Още контраобвинения от Семерджиев: Агенцията по лекарствата била "функционално приватизирана"

Илко Семерджиев

© Надежда Чипева, Капитал

Илко СемерджиевИзпълнителната агенция по лекарствата се управлява не просто еднолично и незаконосъобразно, а е "функционално приватизирана" институция извън контрола на Министерството на здравеопазването. Това се твърди в трето изявление на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев по повод повдигнатото му обвинение от прокуратурата за заплаха към подчинен.


Казусът


В понеделник държавното обвинение обяви, че срещу Илко Семерджиев е повдигнато обвинение и е наложена мярка за неотклонение "подписка", след като директор на агенция към здравното министерство е подал жалба, че министърът го е заплашил с уволнение, ако не назначи конкретен човек за зам.-директор, независимо че агенцията е в конфликт на интереси с бизнесите му. Прокуратурата има и свидетели в подкрепа на подателя на сигнала.
На същия ден Семерджиев назова агенцията и директора - Асена Стоименова от ИАЛ, и я обвини, че го атакувала, защото се страхувала за позицията си, а недоразумението дошло от там, че й било възложено да провери има ли конфликт на интереси за въпросния човек, и ако има да отхвърли предложението. В съобщение на следващия ден обаче се уточни, че не е от правомощията на директора на ИАЛ да проверява за подобен конфликт и не се разбра в крайна сметка имало ли е такава задача, или не.


Нови обвинения


В поредното съобщение по казуса, от днес, Семерджиев изтъква отново колко наложително е Агенцията да има заместник-директор, какъвто Стоименова не е назначила в последните три години и твърди че това е довело до "свръхконцентрация на власт в едно лице" в разрез с Устройствения правилник на агенцията. Това според него е причинило "еднолично и незаконосъобразно управление" и "отказ на лицето да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът".


"Това очевидно е причината директорът да търси "спасение" от работодателя си чрез докладване в прокуратурата, което настоящият директор е извършвал нееднократно през годините. Подобен вид "функционална приватизация" на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност", твърди Семерджиев.


Като пример за "силната структурна деформация в здравния бюджет на България", за която ако се съди по думите му, изглежда, че основен виновник е Асена Стоименова, Семерджиев дава това, че "в добре управляваните здравни системи разходите за лекарства се движат обикновено в диапазона 12 – 15, максимум до 20 – 25% от общите разходи за здравеопазване", обаче в България достигали до повече от 30%.


"Функционалната приватизация и пълна безконтролност" на агенцията по лекарствата според Семерджиев са обяснение и за "масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само". "Зная, че бръкнах в гнездото на осите и реакцията не закъсня. Готов съм в съда, ако въобще се стигне до там, да представя факти и доказателства, които ще разтърсят не само българското общество. Това е работата на министрите на здравеопазването – да помагат на здравната система и хората, независимо от това дали са на власт или са тенденциозно подсъдими", казва накрая служебният министър с повдигнато обвинение.


Прокуратурата не вижда обратен натиск


В интервю по БНТ вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отрече да има признаци за натиск върху министъра, както твърди той.


"В рамките на нашето разследване не е установено нито едно доказателство за обратна принуда, както твърди служебният министър Илко Семерджиев в разпространеното през Министерството на здравеопазването становище. Имаме свидетели очевидци на разговора между Илко Семерджиев и Асена Стоименова, тъй като телефонният разговор по между им е станал достояние на всички присъстващи в стаята. Прокуратурата счита, че гласните доказателствени средства, подкрепени от писмените доказателства по делото сочат еднозначно, че деянието е извършено по начина, по който го съобщава и за който свидетелства и г-жа Стоименова", каза Арнаудова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK