Наредба регламентира обучението на децата бежанци

Наредба регламентира обучението на децата бежанци

© Красимир ЮскеселиевПреди да бъдат записани в българско училище, за децата на бежанците ще се попълва карта за образователно ниво. Това предвижда утвърдена от министъра на образованието Николай Денков Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство.


Картата е неразделна част от протокола за проведено събеседване, с който специална комисия ще насочва децата в кой клас да бъдат записани, както и дали е необходимо допълнително обучение по български език и по други учебни предмети.


Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани и към професионално образование.
Тази карта е в синхрон с идеята за въвеждане на европейска квалификационна карта за бежанци, обсъждана в Съвета на Европа. Тя ще се попълва от приемащата страна и ще служи при търсене на работа в целия ЕС.


В заявлението за прием в училище, което се подава до Регионалното управление на образованието (РУО), родителят или настойникът на детето бежанец ще посочва ниво на владеене на български език, информация за посещавани курсове, майчиния език на детето, какви други европейски езици владее и на какво ниво. Преди записването е необходимо да се посочи също последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът. Комисията в училище предлага също и в какъв профил или специалност от професия да учи детето, както и формата на обучение - задочна, индивидуална, самостоятелна или вечерна.


РУО трябва да съдейства и за осигуряване на преводач за събеседването.


Българските училища ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.


Ако записаните между V и X клас не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания.


Ако ученикът не може да валидира компетентностите по всички учебни предмети за предходния клас или етап на образование до края на учебната година, той има право да бъде записан в следващ клас при успешно завършено обучение на класа, в който се е обучавал през съответната учебна година. До три учебни предмета от предходния клас могат да бъдат прехвърлени за валидиране през следващата учебна година.


Когато ученикът не валидира прехвърлените до три учебни предмета, той не получава свидетелство за основно образование или удостоверение за първи гимназиален етап. По преценка на комисията при слаби резултати ученикът може да повтори класа или да бъде върнат в предходен клас, но не с повече от три години под класа, в който се е обучавал през съответната учебна година.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Само със знание и наука ще бъдат постепенно интегрирани и още по-добре ако се научат от малки. Не е гаранция разбира се, ама ще се научат да уважават хората, да говорят на Вие, да научат българска история, да уважават жените/ЛГБТ, да не станат религиозни фанатици и разбира се да пишат на кирилица :)

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8992 Неутрално

  Хубаво, стига да не ги спират възрастните с техните религиозни предразсъдъци, за децата ще е полезно.

 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът, записване- когато си поиска, ще им пишат шестици да не ги обидят е ще им дадат и европейски дипломи-ей така.

 4. 4 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  реди записването е необходимо да се посочи също последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът.
  ===================

  Предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът? Ами те могат да предпочетат и магистърска степен да ги запишат в Софийския... Какви са тия глезотии!

 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Трябва да е задължително ходенето на децата на училище и е редно да има събеседване/изпит/ за входно ниво за да се знае в кой клас да го запишат.При отказ на родирелите да има санкции.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK