Кандидатът за заместник-директор на Агенцията по лекарствата обясни, че щял да напусне фирмите си

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаПредложеният за заместник-директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Боян Доганов се намеси в полемиката около служебния министър на здраваеопазването Илко Семерджиев с отворено писмо, разпространено от БТА. В него Доганов пояснява, че щял да напусне фирмите си преди да поеме поста и за това настоявал лично министърът, когато го поканил в агенцията.


В понеделник прокуратурата обяви, че повдига обвинение на Семерджиев за това, че е заплашил свой подчинен директор на изпълнителна агенция да назначи конкретен човек за зам.-директор на агенцията, въпреки че има конфликт на интереси. По-късно се разбра, че става въпрос за Агенцията по лекарствата и най-вероятно спорът е възникнал около името на Боян Доганов.


Доганов е бил главен секретар на здравната каса по времето, когато я е създал и управлявал Илко Семерджиев, и е съосновател и консултант на Международния институт по здравеопазване, чийто основател и почетен председател отново е Семерджиев. В момента ръководи консултантски фирми, насочени към фармацевтичния сектор - за регистрация на лекарства, за клинични проучвания, превод на медицинска документация, логистика и обучение.
В писмото си Боян Доганов посочва, че с него отговаря на "откровените измислици и лъжи, които прочетох за себе си". Разговори за евентуалното му назначение са водени през февруари, "когато министър Семерджиев, базирайки се на моя опит и експертни познания, ми предложи да заема поста заместник изпълнителен директор на ИАЛ, като основно усилията ми бъдат в посока усъвършенстване и развитие на областта на клиничните изпитвания". По думите му целта била да се подобри защитата на обществения интерес, свързан с иновативните и скъпи лечение, които идват в България като клинични изпитвания.


"Министър Семерджиев изрично ме предупреди, че длъжността мога да заема само ако нямам конфликт на интереси по смисъла на законите в България и че при наличие на такъв конфликт не мога да бъда назначен.
Веднага след това съм предприел всички необходими мерки, за да изляза от управлението на общо трите търговски дружества, в които участвам, като държа да отбележа, че по закон подобни действия трябва да се предприемат и в срок до един месец след назначаването на съответната длъжност. Министър Семерджиев настояваше обстоятелствата да бъдат отстранени превантивно", пише в позицията на Доганов.


Той изтъква, че биографията му не се изчерпва с търговските му дружества, а в нея се включват международните му специализации, работата му по международни проекти, както и участието му в екипа, "създал и изградил Националната здравноосигурителна каса в България". От 2014 г. е член на Комисия по етика за многоцентрови изпитвания към Министерството на здравеопазването, а от май 2016 г. е председател, допълва кандидатът.


"Фактът, че нито съм назначен, нито г-жа Стоименова е уволнена, при това месец и половина след разговорите ни, ясно показват манипулативността на твърденията за натиск. Нямам съмнение, че при реализацията на предложението за моето назначение като заместник-директор на ИАЛ съм действал съгласно закона и съм предприел всички изискуеми и неизискуеми предварителни мерки за отстраняване на обстоятелства, водещи до конфликт на интереси. Оставам с впечатлението, че по-скоро това е довело до създаване на тежък дискомфорт за определени други интереси", завършва писмото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK