Мюфтийството: Забраната за дарения за вероизповеданията ще доведе до навлизането на радикализъм

Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Мюфтийството е готово на разговор с държавната власт за финансирането. Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Мюфтийството е готово на разговор с държавната власт за финансирането. Снимката е архивна.Главното мюфтийство не е съгласно, дори е силно притеснено от законопроекта на правосъдното министерство, които предвижда изменения в Закона за вероизповеданията. Основната причина е, че то не получава финансиране от държавата, а ако бъдат забранени чуждите дарения това може би ще доведе до влизане на радикални елементи в България.


Това заяви за "Дневник" главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик. Вчера стана известно, че с малка промяна в Закона за българското гражданство се въвеждат много изменения в други три закона, сред които и този за вероизповеданията. Основните са свързани със забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията, даване на повече правомощия на главния прокурор, който ще може да преустановява дейността им за срок до шест месеца, както и други рестрикции и санкции. Повече четете тук.


"Парите на мюсюлманското вероизповедание в България идват от вакъфските имоти и дарения от страната и чужбина",
обясни Фаик. Благодарения на даренията най-вече от чужбина пък се поддържат трите духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград, които са под наблюдение на държавата и мюсюлманското вероизповедание. Те са голяма превенция за страната, защото предпазват младежите от радикализиране.


"От тази гледна точка главното мюфтийство не е съгласно със законопроекта, които подтиква вероизповеданията, които получават финансиране от чужбина към нелегално финансиране.


Досега всичко бе прозрачно, парите от чужбина се получават по банков път, под зоркия поглед на държавата",


коментира главният секретар. Той изрази надежда, че все още в страната има хора със съвест и истински патриоти, които няма да допуснат предложенията да влязат в сила.


Обясни още, че мюфтийството плаща заплатите на имамите в България и ако се ограничи финансирането му, парите ще се пренасочат към едно от трите духовни училища. И при положение, че е всеобща практика, което е публична тайна, тези имами ще започнат да се финансират от хора, проповядващи радикални течения, коментира главният секретар.


"На нас ни е ясно, че този законопроект цели ударът да бъде най-мащабен за мюсюлманското вероизповедание.


Това идва от световната вълна срещу исляма и няма как да не стигне България и да не се отрази тук", обясни Фаик.


И отново повтори, че мюфтийството е силно притеснено, защото ако държавата не го финансира "бъдете сигурни, че чрез куфарчета ще се финансират хора, които нямат общо с исляма и които само заради нашия контрол досега не са били в редиците на терористичната организация Ислямска държава". И ще се отиде към радикализиране на обществото от тези проповедници, допълни той.


От друга страна заяви, че ако започне да се обсъжда проектът, трябва да има разговор с представителите на вероизповеданията, защото не те могат да се финансират с оскъдни държавни средства. Трябва да се погледнат бюджетите и с колко трябва да разполага всяко. Фаик разказа и за друго притеснение, ако се премине към държавно финансиране и властта отпусне 1-2 транша, а после каже, че има криза и няма пари, което ще ги ощети.


"Както ги е страх всички християни в тази държава, евреи и нас така ни е страх - виждате какво става в света, бомбите в метростанциите или площадите не убиват само християни, убиват всички невинни хора.


За нас животът е неприкосновен, без значение на религията, която изповядва човек. Мисля, че държавните мъже ще бъдат по-разумни в решенията си и няма да се поддават на световните тенденции и силно се надявам, че новото правителство няма да бъде на всяка цена, няма да се стигне до отричане на европейските ценности с идеята само и само да има правителство", коментира още Фаик. Той подчерта, че главното мюфтийство няма представители, които да са чужди граждани, както и че то изповядва сунитско-ханефитско течение в исляма, което е най-либералното.


На въпроса как ще коментира по-големите правомощия на главния прокурор, който ще може да прекратява дейността на вероизповедания, той отговори с въпрос: "Според Вас нормално ли е да се дава в ръцете на един човек да решава съдбата на едно вероизповедание. Човек, който няма никакво религиозно образование или обучение?"


По думите му, предложенията на правосъдното министерство са неприемливи решения за всички изповедания. "Не може в ръцете на главния прокурор да има химикал и да решава кога ще прекратява и кога ще открива вероизповедания", коментира главния секретар.


И допълни: "В процеса към присъединяването ни към Европейския съюз,


ние спечелихме много демократични и човешки права. Даваха ни ги с лъжица, но за съжаление в момента ни ги отнемат с черпак".


Изрази надежда някой да вземе нещата в ръцете си и въпросите да се коментират с религиозните общности, за да се стигне до консенсус. "Ние сме равноправни граждани на тази държава, само изповядваме друга религия. "Дейността на духовните училища като превенция срещу влизането на радикални настроения трябва да е оценка за главно мюфтийство, а не да му се налагат наказания за грешките и постъпките на терористи, които са издевателствали в света", заяви още Фаик.


"Не може цената на това нещо да се плаща от българските мюсюлмани. Трябва да сме разумни във времена, в които водите са мътни и риба не се лови, защото това ще засегне много сериозно мюсюлманската общност. И ако се приеме законът най-вероятно ще има много голяма протестна вълна, както е било преди 1989г.", обясни Фаик.


Той заяви, че мюфтийството е готово за разговор с държавната власт за финансирането само да не спира религиозния живот в България.


"Не сме против държавата си, иначе ще сме против волята си. Ние служим на държавата.


Тя е наша, тя е една, нямаме друга държава. В главно мюфтийство няма хора с друга държава, всички са родени и живеят тук и надявам се ще продължат да живеят тук", завърши главният секретар.


"Дневник" потърси мнението на Българската православна църква и на другите вероизповедания и очаква отговор.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Ще получавате пари от държавата.
  Българската държава, не турската.
  Или саудитската или не знам коя си...
  Но захванете ли се с политика, дотук с религията.
  Имам баялдъ...

 2. 2 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Много сложна и чувсвителна тема. Според мен, няма начин да се получи кой знае каква подкрепа от държавата просто от чиста историческа гледна точка. Днешният българин, независимо че са изминали почти 140 години, е все още "враждебно" настроен към ислямът защото го асоциира с османското владичество, което както знаем не е било розово. От друга страна, "религиозният" климат, не само в България но в почти цяла Европа в момента не е от най-добрите.

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Море, това което трябва да стане е ДАНС да ви изкара кирливите сметки. Не само вашите, а на всички клакьори на врели-некипели. Да се направи всенародно допитване трябва ли Държавната хазна да финансира религии и да се изгради нов закон за вероизповеданията, с който под заплахата от затвор да се забрани натрапването на ритуалност извън очертанията на храмовете. Песнопенията на ходжите и дрънченето на камбани да се ограничат до търговските ви обекти, а не да звучат надлъж и нашир - както сега. Да се махнат кръстовете и забрадките от училището и то да се превърне в страж на светската република.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  Нито лев от моя принос към държавата не може да ходи за религии. В Германия вярващите плащат допълнителен данък, който не е задължителен. Всеки да си плаща за глупостта.

 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby":

  Какви кръстове ще махаш, да не си в Мека случайно.
  Някой си сложиш кръстче на шията и ти ще го махаш, така ли.
  За да се доволни ердоганите и ал багдади и подобни.
  Хайде, гледайте си работата, да не сме САЩ.
  България е светска държава, но християнството си е основната религия тук.
  Точка.
  Има села в Родопите с един човек и три джамии, сега и поддръжка ли да им плащаме.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  я глей ти къде ги сърбяло пералничките... само дето дарение и финансиране от чужда държава са леко две различни неща... отдавна трябваше да се въведе публичен регистър на даренията и финансова отчетност за вероизповеданията, макар че, като се имат предвид табиетите на авторите на законопроекта, едва ли става дума за необходимите мерки

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "DJTrump":

  Моля! Когато моите деца отидат на училище, те не трябва да бъдет обект на внушението, че религията е нещо добро. Твоите, когато ги прибереш у дома, можеш да им сложиш по една икона пред очите за да се просветят, да не им даваш да се хранят докато не се помолят и да им окачиш разпятие, както се маркира собственост. Когато децата пораснат и станат пълнолетни, всеки да прави избора си. България е светска Държава. Точка. Който иска да се черкува или да следва някоя друга религия, да го прави без да излиза на мегдана и да крещи: УБРЕЕЕЕ.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Бе много бързо се радикализирате бе!

 9. 9 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Днешният българин, независимо че са изминали почти 140 години, е все още "враждебно" настроен към ислямът защото го асоциира с османското владичество, което както знаем не е било розово.
  —цитат от коментар 2 на choKo


  Дали само заради османското владичество се възприема по този начин? Не ти ли струва, че имиджът на исляма е силно подронен защото съвременният тероризъм се свързва почти изключително с него? Защо когато говорим за радикализиране първата аналогия е именно с ислям?

 10. 10 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ислямът в България се отглежда изкуствено като екзотично цвете, но чуе ли се за ислямски радикализъм, винаги следва голяма доза християнски хербицид.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  мюфтийството получава финансиране от държавата, и то немалко. има си квота за това, което е абсолютно недопустимо, впрочем. както и финансирането на православната черква от държавата. на второ място, законът казва, че се осигурява "възможността на държавните органи да получават информация относно дарителите, целите и размера на получавани от вероизповеданията финансови средства и активи от чуждестранни лица". ако получаваш пари от държавата, имаш такава видимост, и си регистрирано вероизповедание, няма нужда да плашиш с някакви "куфарчета с пари", които така или иначе а ла "хауала" според исляма, се въртят постоянно. много плоско извиване на ръце и размахването на плашилото на радикализацията, която, впрочем, мюфтийството нито иска, нито може да спре. от друга страна, ако външни източници от турция, йордания и саудитска арабия (помним още скандалния случай с "ал-уакф ал-ислами" преди време, която се оказа, под носа на същото това мюфтийство финансира джамии в родопите), помним и вече скандалната просаудитска фондация "тайба", финансирала първия що-годе четивен превод на Корана на български, та, ако тези източници изведнъж се осветлят, може да се окаже, че благият брадат чичка мюфтия е получавал пари от съмнителни източници. и изведнъж да се окаже, че не стои в групата на чак-толкова-либерално-демократичните. няма да кажа мюсюлмани, защото смятам, че същностно ислямът не може да произведе либерално-правова-демократичност.

  впрочем, изказване за това как "суннитско-ханефитският клон в исляма" бил "най-либерален" (този пък термин въобще не може да се приложи за исляма), ме накара да се разсмея. за справка на човека от мюфтийството, талибаните в афганистан са също определяни като "суннитско-ханефитски" ислям. човек се чуди дали булгарските мослеми говорят неистини от невежество или със задна мисъл.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  "световната вълна срещу исляма "
  Абе пич, я обясни защо няма световна вълна срещу будизма или срещу даоизма. Защо точно срещу исляма има такава вълна? Защо няма вълна срещу католицизма в Русия или срещу православието в Япония?
  Въпросната вълна е реакция срещу агресивни религиозни практики. Опитвате се да се възползвате от нашите ценности (свобода на вероизповеданията) маскирайки откровен джихадизъм.
  В България трябва да се забранят всякакви религиозни училища. Заплахите с радикализъм да се криминализират.

 13. 13 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Аллах е гъбар ..

  Марс е изконна Американска територия!
 14. 14 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Радикален е самият ислям. Коранът съдържа най-малко 109 стиха, които призовават мюсюлманите към война с друговерците.
  Сура 47, стих 4
  И когато срещнете неверниците, съсичайте им вратовете, додето ги надвиете и [пленниците] здраво ги вържете!...
  Сура 47, стих 35
  И не падайте духом [при сражение], та да зовете за мир! Вие ще надделеете! Аллах е с вас и Той не ще погуби вашите дела.
  Сура 61, стих 4
  Аллах обича онези, които се сражават по Неговия път в редица, сякаш са здрава крепост.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "Македонски":

  ей сега ще напъплят "либералните мюсюлмани" и ще Ви обяснят как тия неща не значат това, което значат. тъй де.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#12] от "George Svinarov":

  не може да се забранят "всякакви религиозни училища" - свободата на вероизповедание е конституционно право. не искаме турция, иран или саудитска арабия, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ама как нагло плашат чалмите
  Ако не дадете пари, ще се радикализираме.

  Гиди нагли резанки.

  Не знам дали е добре българската държава да дава пари за ислямската религия в България, но
  съм убеден,че е много лошо Чужди държави да дават "дарения".

  Трябва да се осветят всички "дарители".
  Ще е интересно да се види.

 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#17] от "buljubei":

  да, не исках да го казвам от любезност. този аргумент на мюфтийството прилича на вечното ДПСарско "подкрепяйте ни, защото от нас зависи "етническия и религиозен мир в България". което се изхаби и превърна в изнудваческа мантра, в крайна сметка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 602 Неутрално

  И тоя май ще бъде депортиран от ДАНС в най-скоро време. Много рогантни станаха тия.

 20. 20 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 602 Неутрално
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#20] от "theduloclan":

  мисля, че ДАНС изгониха няколко турчина преди изборите не като резултат от консистентно провеждана политика на наблюдение и съвестно събиране на данни, а като част от прокурорски ПиАр срещу ДОСТ. има огромна разлика. първото позиционира ДАНС като политическа маша (още от времето на Станишев, впрочем), а второто - като професионалисти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 602 Неутрално

  И отново повтори, че мюфтийството е силно притеснено, защото ако държавата не го финансира "бъдете сигурни, че чрез куфарчета ще се финансират хора, които нямат общо с исляма..
  ------------------------------

  То все едно сега не е така! И тоя нещо се гаври с нас.

 23. 23 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  Църква, не черква - две коренно различни понятия.

 24. 24 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Той подчерта, че главното мюфтийство... изповядва сунитско-ханефитско течение в исляма, което е най-либералното.
  ----------------------

  Лъже! Сунитския клон на исляма именно проповядва радикален ислям. Българските мюсюлмани са традиционно шиити, които са всъщност либералния клон на исляма.

  *****************

  "И ако се приеме законът най-вероятно ще има много голяма протестна вълна, както е било преди 1989г.", обясни Фаик"
  ----------------------

  Този заплашва ли ни? Я пращайте ДАНС бързо, това вече не се търпи.
 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "theduloclan":

  не е вярно, че традиционно са шиити. и не е вярно, че е "либерален" клон на исляма. исторически са си това - суннити-ханифити, наследство е от Османската империя. каквото и да е, няма голямо значение в момента...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#23] от "theduloclan":

  защо, я кажете, интересно ми е. сигурно ще кажете, че "черква" е сградата, а "църква" е еклесията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Каквото и да стсне, тези отинитиви винаги заплашват сьрадикализация. Прибирайте се в анадола и си вземайте дарения колкото искате. Аман от натрапници

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "Както ги е страх всички християни в тази държава, евреи и нас така ни е страх - виждате какво става в света, бомбите в...."
  Хубаво, ама всички терористи са мюсюлмани!

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Ислямът е война, призоваване за джихат. На мюсюлманина веднага може да му прищрака нещо и да почне да убива.
  —цитат от коментар 28 на Национален Легион

  Спокойно. Да убиеш един човек е като да убиеш всички хора, също са думи на Мохамед. Мюсюлманите могат да свикват джихад единствено когато са заплашени от външни сили.

 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#30] от "half_truth":

  това с убиването на един човек като да си убил цялото човечество, е перифраза на онзи стих от Корана, който говори за членството на уммата. т.е. става въпрос за осъществяването на идеала за човек като мюсюлманин. въобще не е в смисъла на произволно заетия цитат от талмуда със сходно съдържание. масово се цитира погрешно, това ми е мисълта.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това вече сме го чували. "Разрешете дрогата, че иначе като напъплят едни наркодилъри...".

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":
  Ердоган често цитира тази мисъл като същностна за исляма. От там я знам. Сега погледнах в турски източник, че сура Maide, 5/32 се тълкува в смисъл : "Който убие човек в Израел ще бъде съден (от Аллах) като убиец на човечеството и който спаси човек в Израел ще спаси човечеството. " И това се отнася за опазване на евреи, които готвели клопка на Мохамед. Поне на турски звучи добронамерено.

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#33] от "half_truth":

  интересно и манипулативно тълкувание, ако имам време, тия дни ще го разровя. лека от мен, стига с мюфтийството.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#14] от "Македонски":
  Защото исляма не е религия, той е идеология.

 36. 36 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  2 милиона получават от Дианета. Призна го главният мюфтия Мустафа Хаджи на отчетно-изборната конференция, на която бе преизбран.
  Дианета за религиозни дела в Турция е създадена от Ататюрк през 1924 г. с една единствена цел – да предотвратява радикализирането на турския ислям. От 2003 г., когато Ердоган дойде на власт, тази организация получи близо 5 пъти повече пари (в момента около 2 милиарда и половина), за да прави точно обратното

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Ако турските свещенници преподават в България както в Германия, благодаря за тази помощ ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Според мен, няма начин да се получи кой знае каква подкрепа от държавата просто от чиста историческа гледна точка.
  —цитат от коментар 2 на choKo


  Доколкото в конституцията не е записано, че България е християнска (или каквато и да е друга религиозна) държава, всички религии трябва да се третират еднакво. Най-доброто решение би било членовете на всяка религиозна общност да поддържат своите религги чрез даренията си. За съжаление, това в момента не е възможно в България. От тук нататък, единственият начин религиозните водачи да са преданни на българската държава а не на чужди "спонсори" е България да финансира до голяма степен религиите по един справедлив начин. Не бива българските мюсюлмани да се финансират от турско министерство. Наред с едно такова финансиране от България, ведомствата за сигурност трябва да са сериозно мобилизирани и некорупмирани за да се изпълнява закона който се предлага в момента.

 39. 39 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Много изкривено мислене! Няма връзка между липсата на дарения и радикализъм.

  Мой познат, работил в Германия, ми сподели, че всеки се самоопределя и самодекларира към кое вероизповедание принадлежи - дали е християнство, ислям, будизъм...

  По този начин, на база броя самоопределили се към определено вероизповедание, държавата, от събраните данъци - отделя средства за подпомагане дейността на вероизповеданията...

  Какво пречи и тук да се приложи такъв модел? Казваш си какъв си, живееш тук, плащаш данъци - няма пречка държавата да подпомага вероизповеданията на база хората, определили се към конкренто вероизповедание. Гарантиран бюджет, прозрачност, контрол.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 40. 40 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby":

  Алоууу, радикализирания атеист, я по-кротко с ограничителните мерки.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 41. 41 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#40] от "Другарката Михайловна":

  Децата на всички религиозни да учат в други училища. Не с моите.
  Ще ти кажа аз на теб по-полека. Нагли влечуги.

 42. 42 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#41] от "ruby":

  Пениш се, не пениш... един ден като предадеш Богу дух - ще ти се изяснят нещата, но ще е късно...

  Що ли си губя времето да "разговарям" с духовни мъртъвци...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 43. 43 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално
 44. 44 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#42] от "Другарката Михайловна":

  Да пита Лазер: )

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Коран 5:32 за убийството на невинни хора:

  "Заради това предписахме на синовете на Исраил, че който убие човек не за човек или заради покварата му по земята, той сякаш е убил всички хора. А който спаси човек, той сякаш е спасил всички хора. "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK