебниците и научната литература" - да се хванем ли на бас, че Дидо Дебелио ще си мине всички издания по някакъв параграф като "научна литература"?

 19. 19 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#4] от "Peni Nikol":

  А цените четворни!

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Може.Но безработицата ще стане 50%.

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  И от къде ще дойдат тези пари за тая заплата?
  —цитат от коментар 15 на Петърчо


  Май че не си чел внимателно статията... ако въобще си я чел.

  Два пъти по-ниска производителност но 5 пъти по-ниски заплати. Тези пари ВЕЧЕ са изработени. Само че вместо да отиват в назначените капиталисти да ги харчат за безсмислен лукс ще отидат в този който ги е изработил. А назначените капиталисти като искат да са милионери да инвестират в организация на производството и ново оборудване и технологии. Както техните колеги на Запад.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  И един лев да са заплатите в България пак е повече от колкото заслужава българският работник.Той е мързелив, нагъл, некомпетентен и безотговорен.
  —цитат от коментар 17 на lordcris


  Ако се съди по теб така е.

  И впрочем как така този "мързелив, нагъл, некомпетентен и безотговорен" българин като отиде на Запад и веднага започва да получава 4-5 пъти /че и 10 пъти за по-квалифицираните/ по-висока заплата? Да не би заедно с визата да му наливат в главата квалификация и трудолюбие? Или все пак причината е в работодателя който може и да отговаря на твоите квалификации? И може би точно ти си такъв работодател?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#17] от "lordcris":

  Плащай нормална надница на циганите, които наемаш и ще видиш, че вършат чудеса.
  Иначе като цяло си написал тъпотия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#21] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":

  Правилно, но караш по Маркс. Правилно казвам.
  Маркс, обаче не е предвидил, че мафията може да притежава държава.
  Не са просто думи. Големите пари, големият бизнес е собственост на ДСигурност.
  Затова уравнието, което ПРАВИЛНО поставяш ще остане неравенство със знак...числов израз (5 по работа >заплащане).

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK